• No results found

5. Resultat och analys

5.1 Strategier som fritidspedagogerna använder sig av

5.1.5 Strategier för konflikter efter affekt

Resultatet för strategierna efter affekt berör två punkter. Den första punkten berör kommunikationen med eleverna efter konflikten. Slutligen handlar punkt två om kommunikationen med föräldrarna.

“Så, nu har vi lugnat ner oss, vad gjorde vi för fel?” Säger Sara. Sammie berättar när hon har hamnat i konflikt med en elev hämtar hon ut eleven från klassrummet om det lämpar sig och samtalar med eleven i lugn och ro. Hon menar på att det är viktigt för både eleven och henne själv att båda får berätta vad vardera har upplevt och båda blir hörda av varandra. Sofie menar också att låta eleven få lugna ner sig innan man tar diskussionen om konflikten men att man hinner göra detta innan dagen är slut.

Låt hen gör något annat…en stund…börja inte direkt med konflikthanteringen för då brusar dem oftast bara upp igen och då kanske man själv brusar upp och då får man kanske låta dem

Kommenterad [ÅP68]:

Kommenterad [ÅP69R68]: Genom

Kommenterad [ÅP70]: Flytta komma till efter ”är”

Kommenterad [ÅP71]: Kommenterad [ÅP72R71]: de

Kommenterad [ÅP73]: s

Kommenterad [ÅP74]: ta bort Kommenterad [ÅP75]: de

Kommenterad [ÅP76]: också att det är viktigt att låta eleven.... man att man bör hinna att göra det innan dagen är slut.

göra någonting annat sen kan man komma ”Nu så” eller när föräldrarna kommer ”du vi har ju fortfarande inte löst det här”

Sara och Susanne tycker också att det är viktigt att man pratar ut ordentligt med eleven och ser vad både pedagog och elev hade kunnat göra annorlunda. Hon menar att genom detta samtal med eleven, utvecklas eleven och känner sig trygg att de vuxna lyssnar trots elevens beteende. Tilliten växer till den vuxna i detta sammanhang.

Susanne säger:

Hur upplevde du situationen nu? Hur upplevde du vad som hände?” Inte det här med att “Du har gjort fel!” och “När du gör så här blir det tokigt”. Asså nä helt fel utan just det här ställa öppna frågor “Hur kände du när detta hände?

Sara säger:

Vad hade vi kunnat göra annorlunda och inte bara barnet utan hade JAG kunnat göra på ett annat sätt och då vet dem till nästa gång och nästa gång och nästa gång att här är faktiskt en vuxen som även om jag blir förbannad så pratar hon eller han med mig sen och jag vet att där inte är något ont blod utan att vi kan reda ut det.

När större konflikter har uppstått tar pedagogerna oftast samtalet med föräldrarna om vad som hänt i konflikten och vilken del deras barn har haft i konflikten. Därav är relationen viktig mellan pedagog och förälder för elevens skull. Maria säger att det även är viktigt att man påtalar det positiva till eleven och berömmer dem för det goda de gör i en konfliktsituation. Maria både visar och uttrycker att hon blir glad när eleverna tar sitt ansvar i en konflikt.

“Jag är jättestolt över att du var ärlig och berättade” för det tror jag också får dom att växa och att dom inser, för jag brukar säga till dom att “jag gör också misstag det gör vi allihopa” hahaha varje dag, haha nä men du vet man känner att “aah det där blev inte bra” asså typ så men att dom känner att man faktiskt tycker om dom fast att dom hittar på skit, för det gör barn... och vuxna.

Genom att Maria har självinsikt och är ärlig mot eleverna om hon själv gjort något misstag uppmuntrar hon eleverna att även de ska vara ärliga i konfliktsituationer.

Sara berättar om en händelse som hänt från en tidigare klass, där hon ständig varit i konflikt med en och samma elev och dennes föräldrar under tre års tid. Hennes arbete med eleven och deras relation fick hon bevis för dagen hon skulle släppa upp dem till kommande årskurs. Hon berättar att hon önskade en kram från alla sina elever innan de lämnade klassrummet. “[Hen] var den som trängde sig fram för [hen] skulle ha kram först och det var ingen liten kram kan

Kommenterad [ÅP78]:

Kommenterad [ÅP79R78]: Sara och Susanne, så vem är hon?

Kommenterad [ÅP80]: Ni blandar användandet av ”de och dem” eller talspråkets ”dom” i era citat. Ni bör vara konsekventa. Det spelat alltså ingen roll vilket ni använder så länge ni håller er till ett.

37

jag säg. Det var gött asså”. Sara blir känslosam när hon berättar om händelsen och menar att relationen till denna eleven blev extra stark på grund av alla deras duster sinsemellan. Sammie ser också att konflikthanteringen utvecklas till något positivt i längden efter hon har varit i konflikt med elever.

Ja inte där och då, då är man den dumma va. Men nästa dag kan dem komma och sitta i knäet och krama om en och då är man världens bästa fröken, så att på nåt sätt leder det till något positivt i längden, det gör det och det är dit man vill komma ju.

Sara berättar att det också är viktigt att ha självinsikt som pedagog och kunna erkänna om man agerat fel i en konflikthantering. Hon menar att fast man bör behålla sitt lugn i en konflikthantering så händer det ibland att känslorna får övertaget även hos pedagogerna. Sara syftar på att man måste reflektera över sitt egna beteende och sen söka upp eleven som man har haft konflikten med och förklara sitt uppförande och be om ursäkt för det.

Asså man knyter ett helt annat band till barnen när man kan göra det och det lär ju dem också, nånstans sår man ju ett frö hur dem ska bete sig. Att man faktiskt kan göra fel som vuxen också.

Hon ser inte konflikter som enbart negativa utan att det är något som kan stärka relationen till dem man haft en konflikt med. Sara brukar säga till sina elever och även sina egna barn när dem har hamnat i konflikt med vänner ”Blir ni vänner igen, då är ni riktigt bra kompisar”. Martin och Maria ser relationsskapandet ur konflikterna som en process under längre tid. De har haft fördelen att kunna följa många elever genom deras skolgång från F-klass till nian. Maria berättar om en elev de hade mycket och återkommande konflikter med när hen började på Malmskolan.

Jag tänker på ett barn faktiskt och det barnet har ju faktiskt gått och sagt till kuratorn nu att “Det var ju tur att [Maria] och [Martin] var här när jag kom hit för att dom har betytt så otroligt mycket för mig” och det har [hen] berättat nu när [hen] går i nian liksom så kom kuratorn och berättade det för oss.

Pedagogerna menar att deras dagliga arbete som angår de olika strategierna i slutändan skapar starkare relationer till eleverna.

Kommenterad [ÅP81]: de

Kommenterad [ÅP82]: de

Related documents