• No results found

Sweco finlAnd ProjeKTledning

omsättning ...58 MSeK (–) rörelseresultat ... 9 MSeK (–) rörelsemarginal ... 5,% (–) Antal anställda vid årets slut ... 65 (–) Swecos verksamhet i finland bedrivs i två olika affärsenheter, Sweco finland och Sweco Pic. Sweco finland är en nybildad enhet med 65 anställda. Affärsenhetens upp-gift är att utveckla Swecos breda tjänste-utbud i landet. för närvarande omfattar verk-samheten huvudsakligen bygglednings- och projektledartjänster. industrikonsulterna i Sweco Pic bedriver sin verksamhet inter-nationellt och är organiserade i en egen affärsenhet (presenteras på sid 34–35).

Under året utvecklades den finländska marknaden för konsulttjänster positivt. inom infrastrukturområdet ökade investeringarna och inom byggsektorn rådde stark efter-frågan på såväl kommersiella lokaler som bostäder och offentliga lokaler.

Under våren 2006 förvärvades ett av finlands ledande projektledningsföretag, cM-Urakointi oy. företaget har många upp-dragsgivare bland kommuner, byggföretag, fastighetsägare och köpcentrum. genom förvärvet kan Sweco finland erbjuda stora resurser för bygg- och infrastrukturprojekt.

företaget, under det nya namnet Sweco cMU, har omfattande uppdrag i samband med det stora hamnprojektet vuosaari i helsingfors. det största uppdraget är total-renoveringen av Stockmann i helsingfors som är nordens största varuhus. varuhuset,

som är hela 40 000 m2, ska byggas om totalt och dessutom byggas ut med ytterligare

0 000 m2. Bland annat ska en restaurang-värld för 950 gäster byggas på 8:e våningen, ett parkeringsgarage för 600 bilar under Mannerheimvägen samt en servicetunnel med kapacitet för flera hundra lastbilar och skåpbilar. ombyggnaden är tekniskt komp-licerad eftersom varuhuset ska vara öppet under hela byggtiden och renoveringsarbe-tena inte på några villkor får störa varuhusets kunder. därför byggs ljud- och dammisolerade väggar och de mest störande momenten, som borrning, spikning och leveranser av byggnadsmaterial, sker enbart på nattetid.

i finland finns också arkitektföretaget Paatela-Paatela & co som är specialister på

arkitekturtjänster för vårdsektorn. företaget är sedan många år engagerat i de flesta stora sjukhusprojekt i finland, som exempel-vis Åbo Universitetssjukhus och centralsjuk-huset i vasa men bedriver också projekt-export inom sitt specialområde.

ett exempel är arkitektuppdraget vid great Saparmyrat Turkembashy international Medi-cal center i Ashqbat, Turkmenistan. ett pro-jekt som kommer att påbörjas 2007 är arki-tektuppdraget för det planerade bygget av en ny avdelning för invärtes sjukdomar vid helsingfors universitetssjukhus.

Utsikterna för 2007 bedöms som fortsatt positiva. efterfrågan på konsulttjänster inom bygg- och infrastruktur bedöms fortsätta att ligga på en hög nivå.

SWECO CMU ansvarar för projektledningen i samband med ombyggnaden av Nordens största varuhus, Stockmann i Helsingfors. Förutom om- och tillbyggnad av själva varuhuset omfattar projektet ett nytt parkeringsgarage för 600 bilar under Mannerheimvägen samt en service- och varuleveranstunnel med kapacitet för flera hundra lastbilar och skåpbilar.

SWECOs finländska arkitektföretag Paatela-Paatela & Co är specialiserat på arkitekturtjänster för vård-sektorn och är engagerat i de flesta stora sjukhusprojekt i Finland. Ett stort projekt som är under plane-ring är byggnationen av en ny avdelning för invärtes sjukdomar vid Helsingfors universitetssjukhus.

Sweco BAlTiKUM & ÖSTrA eUroPA Sweco rYSSlAnd

Sweco BAlTiKUM & ÖSTrA eUroPA vATTen & MiljÖ

energi & inSTAllATion infrASTrUKTUr ArKiTeKTUr

BYggKonSTrUKTion

omsättning ...50 MSeK (22) rörelseresultat ... 3 MSeK (2) rörelsemarginal ... 6,8% (8,8) Antal anställda vid årets slut ... 209 (73) Omfattar SWECO Eesti, SWECO BKG

och SWECO Bulgaria.

Sweco rYSSlAnd vATTen & MiljÖ

omsättning ... 0 MSeK (4) rörelseresultat ...  MSeK (0) rörelsemarginal ... ,0% (2,6) Antal anställda vid årets slut ... 52 (33) Omfattar SWECOs 50-procentiga

ägarandel i Lenvodokanalproekt.

Baltikum och östra europa är kraftiga till-växtmarknader för Sweco. verksamheten

bedrivs via de under året bildade affärsen-heterna Sweco Baltikum och östra europa med nära 400 anställda och Sweco ryss-land med drygt 00 anställda.

