• No results found

4. Empiri

4.1 Telia

4.1.1 Årsredovisning

Telia lägger ett stort fokus på att tillfredsställa sina kunder genom att ständigt försöka erbjuda den bästa produkten och tjänsten inom branschen de verkar i. Effektivisering i form av att byta ut gamla produkter och IT-system till nyare och modernare möjliggör att Telia kan skapa innovativa plattformar. Företaget har sedan 2011 arbetat med att fullständigt omvandla infrastrukturen av datacenter där målet är att ersätta befintliga servrar mot molnbaserade lösningar. Detta har lett till en hög kostnadsbesparing kopplat till högre effektivitet och en bättre användning av IT-resurser. Detta innebär att företaget kan erbjuda sina kunder något bättre samtidigt som de sänker sina strukturella kostnader. Tillsammans med sina kunder vill företaget främja utvecklingen av digitalisering och tekniken i stora drag för att kunna utforska affärsmöjligheter och skapa jobb. Telia betonar att digitaliseringen är en betydande faktor för att kunna stödja samhällsutvecklingen och skapa en mer hållbar ekonomisk tillväxt.

Delat värdeskapande är integrerat i Telias affärsstrategi genom att de adresserar samhälls- och miljöutmaningar på ett sätt som också skapar affärsnytta. I samarbete med kollektivtrafikoperatören Nobina vill Telia utveckla effektivare samt mer hållbara resor och kollektivtrafik i framtiden. Syftet med samarbetet är att analysera hur passagerare förflyttar sig och vilka resebehov som finns idag men även vilka som kan uppstå i framtiden. Genom att förstå resmönster kan företagen erbjuda nya innovativa lösningar för att bättre tillfredsställa samhällets förväntningar. Detta bidrar således till en förbättring sett till kommunikationen och rörligheten i samhället. I ett annat samarbete med bland annat ABB, Atlas Copco och Ericsson, driver Telia ett projekt för att digitalisera gruvdriften. Projektet ämnar till att öka säkerheten och effektiviteten i gruvorna där det föreligger ett behov av att vara uppkopplade och möjliggöra datadelning mellan olika parter. Ytterligare ett samarbete som Telia varit delaktig i är telekomsamarbetet med ECPAT där målet var att förhindra sexuellt utnyttjande av barn på nätet och ge rådgivning till stora bolag om hur även de kan vara till hjälp. Utöver detta samarbete, erbjuder Telia tjänster som kan skydda barn och göra det möjligt för föräldrarna att blockera vissa webbsajter och andra olämpligheter. För att skydda barn på nätet bistår Telia med hjälp till att lära barn och föräldrar om bland annat hur nätmobbning ska hanteras och hur de kan nätsurfa säkert. Arbetet med att värna om barnen vägleds av bland annat barnrättsprinciperna för företag

26 samt vad Telia anser vara relevanta samhällsutmaningar i relation till branschen de verkar i och tjänsterna de tillhandahåller.

I årsredovisningen nämns Telia Sense som är en molnbaserad app med innovativa tjänster avsett för den uppkopplade bilen. Tjänsten möjliggör framställandet av utsläppsrapporter baserat på fordonens bränsleförbrukning som kontinuerligt samlas in. Telia hänvisar till företaget Ecofleet som var den första aktören att använda sig utav Telia Sense och förklarar hur företaget numera kan tillhandahålla utsläppsrapporter till sina företagskunder. Detta har möjliggjort att företagskunderna kan ha bättre uppsikt gällande bland annat fordonens kostnader och inverkan på miljön. Telia ser stora möjligheter i användandet av teknik när det gäller fordon och menar att det är en nyckel för att driva utvecklingen framåt vid framställandet av uppkopplade ekosystem. Därav ser företaget fördelar med att använda data för att optimera körning, då det minskar såväl bränslekostnader som miljöpåverkan.

Företaget är medvetna om att digitaliseringen kommer påverka varje företag, individ och samhället i allt större utsträckning. Detta kommer utmynna i förändringar inom nästan alla möjliga områden vilket är varför betydelsen av att ständigt vara uppkopplad kommer att öka. Telia vill vara i framkanten och hjälpa samtliga att bland annat förändra dess fysiska arbete till ett mer digitaliserat arbetssätt. Företaget exemplifierar detta och lyfter fram att den åldrande befolkningen kommer att medföra ett ökat behov av sjukvård men även en större efterfrågan på sådana produkter som stärker livskvalitén. Telias roll i detta blir att driva digitaliseringen av sjukvården för att främja sjukvårdssystemet och därmed öppna möjligheten till en transparent sjukvård. Företaget är övertygade om att de kan bedriva en lönsam och finansiell stabil verksamhet samtidigt som de kan bidra till att lösa problem för samhället. För att kunna skapa värde måste hållbarhet och ansvarsfullt företagande integreras i rötterna av verksamheten och dess strategi.

