• No results found

7.1 Empiriskt resultat

7.1.2 Tabellfri barnfotboll

Eftersom Skånes Fotbollförbund tog beslut om att ta bort serietabellerna för 9- och 10- åriga barn för mer än två säsonger sedan så har inte de intervjuade föräldrarnas barn spelat

34

fotboll med serietabeller. Svenska Fotbollförbundets beslut innebar i detta fall att

serietabellerna sköts på ytterligare två säsonger istället för att bli en nyhet då spelarna blev 11 år under 2017. Därmed finns det heller inget direkt före och efter beslutet att diskutera på det sättet som det hade varit om barnen hade haft serietabeller för två år sen då de var 10 år. Av den anledningen var det även inte så förvånande att föräldrarna uppger att Svenska Fotbollförbundets beslut inte väckt någon större debatt kring lagen, då det inte blev en nyhet i den bemärkelsen. Vad SvFF:s beslut däremot inneburit är en verklighet utan serietabeller för barnfotbollen, nyhet eller inte. De intervjuade kan inte uttala sig i någon större utsträckning om beslutet inneburit någon förändring, utan främst om vad den rådande situationen innebär och vad de anser om den tabellfria barnfotbollen.

I frågor om tävlingsmomentets vara eller icke vara i nuvarande struktur uppger samtliga intervjuade föräldrar att det i allra högsta grad är tävling varje gång det är match. Även om målen inte räknas till något officiellt resultat och sedan presenteras någonstans så räknar barnen hur många mål det blir, håller koll på ställningen och vet därmed mycket väl om det blir vinst, förlust, eller oavgjort i matchen. Hur det går uppger även föräldrarna är viktigt för barnen, det är fortsatt förluster som ska hanteras och lärdomar om hur en god vinnare agerar att ta. Föräldrarna menar i stor utsträckning att det är viktiga saker att lära sig hantera. Förluster verkar kunna ta hårt på vissa barn, men bara för en begränsad tidsperiod, sedan går de vidare. Till viss del kan föräldrarna känna att regeln att resultat inte presenteras och placeras i en serietabell blir märklig då alla inblandade ändå vet precis hur matchen har gått, men där går åsikterna isär. Vissa menar likt citatet nedan, att en serietabell inte fyller något syfte.

”Barnen har ju ändå koll på vem som har vunnit och vem som förlorat och hur många mål det blev. Sen att man inte har en lista på det, det tycker jag väl är jättebra, alltså jag kan inte se någon, ja, jag kan inte se något mervärde egentligen i att man måste hålla på och rangordna lagen så tidigt, men däremot match för match har de ju stenkoll på hur det har gått.”

De som istället är kritiska kopplar sin kritik till det som går förlorat för barnen och refererar då till de barn som kommit långt i sin utveckling och är väl medvetna om de förutsättningar som präglar seniorfotbollen. Barnen saknar då möjligheten att titta och jämföra såsom de kan göra genom serietabeller som finns på elitnivå.

35

”Ja, jag tycker ju att de förminskar barnen. Alltså barn tittar ju jämnt, om du är tolv år, min son han har ju koll på tabellerna, både de svenska tabellerna och så även i Premier League eller vad han tittar på. Han har koll på vem som leder, vem som möter vem och spelare hit och dit, så han har… De har full koll. Jag känner väl lite så att genom då att ta bort det här med att… nu ska vi skydda dem, de tittar ju på hur fotbollen fungerar, och det är ju det de gillar.”

Det finns således barn som gärna hade sett ett större allvar i sin fotboll genom serietabeller som hade ökat matchernas betydelse då det funnits en serie att vinna. Det finns även föräldrar som stödjer denna linje. Vad ett par av föräldrarna också ger uttryck för är att det finns stora skillnader inom grupper i fråga om hur viktigt det är med resultat och att vinna. Bland de tolvåriga killar som spelar fotboll i sydvästra Skåne finns det allt ifrån de som tar fotbollen på högsta allvar till de som spelar fotboll för att träffa sina kompisar och sparka lite boll. Föräldrar ifrån de lite större föreningarna med många fotbollsspelande barn berättar att den stora gruppen är nivåindelad i olika mindre grupper. De olika grupperna representerar föreningen i olika serier i Skånes Fotbollförbunds seriesystem med A- B- och C-serier där A är de svåraste. Indelningen sägs inte bygga så mycket på kompetens utan snarare på intresse och hur mycket spelarna vill träna. En förälder med insyn i lag på alla de tre olika serienivåerna menar att det är stora skillnader mellan grupperna. De som spelar i A-serien, den svåraste, är väldigt tävlingsinriktade och hade gärna haft en serietabell. De som istället spelar i C-serien är inte alls lika intresserade av tävlingsmomentet och verkar mer nöjda med verksamheten såsom den är idag.

”Jag tror det handlar mer om i vilken serie man spelar, faktiskt. Jag tror många i vår är ganska nöjda med att inte tävla, men tittar man på svåra laget, de hade gärna sett en serietabell där de vet var de är och hur många mål har de gjort och vem ska vi slå för att vinna.”

Fler föräldrar vittnar också om svårigheten med en modell som passar alla barn. Barnen är olika och har olika viljor menar de, dessutom är de på olika nivå med olika förutsättningar. De föräldrar med barn som kommit långt i sin utveckling och spelar i den svåraste serien tycker det är synd att systemet inte kunde vara lite mer flexibelt för att erbjuda olika utmaningar till de olika nivåerna. De betonar att det är viktigt att alla barn ska få vara med och att de tror att det är därför beslutet tagits, vad som däremot är mindre bra är att det ska vara samma modell för alla. Alla barn behöver få sina utmaningar och få möjligheten att utvecklas på sin nivå för att inte utvecklingen ska stanna av. Andra

36

föräldrar är mer av åsikten att allvaret kommer in i idrotten tids nog ändå och att det inte är fel om det kan få vänta något år extra. ”Då kommer det automatiskt in att man toppar lagen inför serier och cuper och gud vet allt, jag tror det kan vara rätt så bra att vänta med det om man kan.”

Related documents