• No results found

5. Resultat och analys

5.1 Strategier som fritidspedagogerna använder sig av

5.1.3 Strategier för konflikter i affekt

Resultatet av strategierna efter affekt berörs av fyra olika punkter. Den första handlar om pedagogernas lågaffektiva bemötande. Punkt nummer två handlar om kommunikationen mellan pedagog och elev. Det kollegiala samarbetet utgör punkt tre och slutligen berörs punkt fyra som handlar om pedagogernas strategi att ge eleven och sig själva en “time-out”.

Kommenterad [ÅP45]: om

Kommenterad [ÅP46]: beter sig på ett bra sätt (?) Kommenterad [ÅP47]:

Kommenterad [ÅP48R47]: ta bort Kommenterad [ÅP49]: ta bort

Kommenterad [ÅP50]: de

Kommenterad [ÅP51]: intrapersonella

31

En av de strategierna som ofta nämns i intervjuerna är lågaffektivt bemötande. Pedagogerna påpekar att detta är viktigt att tänka på i konfliktsituationer. Med ett lågaffektivt bemötande menar pedagogerna att de alltid ska försöka ha en lugn inställning när de ska bemöta en elev även om en konflikt inte är pågående. Sara beskriver hur hon markerar för eleverna när hon märker att eleverna blir lite extra energiska i klassen under en lektion.

Jag brukar [...] märka när någonting är på gång, så säger man till en gång lugnt att “nu är det detta som gäller och nu vill jag att ni lyssnar” Fortsätter dem, kan man säga till dem en gång till så kanske det ändå fortsätter “Nu är det så här att nu har jag sagt till två gånger på ett trevligt sätt och nästa gång blir jag arg och jag hoppas verkligen att det inte går så långt att jag ska behöva bli arg” och med dem lite yngre brukar det faktiskt funka.

Sara beskriver situationen med en lugn röst och påtalar att man ska vara i lugn affekt men väldigt bestämd och tydlig gentemot eleverna. När Sara pratar om bemötandet med eleverna beskriver hon sig själv som en lugn person och påpekar att röstläget kan ha en inverkan på hur man lugnar de som är i hög affekt. Hon påtalar att respekten minskar för den personen som kommer gormandes in i konflikten och pekar finger. Detta menar hon kan såra relationen man har till eleven.

Går man in där och börjar ‘Jaha minsann!’ [...] “Varför gjorde du så?” Ja då har man en konflikt med det barnet för då tycker dem “din dumma jävel” [...] Du gjorde fel där och du gjorde fel där, “kan ni säga förlåt till varandra nu?” Då har man undvikit konflikten mellan mig och barnet och det stannar mellan dem och jag hjälper bara till att lösa det.

Sara berättar att hon har varit med om stunder där kollegor har gått in i konflikter mellan elever och tagit parti och att eleverna har tappat respekten helt för dem. Maria har också självinsikten att man alltid måste bevara sitt lugn då hon menar att röstläget och vilken stämning man själv är i smittar av sig på sin omgivning.

Det är ju väldigt viktigt att vara lugn själv [...] asså du måste ha ett lugn för annars smittar man av det om jag går in och skriker direkt då kommer jag definitivt få tillbaka man speglar bara det framförallt om den redan är i en affekt om den redan är arg för att den har bråkat med en kompis så kan ja ju inte. Man måste vara lugn så det är det viktigaste att behålla lugnet liksom.

Sara tänker mycket på hur man som pedagog frågar eleverna om elevens egen version av konflikten och att det är viktigt att de involverade lyssnar och vardera får lov att tala till punkt. Hon ifrågasätter hur de involverade hade kunnat agera annorlunda i självaste konflikten.

Kommenterad [ÅP53]: de

Kommenterad [ÅP54]: de

Kommenterad [ÅP55]: att alla

Kommenterad [ÅP56]: jag är inte säker på att ni använder ”ifrågasätter” på rätt vis i denna mening.

Under intervjun med pedagogerna pratade de återkommande om konflikter som sker mellan eleverna. Sammie menar att när det är lugnt bland eleverna och de inte är i konflikt med varandra minskas även konflikterna med pedagogerna.

Och sen dem här konflikterna gentemot en vuxen det är ofta då för att man lägger sig i en konflikthantering som har börjat mellan barn och barn för att du måste gå in och styra upp.

Sammie berättar vidare att de gärna går in två vuxna för att reda ut konflikter som sker i större grupper av elever. Dels för att de vill hjälpas åt som kollegor men även för att de är medvetna att i en sådan stor grupp elever som hamnat i konflikt är det lätt att eleverna inte hör allt pedagogerna säger. Sofie och Sammie har upplevt att det uppstått missförstånd hos eleverna som är i hög affekt och då kan det bli elev – och pedagogkonflikt.

