• No results found

5 Resultat

5.1 Allmänna frågor

5.1.2 Studenterna

Studenterna som ställde upp var i åldrarna 30, 43 och 48. Det var två kvinnor och en man. Alla hade varsin partner. En av dem hade barn som bodde hemma som var i tonårsåldern. Två av dem hade inga barn. Alla brukar ha gäster hemma.

5.2 Axialitet

5.2.1 Husköparna

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Respondent 1, 3 och 5 valde planlösning a, se Figur 9, med motiveringen att de hellre hade dörren till tvättstugan i entrén än i köket. Respondent 1 uppskattade dörrplaceringen i sovrum 2. Respondent 3 uppskattade det stora fönsterpartiet i vardagsrummet.

Respondent 2 och 4 valde planlösning c, se Figur 11, med motiveringen att de uppskattade det stora fönsterpartiet i vardagsrummet. Respondent 2 uppskattade att tvättstugedörren är placerad i entrén istället för i köket.

Vad var det i planlösningarna som du lade märke till först?

Det som respondent 1 och 2 lade märke till först var öppenheten i planlösningarna. Det första respondent 3, 4 och 5 lade märke till var fönsterpartiet i vardagsrummet i

planlösning a och c, se Figur 9 och 11. Ingen respondent lade märke till axialiteterna.

Del i avsnittet där husköparna blir introducerade till begreppet axialitet.

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Respondent 2 bytte från planlösning c till planlösning a, med motiveringen att dörrar och fönster synkade mot varandra mer enhetligt i planlösning a. Respondent 1, 3, 4 och 5 gav motiveringen att de tyckte att axialiteterna vid sovrummen var viktiga, men att axialiteten

mellan WC/D och tvätt i planlösning a var onödig. Denna gång lade samtliga respondenter märke till axialiteterna.

Tog du hänsyn till begreppet axialitet när du valde den här gången? Samtliga respondenter svarade att de tog hänsyn till begreppet axialitet.

Hur kommer det sig att du tog/inte tog hänsyn till axialitet?

Några av anledningarna till att respondent 1, 2, 3 och 4 tog hänsyn till begreppet var för att de nu ansåg sig förstå vilken effekt axialitet kunde ha på bostaden och det upplevda rummet. Respondent 1 och 2 förstod även hur viktigt det var med ljusinsläppet, att det kan skapa en dragning i den axiella riktningen. Respondent 5 upplevde att en öppen planlösning kan bidra till fler siktlinjer.

“När ni visade bilderna blev det väldigt tydligt vilken effekt det faktiskt hade som jag inte tänkte på … jag tänkte mer praktiskt vad jag uppskattade i planlösningen. Men när man såg bilderna (exempelbilder som visades i intervjuerna för varje värde) ni hade så blev det så himla effektfullt och då kändes det som att, bara det att man får en sån till mellan sovrum 2 och det fönstret vid matplatsen, då blev det ännu mer givet” – Respondent 3.

Tycker du att axialitet är en relevant faktor i bostäder? Varför?

Samtliga respondenter var överens om att axialitet är en relevant faktor i bostäder. Respondenterna beskrev enhetligt att det var efter att de hade introducerats till begreppet axialitet som de förstod innebörden samt betydelsen av att ha axialiteter i bostaden. “Just att man kan sätta dörrar på samma sätt nästan och få en helt annan effekt och då betyder det att det inte behöver kosta något annat utan då kan man få ut mer för samma pengar eller samma boyta” – Respondent 4.

Kommer du titta efter axialiteter i vardagslivet?

Samtliga respondenter kommer kolla efter axialiteter i sina och andras bostäder.

Känner du att du har lärt dig något nytt? Vad?

Alla respondenter var överens om att de, efter att ha blivit introducerade till begreppet axialitet, hade lärt sig något nytt som de även kommer ta med sig och använda i

vardagslivet. Respondent 5 uttryckte att denne hade tänkt i dessa banor men inte haft ord eller riktigt vetat varför denne hade tänkt på det sättet.

5.2.2 Studenterna

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Respondent 6 och 8 valde planlösning a, se Figur 9, och respondent 7 valde planlösning b, se Figur 10. Respondent 6 och 8 uppskattade att dörren till tvättstugan var placerad i entrén samt det stora fönsterpartiet i vardagsrummet. Respondent 8 kommenterade “genomblickbarheten” och syftade därmed på axialitet.

