• No results found

Studentgruppen och min relation till dem

In document De sökte teknik, och fann estetik (Page 37-42)

7 Genomförande

7.1 Studentgruppen och min relation till dem

Lärarutbildningen förändrades 2001 och i Malmö organiserades verksamheten i fem kun- skapsfält. Dessa är:

• Individ och samhälle (IS) • Kultur språk medier (KSM) • Lek fritid hälsa (LFH) • Natur miljö samhälle (NMS)

• Skolutveckling och ledarskap (SOL).

De studenter som ingår i undersökningen läser kursen lek, kultur lärande på enheten Lek fri-

tid hälsa och deras huvudämne är Barndoms- och ungdomsvetenskap (BUV). Studenterna

befinner sig i den andra terminen av en sjuterminsutbildning. De kommer att bli lärare med inriktning mot förskola, fritidspedagogisk verksamhet eller grundskolans tidigare år. Även kombinerade inriktningar är möjliga. Grupperna är inte uppdelade efter åldersinriktning. Un- der den inledande terminen läser de tillsammans med blivande idrottslärare, men går under termin två går in i sitt huvudämne. I denna termin kommer de att betygsättas utifrån en tre- gradig skala: U, G och VG.

Kursen innehåller många tillfällen till estetisk verksamhet som bild, slöjd, drama, musik och film. Studenterna får föreläsningar om lekteorier.

Syftet med kursen är att studenterna ska ha insikt i lekteorier samt forskning som behandlar barndoms- och ungdomskulturer i såväl nutida som historiskt perspektiv. Studenterna ska utveckla och få förstå- else för barns och ungas lek som uttrycksform i språk, bild, drama, musik, rörelse och slöjd. Kursens syfte är även att studenterna ska förvärva den yrkeskompetens som krävs för att stimulera alla barns och ungas lärande samt deras förmåga att uttrycka sig och kommunicera med sin omgivning med olika medel och arbetssätt (ur syfte för Lek kultur lärande, 2003)

Kursrubrikerna och kursens syfte är inte alldeles enkla att tolka. Lek och kultur hör till svenska språkets mest svårdefinierade ord. När jag möter dem är det viktigt att vi är överens om ramarna för uppgiften. Jag försöker träffa en överenskommelse för att i bedömningsske- det skapa en gemensam grund.

Det är svårt att beskriva en process som man själv är delaktig i och det faktum att jag ska sätta betyg på studenterna riskerar undersökningens trovärdighet. Under den inledande termi- nen var jag klasslärare för 13 av dem och det är möjligt att de upplever ett beroendeförhål- lande som snedvrider deras svar.

Enkäterna genomförs anonymt och jag tror att det är möjligt att frikoppla förväntade be- tygsbelöningar från studenternas sätt att besvara enkäten. Som lärare i kursen har jag möjlig- het att avsätta tid till att diskutera frågan om vad det är för kriterier som gäller. Genom att bjuda in till denna diskussion försöker jag skapa en viss öppenhet, men riskerar också att tappa i auktoritet. Studenter som under tidigare skolår utvecklat ett starkt lärarberoende och använt ledtrådssökande som huvudstrategi i sina studier tror jag blir ganska nervösa när de förstår att jag inte har en färdig mall att bedöma deras arbeten utefter. De är beroende av mig, men jag försöker markera en generös attityd till det egna experimenterandet Det finns färdig- heter som jag, med stöd i examensordningen, verkligen vill att studenterna ska erövra.. Genom att bjuda in studenterna till en diskussion om bedömningens grunder försöker jag pröva hur långt de vill gå i inflytande och vilka värden som bör ligga till grund för bedöm- ning. En avgörande frågan är hur mycket av makten och examinationsansvaret jag på allvar är beredd att lämna ifrån mig. Naturligtvis ligger relationen lärare-elev som ett filter över alla svar och det är osannolikt att de verkligen litar på att jag kan hålla isär handledar- och bedö- marrollerna.

Jag har arbetat med tio klasser och sammanlagt har 60 grupper gjort film. Enkäten gjordes efter den första omgången (fem klasser) och besvarades av 51 studenter av ungefär 80 möj- liga.

Vad har du för inriktning på din utbildning

Figur1. Fördelning utbildningsinriktning

Svarsalternativ Antal svar Fördelning %

Förskola 13 25.5

Fritidspedagogisk 7 13.7 GT Grundskolans tidigare år 22 43.1

Kombinerad 9 17.6

Total: 51 100.0

Min kommentar: Fördelningen motsvarar i stort sett den totala på huvudämnet BUV

Är du man eller kvinna?

Figur 2. Fördelning kön

Svarsalternativ Antal svar Fördelning %

Man 8 15.7

Kvinna 43 84.3

Total: 51 100.0

Min kommentar: Männen är något överrepresenterade i undersökningen. Siffrorna varierar år från år och i denna antagning (hösten -03) låg siffran kring 8 %. Avhopp och liten grupp gör siffran osäker.

