• No results found

Tjänsteskrivelse avseende en Kedja för jobb

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i samarbete med Arbets-förmedlingen arbetat för att utveckla möjliga vägar för att ge fler arbetslösa personer möjlighet till utbildning och anställning. I detta sammanhang har arbetsförmedlingen tagit fram en modell som erbjuder en kedja av arbetsmarknadspolitiska insatser som kan medföra att den arbetssökande får erforderlig arbetslivserfarenhet och utbildning för att erhålla en anställning genom anställningsgaranti. Modellen har presenterats för cheferna för de kommunala arbetsmarknadsverksamheterna samt för kommundirektörerna. Vidare har representanter från personalcheferna och äldreomsorgscheferna fått information och lämnat synpunkter på modellen.

Detta dokument beskriver modellen avseende ”kedja för jobb” samt presenterar ett föreslag till beräkning av de kommunala kostnaderna.

Bakgrund och syfte

Arbetsförmedlingens utbud av arbetsmarknadspolitiska program varierar och kombinationen av insatser har emellanåt begränsats. För närvarande finns en flexibilitet i användandet av resurser inom ramen för regelverket. Det medför att en långsiktig process skulle kunna genomföras och skapa förutsättningar för att arbetslösa personer ökar sina chanser till etablering på arbetsmarknaden. Modellen kan företrädesvis användas gentemot de branscher där arbetsförmedlingen kan utföra validering i kombination med arbetsmarknadsutbildning och avser både offentlig och privat sektor.

För närvarande är det ca 35 000 personer i Göteborgsregionen som står utanför arbetsmarknaden och är öppet arbetslösa eller deltar i något arbetsmarknadspolitiskt program. Under de senaste åren har antalet långtidsarbetslösa ökat och inom ramen för Jobb- och utvecklingsgarantin (JOB) finns i Göteborgsregionen nära 8 200 personer inskrivna. Dessa personer har varit arbetslösa under en längre period och riskerar att hamna i ett permanent utanförskap. När det gäller ungdomsarbetslösheten finns också stora utmaningar att anta. I Göteborgsregionen finns i dagsläget ca 750 ungdomar som varit arbetslösa under en längre tid och är inskrivna i JOB.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Parallellt med ett stort utanförskap hos vissa grupper kommer den arbetsföra befolkningen under de närmaste åren att minska. Det innebär att det inom vissa arbetsområden befaras uppstå en konkurrenssituation vad gäller arbetskraft.

Beskrivning av kedjan

Nedan följer en beskrivning av modellen som tagits fram för att ge arbetslösa personer möjlighet till att etablera sig på arbetsmarknaden och som innebär att olika former av arbetsmarknadspolitiska program länkas samman i en kedja.

Målgruppen för modellen är personer som deltar i JOB. De har varit arbetslösa i minst 1,5 år. En del har arbetslivserfarenhet från branscher som inte längre har efterfrågan på arbetskraft, en del har gymnasiekompetens och en del är utrikes födda och har inte fått möjlighet att få arbetslivserfarenhet från svenskt arbetsliv. Den enskilde ansöker om att få delta i projektet i stället för att anvisas. Detta för att ett eget initiativ i högre grad säkerställer en egen motivation av att delta.

Marknadsföringen av modellen sker i samarbete mellan AF och kommunernas arbetsmarknadsenheter. Ett urvalsförfarande kan ske genom någon form av rekryteringsmässa och/eller speeddating mellan arbetssökande och arbetsgivare. Vid urvalsförfarandet kan även de intresserade adepterna få genomgå någon form av bedömning till exempel genom intervjuer m m.

Arbets- träning FUB SAS Validering AMU Nystarts- jobb

Göteborgsregionens kommunalförbund

3

Rekryteringsbehovet ska i ett initialt skede bedömmas i kommunen och ambitionen är att utgångspunkten för modellen ska utgå från ett reellt rekryteringsbehov. Inom vård- och omsorgsverksamheten finns i dagsläget inget akut behov av nyrekrytering men prognoser visar på stora behov inom några år.

