• No results found

59

Bilaga 2

Information till enhetschefer gällande enkäten.

Hej!

Jag heter Matilda Strömdahl och skriver för tillfället en masteruppsats vid Linneuniversitetet. Jag är i behov av din hjälp för att nå ut till kommunens undersköterskor för att få in data till studien. Undersköterska i studien är definierad utefter kommunens mått i vad undersköterska är.

Studiens syfte är att undersöka hur undersköterskor inom äldreomsorgen resonerar kring kompetens inom äldreomsorgen och den egna yrkeskategorin. Detta för att synliggöra

undersköterskornas syn på sin yrkeskategori och i förlängningen kunna stärka yrkeskategorin på arbetsmarknaden. Data till studien kommer inhämtas via enkätstudie och intervjuer.

Hur du går tillväga:

1. Ge ut samtyckesblanketten och enkäten till samtliga undersköterskor i din personalgrupp. 2. Ge dem möjlighet att svara på enkäten under APT mötet, helst i början av APT-mötet (enkäten tar ca 5-10 min). Annars har undersköterskorna en vecka på sig att lämna in enkäten från att de fått den.

3. Samla in enkäterna i den förslutna boxen.

4. Fyll i uppgifterna nedan och lägg sedan även denna lapp i den förslutna boxen.

5. Kontakta mig så kommer jag och hämtar upp boxen.

60

______________ st.

Hur många undersköterskor fick möjligheten att delta i enkäten? (Tillsvidare och schemalagdavikarier)

______________ st.

Vid frågor kontakta mig gärna. Tack för hjälpen!

Med vänlig hälsning: Matilda Strömdahl

Mj222up@student.lnu.se

61

Bilaga 3

Intervjuguide.

Hej!

Jag är student på Linneuniversitetet och skriver förtillfället min masteruppsats inom socialt arbete där jag nu nått fas två av studien vilket innebär intervjuer.

Syftet med studien är att undersöka hur undersköterskor inom äldreomsorgen resonerar kring kompetens inom äldreomsorgen och den egna yrkeskategorin. Detta för att synliggöra

undersköterskornas syn på sin yrkeskategori och i förlängningen kunna stärka yrkeskategorin på arbetsmarknaden.

Har du några frågor så långt?

En sådan här intervju följs av vissa etiska regler, jag vill inledningsvis upplysa om att dessa krav uppfylls. De som kan ta del av intervjun i sin helhet är författaren, dennes handledare och examinatorn, vi alla omfattas av tystnadsplikt. Deltagandet i studien är frivilligt och kan avbrytas när som helst utan att någon orsak behöver anges eller med några konsekvenser. Ditt samtycke kan dras tillbaka fram till den 24 maj. Du kommer i studien anonymiseras, vilket innebär att man inte kommer kunna utläsa vem som svarat vid under intervjuerna.

Uppgifterna du lämnar kommer enbart användas för denna studiens syfte och kommer inte spridas vidare på annat sätt. Gällande gallring kommer all data förstöras när studien är avslutad och godkänd.

Nu har jag gått igenom all information, har du några frågor på den? Är det okej att jag spelar in intervjun?

62

Ålder:

Arbetslivserfarenhet:

Färdig utbildad undersköterska:

Hur kommer det sig att du valde detta yrket?

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

Hur kommer det sig att du utbildade dig till undersköterska?

Hade du arbetat som undersköterska innan du valde att utbilda dig? Om ja, hur kommer det sig att du valde att utbilda dig?

Har utbildning genererat i några nya kunskaper och/eller färdigheter? Har det gjort någon skillnad för dig i din yrkesroll på arbetsplatsen?

Anser du att utbildning är väsentligt för att kunna utföra ett bra arbete?

Om ja vad är det för kompetenser och/eller färdigheter en utbildad besitter i jämförelse med en outbildad?

Hur yttrar det sig i arbetet?

Anser du att outbildade saknar kompetens inom vårdyrket?

63

Besitter utbildade undersköterskor andra färdigheter än outbildade?

Om ja, vilka? (t.ex. bemötande)

Tycker du det vore lämpligt att ha en snabbutbildning för outbildade att blir undersköterskor på några dagar?

