• No results found

7. Slutsats och diskussion

7.1 Syfte och praktisk implementering

Syftet med studien har varit att bidra med en ökad förståelse kring hur ett ekosystem inom

den svenska stålindustrin kommer förändras i takt med utvecklingen och anpassningen till industri 4.0. Det som denna studie förmedlar är att industri 4.0 är en utveckling som

är möjlig för samtliga aktörer inom en ganska kort sikt. Automatisering och digitalisering är inget nytt för många av företagen, problematiken är att företagen arbetar inom isolerade processer. SSAB:s ekosystem befinner sig i en ganska unik situation då det endast finns en specifik leverantör och inga direkta konkurrenter till SSAB på den svenska marknaden. I och med att dessa delar av värdekedjan är begränsade till antalet så förenklar det vid integration av ekosystemet, däremot är aktörerna längre ner i värdekedjan många och kan ha olika syn och strategi angående en högre grad av digitalisering. Realiseringen av ett fullt integrerat ekosystem är därmed något som inte lär hända på kort sikt, men förutsättningar för integration i toppen av leverantörskedjan är redan nu tydliga.

Innan företagen öppnar upp sina processer rekommenderas därmed att de bör anskaffa intern kompetens och ledarskap som är anpassad för denna typ av strategi. Detta kommer utgöra grunden för en ökad transparens och i sin tur en affärsmodell som är tillämpad för uppöppnande och delande av processer. Företagets affärsmodell och strategi måste i sin tur vara mottagliga för samarbeten med både leverantörer och kunder för att utnyttja möjligheterna. Rekommendationen till företag inom stålindustrin är att de måste agera ur ett större perspektiv och inte endast fokusera på sin egen verksamhet. De möjligheter som skapas genom uppöppnande av processer och samverkan inom industrin kommer bli svåra att realisera på kort sikt men på lång sikt kommer det innebära ökad konkurrenskraft och en effektivare industri.

84

Hur påverkar en högre grad av digitalisering samarbeten inom ekosystemet?

En högre grad av digitalisering har möjliggjort fler samarbeten inom ekosystemet än vad det varit tidigare. Problematiken ligger dock i hur samtliga aktörer inom ekosystemet ska integreras i att ha samma syn på dessa samarbeten. Aktörerna inom ekosystemet kommer så småningom bli tvingade att anpassa sig till högre grad av digitalisering och bryta traditionella metoder, frågan är däremot inte bara hur, utan också när detta ska ske. När väl samtliga aktörer inom SSAB:s ekosystem har integrerat sig med teknologin och nya former av samarbeten, kommer det resultera i något som liknar Jacobides et als. (2018) innovationsekosystem. Ett ekosystem som fokuserar på hela värdekedjans produktion för att skapa så högt värde som möjligt för slutkund. Denna form av ekosystem kräver att samtliga aktörer måste öppna upp sina verksamheter och dela med sig av information och värde ned- och uppströms i leverantörskedjan. Fördelarna med detta kommer även visa sig internt hos företagen med både kostnadseffektivisering hos gemene företag samt i att det ur ett miljöperspektiv också kommer ge en positiv effekt i och med bättre produktionsplanering. Sammanfattningsvis så kommer varje aktör bli allt viktigare för ekosystemets välmående och röra sig mot att bli mer av det Iansiti & Levien (2004) beskriver som en keystone-aktör. En aktör som inte endast arbetar för sin egen verksamhet utan också för industrin i sin helhet.

Hur har en högre grad av digitalisering påverkat affärsmodellerna hos företag inom stålindustrin?

En högre grad av digitalisering har skapat möjligheter för affärsmodellerna att förändras men det har ännu inte synts en stor förändring inom stålindustrin. Anledningarna till detta kan upplevas som det traditionella styrandet inom företagen samt deras produkters natur, då det har bedömts som svårt att finna ytterligare sätt att förändra sitt värdeerbjudande i och med att de säljer en handelsvara. Digitaliseringen har däremot fått företagen att se möjligheten med ett ökat tjänsteerbjudande kopplat till deras affärsmodell samt hur de måste börja integrera sig med kunder och leverantörer. Hur detta konkret kommer att synas är exempelvis genom SmartSteel för SSAB:s verksamhet. Hur det kommer utspela sig hos andra företag finns det inget givet svar på men vid mer integrering företagen emellan lär nya möjligheter skapas. För att nå dessa möjligheter som digitaliseringen erbjuder måste det ske vissa förändringar internt hos företagen. Förändras inte det

85

traditionella styrandet kommer inte möjligheterna med digitaliseringen kunna utnyttjas och affärsmodellerna kommer se en fortsatt långsam utveckling.

Vilka kompetenser uppfattas som viktigast vid anpassning till industri 4.0 enligt företag inom stålindustrin?

För att någon av de ovanstående förändringarna ska hända så krävs det vissa kompetenser inom respektive företag för att göra det möjligt. Som figur 10 sammanfattar så resulterade de nödvändiga kompetenserna i den interna kompetensen, ledarskapet och transparensen. Inom företagen måste den interna kompetensen finnas för att kunna hantera den höga graden av digitalisering, såsom ny teknologi och stora mängder av data. Detta blir endast möjligt om rätt typ av ledarskap finns tillgängligt som väljer att göra vågade investeringar för att utvecklas med digitaliseringen. Till sist så kan rätt kunskap och ledarskap inom företaget möjliggöra för en högre grad av transparens och informationsdelning. Detta uppöppnande av företaget utgör grunden till att ta emot och dela med sig av data och värde, däremot bör transparensen vara ömsesidig mellan handelspartners för att det inte ska kunna utnyttjas. Dessa tre kompetenser blir avgörande för förändringen av affärsmodellerna och i sin tur förändringen av hela ekosystemet.

Related documents