Samtidigt bedriver Sweco en omfattande projektexport från Sverige, norge och fin-land till dessa marknader, framför allt inom vatten & miljö, infrastruktur, industri och arkitektur.

i litauen är Sweco BKg med 60 anställda nu landets största teknikkonsult-företag liksom i estland genom Sweco Pro-jekt med drygt 200 anställda. i ryssland är koncernen via bolaget lenvodokanalproekt i S:t Petersburg ett av de ledande miljö-konsultföretagen. förutom de egna dotter-bolagen i estland, litauen, ryssland och Bulgarien har koncernen partners i lettland, Ukraina, Tjeckien, Ungern, rumänien, Bos-nien/hercegovina, Kroatien, Slovakien och Serbien/Montenegro.

Samtliga länder i Baltikum och östra europa är nu i full fart med att bygga upp sina samhällen. en del länder har en tillväxt på 8–0 procent och stora summor investe-ras för att förbättra infinveste-rastrukturen, reparera

miljöskador, bygga samhällen och skolor, organisera trafik och kommunikationer, bygga upp energisystem och effektivisera produktionen. Behovet är extra stort på miljö-sidan, speciellt när det gäller vatten- och avloppsrening och avfallshantering. i många fall är det gamla utslitna anläggningar som måste moderniseras till eU-standard. det behövs nya vägar, järnvägar och flygplatser.

Stadsmiljö- och trafikproblem måste hante-ras på nya sätt och resultera i livsmiljöer som fungerar på människans villkor.

inom eU uppskattas det långsiktiga investeringsbehovet för att bygga upp de nya eU-ländernas miljönivå i paritet med övriga eU till 00 miljarder euro. den totalt sett till-gängliga finansieringen för miljöprojekt är cirka 4 miljarder euro, varav 4 miljarder finan-sieras via internationella institutioner. för att klara detta krävs konsultföretag med resur-ser och kunskap inom områden som arkitek-tur, byggteknik, miljö, transport, markbygg-nad, vattenbyggmarkbygg-nad, anläggningskonstruktion, energi, infrateknik och industriteknik.

i nordöstra estland byggs en hamn-anläggning och oljehamn, Port of Sillamäe.

I östra Europa är miljöarbetet högt prioriterat och stora finansiella resurser anslås för att bygga upp ländernas miljönivå i paritet med övriga Europa. Det är ofta gamla, nedslitna och underdimensionerade avloppsreningssystem som nu måste moderniseras och byggas ut för att säkra en god miljö i sjöar och vattendrag.

där ansvarar Sweco för projektering av infrastruk-tur som vägar, järnvägar, hamnteknik och terminaler.

i estland genomfördes också flera avloppsrenings-projekt, exempelvis i landskapen Pärnu och lääne.

ett mycket omfattande projekt var att ansvara för återställandet av förorenad mark på 32 områden där det tidigare funnits gamla ryska militäranläggningar, oljeterminaler och asfaltfabriker. i huvudstaden Tallin är Swecos arkitekter engagerade i projekt som det nya regionsjukhuset och Tallina Banks nya huvud-kontor vid frihetstorget.

i litauen arbetade Sweco som tekniskt kon-sultstöd åt de lokala myndigheterna i samband med att en mängd vatten- och avloppsreningsverk i olika regioner ska moderniseras. i hamnstaden Klaipeda fick Sweco uppdraget att projektera ett helt nytt vatten- och avloppssystem. Tillsammans med westinghouse Atom och SKB arbetar Sweco dessutom med att planera för slutförvaring av låg-aktivt kärnavfall i samband med att kärnkraftverket ignalina stänger för gott 2009. i Tula, 5 mil söder om Moskva, projekterar Sweco ett nytt pappers-bruk för ScA och i Murmansk utarbetas ett förslag för hur staden kan spara energi och förbättra miljön genom att reducera utsläppen från fjärrvärmesys-temet. Utanför S:t Petersburg övervakas byggandet av ett nytt stort avloppsreningsverk och i rumänien har Sweco ett omfattande uppdrag att projektera ett reningsverk i Bukarest liksom i städerna jihlava i Tjeckien och Blagoevgrad i Bulgarien.

efterfrågan på konsulttjänster i östra europa och Baltikum kommer att vara stor under de när-maste åren.

Vid Port of Sillamäe i nordöstra Estland ansvarar SWECO Eesti för projektering av infrastruktur som vägar, järnvägar, hamnteknik och terminaler i samband I Baltikum och östra Europa finns många gamla, underdimensionerade

reningsverk som förorsakar miljöproblem. Därför prioriteras nu utbyggnaden av systemen för vatten- och avloppsrening. I S:t Petersburg och en rad andra städer i östra Europa arbetar SWECO med att modernisera och dimensionera gamla och omoderna avloppsreningsverk till modern EU-standard.

Related documents