• No results found

6.1 STRATEGIER

6.2.3 EN AV TJEJERNA

Taktiken En av tjejerna handlar om att kvinnan lyfter upp det hon tycker är viktigt och specialiserar sig på feminint kodade ämnen (Melin, 2015:181; Djerf-Pierre, 2003:47). Inom dessa blir hon en slags utbildare som sprider kunskap och problematiserar (Melin,

2008:151). Taktiken kan ses som ett sätt för kvinnor att revoltera mot den normativa könslogiken då kvinnorna skapar separatistiska rum där de tillåts att vara sig själva utan att tävla med männen (Lewis et al., 2015:9 ff).

Vi utläser att 3 av 6 musikvideor till låtar av de hiphopproducerande kvinnorna passar in under taktiken En av tjejerna. De tre musikvideorna samt låttexterna tillhörande artisterna Cherrie, Silvana Imam och Janice handlar om kvinnor, kvinnofrågor och kvinnokamp. Således specialiserar de sig på feminint kodade ämnen (Melin, 2015:181; Djerf-Pierre, 2003:47). När de fokuserar på kvinnokampen som feminint kodat ämne blir artisterna

utbildare inom området och sprider kunskap och problematiserar (Melin, 2008:151). Även om de olika låttexterna och musikvideorna tar sig helt olika uttryck i relation till varandra, ser vi kvinnokampen och utbildandet som en gemensam nämnare.

I de tre musikvideorna vi uppmärksammat förekommer endast en man snabbt i musikvideon till Silvana Imams låt Vikken då. Utöver honom syns bara kvinnor. Att inga män får ta plats uppfattar vi som ett skapande av separatistiska rum. I likhet med tidigare forskning (Lewis et al., 2015:9 ff) blir det tydligt att kvinnor får känslomässig trygghet i separata rum bortom heteronormativa förväntningar. Låten Queen av Janice är ett tydligt exempel på denna separatism. I synnerhet när artisterna sjunger “It’s a good time, we fight the same fight, and they can try to put us down, try to put me down” samt “Vi är ett team som är enat till den dagen vi dör, med ena handen i luften vi delar samma glöd”. Vi uppfattar de två textraderna som ett politiskt ställningstagande och en kvinnokamp. Vi uppfattar musikvideon i helhet som intersektionellt genomtänkt, framförallt i slutscenen då ett 40-tal svartklädda kvinnor med olika hudfärger och funktionsförutsättningar samlas.

Bild 1.9 från Queen (Medsyster Version) – Janice feat. AMWIN, LASH & Sabina Ddumba (2018) Scenen ser vi som en referens till Metoo8. Som tidigare nämnt tar de hiphopproducerande

kvinnorna i de tre musikvideorna all plats, och sjunger enkom om kvinnor och

kvinnofrågor. De tar ingen hänsyn till männen, utan lyfter snarare vad de tycker är viktigt. Att specialisera sig och utbilda inom feminint kodade ämnen för att sprida kunskap och problematisera är enligt Melin (2008:151; 2015:181) och Djerf-Pierre (2003:47) utmärkande för taktiken En av tjejerna. Det blir tydligt att kvinnorna tycker att kvinnorättsfrågor är viktigt, och därför ser de till att genom sina låtar och musikvideor sprida kunskap om systerskap och problematisera motsättande samhällsstrukturer.

8Metoo-rörelsen startade år 2017 som ett globalt upprop mot sexuella trakasserier.

Låten OG av Cherrie handlar om att som kvinna tro på sig själv, och att vara en framgångsrik kvinna utan hjälp av någon man. Musikvideon inleds med att två kvinnor syns i bild varav den ena säger “sisters wrote history”. Fortsättningsvis handlar hela låten om systerskap, specifikt att vara en ortengäri. Således exkluderar artisten alla som inte identifierar sig som en ortengäri, och ett separatistiskt rum skapas där en känslomässig trygghet kan få äga rum (Lewis et al. 2015:9 ff). Genom att artisten lyfter det hon tycker är viktigt och specialiserar sig på feminint kodade ämnen uppfattar vi hennes föredragna läsning i musikvideon som självständig. Specifikt sjunger artisten att “[Det] finns ingenting som en man skulle göra för mig, jag gör det on my own”. Vi uppfattar detta anförande som att artisten påstår att eftersom män inte kommer hjälpa henne behöver hon inte heller dem för att åstadkomma någonting, utan hon klarar sig själv. Detta ser vi som en frigörelse från männen och könsnormerna.

