• No results found

Tema 4 Fördelar och nackdelar med projektet Lärare A:

In document Digitaliseringen av skolan (Page 34-36)

Lärare I poängterar vikten att aspekten mer tid åt förarbete:

6.5 Tema 4 Fördelar och nackdelar med projektet Lärare A:

Det har varit kul men också frustrerande för jag hade velat att vi skulle ha lärt oss programmen först. Man kan inte begära att en elev ska få en inlämningsuppgift ” Gör detta på IMovie” när vi inte kan det själva, eller vet hur det funkar. Vi kan inte förutsätta att eleverna kan programmen. Och vi måste utbilda eleverna i programmen då måste vi kunna dem själva. Veta hur så klart. Så vi har pratat mycket om detta. Att vi måste få mer utbildning…(skratt) eller att vi ska få utbildning överhuvudtaget (ler).

Lärare E:

Fördelar är du har alltid en dator. Praktisk del. Man får nya idéer uppslag, hitta nya grejer kan vara inspirerande.   Nackdelar, att de blir ofokuserade. Jobbigt att de måste bära datorerna överallt. Sjuorna är för unga. Datorerna är alldeles för ömtåliga, de borde tåla smällar. Funkar inte för unga barn. Ska man ha en sån här satsning ska man ha robusta datorer som tål stötar, det gör de här inte. Dessutom slits sladdarna. Det är en tung bit att det ska va bättre kvalité.  

Både och. Dator har underlättat och förstör. Hur ser favelas ut? Klart det är smidigt med Google map. Men ändå flummigt, en häftig grej. Nackdelen är att jag måste jag göra om allt igen. Jag kan använda det. Nackdelarna är att jag får göra om allt igen, när du har jobbat som lärare i ett antal år så sitter du på ett grundmaterial och det kan vara frustrerande när du märker jaha nu kan jag inte använda detta nu får jag börja hitta på någonting annat. Och du vet att det är lektion på lektion på lektion på lektion det är hundratals lektioner på ett år. Man har bara slatt undan det för oss ju. Och du satt och jobbade häcken av dig när du började för tio år sen och tänker jaha vad har jag för nytta av det. Ja, det klart att man har det, men. Sen har eleverna blivit kräsna också, de vill att det ska vara häftiga bilder och lite fleshigt. Och lite sånt.

Tekniken är inte helt pålitlig ännu, vi är inte där, kanske om fem år. Då är det rätt tjatigt och bygga upp en hel lektion och så funkar inte. Men kan du ditt ämne och pratar om det så funkar det, alltid.

Sen en annan nackdel. Innan när man kom in var man en naturlig auktoritet, när man kom in och berättade en grej, nu när jag har en genomgång, det klart att det kan smygas in småfel, det gör nog alla, nu sitter elever och kollar upp vad man säger det ställer extra press på en, för eleverna sitter med facit på burken. Kruxet är att ju det att de låser sig vid ett sätt att jobba rätt mycket med datorerna. Nu vill de ju sitta och jobba med sina Keynotes, hela tiden, man får en slags variation men inte alls, men det innebär egentligen ingen variation för de vill bara jobba på ett sätt. Det finns också en slags förväntan om att allt ska göras med hjälp av datorn. Finns inte den övningen på nätet? Visst kan man ge sig ut på nätet och hitta…Och sen vill man inte göra dem besvikna och kanske sitter och hittar på uppgifter i datorn för att

  35  

man vill inte göra dem besvikna, fast man kanske vet att det hade blivit bättre på det gamla sättet därför att man ändå vill att de ska känna att datorn kommer till nytta.

Lärare I:

De lär sig att planera det har de blivit duktiga på. Jag jobbar mer så: Nu har du ett eget ansvar. Saker de måste göra. De gör mycket bättre ifrån sig. Det blir mycket mer synligt att de jobbar. Det synliggör deras prestationer. Man får fånga in dem.

Tiden. Extra arbetet för mig. Ämnes… att tekniken tar över tid åt ämnet. Jag tycker det har varit värt det hittills, men är det värt det? Kan man fråga sig. Jag kan få panik, har dom lärt sig nåt nu? Man undrar vart är vi på väg? Vem avgör vad det är som är riktigt kunskap? Vilka utvecklingsområden det finns?

