• No results found

Kapitel 3 Metod 3.1 Metodval

4.2 Resultat från samtalsintervjuer

4.2.2 Strategisk kommunikation

Både Milkos och Scans kommunikation syftar till att visa att produkten är svensk. Pelle&Lisa däremot framhäver att det i deras fall är viktigt att kommunicera personlighet och inte uppfattas som anonym. Målet med kommunikationen hos Milko och Pelle&Lisa är dessutom att skapa tydlighet med hjälp av färgkodning, de vill underlätta valet för konsumenten i butiken. Milko och Pelle&Lisa verkar båda på den norr-ländska marknaden och trycker på att de har närproducerade produkter.

Scan däremot framhäver i sin intervju att stora företag inte kan kom-municera närproducerat, vilket många ändå gör efter som att det är en trend nu.

”…och då får vi se i framtiden om det är så att närproducerade varor går om ekologiskt. Det brukar ju vara så med trender, att de rullar över varandra” (von Feilitzen, 2011)

Hos Scan är det genomgående budskapet ”alltid svenskt kött”, och deras logotyp ska fungera som en garant för detta. Budskapet på de tre mjölkförpackningarna från Milko är att det är lokalproducerat. De har utgått ifrån vad som är landskapskärt i kommunikationen och det ger en känsla av hem att se illustrationen med smycket tillsammans med landskapsbandet. Även på Pelle&Lisas förpackningar är budskapet när-producerat. Deras slogan ”Nära i Norrland” tillsammans med löftet om rena ägg ska inge ett förtroende för produkterna hos konsumenten.

Alla företagen har kontaktuppgifter på alla sina förpackningar. Dock har de olika funktioner för konsumentkontakt; Milko har ett forum där man behandlar kundernas synpunkter, Scan har både ett forum och en anställd som gör konsumentstudier, vilka de sedan använder i kom-munikationsinsatser, Pelle&Lisa är öppna för studiebesök och svarar personligen i telefon, som ett led i arbetet med att vara så personliga som möjligt mot kunderna och de gör även kundundersökningar.

”…så att de har jättemycket med [hur förpackningarna ser ut]att göra. För det är så att får man tio klagomål så är det hundra som är missnöjda.” (Sallin & Hallberg, 2011)

4.2.3 Etik

De tre företagen har likande resonemang gällande vad etik innebär.

”Men etik över lag för mig är väl att saker och ting ska gå till på ett korrekt sätt, att det inte ska, ingen ska fara illa.” (Lundgren, 2011)

Man ska också kunna stå för det man gör, man ska vara hederlig och öppen i sitt företagande, vara ärlig om något går fel och aldrig försöka luras. Alla tre företagen har också csr-arbete för att ta ett ytterligare socialt ansvar: Milko sponsrar idrottsföreningar och skänker gärna bort produkter, Scan sponsrar bland annat Astrid Lindgrens barnsjukhus och Pelle&Lisa stödjer den lokala idrottsföreningen.

”…eftersom att jag är varumärkesansvarig så vill jag ju självklart inte att de skulle kommunicera på ett sätt som gör att någon känner sig lurad…Värdet av ett varumärke kan rasera väldigt fort” (von Feilitzen, 2011).

När vi frågade vad företagen ansåg att förpackningsetik är tog de upp bland annat miljömässigt ansvar i förpackningstillverkning, att konsum- entreaktioner tillgodoses, att man följer förpackningslagar och rikt- linjer, att förpackningsleverantörerna har okej arbetsförhållanden, att man inte ska luras eller påvisa någonting inkorrekt med designen, att man är tydlig med innehållet för att konsumenten inte ska bli förd bakom ljuset och att inte fylla på med onödig förpackningsdesign. Dock tycker företagen att det är viktigare att varumärket kommunicerar bra och etiskt än att förpackningarna i sig kommunicerar etiskt.

På frågan om synen på industrin svarar Milko att man har försökt ändra bilden av mejeriindustrin från det mekaniska mejeriet som leve-rantör till att det är bonden som levererar mjölken, detta gör att för-packningarna nu ser lite annorlunda ut. Och vad gäller djurhållning utgår Milko alltid från Svenskt sigill som reglerar djurhållning på ett bra sätt.

”…personer som åker ut och gör revisioner hos bönderna och ser till att gårdarna är okej enligt Svenskt sigill. Det är högre uppsatta krav än svensk lag.” (Lundgren, 2011)

Milko har en anställd som håller företaget uppdaterad på livsmedelslagar, lagar om märkning och andra regler. De är certifierade i Svensk mjölk och krav. Scans varumärke- och designansvarige framhåller att det är viktigt hur man behandlar djuren för att få en bra produkt i slutänden.

Scan har en miljö- och kvalitetsdirektör som har det yttersta ansvaret för att lagar och regler följs, de håller även koll på vad Livsmedelsverket säger. Pelle&Lisa arbetar väldigt mycket med inhysningsfrågor, det vill säga att de är föregångare när det gäller hönshållning och framförallt för hönan i inredd bur. Europeiska chefsveterinärer har studerat deras sätt att sköta djuren. När konsumenter kommer på studiebesök är reaktion-en ofta att burhönsreaktion-en verkar ha det bättre än de frigåreaktion-ende hönsreaktion-en i stall.

Konsumenter tror ofta att frigående höns är fria och man ser en liten lantgård där hönorna går och pickar i gräset.

”Ordet bur klingar sämre och frigående klingar väldigt bra”

(Sal-Pelle&Lisa berättar att den invändiga kvaliteten för hönan är bäst i in-redd bur, och att man har problem med krav-produktionen och den frigående där det lätt går mask i äggen på grund av infekterade ströbäd-dar som byts ut mer sällan. När en krav-besättning inte har problem har den hönan det bäst, men risken är högre i krav-besättningarna.

Pelle&Lisa står under reglering från bland annat Livsmedelsverket, Jordbruksverket, krav och iso 22000 som alla kontrollerar om något är fel i produktionen.

Related documents