• No results found

Om supporterkulturen skulle bli klassas som ett kulturarv - 60 och över

Inkluderande, familjär och villkorslös. Det finns en tolerans att vara allt emellan ultras till hemmasupporter.

Bäst i Sverige!

Jag upplever att dom flesta är som jag och följer djurgården i all sporter men att man inte aktivt går på match. Alla sporter gör att det blir en spretig sammanhållning men att djurgården ändå håller en samman. Dom som man träffar som går på match är oftast alldeles för negativa mot andra lag och mer intresserade av skällsord än hylla det egna laget. Godare stämning från klacken skulle nog få m att gå på mer match. Tyvärr upplever jag inte djurgårdens supporterkultur speciellt barnvänlig.

88 Varm, engagerad vänlig.

Otroligt passionerad, alla verkligen brinner för föreningen och laget. Bidrar ekonomiskt och idellt för att föreningen och laget ska må bra.

Gemenskap, varmt bemötande

Den är väldigt viktigt , kommer med massor av bra idéer som stöttar EIF

Trevlig gemenskap. Välorganiserad och passionerad verksamhet. Sund värdegrund.

Ställer upp för klubben med olika saker för att dra in pengar till klubben

På något vis en för alla alla för en! Ödmjuk och "rättvis" supporterklubb gentemot motståndarlaget etc.

Kärlek*stolthet*tradition

Bra. Hjärtlig. Vi hejjar på byn och pratar och agerar sällan negativt på de andra lagen.

Kärlek, stolthet, tradition. Välkomnande och trevliga människor som bjuder in en i gemenskapen utan att tveka en sekund. det på bandyn ?

Ärlig, kärleksfull och engagerande

Ett starkt engagemang och positiv supporterkultur. Man älskar sitt lag och lägger energi på egna laget i stället för att hata motståndare.

Stark gemenskap med klubben och orten. Liten ort och mycket lång tradition.

Positiv och peppande, Man hejjar snarare än att bua, och när man vill ge tex rivalen en känga gör man det på ett skämtsamt sätt. Det går bäst för byn på isen när klubben, bygden och supportrarna drar åt samma håll. Genom att skapa engagemang i hela bygden har man gjort det möjligt att bygga arenan och ta ett antal guld under 2000-talet trots tunga förutsättningar ekonomiskt i en by med liten befolkning (inte samma möjlighet till publikintäkter som tex hammarby eller vsk).

Positiv å stöttande

Det finns en nära koppling mellan stolthet för laget och stolthet för bygden. Att det går bra för bandylaget betyder väldigt mycket för stoltheten att komma från Edsbyn, då känner man att man inte bara kommer från vilken landsortsby som helst utan man känner sig lite mer speciell, tror det betyder väldigt mycket på ett personligt plan för väldigt många.

Supporterkulturen är inte bara kopplad till klubben utan gemonsyrar hela orten på ett väldigt självklart sätt. De allra flesta - även de som inte går på matcherna - bryr sig ändå väldigt mycket över hur det går för laget. Jag har bott på några andra orter efter min uppväxt i Edsbyn - orter som också har elitlag i olika sporter - och kan konstatera att den så sjävlklara supporterkultur som finns kring bandyn i Edsbyn är väldigt unik.

I yngre år var jag själv mer aktiv som supporter och stod med klacken ibland och åkte med på en hel del supporterresor till bortamatcher.

Vi gör och klarar allt tillsammans istället för att "dom" bygger en hall, eller "dom" sponsrar för att möjliggöra en speciell värvning.

Famliljär och trivsam

Kärlek, stolthet och tradition. En mycket familjär stämning där alla stöttar och lyfter varandra.

Bäst i Sverige. Mycket kreativa o engagerade. Har ordning. Alla känner alla. Demokratisk. Engagerar hela bygden. Heja fram vårt lag! Stolthet, tradition

Den är grymt bra alla står upp för klubben Sammanhållning.

Fest.

Stötta laget kollektivt Trevlig, stöttande, hjälpsam

hängiven Edsbyns bandylag och vikänsla Kärlek, hopp och tro.

Väldigt duktiga och professionella

Mkt positiv, tar tag i oacceptabla beteenden bland fans, mkt aktiv f att stötta sin klubb. Exceptionellt bra

Stark sammanhållning.

Klubben är viktig för orten att samlas omkring. Tänker på hallen, alla insamlingar, gemenskap.

Jag skänker åtmindståne 5000-6000 kr per år och kanske borde räknas som aktiv supporter.

Sällan man ser övertramp av edsby-supportrar.

