• No results found

Den upplevda kopplingen till Influencers på Youtube i den här studien varierar deltagare emellan. En del visar på närmare kopplingar och upplevda relationer medan andra sades sig förhålla sig mer objektiva. Kopplingarna redogörs under rubriker med utgångspunkt i tidigare presenterad teori om referensgrupper, symbolisk konsumtion och parasocial interaktion.

Vid svar på frågan “Om du brukar kommentera, likea eller ge annan typ av respons till någon eller några av de influencers som du följer, kan du ge exempel på en sådan situation?’’ var det ingen av respondenterna som sade sig kommentera eller ge annan typ av respons till någon eller några av de influencers som de följer. Endast Maria nämnde att hon ibland kunde likea en video om hon tyckte att videon tog upp ett samhällsproblem, som ett sätt att uppmuntra influencern till att fortsätta.

Referensgrupp

Här redogörs det för svaren från deltagarna när följande fråga ställdes: “Om du kan känna igen dig i de influencer du följer, kan du isåfall beskriva på vilket sätt?’’

Nina anser att det är särskilt roligt att följa de som publicerar saker hon själv tycker är intressant, såsom inredning och kläder. Även Karin anser att detta är viktigt och hon hade exempelvis inte följt en “hästtjej’’, då ridsport inte är ett intresse hon besitter. Nina lägger därtill även stor vikt vid att ha en delad hjärtefråga med de influencers hon följer för att kunna känna en koppling till dem. Det är viktigt för henne att influencern delar samma uppfattning som henne i frågor hon själv tycker är viktiga. Lina delar uppfattningen om att de åsikter influencers besitter är viktiga, men att kläder och inspiration fortfarande är de primära

anledningarna till att hon följer dem. Maria menar att hon inte känner igen sig i de hon följer, då hon inte anser att de har likartad bakgrund eller kommer från samma familjeförhållanden.

Hon tycker att de viktigaste egenskaperna hos dem Influencers hon följer är att de är sig själva, men framförallt att de är roliga.

Beatrice anser att hon känner igen sig mycket väl i de influencers hon följer, speciellt en som lever en vegansk livsstil då Beatrice själv är vegan och känner igen sig mycket i levnadssättet och blir inspirerad. Beatrice anser att influencern på ett sätt påverkar hennes

konsumentbeteende, då hon själv har köpt flertalet veganska hudvårdsprodukter från

influencerns egen hudvårdsserie. “Jag hade inte köpt produkterna, om det inte vore för att det var just hennes produkter, jag är jättenöjd med produkterna”.

Vendela menar att hon inte känner igen sig personlighetsmässigt i de som hon följer. Vidare att hon inte känner någon som helst tillhörighet till den typ av sociala grupp som

de influencers hon följer representerar. Men hon poängterar dock att hon inte tror att det är någon slump att de influencers hon följer är i hennes snarlika ålder, är kvinnor och lever ett liv som hon tycker verkar intressant och inspirerande. “Det är nog ingen slump att alla jag följer är kvinnor och är i ungefär samma ålder som mig, vissa gemensamma nämnare finns nog”.

Leila menar att att hon känner igen sig på så sätt, att hon följer en influencer för att hon uppskattar det liv som den personen lever, och på så sätt känner hon igen sig eftersom personen i fråga också förmodligen delar hennes uppfattning. “Det är ett inspirerande liv, vi tycker om liknande saker, men det som skiljer sig är att jag saknar förutsättningarna, och kan inte leva ett sådant liv, men jag hade velat”.

Henny menar att hon känner igen sig i flertalet influencers hon följer, hon följer en som har matlagning och råvaror som sitt huvudämne. Hon menar att influencern har inspirerat henne till ett mer medveten förhållningssätt till råvaror, nya matlagningstekniker och att våga testa svåra recept. Vidare att influencern förändrat hennes konsumentbeteende på det sättet att hon börjat handla bättre råvaror och i vissa fall ekologisk. “Matinspiration handlar det om för mig, jag har blivit mycket mer insatt i ämnet än vad jag var innan. Youtube utgör nog en stor del av anledningen till det”.

Symbolisk konsumtion

För att att undersöka huruvida symbolisk konsumtion speglas i detta kontext ställdes följande två frågor i intervjuguiden: “Har du något gång köpt ett klädesplagg för att det kändes som du?’’ och “Har du hittat detta klädesplagg någon gång på grund av en rekommendation från en influencer?’’

Nina anser att de kläder hon bär beskriver henne själv, i synnerhet då hon är intresserad av mode. Hon säger dock att det är väldigt sällan hon har köpt något som en influencer har tipsat om, utan snarare att hon har fått inspiration om någon lagt upp något fint. “Då kanske jag surfar runt själv efter något liknande men väldigt sällan köper jag något exakt identiskt, om det inte är något som är WOW’’.