“Man får genomblickbarheten om den sovrumsdörren (sovrum 1) är öppen genom hela lägenheten med fönstret där”– Respondent 8.

Respondent 8 svarade även att man får genomblickbarhet åt flera olika håll om man står vid entrén och blickar ut mot vardagsrummet. Respondent 7 valde planlösning b med motiveringen att sovrum 1 hade störst möblerbarhet.

Vad var det i planlösningarna som du lade märke till först?

Det första respondent 6 lade märke till var det stora fönsterpartiet i vardagsrummet. Det första respondent 7 lade märke till var disponeringen av bostadens mittparti. Det första respondent 8 lade märke till var tvättstugedörrens olika placeringar.

Del i avsnittet där studenterna får reda på att det var axialitet som författarna valt att studera.

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Alla tre respondenter valde planlösning a, se Figur 9, efter det att författarna berättat vilket värde de studerade i avsnittet. Respondent 7 bytte från planlösning b till a och gav motiveringen att dörren till tvättstugan var placerad på ett mer tilltalande sätt i a då ljus kan komma in i hallen när tvättstugedörren står öppen. Respondent 6 och 8 tyckte att planlösning a hade flest och bäst axialiteter.

Tog du hänsyn till begreppet axialitet när du valde den här gången?

Samtliga respondenter svarade att de tog hänsyn till axialiteter när de valde denna gång.

Hur kommer det sig att du tog/inte tog hänsyn till axialitet?

Respondent 8 ansåg att utsikten från bostaden har stor betydelse och att axialiteter bidrar till känslan av rymd. Respondent 7, som bytte planlösning, funderade på om det vore bättre att placera tvättstugans dörr i entrén för att få ett bättre ljusinsläpp. Respondent 6 tyckte att denne tog hänsyn till axialitet men att det även finns många andra parametrar som ska tas hänsyn till samt som upptar ens fokus.

Har ditt synsätt att se på planlösningen förändrats nu när du vet vilket värde som vi har fokuserat på?

Respondent 6 svarade ja med motiveringen att pilarna föreställande axialiteter gjorde det enklare att tolka och se axialiteterna. Respondent 7 och 8 tyckte inte att deras synsätt hade förändrats märkbart.

Tycker du att axialitet är en relevant faktor i bostäder? Alla respondenter tyckte att det är en viktig och relevant faktor.

Tittar du efter axialiteter i vardagslivet?

Alla respondenter svarar att de tittar efter axialiteter i vardagslivet. Respondent 7

reflekterar över om denne tycker att axialiteter tillför något eller inte, vilket förutsätter att alla dörrar står öppna. Denne tycker däremot att axialiteter tillför ljus vilket denne anser viktigt.

Känner du att du har lärt dig något nytt i kursen? Vad?

Alla respondenter svarar att de lärt sig något nytt, de kan nu sätta ord på upplevelser som de tidigare inte kunnat uttrycka eller förstått.

5.3 Öppenhet/Omslutenhet

5.3.1 Husköparna

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Samtliga respondenter valde planlösning b, se Figur 13. Motiveringarna bakom detta var att samtliga respondenter gillade öppenheten i planlösningen. Respondent 2 och 4 gillade även att det var många fönster i samtliga kök. De uppskattade dock inte väggen i entrén i planlösning a och c, se Figur 12 och Figur 14. De upplevde att de möttes av en mörk badrumsvägg, de hade hellre sett att rummet som möter entrén öppnar upp sig och släpper in ljus. Respondent 3 uppskattade inte att matrummet i planlösning c, se Figur 14, var ett eget slutet rum. Respondenten uppskattade inte heller att ett badrum var bundet till sovrum 1 i planlösning c, se Figur 14.

Vad var det i planlösningarna som du lade märke till först?

Det första samtliga respondenter lade märke till var öppenheten kontra omslutenheten i samtliga planlösningar. Här var gruppen väldigt enhetlig där alla respondenter snabbt nämnde planlösningarnas öppenhet. Respondent 3 lade utöver detta även märke till att ett av sovrummen i planlösning a, se Figur 12, och c, se Figur 14, hade ett privat badrum.

