• No results found

Sweco Pic – indUSTri

ProceSSindUSTri

TillverKningSindUSTri energi

eleKTroniK MArinindUSTri

omsättning ... 843 MSeK (820) rörelseresultat ... 60 MSeK (54) rörelsemarginal ... 7,% (6,6) Antal anställda vid årets slut ... 079 ( 025)

i Sweco Pic finns koncernens resurser för kvalificerade tekniska konsulttjänster åt industrin. Tjänsteutbudet omfattar konsult-, projekterings- och projektledartjänster för produktutveckling, produktionsoptimering och investeringar i anläggningar. Med cirka 900 anställda i finland, 60 i Sverige och 20 i norge, är Sweco Pic ett av nordens största industriteknikkonsultföretag. en omfattande internationell verksamhet bedrivs i europa, Asien och Sydamerika.

Sweco Pic är organiserat i fem divisio-ner: Processindustri, Tillverkningsindustri, energi, elektronik och Marinindustri. Kun-derna domineras av internationella industri-företag som nokia, Aker Yards, neste, Kemira, ABB och lKAB.

efterfrågan på konsulttjänster för indu-striella anläggningar ökade såväl på hemma-marknaden i norden som internationellt.

Samtidigt ökade investeringarna i produkt-utveckling och trenden att köpa design- och utvecklingstjänster från externa konsulter förstärktes. Potentialen för projektexport österut utvecklades ytterligare genom sam-arbetsavtal med ryska företag inom energi-sektorn. i litauen påbörjades projekteringen av en ny fabriksanläggning i samarbete med Sweco BKg.

Under året etablerades energi som en egen division inom Sweco Pic och det nya företaget Sweco Marine bildades genom övertagande av Pi-raumas verksamhet för konsulttjänster inom skeppsbyggnad och off-shore. Sweco Pic förvärvade också konsultverksamheten vid elektronikföretaget capricode samt det finska företaget linja designs enhet för industridesign. i norge etablerades verksamhet inom industri, varvsindustri, läkemedel och kemi genom förvärv av konsultföretaget Mec AS.

diviSion ProceSSindUSTri

divisionen erbjuder kvalificerade teknik- och projektledartjänster till de ledande företagen inom papper och massa, kemi och läkemedel.

exempel på kunder är Metso, oxitenon, neste jacobs, Kemira, M-real, Andritz och Akzo nobel. Under året var marknadsläget gott och inbrytningar gjordes på nya mark-nader, bland annat i Brasilien med flera pro-jekt för Metso och oxitenon. ett stort upp-drag under året var den fortsatta projekte-ringen av neste oils raffinaderi i finländska Borgå. för Kemira genomfördes projekt i Uruguay, holland och finland. för det fin-ländska gruvföretaget Talvivaara projektera-des ett nytt anrikningsverk inför brytningen av nickel i finländska Sotkamo och i sam-band med lKABs många utbyggnader i området Kiruna/Malmberget/narvik genom-fördes en rad olika projekt.

diviSion TillverKningSindUSTri divisionen arbetar som teknisk konsult och partner till företag inom tillverkningsindu-strin. Tjänsteutbudet omfattar utredningar, utveckling, produktdesign och projektled-ning. Under året fokuserade divisionen på fortsatt internationell tillväxt och satsningar på området industriell design. ett stort pro-jekt var fas två vid Saint-gobains stora glas-ullsfabrik i Yegorievsk, 20 kilometer sydost om Moskva. ett annat var projektledning och teknikutveckling i samband med

uppföran-Sweco Pic – indUSTri

Världens största och modernaste kryssningsfartyg, MS Freedom of the Seas, levererades från Aker Yard i Åbo till Royal Caribbean under 2006.

SWECO har arbetat med konstruktionen av fartyget.

