• No results found

4. Empiri

5.3 Volvo

5.3.1 Omforma produkter och marknader

I denna dimension återfinns temana differentiering, varor och tjänster. I temat differentiering återfinns koden strategi. I temat varor återfinns koderna kunders efterfrågan, innovation, drifttid och produktsäkerhet förbättrad bränsleeffektivitet och minskad strömförbrukning. Temat tjänster utgörs av koden support.

Strategi

Ett arbetssätt där hela verksamheten ingår är en tydlig form av CSV enligt Porter och Kramer (2011). Forskarna menar att sociala mål som implementeras i en strategisk nivå möjliggör att företag kan uppnå delat värdeskapande. Utifrån innehållsanalysen på Volvos årsredovisning kan det utläsas att företagets överordnade strategi utgörs av att skapa ett delat värde mellan sig själva och samhället. Samtidigt lägger företaget ett stort fokus på att tillgodose sina kunder och deras behov samt önskemål. Detta för att bland annat öka företagets långsiktiga konkurrenskraft. Detta ser Volvo som en stor möjlighet samtidigt som företaget tar samhället i beaktning i sin verksamhet.

Kunders efterfrågan

Volvos produkter och tjänster kan delas in i två kategorier, varav ena avser att utveckla det befintliga sortimentet medan det andra ingår som en del av framtidens lösningar. Företaget anser att framtiden består av elektrifierade fordon vilket är varför en stor del av Volvos kommande produkter är eldrivna transportmedel med bland annat ökad energieffektivitet och lägre utsläppsnivåer. Detta kan återkopplas till det som Porter och Kramer (2011) lyfter fram om att företag bör tillhandahålla produkter som möter samhällets behov. Volvo ser stora möjligheter i att investera i nya teknologier för att tillgodose sina kunder och samhällets behov av transportlösningar. I företagets årsredovisning framkommer det hur de bland annat samverkar tillsammans med sina kunder under produktutvecklingen för sina transport- och infrastrukturlösningar. Företaget har en god inblick i sina kunders verksamheter då de ständigt tar hänsyn till kundernas behov, önskemål och utmaningar. Genom att kontinuerligt samarbeta ger det större möjligheter för Volvo att på ett bättre sätt tillgodose sina kunders efterfrågan och därmed skapa värde för kunderna.

De Los Reyes et al. (2017) menar att samhällets fördelar maximeras om hållbara initiativ kommer från en intern vilja hos företag än från statliga eller ideella aktörer. Med hänsyn till att

52 Volvo aktivt med en intern vilja levererar elektrifierade och automatiserade produkter som tillfredsställer samhället, kan en omställning till mer miljövänliga transportlösningar från konsumenternas sida ske betydligt fortare och i större omfattning. Att skapa ett sådant kundvärde kan utmynna i affärsmässiga fördelar för företaget. I detta fall möjliggör Volvos elektrifierade produkter operationella, ekonomiska och samhälleliga fördelar. Det kan också ses i de automatiserade produkterna som Volvo skapar i syfte att effektivisera och förbättra sina kunders förutsättningar och således bidra till ett delat värdeskapande. Företagets arbetssätt i detta avseende utgör därmed fördelar för kunden och företaget utan att det är på bekostnad av samhället vilket påtagligt blir ett fall av CSV med ett värde som flera kan ta del av.

Innovation

För att fortsätta vara en av de ledande aktörerna i sin bransch och kunna tillgodose sina kunders efterfrågan är det viktigt för Volvo att investera i innovativa teknologier. Att företaget använder sig utav ett flertal tekniska lösningar innebär ytterligare fördelar såsom starkare konkurrenskraft. Volvo utvecklar bland annat automatiserade transportlösningar där automatiseringen ses som en nyckelfaktor för framtiden vilket är varför företaget har utvecklat flera nya självstyrande lastbilar. Detta innebär flera fördelar för företagets kunder, inte minst den ökade produktiviteten som ett resultat av den höga precisionen som lastbilarna kännetecknas av. Porter och Kramer (2011) framhäver detta genom att förklara att det är möjligt för företag att skapa ett gemensamt värde genom att identifiera samhällsbehov och tillgodose det behovet med innovativa lösningar