Del i avsnittet där husköparna blir introducerade till begreppet öppenhet/omslutenhet.

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Respondent 2, 3, 4 och 5 valde att ha kvar samma planlösning med motiveringen att de fortfarande uppskattade öppenheten. Respondent 1 bytte från planlösning b till

planlösning a. Dennes motivering var att planlösning b var aningen för öppen och att planlösning a passade bättre då respondenten förstod att den planlösningen även var öppen och att öppenhet inte endast beror av andel väggar, utan även fönster, dörrar mm.

Tog du hänsyn till begreppet öppenhet/omslutenhet när du valde den här gången? Respondent 1, 3 och 4 ansåg att de hade tagit hänsyn till begreppet. Respondent 5 ansåg att denne till viss grad tagit hänsyn till begreppet medan respondent 2 ansåg sig inte ta

hänsyn till begreppet. Respondent 2, 3 och 5 uttryckte att de redan tänkt på öppenhet/omslutenhet innan de introducerades för begreppet.

Hur kommer det sig att du tog/inte tog hänsyn till öppenhet/omslutenhet? Respondent 3 tyckte att det var viktig information. Respondent 1 och 4 upplevde

begreppet som ännu tydligare och viktigare efter det att författarna introducerat begreppet för dem. Respondent 2 och 5 tyckte sig inte ta hänsyn till begreppet.

Tycker du att öppenhet/omslutenhet är en relevant faktor i bostäder? Varför? Alla respondenter svarade att de tyckte att det var en relevant faktor. Respondent 2 tyckte att det var särskilt viktigt beroende på vad rummet ska användas till, då olika

utformningar skapar olika funktioner och olika grad av användbarhet. Respondent 4 tyckte att det var relevant då man har möjligheten att känna in vad det är man själv uppskattar i en planlösning och inte bara gå på vad som är trendigt eller att det är nybyggt och fräscht. Med kunskap om begreppet kan man då skapa bra förutsättningar för sig själv. Respondent 1 och 5 uttryckte att det var relevant då denne vill kunna känna en trygghet i sovrummen men uppleva socialitet i vardagsrummet och köket. Respondent 3 svarade likvärdigt med respondent 1 och 5 men att denne även vill ha mycket ljusinsläpp.

Kommer du titta efter öppenhet/omslutenhet i vardagslivet?

Alla respondenter svarar ja, respondent 2, 3 och 5 tittade efter värdet redan innan intervjun.

Känner du att du har lärt dig något nytt? Vad?

Respondent 2 och 3 upplevde att de redan kände igen begreppet, dock svarade alla respondenter att de breddat den kunskap som de redan hade innan intervjun. De beskrev att de efter introduktionen av begreppet förstod det mer konkret vad värdet innebär.

5.3.2 Studenterna

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Alla respondenter valde planlösning a, se Figur 12. Samtliga respondenter tyckte att disponeringen av kök, matplats och vardagsrum var bra. Något de inte uppskattade var badrumsdörrens placering i vardagsrummet i planlösning b, se Figur 13. Respondent 7 svarade även att när man går på toaletten vill man gärna gå undan lite.

Vad var det i planlösningarna som du lade märke till först?

Respondent 6 lade märke till köket i planlösning b först, se Figur 13, denne uttryckte att det var konstigt att springa genom det stora köket för att komma till kylskåpet. Denne sade att den planlösningen stack ut och var annorlunda. Respondent 7 letade efter den mest öppna planlösningen och valde bort den eftersom denne inte uppskattar öppna planlösningar. Dock tyckte denne att det var lite väl instängt med matrummet i planlösning c, se Figur 14. Respondent 8 lade först märke till hur mittpartiet var disponerat och uppdelat i samtliga planlösningar.

Del i avsnittet där studenterna får reda på att det var öppenhet/omslutenhet som författarna valt att studera.

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Ingen av respondenterna bytte planlösning. Respondent 6 motiverade sitt svar med att planlösning a var tillräckligt omsluten, denne tyckte att matrummet i planlösning c var för litet. Respondent 8 tyckte att det var trevligt med en blandning mellan öppet och omslutet i planlösning a. Respondent 7 uppskattade inte allrummet som denne upplevde som svåranvändbart.