Om nej, hur kommer det sig att det inte är lämpligt? Vad tror du kommer saknas under en sådan utbildning? /

Om ja, hur tror du yrkeskategorin kommer gynnas av en sådan utbildning?

Efter enkäterna var det flest som ansåg att det fanns en skillnad på utbildade och outbildade samtidigt som det var flest som ansåg att kompetensen kring yrket i helhet med både utbildade och outbildade var hög, hur tror du det kommer sig?

Tack så mycket för ditt deltagande! Har du några frågor?

64

Bilaga 4

Informations och samtyckesblankett för intervju.

Hej,

Jag heter Matilda Strömdahl och skriver för tillfället en masteruppsats i socialt arbete vid Linneuniversitetet.

Syftet med studien är att undersöka hur undersköterskor inom kommunal äldreomsorg resonerar kring kompetens inom äldreomsorgen och den egna yrkeskategorin. Detta för att synliggöra undersköterskornas syn på sin yrkeskategori och i förlängningen kunna stärka yrkeskategorin på arbetsmarknaden.

Data till studien kommer inhämtas via enkätstudie och intervjuer.

Du bjuds härmed till att delta i en intervju. Intervjun beräknas ta omkring 30 minuter. Intervjun kommer ske över telefon. Du kommer i materialet vara anonymiserad, vilket innebär att man inte kommer kunna utläsa vem som svarat vid under intervjuerna. Resultatet kommer presenteras i en masteruppsats som kommer publiceras vid DIVA portalen. DIVA portalen är en kanal för publicering för högskolor och universitet.

Deltagandet i studien är frivilligt och kan avbrytas när som helst utan att någon orsak behöver anges eller med några konsekvenser. Inga förutom författaren, dennes handledare och

examinator får tillgång till informationen från enkätundersökningen och de tidigare nämnda omfattas av tystnadsplikt. Uppgifterna du lämnar kommer enbart användas för denna studiens syfte och kommer inte spridas vidare på annat sätt. Samtycket kan återkallas fram till den 24 maj 2020, detta görs genom att kontakta undertecknad.

Gallring: när studien är avslutad och godkänd kommer all data förstöras.

Vid intervju:

65

Jag ger mitt samtycke till att medverka i studien: _________________________

Jag ger mitt samtycke till att bli inspelad under intervjutillfället: _______________________

Tack för att du tar dig tid att medverka i min studie. Med vänlig hälsning:

Matilda Strömdahl

Mj222up@student.lnu.se

66

Bilaga 5

Informations och samtyckesblankett för enkät.

Hej,

Jag heter Matilda Strömdahl och skriver för tillfället en masteruppsats vid Linneuniversitetet.

Syftet med studien är att undersöka hur äldreomsorgens undersköterskor inom äldreomsorgen resonerar kring kompetens inom äldreomsorgen och den egna yrkeskategorin. Detta för att synliggöra undersköterskornas syn på sin yrkeskategori och i förlängningen kunna stärka yrkeskategorin på arbetsmarknaden.

Data till studien kommer inhämtas via enkätstudie och intervjuer. Du som deltar i enkäten kommer vara anonym, vilket innebär att man inte kommer kunna utläsa vem som svarat vid under enkätstudien.

Resultatet kommer presenteras i en masteruppsats som kommer publiceras vid DIVA portalen. DIVA portalen är en kanal för publicering för högskolor och universitet.

Deltagandet i studien är frivilligt och kan avbrytas när som helst utan att någon orsak behöver anges eller med några konsekvenser. Inga förutom författaren, dennes handledare och

examinator får tillgång till informationen från enkätundersökningen och de tidigare nämnda omfattas av tystnadsplikt. Uppgifterna du lämnar kommer enbart användas för denna studiens syfte och kommer inte spridas vidare på annat sätt. Genom att lämna in enkäten har du

samtyckt till att medverka i studien.

Gallring: när studien är avslutad och godkänd kommer all data förstöras.

Tack för att du tar dig tid att medverka i min studie. Med vänlig hälsning:

Matilda Strömdahl

Mj222up@student.lnu.se