7.1.1 Redovisning utifrån konstituerade undergrupper

Fenomenografin söker variation i sätten att erfara. En del av dessa variationer kan diskuteras i förhållande till bakgrundsvariabler som kön och utbildningsinriktning. I min undersökning konstituerar jag även en del grupper utifrån deras sätt att besvara frågor i den webbaserade enkäten. Detta kan vara förvirrande för läsaren, men förhoppningsvis kommer grunden för grupperna att klarna under läsningen. Om en grupp svarar likartat på en fråga kan det kan vara meningsfullt att titta närmare på eventuella samband i andra frågor.

För läsaren tror jag att de underlättar om jag kortfattat presenterar dessa grupper redan nu. Det är viktigt att notera att undergrupperna kan vara överlappande och att en person kan ingå i många olika grupper. I den fortsatta redovisningen kommer jag att markera konstituerandet av undergrupp med fetstil.

Figur 3 Konstituerade grupper

Hela gruppen 51

Män 8

Kvinnor 43

Inriktning grundskolans tidigare år 22

Inriktning förskola 13

Nybörjare (1)

Denna kategori är framtagen från frågan ”Hur mycket kunde du om

att filma och redigera (teknik) före arbetet?” Skala 1-5 30

Grupper med bra samarbete (5)

Kategorin är framtagen ur frågan ”Hur upplever du samarbetet i

gruppen?” Skala 1-5 23

Jag vill visa min film för hela världen (5)

Kategorin är framtagen ur frågan ”Vem vill du ska få se din film?”

Skala 1-5 19

Betyg har ingen prestationshöjande effekt på mig (1)

Kategorin är framtagen ur frågan ”Har betyg en prestationshöjande

effekt på dig?” Skala 1-5 8

Betyg har en stor prestationshöjande effekt på mig (5)

Kategorin är framtagen ur frågan ”Har betyg en prestationshöjande

effekt på dig?” Skala 1-5 9

Stor risk betygen förstör det lekfulla (5)

Kategorin är framtagen ur frågan ”Ser du en risk i att betygen förstör

det lekfulla i en sådan här uppgift?” Skala 1-5 9

Ingen risk betygen förstör det lekfulla (1)

Kategorin är framtagen ur frågan ”Ser du en risk i att betygen förstör

det lekfulla i en sådan här uppgift?” skala 1-5 7

7.1.2 Redovisning utifrån faktorsanalys

Statistik handlar ofta om att hitta mönster. Ett sätt är att jämföra medelvärden och hoppas att det finns någon form av överensstämmelse eller samband. En annan väg är faktorsanalys där data från alla frågor reduceras, roteras och jämförs i statistikprogrammet SPSS. Med denna metod är det i undersökningen möjligt att urskilja tre grupper som har vissa gemensamma drag. Figur 4 kan läsas som att den grupp (component) som karakteriseras av det översta på- ståendet har detta som huvudfaktor. Maxvärdet är 1,0. Övriga faktorer är sådana som det är sannolikt att finna i den överordnade gruppen. I grupp1 som alltså beskriver sina förkun- skaper som goda är det sannolikt (och föga överraskande) att hitta studenter som även har goda kunskaper efter arbetet. Frågorna kommer att diskuteras i sitt sammanhang senare, men jag vill redan här peka på svårigheterna att kategorisera undersökningsgruppen.

Figur 4 Faktorsananlys av det samlade materialet

Rotated Component Matrix Component

1 2 3

Hur mycket kunde du om att filma och redigera ( teknik) FÖRE arbetet?

,809

Samma fråga - men EFTER arbetet? ,510 ,660 Att filma handlar ofta om tekniska saker, men det är minst lika viktigt

att kunna berätta en historia. beskriv din förmåga till filmiskt berät- tande FÖRE arbetet

,696 ,420

Hur mycket kan du om att filma och redigera ( teknik) EFTER arbetet?

,569

Uppgiften har också till syfte att fördjupa din förståelse för kursrubri- kerna "Lek" och "Kultur".Har din förståelse fördjupats?

,788

Hur upplever du samarbetet i gruppen? ,504 -,283 Tror du att betygen har en prestationshöjande effekt på dina klasskam-

rater?

,782

Har betygen en prestationshöjande effekt på dig? ,302 ,765

Extraction Method: Principal Component Analysis. Rotation Method: Varimax with Kaiser Normalization.

Det går att reducera enkätresultatet till tre komponenter som i viss mån skulle kunna ses som triviala.

1) Det finns ett möjligt samband mellan förkunskapen och den uppnådda kunskapen – både när det gäller tekniska och berättarmässiga färdigheter.

2) Det finns ett möjligt samband mellan tekniksa förkunskaper, ett gott samarbete i gruppen och att uppleva betyg som en betygshöjande faktor för sig själv.

3) Det finns ett möjligt samband mellan att ha en negativ upplevelse av samarbetet i gruppen och bekräftande inställning till betygens prestationshöjande effekt – både för sig själv och kamraterna..

De övriga resultaten i arbetet bygger på medelvärden och är svårtolkade. Udda svar resulterar i stora avvikelser och en liten undersökningsgrupp gör att stor försiktighet rekommenderas.

In document De sökte teknik, och fann estetik (Page 37-42)

Related documents