Steg 1 Arbetsträning/praktik sker under 1- 3 månader utifrån arbetsplatsens och adeptens behov. Syftet är att få en första orientering i arbetets innehåll. Steg 2, Förberedande utbildning innebär att adepten får en introduktion i studiemiljön samt en grundläggande kunskap. Detta sker inom ramen för arbetsförmedlingens verksamhet i kombination med ett fortsatt arbetsplatsförlagt lärande. Arbetsförmedlingen har upphandlade utbildnings-aktörer för ändamålet.

Steg 3, SAS, Särskilt anställningsstöd medför att adepten får en tidsbegränsad anställning i verksamheten. Anställningen kan ske inom ramen för Bea-avtalet då arbetsuppgifterna som ska genomföras sker utöver det som utförs av ordinarie personal. Anställningen genererar inte LAS-företräde och medför inte heller ett nytt arbetsvillkor för arbetslöshetskassan. Adepten har under denna tid lön- och anställningsförmåner. Lönen delfinansieras av arbetsförmedlingen. Anställningen kan organiseras och/eller administreras av arbetsmarknadsenheten i respektive kommun eller utifrån den enskilda kommunens bedömning.

Steg 4, Validering kan genomföras efter det att adepten varit anställd (enl steg 3). Validering är en upphandlad insats inom arbetsförmedlingen och innebär att kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms. Adepten får en dokumentation av sin kompetens och kunskap samt vägledning i vilken kompletterande utbildning som behövs för att denne ska få behörighet till yrket.

Steg 5, Arbetsmarknadsutbildning, AMU genomförs för att ge adepten formell behörighet till yrket. Utbildningen sker genom arbetsförmedlingens upphandlade utbildningsaktörer och utbildningens längd varierar beroende på den individuella bedömningen som gjorts i föregående steg, Validering. Arbetsförmedlingens upphandlade aktörer inom vård och omsorgsutbildning har behörighet att utfärda betyg efter utförd utbildning.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Steg 6, Nystartsjobb, Efter det att adepten genomfört erforderlig utbildning är han/hon behörig till en ordinarie anställning. Då personen varit arbetslös under längre tid finns möjlighet att ansöka om statligt stöd för lönekostnaden hos arbetsförmedlingen. Längden på stödet motsvarar den anställdes tid i arbetslöshet. Anställningen bör ske som en ordinarie anställning med AB-avtalet. Det finns inga krav på att anställningen ska vara en tillsvidare anställning.

Vid ett visst skede, förslagsvis, i avslutningen av anställningen med särskilt anställningsstöd ska arbetsgivaren och den sökande komma överens om en anställningsgaranti, d.v.s. en garanti som innebär att den sökande får en anställning under en viss angiven period under förutsättning att denne skaffar sig behörighet till yrket.

Ekonomi

Målgruppen för den beskrivna kedja av insatser är främst personer som deltar i JOB. En del av deltagarna i JOB uppbär försörjningsstöd, vilket medför att kommunerna har ett stort intresse av att dessa personer kan bli självförsörjande. Under perioden med arbetsträning, förberedande utbildning, validering och arbetsmarknadsutbildning uppbär deltagarna aktivitetsstöd. Under de perioder som innebär en anställning, d.v.s. steg 3 och 6 uppbär de lön.

Personer som haft en arbetsinkomst har aktivitetsstöd relaterad till tidigare inkomst och personer som inte uppfyllt arbetsvillkoret p.g.a. att de inte tidigare haft en inkomst har en ersättning motsvarande lägsta nivån på 223 kr per dag. Lägsta nivån på aktivitetsstödet utbetalas även till personer som haft eller har försörjningsstöd under fas 1 och 2. Under sysselsättningsfasen får de återigen ansöka om ekonomiskt bistånd.

