• No results found

5. Sammanfattning av domstolsbeslut

5.2 Sydafrikanska mål och domstolsbeslut

Case CCT 320/17 prövad av Sydafrikas författningsdomstol efter ett förhandsavgörande från en av Sydafrikas High Court South Gauteng, Johannesburg angående en pappa som utövade fysiskt våld mot sitt 13åriga barn genom sparkar och knytnävslag efter att han påkommit

121 HFD 2014 ref. 46 och HFD 2017 ref. 42.

27 barnet tittandes på pornografiskt material i hemmet. Pappan uppgav i High Court att han slog barnet i uppfostringssyfte då barnets handling stred mot familjens religiösa tro. Pappans handlingar ansågs inte vara förenliga i förhållande till ändamålet som i detta fall var i uppfostringssyfte och dömdes för lindrigt våld. En begäran om förhandsavgörande skickades till Sydafrikas författningsdomstol som tittade på det berörda fallet och avgjorde ifall liknande fall där barn som utsattes för fysiskt och psykiskt våld i hemmet stod i strid mot konstitutionen även om dessa metoder användes i uppfostringssyfte. Författningsdomstolens slutgiltiga tolkning gjordes i september 2019 och blev att alla former av våld i hemmet mot barn står i strid mot Paragraf 10 och 12 (1)(c) i Sydafrikas konstitution och deras slutgiltiga beslut resulterade i att domen framöver är bindande för personer vilka befinner sig inom Sydafrikanskt territorium.

Case NO: 657/12 är ett överklagande som berörde ett 14årigt barn som blev sexuellt utnyttjat av sin adoptivfar under perioden 2002–2005. Det förekom olika typer av grov våldtäkt och övergrepp där pappan tvingade barnet att dricka alkohol och ta droger för att utföra övergreppen. Toaletterna i familjens gemensamma hem riggades med kameraövervakning där det filmades när barnet duschade och även vid ett tillfälle när pappan tillsammans med barnet och en kvinnlig sexarbetare utförde sexuella handlingar för att gynna pappan som krävde det.

Ifall pappan inte fick igenom sin vilja hotade han barnet med en pistol men det förekom även hot om att han skulle skjuta sig själv om hen inte gjorde som han sa. År 2005 anmälde barnet händelserna till polisen efter att hen rymde hemifrån och utredningen ledde till en fällande dom där pappan dömdes till 15 års fängelse för grov våldtäkt. År 2013 överklagades beslutet till Sydafrikas Supreme Court of Appeal för en omprövning där mannen yrkade att barnet samtyckte till allt som hänt och menade att det tidigare straffet var för hårt. Sydafrikas Supreme Court of Appeal fastslog att den tidigare domen skulle fortsätta gälla och att mannen dömdes till det mildaste straffet för det brott han begått och att det ska fortsätta gälla.

Case NO: CC55/2016 prövad av Eastern Cape High Court behandlade ett fall där ett 11 årigt barn blivit utsatt för fysiskt och psykiskt våld i hemmet av sina vårdnadshavare genom hot och olika former av sexuella handlingar vid ungefär ett 50tal gånger. Pappan utförde de sexuella handlingarna där han genomförde fullbordade våldtäkter medans mamman höll fast barnet och tryckte in en trasa i barnets mun under tiden då dessa handlingar pågick. År 2015 när mammans kusin upptäckte pappan med barnet nakna i sängen kontaktade han polisen direkt som utredde situationen. Utredningen visade att barnet vid flera tillfällen blivit utsatt för hot, våld och övergrepp från pappans sida medans mamman tittade på. Ifall barnet nekade till

28 handlingarna hotade pappan att döda både barnet och mamman med en kniv han hade gömd under sin säng som mammans kusin också hittade. Pappan dömdes till livstids fängelse medans mamman dömdes till 10–års fängelse då föräldrarna utnyttjade sin föräldraroll.

Case NO: SS45/2016 prövad i Western Cape Towns High Court år 2017 handlar om ett 3 årigt barn som bodde med sin biologiska pappa och hans sambo. Barnet utsattes för fysiskt våld i hemmet av pappans sambo vilket ledde till hens död. Det fysiska våldet visade sig under en obduktion ha lett till skador på benen, gamla och nya frakturer i armarna, revbenen och skallen, djupa sår, röda och blåa blåmärken på kroppen som uppstått både långt innan samt nära inpå barnets död. Sambon till vårdnadshavaren yrkade att hon bara slog barnet med öppen hand och bälte men läkarundersökningen visade annat. Barnet avled 18 timmar efter det senaste våldet som hen utsattes för medans pappan befann sig på sin arbetsplats. Sambon dömdes till 18års fängelse för mord och barnmisshandel, kvinnan ansågs inte vara kapabel att ta hand om barn och domstolen meddelade Director General: Department of Social Development att registrera kvinnan i databasen för personer som inte är kapabla att ta hand om barn enligt Paragraf 120(4) of the Children's Act 38 of 2005 samt att hon inte är kapabel att äga skjutvapen enligt Firearms Control Act 60 of 2000.

Appeal NO: 525/2017 omprövad i Pretoria High Court år 2019 handlar om en pappa som har utfört fysiskt och sexuellt våld mot sitt 17åriga barn i hemmet vid flera tillfällen. Det fysiska våldet innefattade sparkar, knytnävslag, slag med öppen hand och användning av tillhyggen som bland annat piska mot kroppen medans det sexuella våldet innefattade våldtäkt genom penetration. Detta hände när pappan kom hem alkoholpåverkad men även ibland tidigt på morgonen innan han skulle bege sig till sin arbetsplats. Barnet har vid en del tillfällen velat ta självmord på grund av omständigheterna och anmälde fallet till Child Protection Unit och till domstol där hen krävde besöksförbud mot fadern. Pappan hade vid flera tillfällen hotat barnet och sagt att en polisanmälan inte skulle leda till någonting då han har kontakter hos polisen. Pappan dömdes till 25 års fängelse för grov våldtäkt.

Case NO: CC 103/2015 prövad i Durban High Court år 2018 berör ett fall där fyra barn utsattes för fysiskt och psykiskt våld i hemmet av sin mamma och mormor vid flera tillfällen.

Det fysiska våldet innefattade kroppslig bestraffning genom att de nekade barnen mat och svalt dem, höll fast barnen, slog och brände dem i ansiktet vilket upptäcktes av skolan. När skolan försökte ta kontakt med mamman och mormodern så nådde de inte fram. Några av barnen som såg sina syskon bli utsatt för våld och svält påverkades mycket psykiskt då de blev rädda och

29 inte vågade visa känslor. Detta våld i hemmet ledde till att ett av barnen avled till följd av svält och våld. Sydafrikas socialarbetare ingrep när incidenten avslöjades och omhändertog de tre resterande barnen som placerades på fosterhem där de skulle få vårdas. Mormodern hann dö innan rättegången men mamman dömdes till 20års fängelse för mord, på åtta punkter av barnmisshandel och på två punkter av angrepp.

Related documents