Man sätter en ära att sköta sig lika bra som bandyspelarna. Familjär och engagerad.

En klubb men stort hjärta för ungdomsbandyn för att få fram egna produkter.

En hel bygd som lever för bandyn och verkligen stöttar sitt lag i både motgångar och framgångar.

Vi supportrar är mycket aktiva och nu speciellt under pandemin med olika lotterier, insamlingar mm för att verkligen stötta vårat lag ️️

Helt underbar sammanhållning, aldrig bråk eller stök och när säsongens sista match är spelad får man omedelbart abstinens efter bandyfamiljen. Jag kanske ska tillägga att jag alltid står i klacken och sällan/aldrig missar en match.

Trogna och patriotiska. Men ödmjuka och sjyssta mot andra lag och supportrar. Stödjer Edsbyn i vått och torrt. Känns som det inte finns någon gräns på att ställa upp för klubben.

God, inte så intellektuell, öppen för åldrar och kön men svårt att ta sig in om man inte är del av dem

En välskött förening som stöttas i vått och torrt av supporters spridda över Sverige. Själv bor jag i Uppsala. Vi supporters är generösa med ekonomiska bidrag till föreningen.

"Kärlek, stolthet, tradition" är våra ledord som på ett utmärkt sätt beskriver vad föreningen står för och vad den betyder för oss supporters.

Underbar klubb litet samhälle

Färgstark . Gemenskap .

Kärlek stolthet och tradition

Engagerad, både ekonomiskt och rent sportsligt till stöd för klubben.

Kärlek! Stolthet! Tradition!

Vår klubb kännetecknas av samhörighet , och har en snäll aura.

Genuint intresserade av att laget/bygden utvecklas

Nästan alla Edsbybor är intresserad.Orten Edsbyn skylt dö om inte bandyn fanns här pratas bandy året runt

Engagemang, Glädje, Känsla för idéer

Lugn och fin gemenskap där alla drar åt samma håll, och vill att laget i våra hjärtan spelar bra bandy, då mår hela bygden bra.

Stolthet, tradition och identitet. Den lilla orten mot de stora drakarna.

En av landets i särklass bästa och starkaste supporterklubb.

En mycket liten ort, där i stort sett alla drar åt samma håll vad gäller stöttandet av bandylaget på ett eller annat sätt. "Bandyfamiljen" i landet är liten och är helt befriad från huliganism.

89 Kärlek, passion, sammanhållning

Ett härligt gäng med bra sammanhållning

Alltid oavsett

Mycket bra järnkaminerna o sofialäktaren gör ett otroligt bra jobb och dem följer ju även med till bortamatcherna fått betyget bäst i Sverige och det är ju ett hyfsat kvitto på bra supporterkultur

Samhörighet

Peppande, humoristiskt. Inbjudande

Inbjudande och vänlig.

Kärlek mot egna laget, inget hat mot andra lag.

Älska och supporta sin förening, inte hata rivaler/motståndare. Självironi i form av att man kallar sig själva bönder och ofta anspelar på symboler för lantbruk som traktorer etc, vilket också gör det svårt för motståndarklackar att vinna billiga poäng på sånt. Korrekt uppträdande på hemma- och bortamatcher. För tiotalet år sedan kastade en berusad kille som stod i Edsbyklacken på Zinkens damm in en flaska mot planen innan match. Edsbyn supportrar pekade själva ut honom för vakter ( han var inte del av klacken ) och till nästa bortamatch mot Bajen hade man samlat ihop summan Hammarby fått böta för bristande säkerhet och överlämnade före match.

Kärlek och stolthet där alla drar sitt strå till stacken. Stort engagemang även från "bybor i förskingringen som gärna ställer upp på insamlingar m.m. och på så sätt känner sig delaktig. En Edsbysupporter utifrån sett tror jag ses som hängiven, trevlig och ödmjuk. Bandysveriges största supporterklubb.

Kärlek, stolthet & tradition

Familjär, stöttande, sjunger i alla lägen, alla förstår att supportrarna har stor betydelse genom sång men också ekonomiskt för att klubben skall kunna vara kvar i toppen

Mer än resultatet på planen. Det är klädstil, musik och gemenskap i att älska och brinna för samma förening. Väldigt familjär och inbjudande. Med en fot i en rik historia och en fot i nyfikenhet inför framtiden.

Genuiin, något man föds in i

Familjär och fantastisk Färre men värre.

