• No results found

RR 1:91, RR 1:96Syftet med öppenhet

4 Empiri och analys

4.2.5 Konsumentvaror och varumärken

4.2.6.2 Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA

SCA bildades år 1929 och är ett integrerat pappers- och förpackningsföre- tag som producerar hygienprodukter, förpackningar och grafiska papper. Företaget omsatte år 1999 65 000 miljoner kronor och hade ungefär 34 100 anställda. Aktien är noterad på börserna i Stockholm och i London.

Koncernredovisning Tillämpning

SCA anger att företaget vid upprättandet av koncernbokslutet har tillämpat IASC:s och Redovisningsrådets rekommendationer, vilket gäller för hela undersökningsperioden. Avsteg har dock, enligt företaget, gjorts från IASC då företaget under åren före 1993 gjort uppskrivningar av anläggningstill- gångar, vilket inte är i enlighet med IAS. Från år 1993 har uppskrivningar inte genomförts. Ett annat avsteg är att företagsförvärv gjorda mellan åren 1983 och 1990 fortsätter att redovisas enligt de principer som tillämpades innan koncernrekommendationen började tillämpas.

I årsredovisningarna från åren 1991, 1993 och 1995 informeras att koncer- nens bokslut omfattar boksluten för moderbolaget och samtliga dotterföre- tag, varmed avses de bolag i vilka SCA äger mer än 50 % av aktiernas röstvärde. För åren 1997 och 1999 anges att koncernens bokslut omfattar boksluten för moderbolaget och samtliga dotterbolag, i enlighet med årsre- dovisningslagens definitioner, på vilka rekommendationen RR 1:96 bygger. Vidare ingår SCAs andel i så kallade joint ventures.

Upplysningar

SCA har under hela undersökningsperioden lämnat upplysningar om vilka metoder och värderingsprinciper som använts. Bland annat har upplysning lämnats om att förvärvsmetoden har använts vid upprättande av koncernre- dovisningen, att dagskursmetoden har använts vid omräkning av utländska dotterbolag, att minoritetens andel i koncernens nettovinst anges samt att redovisning av intressebolag sker enligt kapitalandelsmetoden. När det gäller redovisning av skatter informerar SCA att de beräknas och redovisas enligt internationell praxis och år 1995 preciserar företaget att det handlar om redovisning enlig IAS ED 49.

Koncernen lämnar upplysningar om namn, organisationsnummer och säte för varje dotterföretag. Detta görs i en specifikation till en not i årsredovis- ningarna från åren 1997 och 1999. Upplysningen innehåller även informa- tion om den kapitalandel som moderföretaget direkt eller indirekt innehar i företaget. Dock skrivs att en komplett lagstadgad specifikation kan erhållas från SCA och biläggs inte årsredovisningen.

Företaget har i årsredovisningarna från åren 1991, 1993 och 1995 lämnat upplysningar om avskrivningstider för koncernmässiga anskaffningsvärden inklusive goodwill. Där informeras att goodwill skrivs av enligt plan och den valda avskrivningsperioden motiveras därefter av företaget. I 1997 och 1999 års årsredovisningar lämnar SCA upplysning om hur goodwill redovi- sas och upplysningar lämnas om hur avskrivningarna beräknats. Där anges även skälen till varför goodwill i vissa fall skrivs av över en längre period än fem år. Företaget presenterar även en avstämning mellan ingående och utgående värden avseende goodwill som visar summan av anskaffnings- värden och ackumulerade avskrivningar vid årets början. Avstämningen visar också den goodwill som förvärvats under året och de avskrivningar som gjorts under året anges. Till sist presenteras summan av anskaffnings- värden och ackumulerade avskrivningar vid årets slut. Detta görs i not till balansräkningen. SCA har också i årsredovisningarna lämnat upplysning om att koncernen i samband med förvärvsanalysen gör avsättning till reserv för framtida kostnader för omorganisation och personalminskningar i den förvärvade verksamheten (s.k. omstruktureringsreserv).

I förvaltningsberättelserna från åren 1997 och 1999 lämnar SCA upplys- ning om hur koncernens sammansättning förändrats under perioden, enligt kraven i rekommendationen. Vidare lämnas information i förvaltningsbe-

rättelsen om det förvärvade dotterföretagets namn, vilken verksamhet fö- retaget har och tidpunkten för förvärvet.

