• No results found

7. Resultat och analys

7.1 Denotationer och konnotationer i de studerade inläggen

7.1.2 Tema 2: Humor

Ett av de teman som vi har kunnat kategorisera in inläggen i är humor. Vi har kunnat urskilja att flera inlägg syftar till att vara roliga, på bekostnad av sig själva, men vi ser även tendenser till att de gör humor på bekostnad av underordnade samhällsgrupper. Lucas, Jonas och Carl är en humorgrupp som jobbar tillsammans, vilket förklarar varför Carl syns i Lucas och Jonas inlägg. Klas hör däremot inte ihop med de andra personerna, men även han fokuserar på humor i sitt inlägg. Samtliga konton vi kategoriserat som humor-inlägg drivs av män, vilket vi tänker är av stor vikt att bära med sig.

Bilaga 5. Lucas Simonsson

I Lucas inlägg (bilaga 5) sitter personerna i bilden i ett ett badhus, i bar överkropp och badbyxor. Å ena sidan ser vi ett kompisgäng som har kul ihop och firar födelsedag. Att de

äter korv med bröd och dricker slush-ice, har partyhattar och -masker på sig gör att vi å andra sidan förstår att de har arrangerat barnkalas för Lucas, vilket också ska indikera en slags humor. Carls (personen längst till vänster) leende ser påklistrat och fånigt ut, som att det ska föreställa ett barn. Samtidigt ska Lucas se besviken ut, också på ett barnsligt sätt. Det förklaras i bildtexten att Lucas, i kontrast till sin vän som firade sin födelsedag

utomlands, blir överraskad med firande på badhus. Han tackar, följt av uteslutningstecken och vi får känslan av att det finns en tydlig sarkasm i tacket. Dessa denotationer

tillsammans med att de som vuxna människor arrangerar barnkalas för sig själva gör att vi kan urskilja konnotationer som barnslighet och ett avstånd till ansvarstagande. Det ska också indikera en typ av humor som vi tänker att kvinnor hade haft svårt att lyckas med. Man kan tänka att personerna i bilden bryter mot den maskulina normen, eftersom de inte framställer sig själva enligt Connells (2003, 2008) beskrivning av den hegemoniska

maskuliniteten. Man skulle kunna se det om att Lucas, Carl och Jonas visar sig som

attraktiva, eftersom de är väldigt avklädda. Däremot syftar inte bilden till att männen ska se snygga ut, utan de är avklädda av den anledningen att de är på ett badhus. De spänner inte några starka muskler eller fokuserar på nakenheten i stort, vilket gör att vi tolkar det som att vi ska se inlägget, och nakenheten som hör bilden till, som humor.

Vi får en förstärkt känsla av att man ska se på männen som barn, och inte som avklädda attraktiva män, eftersom att Carl har på sig speedos vilket inte är så vanligt i den svenska kulturen utan snarare kan ses som roligt. De strävar inte efter att ses som attraktiva, vilket enligt Nikolajeva (2017) kan anses feminint och de försöker göra sig roliga genom att vara avklädda.

Bilaga 6. Jonas Fagerström

I Jonas inlägg (bilaga 6) kan vi se att han, tillsammans med sina två vänner Carl och Lucas, ligger tätt samman, åtminstone barbröstade. Jonas häller upp bubbel till Lucas och hans vänner lutar sig mot hans axlar. Samtliga ges manligt kapital genom att vara barbröstade, vita, ha kort hår och skägg. Kroppsspråket säger dock något annat, eftersom att de tre männen ligger tätt samman, något avklädda under ett täcke. Vi skulle kunna se på inlägget som att tre vänner ligger tillsammans, dricker mousserat vin och har det trevligt, även om detta inte är en vanlig förekommande sak att se tre heterosexuella män göra. Det som gör att vi inte tolkar inlägget så beror till stor del på att Jonas i bildtexten skriver att den perfekta dejten inte existerar, men avbryter sig själv med uteslutningstecken. I själva verket antyder han att situationen på bilden föreställer den perfekta dejten.

När vi placerade Jonas i detta tema strävade vi fortsatt efter att bortse från den kontext som inlägget finns i. Dock har vi haft väldigt svårt att blunda för de förförståelser vi har om att de flesta av Jonas, Carls och Lucas Instagraminlägg på olika sätt syftar till att vara roliga. Det gör att vi tolkar denna bild som ett försök till att skapa humor, vilket till viss del grundar sig i nämnda förförståelser och motiverar att inlägget är placerat i detta tema. Vi vet att dessa tre män är i heterosexuella relationer, men de agerar ändå väldigt intimt på bilden. Genom att antyda att Jonas och hans vänner är på dejt ges de kvinnligt kapital och sätts därmed i det som Connell (2008) definierar som en underordnad maskulinitet.

Vi menar att man kan se tendenser till att Jonas, tillsammans med sina vänner, i detta inlägg nedvärderar kvinnor. Vi kan tolka att han hävdar att det krävs just män för att få till den

perfekta dejten, att det är frånvaron av kvinnor som gör att den är lyckad. Man kan också tolka det som att Jonas skämtar om att han skulle vara homosexuell och att det ligger humor i denna läggning. Vi kan här se ett negativt resultat av den hegemoniska maskuliniteten, eftersom att vi tolkar en nedlåtenhet mot femininiteter och alternativa maskuliniteter, som Courtenay (2000) fastställt att den hegemoniska maskuliniteten gör. Därmed skulle man kunna tolka det som att Jonas och hans vänner anammar toxisk maskulinitet. Detta eftersom att toxisk hegemonisk maskulinitet grundar sig i homofobi, misogyni och ett behov av att vara dominant. Vi är dock försiktiga med att påstå detta, eftersom att man kan göra flera olika tolkningar av detta inlägg. Trots att Jonas tenderar att slentrianmässigt underminera kvinnor och homosexuella män anser vi att det vore hårt att påstå att han beter sig toxiskt maskulint.