Jag skulle beskriva den som passionerad, inkluderande samt att den bidrar till gemenskap. Stark kärna. Inte störst men värst. Glimten i ögat

Gemenskap, sorg och glädje! Stil & klass, bra musik. Ambitiös och hjärtlig

Otroligt stor variation där allt från 70-åringar till 10-åringar kan mötas för att föra laget framåt.

Utmärkande är självdistansen. Skillnaden på oss edsbysupportrar och Bollnässupportrar är att vi VET OM att vi kommer från en liten håla. Driver ofta med oss själva och har många rätt unika klacklåtar.

Familjär på plats. Gnällig på internet. Storebror.

Här finns det nog lika många åsikter som det finns människor. Många kommer säkert skriva ord som "familj", "brödraskap", "gemenskap" osv men i verkligheten är det mest när laget gör mål som man verkligen ser på alla runtomkring en på läktaren som en vän. I annat fall är det oftast väldigt(!) tråkigt att gå på fotboll utan någon man känner. Du kan stå på en smockfull läktare och känna dig helt ensam.

Levande och mångfaceterad, tar influenser från England och Italien. Pionjärer, musik, gemenskap och kärlek

Hängiven, trogen, stolthet

Passion, mångfald och ihärdighighet.

Mångfacetterad. Järnkaminerna, DIF supporters club och åldermansklubben jag inte minns namnet på. Sofialäktaren. UCS. Firmabitarna. Varje individuell sports DIF föreningar. Sektioner på läktarna. Slaktis. Apberget. DIF i skolorna.

Lokalgrupperingar per ort i Sthlm. FB/insta/twitter gemenskaper. Resenärer till borta stå och -sitt. Hemmasittare. Utflyttade. Tifogruppen. Familjer. Allt och överallt.

Sammanhållning

Stor gemenskap. Inkluderande. Lite vi mot världen känsla. Kärlek

Passionerad och lojal. Hela byn lever med i hur det går för laget.

En öppen och positiv kultur. Gemenskapen det viktigaste. Gnäll ska hållas internt och laget ska alltid stöttas.

Red Farmers består till största delen av ödmjuka mycket bandykunniga människor som hellre stöttar egna laget än att tycka illa om andra. De hittar även på massor av bra aktiviteter för att stötta laget under matchj och även ett mycket stort engagemang för att hjälpa EIF med ekonomin. Ett unikt stort intresse i bandyvärlden.

Kärlek,Stolhet,Tradition

Gemenskap, kärlek, skötsam och lite självironisk.

Gemenskap och glädje.

Fantastisk, alla delar samma kärlek till klubben och många gör nästan vad som helst för föreningen.

Djurgår'n är som en enda stor familj, vi stöttar varandra i med- och motgång. Träffar jag en (för mig tidigare okänd) djurgårdare på stan eller varsomhelst, så har vi alltid många gemensamma referenser. Genom åren har jag märkt att det finns en stor dos ödmjukhet bland supportrarna, vi slår oss inte för bröstet, då vi vet att vi inte behöver det - vi har bra självkänsla ändå.

Passionerad, stolt och intensiv.

Stockholmsbaserad, kulturella kopplingar som musik och mode, färre men värre. Du hejar på den DIF, inget annat lag i Sverige.

Stort ideellt engagemang

Anrik kultur av framgång. Stark känsla av tradition och historik. Supportermässigt stark kultur av vi-känsla. Stark kärna av "kör supportrar".

En väldigt familjär stämning där en är alltid känner sig välkommen. Väldigt viktigt med historik och läktarkultur.

Passionerad, insatta/pålästa, intresserade av föreningen i stort (inte bara sporten)

Passionerad, mångsidig, inkluderande. Och öl, massvis med öl.

Gemenskap

Tradition och kultur

Inget hat. Extremt benägna att lyfta i motvind.

Vad som än krävs vi gör det tillsammans

Stor gemenskap, kärleken till klubben är viktigare än hatet gentemot rivalerna. Vi älskar vårt lag oavsett vilken division de spelar i.

Världens finaste

Lysande. Nytänkande Engagerade

90 Stark och stöttande

Bäst i universum

Största bortaföljet.

Sveriges mest trogna supportrar som upplevt lycka och sorg de senaste 20 åren (upp och ned flyttningar mellan Hockeyallsvenskan och SHL). Oavsett division står vi kvar.

Grym

Edsbyn Red Farmers och Edsbyns IF led ord Kärlek Stolthet Tradition beskriver kulturen runt Farmers och des medlemar

Extremt bra och sammanhållen klubb, familjekänsla

5/5

Är många som håller på två lag och sitter hemma och kollar på tv.