Drifttid och produktsäkerhet

Dessa två koder är kopplade till vad Volvo fokuserar på för att tillgodose sina kunders behov. Att förbättra förutsättningarna för sina kunder innebära även fördelar för Volvo själva vilket är varför de har ett stort kundfokus i sin verksamhet. När Volvo tillverkar produkter som förbättrar drifttiden och minimerar tiden då maskinerna står stilla inbringar det operationella fördelar och en ökad produktivitet för kunderna. Detta skapar i sin tur ekonomiska fördelar för Volvo då nöjda kunder är återkommande kunder. Behoven som efterfrågas är dock inte enbart en ökad produktivitet utan även hur säker och användbar produkten är. Företaget utvecklar ständigt sina säkerhetssystem i syfte att minimera risken för olyckor och dödsfall i arbeten som omfattas av tunga fordon. När Volvo samtidigt utvecklar automatiserade anläggningsmaskiner ger det möjligheten att sköta arbetet från ett kontrollrum eller liknande vilket minimerar riskerna och ökar säkerheten då användaren inte behöver befinna sig direkt i den farliga omgivningen. Detta är några av sätten för vad Volvo faktiskt gör och hur de går tillväga för att tillgodose sina kunders efterfrågan.

Förbättrad bränsleeffektivitet och minskad strömförbrukning

Volvo lägger som tidigare nämnt stort fokus på sina kunder och deras efterfrågan. För att arbetet ska ses som gemensamt värdeskapande är det väsentligt att det samtidigt är fördelaktigt för samhället (Porter & Kramer, 2011). Med hänsyn till att Volvo är ett tillverkningsföretag som

53 verkar inom transportbranschen är bränsleutsläpp en central fråga för företagets produkter. Genom att förbättra bränsleeffektiviteten i företagets tillhandahållna produkter ger det upphov till sänkta utsläpp såsom koldioxid. Från studiens innehållsanalys på Volvos årsredovisning framkommer det även att företaget anpassar sin verksamhet till alternativa bränslen, som är en väsentlig del i företagets produktutveckling. Volvo har bland annat introducerat flera typer av lastbilar, hjullastare och bussar som utnyttjar bränsle och energi mer effektivt. Bland annat är flera av dessa gasdrivna istället för att de drivs på traditionella bränslen såsom diesel. Prestandan på de nya fordonen är minst lika hög som de gamla men har en mindre påverkan på miljön som ett resultat av lägre utsläppsnivåer. Beroende på vilken teknik som använts för att framställa olika typer av fordon, är det möjligt att sänka koldioxidutsläppen. Volvos produkter har också en minskad strömförbrukning som tillsammans med en förbättrad bränsleeffektivitet är enligt Porter och Kramer (2011) några av sätten att arbeta med delat värdeskapande utifrån dimensionen omforma produkter och marknader.

Support

Förutom att tillgodose fysiska transportlösningar är service minst lika viktigt för Volvo. Med hänsyn till detta ingår ett antal tjänster i Volvos utbud för att tillfredsställa sina kunder. Som tidigare nämnt är drifttiden viktig för Volvos kunder då en stor del av det omfattas av hur länge ett fordon står stilla. För att minimera detta och undvika oplanerade stopp har Volvo utformat en supporttjänst som har koll på när fordonet behöver underhållas. I detta ingår också automatiskt schemalagda servicebesök där Volvos tekniker tar hand om fordonet. Volvos kunder gör i flera fall en investering där produkten förväntas bruka under en längre tid. För att långvarigheten ska vara möjlig krävs underhåll och service från Volvos sida för att uppnå den eftersträvade kundnyttan. Att förse ansenliga supporttjänster är därför en viktig del i Volvos värdeskapande arbete med att uppnå kundernas efterfrågan som tidigare diskuterats.

5.3.2 Omdefiniera produktivitet i värdekedjan

Studiens innehållsanalys i denna dimension utgörs av teman och koder som är kopplade till företagets värdekedja. I temat energianvändning finns koden energieffektivitet. Temat

distribution utgörs av distributionsmetoder. I temat logistik finns billigare transport och transportutsläpp. Temat resursanvändning utgörs av koderna återvinning, återanvändning och minskat avfall. I temat anskaffning återfinns koderna hjälper leverantörer, leverantörers produktivitet och delad teknik. I temat medarbetare finns koderna hälsa, säkerhet och produktiv arbetskraft. Slutligen utgörs temat plats av koden produktion.