Beatrice menar att hon ser ett värde i en del av dem produkter hon konsumerar då dem förespråkas av influencers som själva använder produkterna. Vidare menar hon att det skapar ett värde på så sätt att hon ser vissa av dessa influencers som förebilder. “Jag hade aldrig köpt den produkten om det inte var för henne” säger hon om en influencer som varit med och skapat och lanserat en viss produkt.

Vid svar på frågan “om influencers påverkar ditt konsumentbeteende, kan du förklara hur och på vilket sätt?’’ menar Leila att influencers påverkar hennes konsumentbeteende på så vis att hon hittar till vissa företag, precis som vilken marknadsföring som helst. Ibland har hon upplevt att influencern gett ett positivt intryck av ett företag och försäkrat henne om att det verkar tillförlitligt om det exempelvis är ett nystartat företag som hon själv inte har vågat testa. Dock betonar hon att det inte handlar om just influencers åsikt i sig, mer att hon eftersökte en bekräftelse på att företaget var seriöst. “Är det något helt nytt, en ny webbshop som jag inte känner till, så är det skönt att höra från någon utomstående att det är seriöst innan jag själv beställer hem varor därifrån.”

Henny nämner att hon har köpt kläder från influencers egna kollektioner som svar på frågan

“har du någon gång köp ett klädesplagg som en influencer har marknadsfört/visat upp på Youtube?’’ Hon upplever dock att produkten i sig inte har ett symboliskt värde på så sätt att det är en influencer hon följer, som har designat den. Hon köpte produkten för att hon tyckte att den var fin och gick i linje med hur hon vill uttrycka sig och klä sig. Vidare menar hon att influencern är en medverkande orsak till köpet då det är via influencern som hon har fått upp ögonen för kollektionen och på så är en påverkande faktor till hennes köp.“Jag köpte ett par skor från en influencers kollektion, men mest för att jag bara gillade skorna, inte för att det var just hon som designat dem”.

Parasocial interaktion

Under alla intervjuer ställdes frågan “Upplever du att ni har någon slags relation?’’. Denna fråga ställdes för att ta reda på hur respondenterna rent relationsmässigt förhöll sig till de influencer de följer. Nedanför redogörs för svaren på denna fråga och även frågan “Om du tycker att det är viktigt att de influencers du följer uppdaterar kontinuerligt, kan du isåfall förklara varför?’’

Maria tycker att Youtube videos ger en tydligare bild av hur influencern är, och att detta leder till en slags relation. “Jag skulle väl kanske kunna råka säga hej om jag såg de på stan, för jag tänker att vi är ju vänner’’. Vidare säger hon att hon tröttnar om uppdateringen inte är kontinuerlig och uttrycker att hon saknar dem och tycker det är tråkigt när uppdateringen inte är lika frekvent. Detta säger Nina om en av de Influencers hon följer på Youtube “X är den jag känner att jag har en relation till, hon känns mest äkta och hon brinner för det hon gör och det känns som hon inte endast gör det för pengar’’. Vidare förklarar hon att samma influencer skulle neka ett betalt reklamsamarbete som hon inte stod bakom även om hen skulle få en miljon.

Beatrice anser att en influencer som uppdaterar kontinuerligt bidrar till att man lär känna personen i fråga bättre och det i sig ger upphov till större förtroende. Vidare menar hon att en av de influencers hon följer känns som hennes kompis och att det ibland känns som att de känner varandra. “Hon känns jättenära mig, hon har inspirerat mig och gett mig

självförtroende på så sätt att hon har lärt mig om saker som intresserar mig. Ibland drömmer jag till och med om henne”.

Henny, menar att hon upplever en djupare relation till de influencers hon följer på Youtube än i andra sociala medier. På Youtube lär hon känna personen i fråga på ett bättre sätt, då hon får följa med personen i alla möjliga miljöer och i rörlig bild. Hon upplever att det skapar en starkare känsla av en vänskapsrelation till influencern via Youtube än att följa med personen i redigerade bilder på exempelvis Instagram. Vidare menar hon att den influencern som hon har starkast relation till är en person som hon av misstag hade kunnat säga hej till på stan,

samtidigt som hon skulle komma på sig själv att den personen inte ens har någon aning om att hon existerar. Hon säger också att de influencers som talar direkt till en i videos, exempelvis

“Hej du, där hemma, ja just DU” och inte “Hej alla följare” skapar en känsla av en starkare vänskapsrelation hos henne som följare.

Leila, upplever inte att hon har en relation till influencern, men erkänner sig vara insatt i deras liv och hon kan och vet mycket om dem för att hon följer dem kontinuerligt. “Skulle jag se en av de jag följer på stan, skulle jag stanna upp och titta på henne och vara intresserad, för att jag vill skapa mig en verklighetsuppfattning då jag sett så mycket av henne online”. Vidare menar hon att det är viktigt att influencern uppdaterar kontinuerligt, då det är vad man

förväntar sig och det är på ett sådant sätt man “följer någon”. Vidare att ju oftare influencern uppdaterar, desto lättare blir det att “förstå och lära känna personen”.

Related documents