Under perioden som deltagaren har en anställning med särskilt anställningsstöd får kommunen en ersättning för lönekostnaden motsvarande max 85 % eller 890 kr per dag. Vid nystartsanställning ges ett statligt stöd som är kopplat till arbetsgivaravgiften och som varierar beroende på ålder och arbetslöshetens längd.

Exempel, kommunal kostnad för 1 månads anställning på 100 % med en lön på 18 000 kronor, timlön inklusive semesterersättning.

Göteborgsregionens kommunalförbund

5 Särskilt anställningsstöd:

Person t o m 25 år 4 900 kronor

Person över 25 år 8 300 kronor

Nystartsjobb

Person t o m 25 år, arbetslös i minst 12 mån 11 800 kronor Person t o m 25 år, arbetslös i minst 6 mån 18 100 kronor Person från 27 år, arbetslös i minst 12 mån 15 300 kronor Ersättning för handledarkostnaden

Under perioden med särskilt anställningsstöd utgår även handledararvode. För personer som ingår i fas 1 och 2 motsvarar det drygt 3 000 kr för de första tre månaderna. Personer i sysselsättningsfasen berättigar till en ersättning för handledning motsvarande närmare 30 000 för 1 år.

Handledararvode i form av merkostnadsersättning utgår även under steg 1, arbetsträning, motsvarande 150 kronor per dag.

I kommunens beräkning bör det uppskattas eventuella merkostnader för handledningen som inte täcks av arbetsförmedlingens finansiering.

Kostnader för förberedande utbildning och arbetsmarknadsutbildning Arbetsförmedlingen står för samtliga kurs- och utbildningskostnader samt validering.

Att utarbeta en budget för ett projekt enligt beskrivningen innehåller många osäkerhetsfaktorer. I ett försök att uppskatta kostnader har en budget utarbetats utifrån ett scenario där 10 ungdomar (21-25 år) som ingår i JOB deltar i projektet. Ungdomarna har ingen intjänad arbetsinkomst utan får lägsta nivån på aktivitetsstödet. Perioden i projektet uppgår i exemplet till totalt tre år och tre månader, varav anställning med SAS respektive anställning med nystartsjobb uppgår till totalt 24 månader. Försörjningsstödet är uppskattat till 8 600 per månad. I budgeten finns även kostnader för handledning och administration inkluderat samt en beräkning av en schabloniserad skatteintäkt till kommunen.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Utifrån ovan beskrivna förutsättningar skulle kommunens kostnader för projektet uppgå till ca 1,7 mkr. I jämförelse med om deltagarna skulle kvarstå som försörjningsstödstagare under perioden visar en beräkning av kostnader för handläggning av försörjningsstöd och försörjningsstödskostnader under motsvarande period skulle uppgå till ca 3,5 mkr. Det medför att kommunens kostnader minskar under perioden med 1,8 mkr. Arbetsförmedlingens kostnad under perioden uppgår till 4,7 mkr exklusive kostnader för validering, arbetsmarknadsutbildning och arbetsförmedlingens handläggning, Bilaga 1. Analys

Initiativet till modellen kommer från Arbetsförmedlingen och bygger på att de befintliga arbetsmarknadsinsatserna utnyttjas i en sammanhållen kedja. Målsättningen ur ett arbetsmarknadsperspektiv är att fler personer ska få arbete och bli självförsörjande. Utgångspunkten är att modellen främst kan användas i yrken som kräver högst gymnasieutbildning.