Annan kultur på fotboll kontra hockey samt annan kultur klubbar emellan. Positiv, passionerad

Talande ️️är ️️devisen ️️”Passion ️️oavsett ️️division”. ️️Även ️️att ️️vi ️️älskar ️️vårt ️️lag, ️️hatar ️️aldrig ️️motståndarlag ️️eller ️️deras ️️supportrar. Kärlek och tradition.

Helt fantastisk, bra gemenskap och gränslös kärlek till klubben Den är otroligt bra.

Medryckande

Gemenskap och välkomnande. Största bortaföljet.

Kärlek stolthet Tradition Bra

Underbart. Man har kul på läktaren. Inge bråk eller tjafs. Bara älska inte hata

Dvs vi älskar vårt leksand men hatar inte motståndarna. Vi lägger vår energi på att stödja och älska vårt lag istället för att hata motståndarna

Hjärta, passion och massa glädje.

Positiv, stöttande Positiv och gemenskap Aktiv och stark

Fantastisk. Gemenskap. I med- och motgång och oavsett division.

Gemenskap

Här tolereras inget aggresivt eller våldsamt beteende. Fokus ligger på att att stötta det egna laget.

Magisk

Engagemang med stark historisk förankring.

Kärlek, Stolthet och Tradition. En liten bygd som ställer upp till 100 procent för sitt lag. I med och motgång. Ett lag som fostrar egna nya stjärnor hela tiden.

Känslan av att vara en del av djurgårdsfamiljen gör att man känner en enorm drivkaraft till djurgårdsfamiljen, det känns stort att få dela motgångar och framgångar med Djurgården och se hur mycket Djurgården betyder för många supportrar. Trygg, varm och gemytlig!

Gemenskap och värme Bra

Bilaga till frågan: Upplever du att det är olika kultur kring olika sporter och olika klubbar? Är själv mest fotbollsintresserad. Tex hockeyn har en helt annan känsla på läktare. Är andra människor där. Känns lite mer amerikansk arbetarklass på något stt

Inställning och reaktioner kring olika händelser och beslut inom klubbar och sporten i stort varierar kraftigt. Olika beteenden uppmuntras alternativ kritiseras bland de aktiva från olika föreningar.

Djurgårn är överlägsna, alla andra helt otroligt efter

Bandy känns mer familjär. Fotbollen är mer en gemenskap på kompisnivå.

Fotbollssupportrar mer engagerade i supporterfrågan, konflikten med polisen, 51%-regln med mera. I vissa klubbar är man inte särskilt medveten och i vissa klubbar (t.ex. AFC Eskilstuna) så finns det knappt en supporterkultur

Supporterkulturen i Leksands IF är väldigt positiv och fokuserad på att stötta det egna laget. Ibland kan det dock bli lite väl mesigt.

Engagerande, inbjudande, härlig och positiv

Respektfull. Viktiga normer för hur man ska uppföra sig på läktaren verkar integrerade; gamla och unga som ser lite olika ut är välkomna även på ståplats.

Varm och hjärtlig

Positiv och engagerad.

I och kring Leksand är vi Motgångssupportrar. Avsaknaden av stora sportsliga framgångar de senaste 25 åren har gett upphov till en speciell supporterkultur. Superstars har också sedan start jobbat för en possitiv suporterkultur och medvetet motarbetat hatramsor, Firma, rasism osv.

Mästerlig, ledande,

Ett enormt engagemang oavsett om det gäller hemma eller bortamatch. Väldigt bra arrangemang och tifon. Alla välkomna, gammal och ung, man och kvinna

Passion, hjärta och att alltid ge allt för klubben

Gemenskap, trygghet, blir sedd och hörd oavsett vart i livet man befinner sig. Med eller utan extra stöd i livet så är alla välkomna. Den är A o O för att en förening ska må bra och drivas framåt!

Massivt och passionerat.

Varm och kärvänlig - Alla är kompisar med alla och vi har alltid kul ihop. Vi är ett gäng från samma stad som åker tillsammans på Leksands hemmamatcher då övernattar vi där och äter ute på något mysigt matställe och vi är 2 kvinnor och 2 män och bara hockeyvänner :) Vi åker på event inför matcher, mycket trevligt.

Kärlek, stolthet, tradition

Kärlek, stolthet och tradition.

Fantastiskt sammanhållen och bra anda genom hela klubben.

Positiv, bara heja inte hata. Älska sitt lag

Fotbollen har en kultur, bland annat ingår s k "bengaler" i den. Hockeyn har en annan med vad jag upplever mer "klappramsor" t ex.

