• No results found

5 Rätten att ta emot och inneha personlig egendom i anstalt och häkte

5.2 Egendom som får tas emot och innehas i anstalt och häkte

5.2.3 Tillgång till externa medel i anstalt och häkte

Utöver reglerna i FäL och HäL som gäller för innehav av alla slags personliga tillhörig-heter finns det vissa bestämmelser i FARK Fängelse och FARK Häkte som reglerar pengar. Som framgick av HFD 2015 ref 28 kom Högsta förvaltningsdomstolen att lägga stor vikt vid det allmänna rådet till 5 kap 1 § st 2 FäL i FARK Fängelse. I det rådet anges det exempel på vilka personliga tillhörigheter som en intagen kan få ta emot och inneha.

Varken FARK Fängelse eller FARK Häkte nämner dock externa medel i sina

exempli-134 Prop. 2009/10:135, s 188.

fierande uppräkningar, se allmänna rådet till 5 kap 1 § st 2 FäL respektive allmänna rådet till 2 kap 11 § HäL. I FARK Fängelse regleras dock rätten att disponera över pengar.

Enligt 5 kap 5 § FARK Fängelse får en intagen disponera över den ersättning som den intagne erhåller genom att uppfylla sin sysselsättningsplikt. I övrigt får den intagne inte disponera pengar utöver vad som följer av 5 kap 2 § FäL och 5 kap 12 § FARK Fängelse.

Trots att bestämmelsen enbart hänvisar till 5 kap 12 § FARK Fängelse är också 5 kap 11

§ FARK Fängelse viktig att titta på. 5 kap 12 § FARK Fängelse medger att en insättning om max 800 kr av den intagnes omhändertagna medel får göras varannan vecka såvida inte totalbeloppet på kontokortet överstiger 1600 kr. Intagna i anstalt medges alltså att disponera över både ersättning som betalas ut av Kriminalvården och sådana medel som är omhändertagna. Bland dessa omhändertagna medel, vilket är medel som Kriminalvår-den omhändertagit och förvarar för Kriminalvår-den intagnes räkning, ingår de externa medlen.135 Enligt 5 kap 11 § FARK Fängelse gäller att en intagen endast får disponera över omhän-dertagna pengar enligt 12 § eller om det finns särskilda skäl. Enligt det allmänna rådet kan särskilda skäl finnas t ex om den intagne kommer till en anstalt mellan två tillfällen för utbetalning av ersättning eller om den intagne har andra kostnader som kan vara motiverade med hänsyn till ändamålet med verkställigheten, såsom inköp av kurslitteratur. Att 5 kap 11 § FARK Fängelse inte nämns i 5 kap 5 § FARK Fängelse bidrar, enligt min mening, till onödig otydlighet då den trots allt reglerar intagnas rätt att disponera över pengar.

FARK Häkte medger istället att en intagen i häkte får ta emot och inneha kontanter motsvarande högst 1500 kr, se 2 kap 14 § FARK Häkte. Bestämmelsen gäller dock inte om den intagne är placerad på ett häkte där den intagnes pengar sätts in på ett kontantkort som tillhandahålls av Kriminalvården. Någon ytterligare reglering av intagnas rätt att få tillgång till pengar i häkte finns inte i FARK Häkte.

Utifrån denna redogörelse kan det konstateras att varken FARK Häkte eller FARK Fängelse stadgar en uttrycklig skyldighet att ta emot eller hantera externa medel. Krimi-nalvården är dock skyldig att låta de intagna få ta emot och inneha sådan personlig egen-dom som är tillåten enligt FäL och HäL. Egenegen-dom som en intagen inte får inneha ska istället omhändertas för den intagnes räkning. Jag tolkar det som att formuleringen i 5 kap 1 § st 2 FäL och 2 kap 11 § HäL kräver att en individuell prövning görs vid

bedöm-135 Se även SOU 2005:54, s 409-411.

ningen av vilken egendom som en intagen får inneha. Högsta förvaltningsdomstolen po-ängterar i HFD 2015 ref 28 att 5 kap 1 § st 2 FäL syftar till att begränsa intagnas tillgång till personlig egendom och att man får utgå ifrån de tillhörigheter som normalt anses mo-tiverade. Tillgång till andra personliga tillhörigheter ställer krav på att innehavet måste anses särskilt angeläget för den intagne. Huruvida detta avgörande kan användas för tolk-ningen av bestämmelsen i 2 kap 11 § HäL är dock tveksamt eftersom formuleringen av vilken egendom som är tillåten i häkte skiljer sig från den egendom som är tillåten i an-stalt. För min del har jag svårt att se att tillgången till externa medel alltid kan anses utgöra ett omotiverat innehav eller äventyra ordningen och säkerheten. Man skulle möjligen kunna diskutera om innehav av externa medel i anstalt verkligen utgör ett motiverat inne-hav då de intagna i anstalt tjänar pengar genom att uppfylla sin sysselsättningsplikt. Peng-arna det tjänat kan de sedan använda anstaltens kiosk för att t ex köpa telefonkort så att de kan bibehålla kontakten med anhöriga och vänner.136 Intagna i häkte har ibland även möjlighet att arbeta i häktet under tiden för frihetsberövandet, men definitionen av vilken personlig egendom som en häktad person medges inneha skiljer sig dock från reglerna i FäL. Kriminalvården har emellertid under lång tid tillåtit intagna i häkte och anstalt och ta emot och inneha externa medel, vilket måste tolkas som att Kriminalvården har ansett att dessa medel uppfyller definitionen av vad som är tillåtet att ta emot och inneha i anstalt och häkte. Externa medel nämns visserligen inte i den uppräkning av egendom i FARK Fängelse och FARK Häkte som normalt anses tillåten, men tittar man på resterande före-skrifter i FARK Fängelse och Häkte tolkar jag det som att föreföre-skrifterna ändå medger att intagna kan få tillgång till externa medel. FARK Fängelse utgår från att en överföring om 800 kr av den intagens omhändertagna medel kan göras till den intagnes kontantkort.

Enligt min mening måste detta tolkas som att externa medel upp till ett belopp av 800 kr kan anses motiverat med hänsyn till att verkställigheten ska kunna genomföras på ett ändamålsenligt sätt. Begränsningen av rätten att disponera över de externa medlen är en-ligt min mening rimlig då det kan ifrågasättas om en obegränsad tillgång till externa me-del kan anses utgöra ett motiverat innehav mot bakgrund av att möjligheterna att spendera pengarna i anstalt är begränsade. FARK Häkte medger istället att en intagen får inneha kontanter till ett belopp uppemot 1500 kr. Belopp som överstiger denna summa ska om-händertas och tillgången till kontanter tillåts endast om häktet inte tillhandahåller

kon-136 En intagen i anstalt har normalt rätt till 13 kr/h i ersättning för den tid han eller hon deltar i anvisad sysselsättning, se 3 kap 2 § FARK Fängelse.

tantkort. Eftersom begränsningen endast gäller häkten som inte tillhandahåller sådana kort tolkar jag föreskrifterna i FARK Häkte som att beloppsbegränsningen på 1500 kr inte gäller för de intagna i häkten som tillhandahåller kontantkort. Några andra bestäm-melser om rätten att disponera över pengar i häkte finns inte.

Related documents