Finns inga utvecklingsmöjligheter. Man får ingen tid.

Lärare O:

Fördelar är Kvalitéer på texter är bättre, nya redigeringsmöjligheter.

Slippa boka datasalar. Att man har tillgång till material. Att man kan komma tillbaka till texter. Att allt är samlat. Att man kan jobba skapande bild, ljud, det är roligt. Att man kan få in världen och nya källor.

Lärare U:

De använder datorn för att spela spel. Facebook är svårt, ibland går dom in där och hämtar bilder. Som när dom ska rita porträtt så har dom tusen bilder på sig själva där. Och det tycket jag är ok. Men spel säger jag till. Skolans regler är bra och räcker, det ska lära sig att ha det inre filtret. Man ska inte ägna tid åt det. De ser när jag kommer och då ändrar de vad de gör.

 

De samarbetar en hel del. Jag tycker det har gett väldigt mycket till ämnet. Förenklat oerhört mycket. Just att det har sina egna datorer. Slippa datasalen. Det finns de som inte har datasal hemma. Nackdelar är när de används på otillbörligt sätt ibland. Att visa elever har svårt att hålla sig bort från spel. Fast det är en minoritet.

6.5.1 Sammanfattning Tema 4:

Lärarna uttrycker glädje för att de får kan utöva kreativitet genom att skapa nya arbetsuppgifter i sin undervisning med hjälp av olika dataprogram. De uttrycker även en stor glädje över att elever slipper vänta på en ledig datasal eller en ledig dator. När nu alla bär en egen dator har dem snabb tillgång till sitt skolmaterial och Internet. En lärare (A) uttrycker att man inte är redo att belasta eleverna med allt för mycket nya arbetssätt, inte när lärarna själva eller eleverna har fått ordentlig teknisk utbildning för att klara av detta. Läraren berättar att detta är något som ständigt diskuteras informellt bland lärarna som gemensamt ser detta ett problem. Läraren berättar också om den osäkerhet som finns bland kollegorna, en osäkerhet som grundar sig i att lärarna inte vet om dem alls skall få passande utbildning. Lärare (E)

beskriver det som fördelaktigt och att det är inspirerande att arbeta med datorerna som verktyg, därför att den manar till kreativt tänkande. Vidare (E) visar en viss oro för att de yngre årskurserna, läraren menar att de ännu inte är rustade för att ta ansvar för datorerna, och beklagar de bärbara datorernas dåliga tålighet och bristande kvalité. Det finns också en oro för att eleverna inte är tillräckligt fokuserade på lektionerna. En annan nackdel, som dock inte delas av alla de intervjuade, är att i visa fall tvingas göra om samlat ”grundmaterial”. Läraren (E) beskriver att den upplever en viss press från eleverna att göra ”roligare” lektioner med hjälp av datorerna ” därför att man ändå vill att de ska känna att datorn kommer till nytta”. Läraren beskriver att det inte finns någon variation i skolarbetet med datorerna, om eleverna hela tiden bara arbetar med ett och samma program. Vidare menar lärare (E) att lärarens traditionella auktoritetsroll som kunskapsförmedlare i klassrummet blir hotad när eleverna själva kan komma åt informationskällor med exakta uppgifter. Lärare (I) menar att eleverna lärt sig att ta mer ansvar, bättre på att planera, ju längre tid elever haft tillgång till en bärbar i skolan, desto bättre är de på att använda dem, detta synliggör elevernas prestationer. Som nackdel nämner (I) avsaknaden av tid att förberedda allt extra arbete det innebär att arbeta med datorer i undervisningen. Läraren visar oro för att det bakom alla ansträngningar finns en ovisshet om vilka vinsterna är för eleverna inom En till En-satsningen. En nackdel som nämns är att eleverna surfar och spelar spel. Oavsett detta är lärarna gemensamt överens om att skolans förhållningsregler är tillräckliga.

6.6 Tema 5 – Fortbildning

In document Digitaliseringen av skolan (Page 34-36)

Related documents