91

I bandyn är vi snälla o kompisar med motståndarna. Fotboll mer supa o slagsmål. Ishockey mer fotfolk. Dricka o äta.

Många glömmer sitt lag när dom buar åt moståndarna istället

Bandy är en ganska liten sport men då djurgården inte har något lag i högsta division så kan jag inte säga så mycket, i hockey så är vi bäst i stan men också ända lag vilket gör att det blir lite tomt. Men ändå bäst stämning där då det blir mindre hat på matcherna. Upplever att bajen får mest media och gulli gull från tidningarna, om dom är så bra som tidningarna skriver har jag svårt att tro. AIK verkar mest ha problem i styrelse och bland supportrar. Fotboll är där jag upplever kulturen som bäst och önskar vi kunde ha lika mycket publik som andra klubbar i Stockholm. Önskar vi hade en egen arena och fick tillbaka stadion och mer dif rötter.

Bandy är kultur. Andra sporter är inte riktig lika mycket kultur.

Ett talande exempel är skillnaden mellan Edsbyn och Bollnäs, två klassiska bandyföreningar med enbart tre mils avstånd emellan varandra.

Edsbyn grundbyggsten är den omfattande och framgångsrika ungdomsverksamheten, alla ledare från yngsta knattelaget till A-laget rekryteras från bygden, ofta är det fd aktiva bandyspelare som tar på sig ledaruppdrag. Grundfilosofin vad gäller spelarförsörjning till A-laget är att så många som möjligt ska vara bandyfostrade i Byn.

Och detta sätt att arbeta har som alla vet skördat enorma framgångar under 2000-talet.

I Bollnäs är arbetssättet och kulturen en annan. I sin iver efter framgång, föreningen blev svenska mästare senast 1956 försöker man köpa elitspelare vilket flera gånger lett till ekonomiska problem för föreningen. Ungdomsverksamheten är begränsad men man har under åren fostrat många talangfulla spelare som tyvärr i många fall aldrig riktigt blommat ut pga att det varit svårt att ta en plats i A-laget beroende på de ständiga inköpen av färdiga elitspelare.

Även på ledarsidan har Bollnäs haft svårt att rekrytera, speciellt A-laget har fått förlita sig på att söka tränarkompetens utanför föreningen.

Ja det är skillnad. Edsbyns supporters går in för att stötta det egna laget. Jag noterar att somliga lag klagar på det egna laget när det inte går så bra. Och många verkar satsa på att håna och hata motståndarna. Det gör vi inte i Edsbyn. Hänger kanske ihop med den anda som gjort Byn så framgångsrika.

Edsbyn har en tradition av företagsamhet. Den avspeglar sig på bandyn så att hela Byn hjälps åt för att skapa

framgångarna. Som att bygga Sveriges första inomhushall. Det var inte en fråga om att kräva satsningar från kommunens sida. Utan man tog tag i det och hjälptes åt.

Edsbyns supporters är inte supporterklubben Red Farmers. Utan supporters är i stort sett hela befolkningen samt utflyttade edsbybor och deras barn.

De som hejar och stöttar sitt lag och de som bara åker runt och hatar alla andra

Att få en supporterkultur med en sjungande klack på alla matcher tar lång tid att bygga upp enligt mina erfarenheter. I Edsbyn har det gått i arv i ett par generationer nu och det är en självklar del av supporterkulturen. Min erfarenhet är också att bandyn har en ganska sympatisk supporterkultur jämfört med många andra sporter, där den för bandyn är tydligt kopplad till ett väldigt genuint intresse för sporten. Det är inte bara en 'image-grej' att vara supporter utan det finns ett stort kunnande kring sporten och till stor del en ömsesidig form av respekt mellan supportrar från olika klubbar (undantag finns förstås, men är just undantag).

Många klubbar verkar lägga mycket energi på att hata motståndare.

I en storstadsförening är det mer fokus på laget. I Edsbyn så känner man en stolthet för hela bygden genom bandylaget. Vi stöttar der egna laget i första hand, både ekonomiskt och med hejaramsor.

Många lag, särskilt inom fotboll, hånar motståndarna, både laget o supportrar. Mycket hat i andra föreningar

Alla är nog passionerade men i Edsbyn så finns nästan bara bandy. Vilket gör att engagemanget blir större känns det slm. Edsbyn Red Farmers har, sedan en lång tid tillbaka, en tydlig inriktning - emot att hjälpas åt att "heja på" och lyfta det egna