• No results found

Hur stora förbättringar skapas genom valda åtgärder på förbättringsmöjligheter?

1 Person 2 Person 3 Summa

6.4 Hur stora förbättringar skapas genom valda åtgärder på förbättringsmöjligheter?

6.4.1 Brister i produktionen

Brister, se avsnitt 4.2.3 och 5.1.2. har allteftersom blivit synliga för oss då vi genomfört tidsstudierna och provat våra förslag. Genom att se den perfekta monteringslinan utifrån 2.4.1 har ändringar enligt teorier som finns i diverse källor använts för att skapa förbättringar/lösningar på problemen, dessa beskrivs delvis under 2.5 Förbättringar. De material som har setts över är utvalda som problem utifrån teamleaderns erfarenhet, sedan har angiven formel använts för att få fram antalet som refillpunkten borde vara. Värdet 0,35 i formeln är cirka hälften av 40 minuter uttryckt i timmar vilket är medeltiden det tar för truckföraren att leverera materialet till linan. Detta på grund av att truckförarna har prioritet på FS 5001 och förmodligen aldrig väntar upp till 40 minuter innan de levererar materialet. Detta är viktigt att kolla över då om inget material finns vid monteringslinan spelar det ingen roll hur effektiv själva monteringen är om de inte har tillgång till materialet, för då stannar hela monteringslinan.

De fysiska förbättringarna som gjorts i och kring linan är gjorda dels utifrån okulär granskning samt klagomål från de som arbetar där. Det som setts vid skapandet av nulägesanalysen är att dragstängerna tar onödigt mycket plats, lådor för nitar, korkar mm inte alltid finns där nitarna ska användas, verktyg finns inte på utsedd plats, porten tillfärdigvarulagret tar lång tid att öppna samt att träavfallet är dumt placerat. Tips/klagomål från de som arbetar i linan har kommit på att de vill ha en laddare för el dosa, mattan som glider runt samt en spegel som står olämpligt.

Dessa brister upptäcktes i takt med arbetets gång. Dessa brister är inte de viktigaste för att uppnå en effektivare lina men de påverkar. De brister som är enkla att åtgärda samt har en märkbar förbättring har åtgärdats.

Kabelgenomföringsplåten har flyttats till andra sidan, detta för att skapa kortare gångmönster samt minska antalet vridningar för arbetaren. Figur 17 nedan visar bänkarna i svart och det gamla/nya gångmönstret med sträck. Den högra delen visar det nya mönstret med märkbara förbättringar.

Slutsatser

41

Dragstångspallen vreds 90 grader för att dels för att minska påfrestningen för arbetarna, samt för att frigöra plats för containern som skall återvinna trä. Genom att placera den enligt Figur 9 frigörs cirka 3 kvadratmeter där platsen behövs mest kring linan samtidigt som arbetarna kan kliva ner från träplattan som de jobbar på, därmed överförs 15 cm av lyftet till benen istället för ryggen. Platsen som frigjorts används nu till containern för träåtervinning. Detta på grund av att merparten av allt trä som kastas kommer som mellanlägg till axlarna vilka är placerade bredvid denna yta. Detta sparar enligt mätningar cirka 7,5 sekunder per kärra plus energi hos arbetaren som innan fick bära den 15 kilo tunga träbiten 25 meter. Dessutom är resterande trämellanlägg små och har en obetydlig vikt, dessa kommer från fram/bakstam och placeras numera i en korg vid sin position och tas sedan med till trä-bingen när arbetarna går på rast, därav förloras ingen tid på grund av ändringen.

Instruktionerna (SOP) som har skrivits för att hjälpa arbetarna hänger numera där de ska användas av varje person. Genom att ha den där den behövs är den enklare för personalen att tillgå. SOP standardiserar arbetet och motverkar varianser och självbalansering. En indirekt förbättring som ger montörerna möjlighet att enkelt och fort kontrollera att dom utför arbetet rätt på den stationen de arbetar vid.

Montörer klagade angående en spegel som de gick in i ofta och därmed var tvungna att samlas två för att ställa rätt den. Denna spegel används för att kontrollera så att alla lampor fungerar efter att kablaget har sammanfogats. Den gamla spegeln var placerad på cirka en meter hög stolpe och stod där arbetarna ofta gick förbi vilket medförde att de nuddade den lite så att den vred sig. Enligt uppgift ska detta ha skett minst en gång per dag och tagit cirka en minut extra för 2 personer att åtgärda. Den nya spegeln som syns i figur 12 är placerad där de inte har lika många arbetsuppgifter samt att den är två och en halv meter hög för att motverka att den ändras av stötning.

Slutsatser

Figur 13 visar hur rullarna och gummiskydden som kärran rullar på mellan stationerna är klädda med gummislang, denna slang sitter inte helt fast och förflyttas radiellt vid sidokrafter i kärran då den står på rullarna. Enligt arbetarna sker detta många gånger dagligen, vilket har konstaterats via okulär besiktning. Därav har dessa blivit fastsatta med hjälp av nitar vilket var den enda av flera testade metoder som fungerade.

Den nya behållaren som placerats vid tidigare tredje stationen är placerad för att kunna genomföra momenten enligt arbetsinstruktionerna. Detta var ett moment som enligt precedensdiagrammet kunde genomföras innan kärran vältes över, dock fanns inte materialet att tillgå innan åtgärden. Figur 14 visar hur nitarna sitter på sidan av ställningen till rullarna, de hamnar på så vis i rätt höjd samtidigt som behållaren inte är i vägen vid förflyttning av kärran.

Nya däck har en beläggning som är hal och i kontakt med vägen slits det bort efter några kilometer. När denna beläggning kommer i kontakt med betonggolvet under friktionskraft, när kärran svänger, blir det halt som en skridskois. För att motverka detta har någon lagt en matta på golvet som inte sitter fast. Faran med halt golv flyttades nu till att hela mattan gled mot golvet istället så att risken kvarstår. För att lösa problemet har undersidan av mattan samt golvet rengjorts och fästs med dubbelhäftande tejp.

6.4.2 Uppdatering av produktionslayout

Produktionslayouten uppdaterades endast till så som monteringslinan ser ut efter studiens genomförande. Det finns alltså ingen bra version att jämföra med innan studien då den gamla var utdaterad från den gamla företagsanläggningen. Här finns då inget att jämföra med, som det finns med majoriteten av resten av resultatet.

6.4.3 Sammanställt resultat

Det sammanställda resultatet, se kapitel 5.1.5.3 visar på förbättringar arbetet skapat. Tabell 14 visar vilken sorts förbättring och hur stor den är i procent. Under 4.2.2 Effektivitet i stationerna, är tabellen gjord utifrån de fysiska stationerna på linan, de har aldrig arbetat med fem personer i linan. Därav ses resultatet som högt med 50% ökning från 6 till 9 i antalet släpvagnar som produceras per person och dag. Denna ökning kanske i faktiska siffror blir cirka 40%, på grund av självbalansering, olika arbetsföljd mm. Dock ligger samma anledningar som grund för att det inte går att fastställa då det skiljde sig mycket mellan olika dagar och personer när studien påbörjades. Det är heller inte helt säkert att resultatet kommer att hållas i längden men det kan man inte ha i åtanke då det har visat sig att fungera vid en kontroll av resultatet.

Slutsatser

43

6.5 Diskussion kring validitet och reliabilitet i

Related documents