• No results found

5. Analys

5.1 Vinstmöjlighet och nationell branschstruktur

5.1.1 Svenska alkoholdryckers internationella konkurrenskraft

Vi har valt att använda diamantmodellen för att urskilja de förutsättningar företagen har för att nå tillväxt. Utan denna vetskap begränsas vår möjlighet att förstå varför dessa företag verkar på det sätt de gör. Trots att merparten av företagen i denna studie inte opererar på utländska marknader anser vi att Systembolagets internationellt präglade utbud har stor påverkan på företagens konkurrenskraft. Därmed anser vi att Systembolaget som största svenska distributionskanal kan liknas vid en internationell marknad.

De faktorförhållanden som Porter (2004) anser påverka hemmamarknaden, är viktiga aspekter för mikrobryggerier och vinproducenter. Det faktorförhållande som vid intervjuer framkommit som det mest framträdande och betydelsefulla är klimatet. För att odla vin i ett svenskt klimat krävs att företag hittar det mest fördelaktiga tillvägagångssättet. Faktorförhållandens opåverkbara karaktär anser vi tydligt påverkar industrin eftersom svenska vinproducenter inte har samma klimatfördelar som mer sydliga vinproducenter. Däremot anser vi inte att mikrobryggerier upplever samma klimatproblematik som vinproducenter eftersom de inte själva odlar råvaror i samma utsträckning. Vi anser i enlighet med Porter (2004) att företagens respons på faktorförhållanden ständigt måste förbättras, eftersom företagen annars riskerar att mista konkurrenskraft. Vi menar att alkoholproducenter som verkar på den svenska marknaden har relativt stabila faktorförhållanden, genom välutvecklad infrastruktur och en stadig ekonomi i landet. Vissa av företagens råvaror växer normalt inte vid de nordliga breddgrader Sverige befinner sig, därmed är naturresurserna begränsade. Eftersom det i Sverige inte finns en lång och utbredd tradition av vin- och ölproduktion medför detta att expertis inom området är begränsad och därmed kunnig arbetskraft svår att rekrytera.

Enligt Porter (2004) kan kräsna och medvetna kunder på hemmamarknaden driva företag till ständiga förbättringar och innovationer, därför är marknadens karaktär av större vikt än storleken på marknaden. Utbudet av produkter är stort i Sverige och konsumenterna har därför skapat en hög medvetenhet, vilket innebär att de kräver en viss standard på produkterna. Detta har drivit svenska vinproducenter till innovation gällande produktion och därmed stärkt konkurrenskraften. Vi upplever att informanterna anser att produkternas unika egenskaper är en styrka och kan koppla detta till att när svenska konsumenter efterfrågar differentierade produkter responderar företagen på dessa krav och utvecklar sina produkter, vilket stärker företagens internationella konkurrenskraft.

47 Merparten av informanterna på bryggerisidan klargör att det finns en stark efterfrågan på de produkter som finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Utbudet av svensktillverkade produkter på hemmamarknaden har tidigare varit likartat, men präglas nu av differentiering där mindre bryggerier leder förändringen.Vinproducenternas efterfrågan är emellertid svår att avgöra, eftersom produktionskvantiteten ofta är begränsad och därmed avvisad från Systembolagets ordinarie sortiment.

Porter (2004) förklarar att ett nära samarbete mellan stödjande eller relaterade industrier inom samma bransch kan ge konkurrensfördelar, när leverantörer och slutkonsumenter arbetar nära varandra sker en effektiv kommunikation som underlättar utbyte av idéer. Inom den svenska alkoholbranschen verkar distributörer och leverantörer, så väl som konsumenter och producenter i samspel med varandra. Vi anser liksom Porter (2004) att ett nära samarbete mellan alla parter inom industrin skapar konkurrensfördelar. Föreningen Svenska Vinodlare och Sveriges Bryggerier är båda uppbyggda av nätverk. Även för företagen inom branschen är nätverk viktigt, eftersom de samarbetar för att upprätthålla en hög kvalitet på produkterna. Genom att analysera den inverkan stödjande och relaterade industrier har på företagen får vi en bild av branschens styrka. Utan dessa samarbeten anser vi inte att ett kunskapsutbyte i samma omfattning skulle ske, mikrobryggerier och vinproducenter skulle ha svårt att få sina intressen framförda till myndigheter och därmed uppleva konkurrensen hårdare. Eftersom branschen är relativt ung samtidigt som begränsad kunskap finns inom företagen ger samarbeten företagen nyttig information och stärkt konkurrenskraft.

Porter (2004) menar att myndigheter påverkar konkurrensen i en nation, varvid företag drivs till att utveckla produkter med mervärden som konsumenterna uppskattar och efterfrågar. Samtliga informanter menar att svenska myndigheter har en negativ påverkan på företagen och deras konkurrenskraft på den svenska marknaden. Myndigheter har för Åkesson Vin AB även bringar fördelar genom möjligheten företaget har till ökad försäljning via Systembolagets samtliga butiker. Vi anser att Åkesson Vin AB redan är en stark aktör på den svenska marknaden eftersom produkterna finns tillgängliga i Systembolagets ordinarie sortiment, därför tror vi att företaget upplever positiva aspekter med den reglerade marknaden till skillnad mot de övriga företagen i undersökningen. Vår uppfattning är att myndigheter är den av de två utanförliggande faktorer som tydligt påverkar alla bestämningsfaktorer inom branschen. Den restriktiva alkoholpolitik som idag bedrivs påvisar den stora inverkan myndigheter har på den nationella marknadens konkurrens. Varvid vi anser att en tillåten gårdsförsäljning skulle öppna upp industrin och konkurrensen.

Slumpen påverkar enligt Porter (2004) företag positivt eller negativt och är av betydelse eftersom den kan förändra konkurrensen mellan företag. Bristen på råvaroroch den rådande finanskrisen anser vi vara oförutsägbara händelser. Råvarubristen upplevdes av företagen i studien som en negativ händelse, medan finanskrisen upplevts som en positiv händelse eftersom konkurrerande företag tvingats i konkurs vilket har ökat tillgången på råvaror. Finanskrisen har även ökat mikrobryggeriernas försäljning eftersom öl då konsumeras mer hemmavid än på restauranger. Företagsstrategi är den bestämningsfaktor som vidare utgör modellen med de fem konkurrenskrafterna, därför diskuteras denna del under nästföljande rubrik.

Ä Genom en analys av hemmamarknadens bestämningsfaktorer uppfattar vi att informanterna tenderat att framhäva vissa faktorer mer än andra. Klimatet anses av vinproducenterna vara ett viktigt faktorförhållande. Eftersom svenska konsumenter är kräsna och efterfrågar differentierade produkter har detta drivit företagen i studien till att utveckla innovativa lösningar. Då branschen är relativt ny har samarbeten inom både bryggeri- och vinproducentsidan upplevts som den mest betydelsefulla faktorn bland de stödjande industrierna. Även om slumpen har en inverkan på aktörerna är

48 myndigheter den faktor som influerar hemmamarknaden mest genom att främja större producenter och därmed begränsa de mindre producenternas möjligheter.