Telia lyfter fram att tekniken är väsentlig i alla aspekter och därav bör det vara välfungerade i alla företag. När tekniken däremot inte fungerar som den ska, kan det kosta företag både tid och pengar. Enligt Telia hanterar åtta av tio småföretagare i Sverige sin egna IT och behöver därmed lägga resurser på att lösa tekniska problem istället för att fokusera på kärnverksamheten. Företaget menar att detta är något som småföretagen i synnerhet inte har råd med, speciellt när det gäller komplexa IT problem. För att hjälpa dessa småföretag introducerade Telia en supporttjänst där företagets personliga rådgivare hjälper andra verksamheter att hitta de mest lämpliga kommunikations- och IT lösningar utefter de behov som föreligger. Bolaget ser även tillväxtmöjligheter inom säkerhetsområdet där de kan säkra kunder från intrång och cyberattacker genom att tillhandahålla lösningar inom identitetssäkerhet och andra typer av innovativa kundlösningar.

27 Under 2017 har Telia lagt tonvikt på att bland annat förbättra kapaciteten inom ansvarsfulla inköp genom att utbilda lokala medarbetare till att ta ansvar för leverantörsutvärdering. Dessa medarbetare utbildades även till att utföra revisioner och bedöma bland annat säkerheten och hälsan på arbetsplatserna. Detta blir i synnerhet en huvudfokus när många av Telias leverantörer befinner sig i länder där bland annat etiska affärsmetoder, mänskliga rättigheter och miljöansvar kan ifrågasättas. För att förbättra villkoren hos leverantörerna har Telia även utbildat sina leverantörer för att upprätthålla och stärka leverantörsuppförandekoden som företaget förespråkar.

Under året har företaget även lanserat programmet ”Younite” för sina medarbetare vars avsikt är att de kan lägga en arbetsdag på att exempelvis lära barn om säkerhet på nätet eller hjälpa de äldre med digitala tjänster. Detta möjliggör att den digitala klyftan minskar samtidigt som känslan av stolthet skapas hos medarbetarna då de bidrar till positiv samhällsutveckling. Utöver programmet, omfattades samtliga heltidsmedarbetare av den gemensamma processen “YouFirst” som innebar regelbundna uppföljningar, coachning och återkoppling mellan medarbetare och överordnade chefer. Telia poängterar att de behöver få ut det bästa ur deras medarbetare och därför kan sådana program och gemensamma processer bidra till ökad prestation. Genom att främja en sådan medarbetarstrategi kan dess engagemang och kreativitet flöda och därav skapa ett mer omtyckt varumärke med en hållbar lönsamhet och tillväxt. En god arbetsmiljö ser Telia som en väsentlighet för ett ökat medarbetarengagemang och har därav lanserat konceptet ”Wellbeing at Work”. Detta bygger på att minska sjukfrånvaron genom att säkerställa att medarbetarna har rätt resurser för att kunna klara av sina arbetsuppgifter utan att det försämrar dess välmående.

4.1.2 Telefonintervju

Telefonintervjun med Telia genomfördes tillsammans med Henrik Weinestedt som är Sustainability Director på Telia. Henrik har arbetat i företaget i nästan sex år och har en mångsidig roll inom koncernen. Hans huvudsakliga arbete omfattar Telias årsredovisning då han ansvarar för innehållet vad gäller hållbarhet. Dessutom arbetar Henrik också med olika typer av investerarrelaterade förfrågningar från bland annat ägare och analytiker.

Henrik börjar tala om hur Telia har utvecklats från att vara det statligt ägda Televerket med det föråldrade kopparnätet till att idag tillhandahålla moderna och digitaliserade mobil- och fibernät. Bolaget erbjuder en bred tjänsteportfölj, ett flertal mobil-, tv- och IT-tjänster samt moderna molnlösningar. Samtidigt menar Henrik att det är lättare att se på helheten och istället säga att Telia erbjuder de tjänster som idag präglas av digitaliseringen. Produkter utvecklas även ständigt mot allt mer avancerade lösningar. Respondenten framhäver att Telia numera tittar på vilka behov och utmaningar som efterfrågas men även vilka möjligheter som finns för att kunna skapa tekniska lösningar.