Tog du hänsyn till begreppet öppenhet/omslutenhet när du valde den här gången? Respondent 6 svarade både ja och nej. Denne valde bort planlösning b för att köket var för öppet. Denne uttryckte att det var lättare att ta hänsyn till öppenhet/omslutenhet när denne nu visste vilket begrepp som behandlades. Respondent 7 svarade att denne redan tagit hänsyn till begreppet från början och respondent 8 hade inte tänkt så mycket på det tidigare, men att denne denna gång tittade mer på väggarna, främst i mittenpartiet.

Hur kommer det sig att du tog/inte tog hänsyn till öppenhet/omslutenhet?

Respondent 6 tyckte att öppenhet/omslutenhet är en av flera viktiga faktorer i en bostad, särskilt omslutenheten.

“Det är en av viktiga faktorer, tänker jag, i en bostad. Att det ska kännas i vissa fall då omslutet. Det är viktigt för att man ska känna att man är, i en lägenhet eller boende, att man är hemma på något sätt. Jag tänker att det är viktigt, att man annars kan känna sig vilsen i en hemmamiljö där allt bara är öppet, att det behöver finnas rum där jag bara kan vara och känna att det finns en omtanke, en omslutenhet i… Jag men det tycker jag är viktigt, och det är därför jag valde att ta hänsyn till det… svårt att uttrycka!” – Respondent 6.

Respondent 7 svarade att denne gillar när bostäder delas in i offentlig och privat och tycker själv att denne alltid har gjort detta. Respondent 8 tog hänsyn till begreppet eftersom att denne upplevde att det påverkar bostaden i hög grad.

Har ditt synsätt att se på planlösningen förändrats nu när du vet vilken faktor som vi har fokuserat på?

Respondent 6 och 7 tycker inte att deras synsätt har förändrats något. Respondent 8 tycker att det har gjort det.

“Ja det tycker jag absolut, jag skulle nästan säga att det som ni har tagit upp hittills axialitet och den här är nog dem två som jag tycker är viktigast dels för att jag tycker att dem påverkar väldigt mycket men sen även för att dem min bild är att dem är enkla att realisera om man sitter som arkitekt och ritar husen att få igenom att man ska ha fina detaljer och bra och fina material, det är svårare och motivera det för att det är en väldigt stor kostnad. Och då ska man övertyga någon om att det här är värt i längden och byggbranschen är inte så än tyvärr. Det går i vissa projekt, men att se över

fönsterplacering och väggsnuttar liksom det är en ganska liten kostnad som kan göra väldigt mycket.” – Respondent 8

Tycker du att öppenhet/omslutenhet är en relevant faktor i bostäder? Samtliga respondenter tycker att det är en relevant faktor.

Tittar du efter öppenhet/omslutenhet i vardagslivet?

Respondent 7 och 8 svarade att de tittar efter öppenhet och omslutenhet i vardagslivet. Respondent 6 svarar både ja och nej, denne menar att kursen medvetandegjort denne. Respondenten har fått en större förståelse vad öppenhet och omslutenhet innebär och på vilket sätt de kan påverka en bostad men kommer nödvändigtvis inte kolla efter värdena mer än vad denna gör idag.

Känner du att du har lärt dig något nytt i kursen? Vad?

Respondent 8 svarar ja och menar att öppenhet och omslutenhet tydligt har illustrerats flera gånger på väldigt bra sätt. Respondent 7 svarade nej, att denne inte lärt sig något nytt men har fått verktyg för att kunna förklara begreppet för andra. Respondent 6 svarade att kursen har gjort denne medveten samt att respondenten nu fått förståelse för hur begreppet “öppna planlösningar” kommit till.

5.4 Rumsorganisation

5.4.1 Husköparna

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Respondent 1, 2 och 5 svarade att de valde planlösning c, se Figur 17, respondent 3 och 4 valde planlösning b, se Figur 16. Respondent 1, 2, 3 och 5 svarade att de inte gillade att ett badrum var privat till ett av sovrummen i planlösning a och b, se Figur 15 och 16. Respondent 3 uttryckte att denne gillade att sovrummen var samlade på ett ställe i planlösningarna b och c, se Figur 16 och 17.