Byte av redovisningsprinciper Tillämpning och upplysningar

SCA nämner ingenting i sina årsredovisningar om att Redovisningsrådets rekommendation RR 5 tillämpas. Dock skrivs att SCA-koncernens bokslut följer Redovisningsrådets rekommendationer och att företaget även följer de rekommendationer som utfärdats av IASC.

SCA upplyser i 1993 års årsredovisning att koncernen från och med 1993 års bokslut tillämpar Redovisningsrådets rekommendation RR 4 för redo- visning av extraordinära intäkter och kostnader samt upplysningar för jäm- förelseändamål. För koncernen innebar detta att några extraordinära intäk- ter och kostnader inte redovisades år 1993. Företaget upplyser dock om att någon justering av jämförelsetal för tidigare år inte har skett. Detta efter- som tidigare års siffror innehöll effekter av en betydelsefull avyttring.

I övrigt lämnar SCA inte några upplysningar om att byte av redovisnings- princip har skett. Dock lämnas från år 1995 och framåt ingen upplysning om hur aktier och andelar värderats i koncernbokslutet, vilket är fallet för åren 1991 och 1993. I 1999 års årsredovisning beskrivs även att pensions- skulder beräknats i enlighet med gällande internationell redovisningsre- kommendation (IAS 19, Employee benefits) i avvaktan på ett slutligt ställ- ningstagande från Redovisningsrådet.

Leasingavtal

Tillämpning och upplysningar

SCA anger inte uttryckligen att de tillämpar RR 6. Företaget redovisar ope- rationell leasing men inte någon finansiell. I 1999 års bokslut lämnas in- formation i not om hur de framtida betalningsåtagandena i koncernen för operationella leasingavtal fördelar sig över de närmaste fem åren. Upplys- ning lämnas även om årets kostnad för leasade tillgångar.

Effekter av valutakursförändringar Tillämpning och upplysningar

SCA anger inte heller uttryckligen att koncernen tillämpar Redovisningsrå- dets rekommendationer RR 8. I alla undersökta årsredovisningar lämnar SCA upplysning om att företaget vid omräkning av utländska dotterbolags balans- och resultaträkningar använder sig av dagskursmetoden och att

fordringar och skulder räknas om till balansdagskurs. SCA lämnar ingen information i årsredovisningen år 1999 om hur klassificeringen av utlands- verksamheter gjorts. Däremot beskrivs att omräkning av utländska dotterfö- retags balans- och resultaträkningar i höginflationsländer först görs till den funktionella valutan i enlighet med den monetära metoden. Därefter görs en omräkning till rapporteringsvalutan enligt dagskursmetoden.

Storleken på de kursdifferenser som påverkat eget kapital redovisas i not till eget kapital och visar förändringarna från och med år 1997. Inga upp- lysningar lämnas dock om det belopp som årets kursdifferenser kunnat minskas med genom valutasäkringsåtgärder. Det belopp som årets nettore- sultat påverkats med genom ändrade valutakurser, lämnas det inte heller upplysningar om.

Företagets valutaexponering och valutapolicy informerar SCA om under rubriken redovisningsprinciper i 1999 års årsredovisning. SCA anger där att i den mån företaget kurssäkrar rörelsens fordringar och skulder genom terminskontrakt, har terminskursen legat till grund för värderingen av mot- svarande fordringar och skulder. Vidare anges att SCA i viss omfattning kurssäkrar (hedgar) investeringar i utländska nettotillgångar inklusive goodwill. Även under rubriken finansiell riskhantering beskrivs koncernens valutaexponering och valutapolicy. Där finns också presenterat i tabeller vilka valutor som säkras samt nettoomsättningen och rörelsens kostnader per valuta.

För de differenser som uppkommer vid omräkning av utländska dotterbolag i höginflationsländer används uttrycket ”monetär metod”, vilket är i enlig- het med rekommendationen. Dock används fortfarande uttrycket ”omräkningsdifferens” för de differenser som uppkommer vid omräkning av övriga utländska dotterbolag, vilket inte är i enlighet med rekommenda- tionen.