Bilden känns iscensatt och vi får svårt att tro att vännerna myser vidare efter att bilden är tagen. De väger upp för det kvinnliga kapitalet genom att i övrigt ha mycket manligt kapital. Denotationer som humor och den socioekonomiska framgång vi ser i bubblet de dricker och omgivningen de befinner sig i visar på manlighet, enligt Marshalls et al. (2020)

beskrivning av manliga attribut. Man skulle kunna se på bilden som att personerna vill visa på socioekonomisk framgång och att Jonas inlägg därför borde vara placerad under temat “socioekonomisk framgång”. Vi ser det däremot som att fokus i detta inlägg ligger på humor eftersom han skämtar om att han dejtar sina killkompisar. Bildtexten förstärker denna känsla, dvs. att männen är på dejt och inte bara har det mysigt. Återigen ger detta en känsla av att Jonas skämtar om att han är en man som dejtar män.

Vi vill poängtera att Klas bild (bilaga 7) föreställer honom som en karaktär från sin TV- serie, vilket gör att vi får ta inlägget med en nypa salt. Det är trots allt inte Klas personligen som bilden föreställer. Vi har inte sett serien, vilket lär påverka våra tolkningar eftersom att Klas budskap med serien inte har nått oss och vi kan därför enbart utgå från våra

förutfattade meningar.

De båda männen bär jaktkläder och keps som är ganska smutsiga och ser välanvända ut. Klas har skägg och håller i en jaktradio. Båda sitter med bresade ben och hänger över sina knän. Det ser ut som att de sitter i ett garage, med en bil och husvagn i bakgrunden. Denotationer som jaktkläderna, fordonen och den grova och råa helheten utstrålar maskulinitet. De tar även mycket plats med sitt kroppsspråk, eftersom att de sitter med benen brett och har hängig hållning.

Vi fortsätter att bortse från i vilken kontext som Klas inlägg finns i, men precis som med Jonas inlägg måste vi erkänna de förutfattade meningar som vi har kring Klas och hans karaktär. Vi vill poängtera att man kan göra olika tolkningar beroende på om man sett serien eller inte, men vi kan enbart utgå från det vi känner till utan att till fullo veta vad serien innehåller och hur karaktärerna framställs. Karaktärerna ler inte, utan ser lite hårda ut, vilket för oss skapar konnotationer i form av auktoritet, som Connell (2003; 2008) och Courtenay (2000) beskrivit som ett maskulint attribut.

I bildtexten förklarar Klas att säsongen är slut och tackar de som tittat och medverkat i programmet. Han använder emojis som hjärtan och händer och tackar de i produktionen för att de orkar med dem. Till skillnad från bilden är texten tacksam och mjuk. Enligt Connell (2008) innefattar underordnade maskuliniteter feminina egenskaper, vilket vi anser oss kunna se hos Klas när han visar känslor som dessa. Man skulle därför kunna

argumentera för att Klas till viss del hamnar i en underordnad maskulinitet när han i sin bildtext visar sig sårbar, ödmjuk och tacksam. Han tackar produktionen på ett ursäktande sätt, som att han inte tar för givet att han tar den plats han gör.

Utifrån vad vi kan se och vet anser vi att bildtexten och bilden sammantaget står något i motsats till varandra. Bilden har mycket maskulint kapital medan texten har mer feminint kapital. Återigen är det viktigt att komma ihåg att bilden föreställer Klas i en karaktär, vilket gör inlägget mer begripligt i sina kontraster.

Man kan se det som att Klas faktiskt bryter mot vissa maskulina könsnormer när han gör humor av den manliga mannen. Att skämten är på bekostnad av maskulinitet kan innebära att han sparkar uppåt och ifrågasätter eftersträvan av att vara macho.

Vi är öppna för att det är svårt för oss att göra en rättvis bedömning av Klas karaktär, eftersom vi inte har sett serien. Men utifrån det vi kan se i bilden menar vi att det fortsatt kan finnas en problematik i att det är en viss typ av man som Klas skämtar om: den lågkulturella och fattiga mannen som är misslyckad i sin maskulinitet men som ändå eftersträvar den. Genom detta kan man påstå att han skämtar om en lägre ställd man, sett

till både kultur och klass och att skämtet blir på bekostnad av den underordnade

maskulinitet Connell (2008) beskrivit. Vi anser att konceptet hade känts mer modernt och reflekterande om Klas gjorde humor av t.ex. en man i kostym eller en mellanchef.

Vi kan konstatera att männen i detta tema på flera sätt ingår i den deltagande

maskuliniteten som enligt Connell (2003, 2008) får utdelning av patriarkala strukturer, vilket vi menar att majoriteten av män i denna studie gör. Däremot ser vi även en del tendenser till ifrågasättande av maskulina könsnormer, framförallt i Klas inlägg med fokus på bildtexten. Han visar där en mjuk sida som kan anses vara något omanlig. Även i Jonas inlägg kan vi se tendenser till femininitet som dock blir grunden till hans skämt.

Related documents