Vad var det i planlösningarna som du lade märke till först?

Respondent 1 och 3 lade först märke till att ett badrum var kopplat till ett av sovrummen, vilket de inte uppskattade. Respondent 4 lade först märke till att ett sovrum låg vägg i vägg till tvättstugan, vilket denne inte gillade. I planlösning c, se Figur 17, lade respondent 2 märke till toaletten i vardagsrummet först, vilket denne inte uppskattade. Respondent 5 lade först märke till att WC och bad låg vägg i vägg vilket denne inte uppskattade.

Del i avsnittet där husköparna blir introducerade till begreppet rumsorganisation.

Hur kommer det sig att du valde just den här planlösningen?

Alla respondenter valde att behålla sina första val, ingen bytte planlösning. Respondent 3 och 5, som valde planlösning b respektive planlösning c, uttryckte att de uppskattade att sovrummen var samlade och privata, det var därför de valde att behålla samma

planlösning. Respondent 1 gillade att det fanns en offentlig toalett för gäster i planlösning c. Respondent 4 uppskattade att allrummet var lite mer privat i planlösning b.

Tog du hänsyn till begreppet rumsorganisation när du valde den här gången? Alla respondenter svarade ja. Respondent 3 uttrycker att denne gillar att det går att skilja utrymmet mellan familj och gäster. Respondent 4 sa att denne såg på det med nya ögon efter introduktionen. Respondent 2 utryckte att denne nu tänkte mer på de privata delarna i bostaden än innan.

Hur kommer det sig att du tog/inte tog hänsyn till rumsorganisation? Alla respondenter nämner att de tycker att det var en självklar och viktig faktor.

Respondent 2 nämner att det är viktigt att kunna vara privat hemma. Respondent 4 säger att det är logiskt när denne fått begreppet förklarat, att det blir tydligt när man får ord på det. Respondent 3 svarade att denne förstod att små förändringar kunde förändra mycket i bostaden. Respondent 1 tyckte att det var bra att gäster kunde hålla sig i den offentliga delen i bostaden och röra sig i de privata delarna. Respondent 5 tycker att

rumsorganisation är en företeelse som uppstår naturligt, utan att man ska behöva se det som ett revir då ens privata delar i bostaden ändå bör respekteras.

Tycker du att rumsorganisation är en relevant faktor i bostäder? Varför? Respondenterna svarade alla ja. Respondent 2 uttrycker att det känns viktigt att kunna välja själv vilka delar som är tillgängliga för besökare och att kunna variera detta själv. “...dels att dom (gästerna) ska vara välkomna att sova över och så här och att dom ska känna att dom har ett eget space och att vi också får känna att vi har ett eget space i huset, man vill ju att huset ska kännas välkomnande men att alla ska känna att när man går till sovrummen så känns det lugnt och tryggt där” – Respondent 3 om de delar i bostaden som gästerna är välkomna i och de där endast familjen är välkommen.

“För det är återigen om man vill ha det på ett visst sätt så bör man ju känna till det ju så att man väljer eller får det på det sättet” – Respondent 4 om hur viktigt denne tycker det är att känna till begreppen.

Kommer du titta efter rumsorganisation i vardagslivet?

Alla respondenter svarade ja. Respondent 1, 3 och 5 känner att de redan innan introduktionen har tittat lite efter rumsorganisation utan att veta om att det fanns ett begrepp för det. Respondent 2 och 4 tittade inte efter rumsorganisation innan intervjun dock kommer de att göra det i framtiden.

Känner du att du har lärt dig något nytt? Vad?

Samtliga respondenter uttryckte att de har lärt sig något nytt efter introduktionen av begreppet rumsorganisation. Respondent 3 sa att denne upplevde att denne fick ett nytt sätt att se på privat- och offentlighet i bostäder.

“Just att man sätter ord och färgskala på det så att det blir tydligt vad som är vad” – Respondent 4 om gråskalan som användes för att dela in rummen i intervjuunderlaget i olika grader av privat och offentligt.

“Ja, jag kan förstå på ett annat sätt att jag tycker på ett speciellt sätt” – Respondent 5.

Related documents