I ett kommunalt perspektiv kan modellen användas utifrån flera utgångspunkter; utifrån en bedömning av kommunens framtida rekryteringsbehov och/eller utifrån att kommunen har ett intresse av att ha en låg arbetslöshet hos kommuninvånarna och låga kostnader för försörjningsstöd. Modellen kan användas inom flera yrkesområden i kommunal sektor såväl som inom privata näringslivet. Rekommendationen är att avgränsa modellen i ett först steg till ett verksamhetsområde där en framtida rekrytering prognostiseras. En fördel kan vara att skapa en grupp av adepter som kan ha gemensam handledning, detta för att få en ekonomisk möjlighet till att ha en utsedd handledare med avsatt tid för handledning. Modellen kan anpassas i tid utifrån den enskilda adeptens förutsättningar. En person som har kompetens inom området kan genomgå kedjan under en kortare period, men det är en stor fördel att modellen även kan användas under en längre period för de som har behov av det. Systemet medger en stor flexibilitet och individanpassning.

I de kommuner som har en flexibel vuxenutbildning kan det även vara möjligt att kommun kan genomföra den utbildning som krävs. Det innebär dock att andra regelverk reglerar den enskildes försörjning.

Göteborgsregionens kommunalförbund

7

De svagheter som kan beskrivas handlar bland annat om att arbetsförmedlingen styrs av statliga reglerverk som hastigt kan ändras. Det kan innebära att möjligheten att genomföra kedjans alla steg kan påverkas. En viktig förutsättning för kedjans olika delar är också att det lokala arbetsförmedlingskontoret är aktiva och delaktiga i processen.

Sammanfattningsvis ger modell möjligheter. Personer som står utanför arbetsmarknaden kan få en reell chans till formell behörighet och anställning samt att kommunen kan få behörig personal till områden med rekryteringsbehov.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Bilaga 1, Förslag till budget

Budget, korta vägen Förutsättningar:

10 ungdomar från JOB och utvecklingsgarantin, JOB

Den unge ska ha deltagit i Jobbgarantin för ungdomar i 15 månader och blivit anvisad till jobb- och utvecklingsgarantin.

Längd Deltagarens försörjning Administration

af kommun af kommun

Steg 1 Introduktionspraktik 3

Handledarersättning 99 000

AME/Administration/handledning 31 500

Aktivitetsstöd, 320 kr/dag, inkl skatt 147 840

Försörjningsstöd 108 000 12 600

Steg 2 Förberedande Utbildning 3

Aktivitetsstöd 147 840

Försörjningsstöd 108 000 12 600

Steg 3 Särskilt anställningsstöd 12

Statlig subvention 2 349 600 Kommunal kostnad 421 634 Handledarersättning 33 000 AME/Administration/handledning 126 000 Steg 4 Validering 1 Valideringskostnad, af finansierar Aktivitetsstöd 49 280 Försörjningsstöd 36 000 4 200 Steg 5 Arbetsmarknadsutbildning 8 Utbildningskostnad, af finansierar Aktivitetsstöd 394 240 Försörjningsstöd 288 000 33 600 Steg 6 Nystartsjobb 12 Statlig subvention 1 520 225 Kommunal kostnad 1 414 022 Handledarersättning Administration/handläggning

Antal månader, 3 år och 3 månader 39 4 609 025 2 375 656 132 000 220 500

Arbetsförmedlingens kostnad, exkl validering och utbildningskostnad 4 741 025

Kommunens kostnad 2 596 156 Skatteintäkter, ca 21 % 10 ungdomar Steg 3, SAS, 17000 kr * 12 mån 428 400 Steg 6, nystart, 18000 kr * 12 mån 453 600 882 000

Kommunal kostnad ef skatteintäkt 1 714 156

Kommunal kostnad utan Kedja för arbete, förutsatt att de 10 ungdomarna kvarstår under motsvarande tid och uppbär försörjningsstöd. I beräkningen avräknas inte ev aktivitetstöd under x antal månader innan den unge kvalificeras till sysselsättningsfasen.

Försörjningsstöd

39 månader á 8 600 kr för 10 pers 3 354 000

Handläggning av försörjningsstöd

10 % socialsekr för 10 pers, 39 mån 163 800

Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 13-103.010 Styrelseärende 8 2013-09-20 Till Förbundsstyrelsen Förslag till