28 När Telia strävar efter att lösa samhällsproblem, gör de inte det genom välgörenhet, utan vill ha någonting tillbaka i form av en ekonomisk vinning. Här lyfter Henrik fram betydelsen av delat värdeskapande och menar att det är vad Telia i grund och botten vill göra. Digitaliseringen ses som en nyckel till att lösa de samhällsutmaningar som finns, inte bara från Telias sida, utan det är något som såväl forskning som hela telekombranschen är överens om.

Henrik förklarar att allt Telia erbjuder inte kan vara med och bidra till att lösa rådande samhällsutmaningar, detta då företaget bland annat erbjuder digitala streamingtjänster. Däremot tillhandahåller de tjänster och utvecklar exempelvis verktyg med lokala trafikleverantörer för att kunna analysera data i syfte att optimera lokal trafik. Resultatet av detta öppnar möjligheten för människor att arbeta eller studera länge ifrån sina hem. Gällande frågan om vilka samhällsproblem som kan identifieras i Telias bransch nämner respondenten att det förekommer risker som en följd av att Telia verkar i telekombranschen. Ett exempel är bland annat om barns säkerhet och trygghet på nätet. Om det inte hade funnits något internet, skulle barn inte heller utsättas för exempelvis nätmobbning eller spridning av barnövergreppsmaterial. Vad Telia gör för att motverka detta - som egentligen är en naturlig risk i branschen - är att bland annat erbjuda tjänster som skyddar barn på nätet och ger föräldrar verktyg till att blockera olämpliga webbplatser.

Henrik framhäver att Telia inte har någon egen produktion vilket är varför resursanvändning inte är högt prioriterat. Företaget arbetar istället betydligt mer med energieffektivitet vilket också är en kostnadsfråga. Idag handlar det om att Telia arbetar mer med sina kunder och försöker lära ut hur de kan arbeta med digitala lösningar för att själva optimera sin resurseffektivitet. Exempelvis nämns ett konkret fall på hur Telia tillsammans med en energiproducent arbetar och tar fram en lösning som gör att de kan digitalisera elnät som i sin tur kan utmynna i en tydlig energibesparing. Henrik förklarar att det är på detta sätt som Telia kan skapa störst effekt, genom att hjälpa sina kunder. Det handlar således om att se till helheten och fundera över hur de kan ge den största påverkan.

Efter att respondenten förklarat hur de hjälper sina kunder att bli mer effektiva, ställdes en fråga gällande huruvida de arbetar på samma sätt gentemot leverantörerna i sin värdekedja. Sett till leverantörerna förklarar Henrik att Telia inte hjälper de i lika stor utsträckning att bli mer effektiva i sitt arbete genom exempelvis en gemensam insats, som i ovanstående fall med kunden. Istället ställs allmänna krav som leverantörerna får leva upp till snarare än att Telia ska tala om exakt vad som ska göras och hur det ska genomföras. Telia har dock en bred uppförandekod om hur de förväntar sig att deras leverantörer ska agera och prestera. Bland annat förväntar sig Telia att deras leverantörer strukturerat ska arbeta för att minska sin negativa miljöpåverkan genom att exempelvis tillämpa en miljövänlig logistik. Här exemplifieras det att det är upp till leverantörerna själva att hitta lösningar och att Telia inte specifikt kan bestämma vilket bränsle som ska användas. I dagsläget väljer företaget inte några leverantörer bara för att

29 de är exceptionellt duktiga på resurseffektivitet utan fokuserar mer på att sina befintliga leverantörer är stabila och inte gör fel. Samtidigt nämner Henrik att detta är något som med tiden kommer att förändras. Detta innebär att fler faktorer såsom resurseffektivitet kommer att tas i beaktelse vid val av framtida leverantörer. Företaget tittar främst på konkurrenskraftiga leverantörer och menar att dessa kommer att erbjuda en bra produkt till ett bra pris med hänsyn till de krav som Telia ställer.

Medarbetarnas produktivitet är även något som framhävs där det främst rör sig om medarbetarnas engagemang och huruvida de är tillfredsställda med sin arbetsplats. Om de anställda trivs och ser möjligheter i sitt arbete kommer de också att prestera bättre och bidra med nytta, både till företaget men också till samhället. Engagerade medarbetare som vill att det ska gå bra för företaget sporrar också för innovation och nya lösningar. Det är dock svårt att påvisa ett exakt samband mellan medarbetarnas engagemang och ekonomiska fördelar för företaget men respondenten menar att det finns en koppling. Medarbetarnas hälsa är också viktigt där Henrik betonar betydelsen av god ergonomi och psykosocial hälsa som anses vara en viktig förutsättning för en sund arbetsplats.