Sweco Pic – indUSTri

det av fenestras nya fönsterfabrik i finland.

en rad olika teknikutvecklingsuppdrag genomfördes för kunder som ABB, ge healthcare, Kci heavy cranes och Metso Minerals. inom design- och produktutveck-lingsområdet utfördes uppdrag åt Patria vehicles för utveckling av ett nytt bromssys-tem, för fläkt woods för utveckling av en ny fläktenhet och för fiskars för utveckling av ett nytt koncept för Buster fritidsbåtar.

diviSion energi

den nya divisionen har byggts upp för att möta en ökad efterfrågan på konsulttjänster inom energiområdet. divisionen, som bland annat fokuserar på biobränsleområdet, har stor potential såväl på hemmamarknaden i finland som på exportmarknaderna. Under året genomfördes en rad projekt. i Ukraina leder divisionens konsulter ett internationellt konsortium när det gäller en ny oljeledning från Ukraina till Polen för att transportera råolja från Kaspiska havet till oljeraffinaderi-erna i centraleuropa. dessutom utreds olika alternativ för att distribuera naturgas från Ukraina till det tätbefolkade Mellaneuropa.

för Kvaerner Power genomfördes projekt i finland, Sverige, chile, Brasilien,

Storbritan-nien och Kanada. en ny förbränningsanlägg-ning för energi ur avfall projekterades vid riihimäki i finland åt ekokem.

diviSion eleKTroniK

divisionen arbetar inom telekommunikation och industrielektronik. Kärnan i tjänsteutbu-det är att ta totalansvar för produktutveck-lingsprojekt fram till produktionsstart. några av de viktigaste kunderna är nokia, eAdS, Texas instruments, vaisala och Tellabs. Året karaktäriserades av ytterligare ökad konkur-rens, fokus på effektivitet och introduktion av nya teknologier. Ökade insatser på de asi-atiska marknaderna resulterade i intressanta uppdrag, bland annat från det kinesiska tele-komföretaget huawei. ett nytt och intressant uppdrag var att för frwd Technologies utveckla extremt små, lätta men mycket robusta elektronikenheter och handledsda-torer för sport- och fritidsändamål.

diviSion MArinindUSTri

divisionen utför konsultuppdrag åt off-shore och skeppsbyggnadsindustrin. inom divisio-nen finns djup kompetens och lång erfaren-het, speciellt när det gäller tekniklösningar för bil- och passagerarfärjor. Under året

övertogs Pi-raumas verksamhet för konsult-tjänster inom skeppsbyggnads- och off-shore-industrin och den nya affärsenheten Sweco Marine bildades. flera stora kontrakt för nya bil- och passagerarfärjor tecknades.

det mest uppmärksammade projektet var uppdraget från Aker Yards om konstruktion av skrov, maskiner och elsystem för en ny lyxkryssare åt franska Brittany ferries som ska levereras 2008. flera off-shore projekt genomfördes under året för Technip offshore i finland och Aker Kværner offshore i norge.

UTSiKTer fÖr 2007

Utsikterna för 2007 bedöms som positiva.

investeringarna på hemmamarknaden för-väntas ligga kvar på samma nivå som 2006 medan den internationella efterfrågan ökar.

exporten av kvalificerade industrikonsult-tjänster för process- och verkstadsindustrin beräknas öka i takt med att nordiska företag investerar i produktionsanläggningar i andra delar av världen. efterfrågan på design- och produktutvecklingstjänster förväntas öka kraftigt, såväl på hemmamarknaden som internationellt.

Det blir allt vanligare att företag lägger ut design och konstruktion på externa kon-sulter. FRWD Technologies, som är ett finländskt företag specialiserat på sporttek-nologi, använder SWECO PIC för design och utveckling av små, lätta men mycket [Bildtext: Em ilit diam, sustrud mod ea corem ver augue tatie

conse tin utat. At eu faccum zzrit velestis nostrud tat num-sandre minis nibh ea faciliq uipsum vel ilissim nulputpate magna conse magniscil ut irilit ad tis nullandre el dolore

volo-I Ukraina leder konsulter från SWECO Pvolo-IC ett internationellt konsor-tium när det gäller att utreda möjligheterna för en ny oljeledning från Ukraina till Polen. I projektet ingår såväl tekniska som finansiella och legala frågor.

I Frankrike har SWECO projekterat stålstrukturer som är över 90 meter höga, 15 meter breda och 85 meter långa i samband med reningsanläggningar för ett kolkraftverk. Uppdragsgivare är Alstom Power som när reningssystemet är i drift räknar med en reducering av kväveoxidutsläppen med 75 procent.

Related documents