• No results found

Temaveckan

In document Om du var jag (Page 37-40)

3. METOD

4.1 Personalen och rektorernas upplevelser av projektet

4.1.2 Temaveckan

Samtliga intervjuade ser positivt på temaveckan. Fritidsledaren ser det som en språngbräda till ytterligare fördjupning.

Rektor I anser att veckan skapar en annan uppmärksamhet hos personalen. Hon berättar om ett samtal hon hörde mellan några pedagoger i personalrummet. Det var en elev som hade sagt till en annan att hon hade en ful hästsvans, diskussionen hade gått kring hur man kan hantera en sådan situation. Rektorn tror att händelsen lättare hade fått passera om det inte inträffat under den här veckan.

/…/ det öppnar ögonen både för barn och för vuxna på ett helt annat sätt när man gör nånting stort (Rektor I)

Rektor II ser det som positivt att jag väckte idén till en antimobbningsvecka och sedan fick med hela personalen. Hon tror att det är en tanke som många har haft, men ingen har gjort slag i saken. Det krävs att någon tar initiativ och driver idén framåt. Båda rektorerna säger att min positivism påverkade de andra i personalen. Rektor I anser också att det var bra att det var några som tog tag i planeringen av veckan, det gjorde att de andra kunde slappna av och bli aktiva under själva veckan istället. Grundskollärare II, som var med i planeringsgruppen, anser att arbetet i gruppen har fungerat väldigt bra. Hon menar också att det alltid är samma personer som tar initiativet till att vara med i diverse planeringsgrupper.

Grundskollärare III säger att hon ett tag var orolig att projektet bara skulle rinna ut i sanden efter fortbildningen, hon tror att om jag inte hade tagit tag i det hade det inte heller blivit någon temavecka. Hon anser vidare att ledningen har tjänat mycket på arbetet med projektet.

Positivt med grupper som bestod utav elever med olika åldrar

Samtliga intervjuade såg positiva vinningar i arbetet med blandade grupper, elever från alla årskurser i 3-5. Fritidsledaren anser att det är bra att barn från olika årskurser har fått möjlighet att lära känna varandra, men även att de har fått känna på hur det känns att komma som ny i en grupp.

Grundskollärare I menade att det var positivt att skapa en relation till fler elever från andra klasser än sin egen.

/…/ de har t.o.m. sagt… några killar i femman som tyckte att dom fått nya kompisar och så. Så det var ju jättepositivt på det sättet. (Grundskollärare I)

Rektor II anser att blandade grupper är bra, speciellt när det gäller värdegrundsarbetet. Hon tror att arbetet med de blandade grupperna leder till att eleverna lär känna fler vuxna och får ett förhållande till dem vilket underlättar, inte minst om det inträffar något. Det gör att det i slutändan blir lättare att säga till andras barn genom att barnen har ett ansikte på de vuxna. Grundskollärare II anser att det verkligen blev en antimobbningsvecka, samtliga elever hon varit i kontakt med har sagt att de lärt känna nya kompisar och tyckt att det varit roligt. Hon ser det som positivt att hela veckan har ägnats åt detta arbete.

/…/ dom har lärt känna jättemånga kompisar. Dom har lekt med varandra på rasterna. Och det e ju precis det man ville ha ut av den här veckan.

(Grundskollärare II)

Fortbildningens betydelse för ”om du var jag”-veckan

Samtliga pedagoger har använt sig av övningar från fortbildningen med barnen. Grundskollärare III ser fortbildningen som en jättebra bra start till temaveckan. Hon ser övningarna som guld värda, eftersom de gav gruppen möjlighet att skratta och slappna av.

Grundskollärare II menar att fortbildningen gjorde att de fick mycket kött på benen som de sedan kunde användas under veckan. Grundskollärare I har använt övningar från fortbildningen och tagit in dem när det blivit tid över. Hon säger att det var lätt att förklara övningarna i och med att de hade varit med om dem själva. Fritidsledaren ser också positivt på övningarna från fortbildningen.

/…/ att dom fick lov å skämmas lite. Eller spela lite mer och inte vara så fullt allvarliga hela tiden, få lov att vara barn lite mer, för det e dom inte. (Fritidsledaren)

Återkommande temaveckor

Rektor I menar att värdegrundsarbetet är något som alltid måste hållas vid liv, samtidigt som en hel temavecka är positivt där det genomsyrar hela verksamheten. Hon menar att vi med fördel redan nu kan planera in en ny vecka kommande läsår.

Hur som helst när man gör nått sånt här så blir dom… ja… uppmärksammade på att det e nånting som vi prioriterar. Inte minst med hänsyn till den nya lagen som trädde i kraft den förste i fjärde. (Rektor I)

Fritidsledaren anser att denna vecka bör bli återkommande, en gång per termin. Han ser veckan som en mjukstart där vi skapat flera vi-grupper, en uppföljande vecka skulle med fördel kunna förläggas under höstterminen kommande läsår, för att vi sedan ska gå in på djupet under våren. Fördjupningsveckan skulle kunna innehålla problemlösning samt att man arbetar mer djupgående för att öka förståelsen för varandra. Han ger som exempel att om en elev är arg och sur en dag p.g.a. något som kanske hänt hemma, kan den ökade förståelsen leda till att de andra lämnar den i fred. Veckan skulle kunna inledas med diskussionsgrupper där ett aktuellt problem på skolan diskuteras, gruppens uppgift blir att försöka hitta en lösning på det. Han ser även att veckan skulle innehålla ett mer psykologiskt perspektiv.

/…/ ”varför beter sig folk så” å även… tar sig lov att köra över folk, varför uppträder dom som dom gör som dom gör i klassen /…/ Få en vinkling att ”aha nu vet jag det där nu att det e jag som mår dåligt å e kanske lite rädd” å hela den biten å utsätter folk för att jag mår dåligt. /…/ Så om kanske femton grupper har löst varsitt problem som e förhoppningsvis olika problem så e allting mycket mer frid och fröjd på raster och lektioner å sånt. (Fritidsledaren)

Grundskollärare II och III menar att en återkommande vecka en gång per termin hade varit eftersträvansvärt. Grundskollärare II säger att en vecka med ”om du var jag”-tema skulle kunna var förlagd till en termin på läsåret och den andra kan innehålla en vecka med något annat tema, t ex matte –eller ett boktema.

Att man gör nånting varje termin tror jag hade varit bra för hela rastverksamheten och fritids och allt. (Grundskollärare II)

Grundskollärare III menar att det är viktigt att bygga broar genom temaveckor. Varje termin och tema kan i sin tur behandla olika ämnen, men när grupperna förnyas är det viktigt att

fokusera på samarbetet igen. Hon ser det som positivt att veckan även innehållit vanliga lektioner vissa dagar eftersom det är skönt att gå in i vardagen emellanåt.

In document Om du var jag (Page 37-40)

Related documents