Man vet att här kan det komma föräldrar i efterhand då vill man inte stå ensam utan då känns det bra att ha en kollega med sig så att man kan stötta varandra i det då om föräldern skulle komma och säga “Nää [Sofie] du hörde också att vi sa såhär” Så oftast är vi två och försöker vara två när det är någonting som ska lösas.

Sofie tycker också att samarbetet mellan kollegor är viktigt för att kunna hjälpa elever i konflikter. Finns det tid och chans att två pedagoger samtalar var för sig med de inblandade och sen sammanstrålar om händelsen är det, det mest optimala.

Martin påpekar flera gånger att teamwork med sina kollegor är viktigt när konflikten eskalerat och han känner att han inte når fram till eleven. Här menar han att man måste hjälpas åt “där måste man vara ett team och avlösa varandra liksom för att annars man äts upp“. Maria brukar kunna se på Martin när det är dags att byta av varandra för att situationen inte ska eskalera som kan riskera att konflikthanteringen går åt fel riktning.

Sammie berättar att där finns elever som är mer benägna att utmana dem som pedagoger. Hon känner emellanåt att det blir en kamp från elevernas sida där de uttrycker att de vill “vinna” en diskussion med de vuxna.

Dom vill vinna den här konflikten dom vill liksom gå segrandes ur den, dom vill ha sista ordet och visa att här är det vi som bestämmer och inte ni vuxna.

Sammie tycker att det är en tråkig attityd från elevernas sida och Sofie instämmer men ser ändå att det är bra att eleverna vänder ilskan mot pedagogerna och inte mot sina klasskamrater. De

Kommenterad [ÅP57]: de

Kommenterad [ÅP58]:

33

påtalar att elever har mer och mer attityder gentemot vuxna idag än förr. Sammie berättar att hon kan känna sig provocerad när eleverna har den “vinnar” attityden och det kan bli påfrestande för henne. Hon känner ändå att hon har självinsikten att hon inte får tappa kontrollen och gå upp i affekt.

Men det är svårt tycker jag det är en jättesvår balans och ibland har man bra dagar och ibland har man dåliga och då är det ju ja det händer ju att man flippar ur för dem trycker så hårt på en så att…det kan vara svårt ibland.

Sammie berättar att det ibland brister hos henne på det emotionella planet och att hon inte orkar vara i ständiga konflikter med några av eleverna. Här menar Sammie att stödet och förståelsen från kollegorna är bra för då avlöser de varandra och hjälps åt.

Martin berättar om en specifik elev som har svårigheter med humöret där Martin och de andra pedagogerna ibland inte riktigt vet hur de ska hantera konflikterna emellanåt. Han återberättar en händelse där eleven agerat i hög affekt för att hen var upprörd och ville trigga pedagogerna att gå upp i affekt. Tre stycken pedagoger befann sig i rummet och behöll sitt lugn. Eleven fortsatte och vräkte ner saker omkring sig för att få ytterligare respons, eleven påtalade även detta för dem när de frågade om hens beteende.

“Jag är trött på detta jag vill ha igång er” [sa eleven] och vi bara vara lugna allihopa [hen] fick skicka dom här böckerna hur [hen] ville den enda gången vi sa ifrån var när [hen] riktade emot oss sen tog det väl en 5-10 minuter sen började [hen] själv lugnt och städat plocka upp alla böckerna och satte tillbaka dom.

Maria påpekar att de tycker att det är otroligt viktigt att eleven ser att alla pedagogerna står enade tillsammans och visar sitt lugn om det uppstår en konfliktsituation. Maria tycker att det blir värre om pedagogerna tappar sitt lugn.

Något alla pedagoger nämner är att den kan vara behövligt att låta eleven få en “time-out” om en konfliktsituation eskalerar och eleven går upp i varv så pass mycket att det inte går att ha en bra kommunikation. Susanne berättar “Man ska aldrig ta i en affekt situation utan att bryta och sen får [hen] lugna ner sig och sen därefter blir det mer att man diskuterar”. Även Maria och Martin har samma strategi vid en affekt situation men menar att det beror på konfliktens omfång. Maria säger:

Kommenterad [ÅP60]: ett ord

Kommenterad [ÅP61]: de

Kommenterad [ÅP62]: ta bort (ni har ibland tidigare i meningen)

Kommenterad [ÅP63]: ett ord

Ja även att det är viktigt att i stundens affekt att man inte tar diskussionen då utan att man låter dem gå och pausa lite och sen tar man diskussionen för annars blir det massa ord och ordvalen som dem väljer kanske inte var tänkt att man skulle använda egentligen. Asså man får överväga där hur stor är den konflikten, bråket.

Martin fortsätter:

Och ibland kan det vara bra att låta eleven gå iväg lite, den får lugna ner sig och sen så tar man det sen. Det lär man ju sig också lite grann hur eleverna är.

Pedagogerna säger upprepade gånger att för de involverade i konflikten kan “time-out” ge positiv effekt på kommunikation genom att det blir lättare att hitta samma kommunikationskanal.

Related documents