Energieffektivitet

En effektivare användning av resurser för att minska energiförbrukningen är något som Volvo ständigt utvecklar och strävar efter, främst under produktionsprocessen. Som en följd av detta har företaget sänkt sina kostnader och miljöfarliga utsläpp men även ökat energieffektiviteten genom olika energibesparande åtgärder. Schmitt och Renken (2012) förklarar att en effektivare

54 användning av energi kan ske i flera områden i värdekedjan, bland annat under processer och logistik som en åtgärd för att minska kostnader. Volvo har sedan 2015 genomfört över 600 projekt i syfte att förbättra sin energianvändning, vilket utgör ett av sätten för hur företaget arbetar med CSV. Trots att företaget ständigt ökat sina tillverkningsvolymer har Volvo under de senaste tio åren markant lyckats reducera sin energiförbrukning i produktionsprocessen. Med hänsyn till detta kan det konstateras att Volvo uppnått en högre grad av effektivitet vad gäller företagets energianvändning än tidigare.

Distributionsmetoder, billigare transport och transportutsläpp

Volvos logistiksystem utgörs av modern produktionsutrustning och teknologi som konstant utvecklas. Moeller (2013) framhäver väsentligheten i att utveckla och utforma dessa system som ett sätt att skapa ett gemensamt värde där företag minskar sina kostnader och inverkan på miljön. Anledningen till att systemet ständigt utvecklas är för att Volvo anser att det alltjämt finns stora möjligheter att förbättra förutsättningarna i företagets logistikkedja. Inte minst kan detta ske genom att genomföra säkrare, billigare och mer tidsoptimerade transporter som har en mindre inverkan på miljön.

Återvinning, återanvändning och minskat avfall

Den ökade miljömedvetenheten i samband med teknikens framsteg skapar även nya möjligheter inom återvinning och återanvändning (Orr & Sarni, 2015). Inom detta område arbetar Volvo med effektiva metoder för att återvinna energi och återanvända material som annars hade gått till spillo. Porter och Kramer (2011) förklarar att ett bättre resursutnyttjande överlag, ger upphov till en positiv påverkan genom hela värdekedjan, det vill säga, till leverantörer och andra parter som berörs av verksamheten. I Volvos fall leder deras förmåga att återvinna och återanvända således till ett minskat avfall vilket överlag får en mindre miljöpåverkan.

Hjälper leverantörer, leverantörers produktivitet och delad teknik

Volvos avsikt är att ha ett långsiktigt partnerskap med sina leverantörer för att uppnå högsta möjliga kvalité, effektivitet och ett ansvarsfullt beteende genom hela värdekedjan. Företaget har en uppförandekod där de ställer krav och förväntningar på sina leverantörer för hur de ska agera inom olika avseenden. Volvo har även framställt och etablerat diverse program för sina leverantörer i syfte att ge en förståelse för vad hållbarhet är och hur de kan leva upp till kraven som ställs. Porter och Kramer (2011) menar att shared value kan tillsammans med leverantörer leda till högre produktivitet och effektivitet vilket innebär kostnadsfördelar för båda parter. Detta kan ses tydligt i detta fall då Volvos samarbete består bland annat av att de delar med sig av sin teknik och ger upphov till finansiering till sina leverantörer.

Hälsa, säkerhet och produktiv arbetskraft

Ytterligare en viktig del i ett företags värdekedja är dess medarbetare. De anställda är en av de viktigaste tillgångarna för att företag ska kunna nå sina mål och öka sin tillväxt (Antoni et al.,

55 2017). Porter och Kramer (2011) betonar också medarbetarnas roll i företag och menar att produktiviteten hos medarbetarna är ett viktigt attribut för företags framgång. Volvo är måna om sina anställdas hälsa och säkerhet och ser det därför som ett prioriterat område. Detta då Volvo menar att engagerade och friska medarbetare leder till bättre resultat vilket samtidigt är fördelaktigt för företagets kunder och ägare. Detta då Volvo anser att en välmående arbetsplats leder till bättre resultat med en högre produktivitet och ett starkare engagemang bland medarbetarna. Detta kan relateras till Porter och Kramer (2011) som betonar att arbetsproduktiviteten sjunker när personal blir sjuka och antalet förlorade arbetsdagar ökar, vilket kan ge upphov till högre kostnader. Därav ligger det i Volvos intresse att arbetskraften håller sig frisk och hälsosam för att se till att produktiviteten håller den önskade nivån.

