• No results found

4. Genomförande

4.4. Desktop Walkthrough Workshoppar

5.1.4. Tillgänglighet och ergonom

Ett undertema som endast berördes av DW-grupperna var att tjänsten brister inom tillgänglighet och ergonomi. Detta var ett tema som båda DW-grupperna diskuterade.

Men jag tänker också… Den här känns för mig som att den landar på marken (lyfter

upp drönare). Och då är liksom pizzan i marknivå… eller? [...] Och det är inte sådär

supertillgängligt om man ska tänka accessibility etc. För då måste alla ta sig ner till marken. [...] Vajern är lite samma sak, då är det istället högt upp.

Genom citatet förstår vi att LEGO-drönaren väckt tankarna kring ergonomi utifrån hur den varit designad i prototypen. Det är ett ämne som togs upp av båda DW-grupperna där den andra gruppen diskuterade liknande med utgångspunkt från scenario 4, att maten sänks ner med hjälp av en vajer. ”Och var stannar [vajern] någonstans? Går den hela vägen ner till

backen eller [stannar den] i luften. Och så är man skitkort liksom.” Dessa diskussioner visar

på att ingen av de nuvarande leveransmetoderna är ergonomiskt bra eller är tillgängligt för alla, vilket är ett ämne som kan behöva utforskas mer för drönarleveranser.

Insikter kring kundpespektivet

Temat kundpespektiv bidrog med många insikter. Överlag så ser deltagarna många problem och risker kring leveransen, så som stöld, väder och köbildning vilka kan vara potentiella risker för kundens upplevelse. Diskussionerna i detta tema visar hur det blir naturligt för simuleringsdeltagarna att använda simuleringen för att avgöra hastighet och avstånd och för att specifikt märka ut platser på satellitvyn. Detta gör att medborgare skulle kunna vara med och bidra med mycket specifika åsikter kring exempelvis leveransplatser. DW-deltagare diskuterade istället mer i detalj, i vissa fall, och funderade ibland på möjliga lösningar till problemen som de hittar. DW tycks möjliggöra diskussioner kring ergonomi då detta tema inte fanns inom simuleringsgrupperna. Citaten visar även på hur deltagarna använder LEGO- bitarna för att visualisera olika dilemman, så som instabilitet och väderproblem.

5.2. Restaurangperspektiv

Nästa diskussionstema är restaurangperspektivet som innehåller samtal kring problem och förändringar som restaurangerna kan komma att möta och behöva justera sin verksamhet utifrån.

40 5.2.1. Förändringar för restaurangerna

Temat består av två underteman där prototypgrupperna både hade liknande diskussioner, men där DW-grupperna berörde fler aspekter. Ett av undertemana var förändringar som

restaurangerna kommer att behöva göra eller aspekter de behöver fundera kring. Simulering

Något som en av simulationsgrupperna pratade om var att restaurangerna kommer att behöva fundera över hur de ska lägga upp sina rutter.

Men är det så att… Nu är det ju liksom en enkel punkt A till punkt B sen tillbaka. Men jag tänker om man börjar lägga in… alla de här har beställt mat till olika tider på vägen, så får [drönaren] åka typ en rutt runt. Jag tänker, det blir lite mer budbils grejen. De kommer ju att köra ut fler än bara en sak och sen åka tillbaka till hemstationen liksom.

Här pratade de om att simulationen bara visar en enkel väg, men att de kan behöva

programmera drönarna så att de kan ta flera leveranser på en runda. Detta skulle spara både tid och drönare.

Desktop Walkthrough

Även en a DW-grupperna pratade om att leverera flera leveranser på en runda. Nedan spelar de ut scenariot där två grannar beställer mat samtidigt.

D1: Nån lagar pizzorna *tjofftjoff* (styr LEGO-gubbarna på restaurangen). Skickar iväg… EN drönare. Nej… kanske… fan vad onödigt att skicka två drönare till samma ställe.

D2: Mm.. det hade varit slös… Men man kanske kan få det fixat då, att det är en drönare som levererar. Men då är ju risken att grannen stjäl pizzan.

Deltagarna anser att det är onödigt att använda sig av flera drönare om de ska åka till samma adress, men att risken för stöld kanske är för hög för att det ska vara praktiskt. Det är ett problem som skulle behöva lösas innan någon typ av samleverans kan användas.

Någonting annat som en av grupperna pratar om i en DW-grupp är förändringar i form av nya arbetsuppgifter. ”Men är den här personens jobb bara att få in FAST FOODs…? Han måste

ju göra något annat också.” Här syftar personen på att restaurangerna inte kan avvara en

person som endast tar hand om drönarleveranserna. Någon av de redan anställda måste lära sig hur man gör, vilket kommer att bli en omställning. När de sen spelar ut ytterligare en del av scenariot så pratar de även om vem som kommer lasta drönaren och hur man vid lastning då ser till så att miljön i restaurangen förblir ren. De pratar även om vem som kommer att styra drönarna. För att inte göra det för komplicerat för arbetarna på restaurangen så kommer de på en lösning.

D1: Eller är det FASTer FOOD supporten som håller på och fixar med drönargrejer. Jag tänker att det här är väldigt komplicerat för att liksom...

D2: Så det här är någon slags flygledningscentral? (Pekar på kundsupporten de byggt

upp)

D1: aa, remote flygledning av drönare liksom.

41

Deras tanke här är att det ska finnas en flygledningscentral som styr drönare på avstånd. På så sätt behöver inte drönartjänsten bli speciellt komplicerad för restaurangerna. Inte heller den andra DW-gruppen tyckte att det var rimligt att någon restauranganställd skulle styra drönaren utan pratade om att det skulle bli väldigt stressigt för personalen.

Related documents