Gällande frågan om vad delat värdeskapande betyder för Telia hänvisade Henrik till ramverket ”Digital Impact” som är en modell i årsredovisningen som visar Telias strategi samt deras syn på hållbarhet och delat värdeskapande. Ramverket omfattar kärnverksamheten och digitaliseringen i stort men även hur Telia genom specifika produkter och partnerskap positivt kan bidra till samhällsutmaningar som samtidigt är lönsamma för företaget. Henrik betonar också att Telia inte har något intresse av att kasta pengar i sjön, utan en insats till att lösa samhällsproblem ska ge någon form av lönsamhet till företaget. Respondenten förklarar därtill att det finns andra positiva aspekter gällande företag som seriöst arbetar med delat värdeskapande. De positiva aspekterna som lyfts fram är bland annat hur investerare lockas och får upp ögonen för företaget då de ser möjligheter att hitta nya intäktsströmmar och få en bättre riskhantering. Det öppnar också dörren för andra företag att börja tillämpa det som delat värdeskapande innebär.

Gällande när Telia började arbeta med CSV ger Henrik först en bakgrundsförklaring, som han anser är viktigt att ha kännedom kring. År 2013 var en turbulent tid för Telia då företaget anklagades för korruption. Påföljden av detta blev att VD:n avgick och i stort sett hela styrelsen avsattes. Därefter bestod en stor del av Telias arbete de nästkommande två åren av ansvarsfulla affärer då de bland annat startade ett antikorruptionsprogram och införde en ny uppförandekod för sina anställda. Det var först 2015 som Telia stärkte sitt hållbarhetsarbete då de integrerade hållbarhet i sin affärsstrategi. Vid denna tid började Telia titta efter affärsmöjligheter med hållbarhet där Henrik hänvisade till shared value. Samtidigt som Telia på allvar började arbeta med delat värdeskapande såg de också möjligheter till att gynnas ekonomiskt som en effekt av sitt arbete för samhället.

30 Frågan gällande hur Telia påverkas av strukturella förutsättningar som råder i andra länder förklaras det att Telia fram till idag bedrivit verksamheter i sju utvecklingsländer. Respondenten nämner att det överlag är problematiskt att bedriva verksamhet i dessa områden på grund av ett flertal faktorer. En av aspekterna som gör det svårt är den höga graden av korruption som råder i dessa samhällen. I telekombranschen sker förhandlingar med statliga aktörer gällande upphandlingar, kontrakt och landtillstånd. Detta är en av faktorerna som medför den höga risken som branschen kännetecknas av. Graden av öppenhet i utvecklingsländerna är inte jämförbar med Sverige, vilket är något som försvårar affärsverksamheten då det inte råder öppen konkurrens eller rättfärdiga priser på marknaden. Henrik förklarar därtill att bolag i sådana utvecklingsländer har en tendens att sluta avtal på oetiska grunder, vilket försämrar förutsättningarna för företagande. Korrupta regimer är generellt oförutsägbara på grund av det inte finns en struktur inom staten som innebär en säkerhet för företag att bedriva affärer på både kort och lång sikt.

För att förhindra och förbättra dessa förutsättningar i utvecklingsländerna nämner respondenten att Telia under de senaste fem åren haft ett jättearbete med korruption då de inte lagt ner lika mycket resurser på något annat. Henrik nämner att de inte kan göra allting i dessa länder men att det främst rör sig om att våga utmana och ifrågasätta regimer som kräver något som inte är enlighet med hur Telia arbetar. Sett till helheten måste Telia bekämpa korruption och framför allt inte associera sig med oetiska företag vilket med tiden kommer att skapa en kultur som präglas av transparens och pålitlighet. I detta avseende, ökar Telias intäktsström då företaget erhåller de medel som eventuellt hade gått förlorat som en följd av rådande korruption.

Avslutningsvis berör Henrik Telias framtid gällande delat värdeskapande. Företaget bör se över vilka områden det finns som branschen i helhet och alla företag som driver digitaliseringen kan påverka. När nya tankar för delat värdeskapande utvecklas bör det göras i partnerskap tillsammans med bland annat andra företag och statliga aktörer. En viktig fråga som uppstår inom telekombranschen är huruvida nästa generation skadas av det ökade användandet och behovet att vara uppkopplad på nätet. Detta är något som inte är Telias egna utmaning, utan det är en samhällsfråga.

Related documents