I introscenen till Silvana Imams musikvideo till låten Vikken då sitter ett 20-tal kvinnor och tjejer på ett bord bakom artisten vilket vi uppfattar som ett tecken på systerskap och solidaritet. Vår uppfattning förstärks av låttexten som handlar om kvinnokamp. Artisten sjunger “vi ska hämta vårt”, det vill säga att tiden är inne för kvinnor att ta plats och ta tillbaka det som gått förlorat på grund av patriarkala strukturer. Vår uppfattning om låtens handling förstärks i förhållande till textraden “På en Metoo-våg”. Att nämna Metoo- rörelsen är ett politiskt ställningstagande, som förtydligas genom musikvideons

sinnesstämning. Vi tolkar musikvideons handling som att kvinnorna arbetar tillsammans med och för artisten i något som liknar en valkampanj. Detta då de befinner sig på ett kontor och ser hårt arbetande ut med att bland annat skriva ut affischer med artistens budskap på. Det politiska budskapet understryks när artisten sjunger “Domen för din dumhet kommer runt, när erat guld och våra villkor väger lika tungt”. Första halvan av meningen likställer vi med ordspråket ‘som man bäddar får man ligga’, att artisten menar att de patriarkala strukturerna kommer vändas till männens nackdel. I andra halvan av låttexten refererar artisten till männens ekonomiska fördelar och kvinnornas villkor. Vi uppfattar att artisten menar att när männens ekonomiska fördelar och kvinnornas villkor är lika betydande, kommer de patriarkala strukturerna vändas till männens nackdel. Baserat på ovan analyserade textrader kan vi utläsa att låtens innebörd är specialiserad på det feminint kodade ämnet kvinnokamp. I relation till Melin (2015:181) och Djerf-Pierre (2003:47) finner vi i vår empiri liknande resultat i att denna taktik är användbar för att förändra status quo och omförhandla sina villkor.

Melin (2008) framför i sin studie att kvinnorna som använder taktiken En av tjejerna hade som andrahandsmål att göra karriär inom journalistik. I första hand var de benägna att prioritera deras passion för journalistiken som ett verktyg att informera om viktiga frågor. Kvinnorna väljer att stanna kvar i yrket, men genom att de främjar de feminint kodade områdena, får de lägre status. Då de revolterar mot könslogiken kommer det i sin tur att påverka deras makt inom fältet vilket kan påverka deras privata situation. När Melin (2008) förklarar En av tjejerna menar hon att kvinnor tar sig an en roll som utbildare. I Janice, Silvana Imam, och Cherries musikvideor agerar kvinnorna utbildare för kvinnokampen, vilket prioriteras framför deras förstahandsmål, musiken. Artisterna väljer att sjunga om feminism och kvinnokamp vilket leder till att de får mindre makt i fältet, då de väljer att sjunga om något som inte är doxiskt inom genren. Att inte välja en doxisk väg inom genren

ser vi ger resultat. Att det maskulina premieras speglas i visningsantalen på Youtube. Silvana Imam är den kvinna vi undersökt med mest maskulint hexis (Se avsnitt 6.2.1) och störst visningsantal av kvinnorna, genom sitt hexis är hon närmare doxan än de andra kvinnorna. Vi menar att då Silvana Imam inte revolterar mot könslogiken premieras hon inom genren.

Om vi ser till det intersektionella perspektivet genom ras, klass, genus och sexualitet (Hill Collins, 2006:13) när vi tittar på Silvana Imam borde hon enligt Hill Collins argument vara lägre placerad i fältet än vad hon är. Enligt vår förförståelse är artisten homosexuell vilket enligt Hill Collins (2006:13) borde förstärka hennes förtryck, då hon genom sin sexualitet inte enkom är förtryckt på grund av sitt kön (Gemzöe, 2002:45). Artistens visningsantal på Youtube visar dock något annat. Vi tolkar att detta beror på att doxan inom hiphop är dikotom, vilket beror på att den heterosexuella matrisen är stabil inom genren. Däremot tror vi det hade sett annorlunda ut om en av de hiphopproducerande männen varit öppet homosexuella. Om de hade antagit ett feminint hexis hade det inte premierats i fältet på grund av den doxiska dikotomin, likväl som att Silvana Imam premieras av sitt maskulina hexis. Återkommande är att när en antar ett maskulint hexis, oavsett om en som kvinna använder taktiken En av grabbarna, eller en som man tävlar med andra män inom strategin Homosocialitet, kommer en att premieras och erhålla mer status.

Related documents