Produktion

Porter och Kramer (2011) diskuterar hur företag kan resonera kring vart de väljer att belägga sin produktion. De meningsenheterna som har kodats till produktion tar till största del hänsyn till hur Volvo överlag väljer att förbättra delarna som ingår i företagets produktion. Från studiens innehållsanalys framgår det att Volvo har omstrukturerat olika delar av sin verksamhet för att uppnå en högre grad av konkurrenskraft och effektivitet. Detta har enligt Volvo själva bland annat haft en positiv effekt på företagets produktivitet. Porter och Kramer (2011) nämner att företag inte nödvändigtvis behöver producera på den plats med lägst kostnad, utan kan välja att positionera sig närmare vart kunden befinner sig. Detta leder till bland annat lägre logistik- och distributionskostnader för företaget samtidigt som farliga miljöutsläpp såsom koldioxid reduceras. Detta är inget som konkret framhävs i Volvos årsredovisning vilket gör det svårare att dra några slutsatser kring hur företaget agerar inom detta område.

5.3.3 Främja utveckling av lokala kluster

I den sista dimensionen återfinns temat grundläggande och strukturella förutsättningar där koderna lokala samhällen, infrastruktur, välfärdsprogram, utbildning, öppna marknader och

välstånd ingår. Lokala samhällen

Globala företag som Volvo påverkas av såväl omvärldsfaktorer som rådande förutsättningarna i de länder där företaget verkar i. Volvo bedriver näringsverksamhet i närmare 200 länder där samhällen präglas av olika lagar, kulturella normer, sociala och ekonomiska förutsättningar. Dessa kluster, med varierande förutsättningar, återfinns världen över och kan enligt Porter och Kramer (2011) ha en stor påverkan på företagets produktivitet, innovation och konkurrenskraft.

Infrastruktur och Välfärdsprogram,

Volvos princip om delat värdeskapande är att det ska vara kopplat till företagets vision samt affärs- och kärnkompetenser för att få det högsta möjliga gemensamma värdet. Företaget ser den största potentialen att skapa ett delat värde när deras verksamhet och samhällets intressen slås

56 ihop. Volvo antar sociala utmaningar som är kopplade till transportbranschen och har som mål att bidra till ett sunt samhälle, vilket är varför de initierat samhällsengagerade program. Att Volvo utvecklar infrastrukturen och tillgodoser innovativa värdeskapande transportlösningar är ett sätt att bidra till ett starkare och mer utvecklat samhälle.

Utbildning

Ett av Volvos utvalda områden för att främja utvecklingen av lokala kluster är utbildning och kompetensutveckling samt trafik- och arbetssäkerhet. Detta kan relateras till det som Porter och Kramer (2011) beskriver som utbildningsnivån i lokala kluster. Om offentliga utbildningar brister kan det leda till ökade utbildningskostnader för företaget där bland annat personalomsättningen ökar. Genom att främja den allmänna utbildningsnivån i dessa områden hjälper det att förbättra de grundläggande förutsättningarna som råder i landet. Hur Volvo arbetar med CSV utifrån utbildningsaspekten är genom deras yrkesskolor som de erbjuder. Enligt Porter och Kramer (2011) är det av betydelse att samhällsvärdet som uppnås är kopplat till företagets bransch. Detta kan ses genom att utbildningarna som Volvo förser med är till för att utveckla framtidens mekaniker, förare och operatörer för anläggningsmaskiner i länder som kännetecknas av sämre grundläggande förutsättningar.

Öppna marknader och Välstånd

Porter och Kramer (2011) förklarar att potentialen för CSV inte är statisk. Om möjligheter uppstår för delat värdeskapande i ett område ger det upphov för ytterligare möjligheter i ett annat. Ett konkret exempel på detta är utbildningen och dess effekter på samhället i stort. Inte minst kan detta ses i Volvos fall med hänsyn till deras arbete i mindre lyckade samhällen. När graden av utbildningsnivån blir högre i ett land, ökar även möjligheterna för jobb och rätten till inkomst bland invånarna i landet. När människor befogar över inkomst och tillgång till spenderande, ökar också konsumenternas köpkraft i ett land (Porter & Kramer, 2011). Något som även gynnar konsumenternas köpkraft är när öppna marknader är stadgade i ett samhälle, då det främjar företagande och konkurrens där fler människor förses med arbete. Detta leder således till ett starkare och mer utvecklat samhälle då det ekonomiska välståndet ökar som ett resultat av ett engagerat arbete gentemot lokala samhällen.

Related documents