• No results found

3.7 Reflektioner kring valet av metod

4.1.1 Transivitet Processer och deltagare

Textens transivitet analyserades för att se hur olika processer förbinds med subjekt och objekt vilket innebär att processer och deltagare urskildes i meningsuppbyggnaderna. I analysen av processerna gick det att uppmärksamma att CSR mestadels uttrycks som handlingar som företagsledaren eller företaget tar på sig ansvaret för.

Volkswagens VD skriver exempelvis år 2016: “We are working to transform Volkswagen into a globally leading provider of sustainable mobility.” och uttrycker att de aktivt arbetar för att kunna leverera hållbar rörlighet där arbetet som beskrivs är en handling. FCAs VD lyfter samma år konkreta exempel på hur företaget arbetar med miljöprojekt för att minska koldioxidutsläpp: “...we implemented more than 4,400 new environmental projects at our plants worldwide, leading to a reduction of the carbon footprint and about €70 million in savings.”. Ett nyare exempel på när CSR-aktiviteter presenteras som handlingar som minskar koldioxidutsläpp återfinns i Fords VD- ord från 2018 där de skriver: “We are also working to reveal a fully electric utility vehicle with stunning design, performance and technology...”. Gemensamt för samtliga VD-ord är att de CSR- aktiviteter som presenteras som handlingar och därmed utförs med vilja framstår som positiva för exempelvis miljön eller samhället. De processer som uttrycks som handlingar framhäver på det här sättet olika typer av aktiviteter som företagsledarna anser gynna miljö samt samhälle och därmed bidrar till en hållbar utveckling.

Processerna i VD-orden uttrycks som händelser endast ett fåtal gånger och dessa skildrar ofta något som kan anses vara negativt för företagen. I samband med att en negativ händelse presenteras lyfter företagsledarna för det mesta även något positivt vilket tonar ned den negativa aspekten. Det här kan upplevas mildra intrycket läsaren får kring det negativa som inträffat vilket går att se i följande utdrag från Volkswagens VD-ord 2017: “Looking ahead, we – like the entire industry – are facing major challenges and radical change. But here, too, there is reason to be optimistic.”. Genom att anpassa språkbruket på det här sättet får läsaren ett intryck av att trots att branschen närmar sig stora utmaningar finns det ingen anledning till att vara orolig för dess framtid. De övriga företagsledarna har samma angreppssätt när processer presenteras som händelser och försöker direkt motverka händelsen som kan uppfattas som negativ genom att skriva något positivt. Generellt presenteras kriser, extraordinära situationer och andra motgångar som händelser vilket gör att situationerna uppfattas som att företagen inte har kunnat påverka utfallet.

Analysen av vilka deltagare som presenteras i processerna som rör CSR har synliggjort att det oftast finns endast en deltagare, vilket är aktören. Det vanligaste är att det är hela företaget som är aktören som utför handlingarna. Några processer som förekommer har dock flera deltagare och i de fallen presenteras mottagaren tydligt i samband med handlingen. Det här skulle kunna indikera att det viktigaste för företagsledarna är att företagets ansvarstagande och därmed agerande tydligt framgår oavsett om mottagaren presenteras eller inte. Meningen ”Vi fortsatte också̊ att driva förändring med en stark utveckling för elektriska fordon och maskiner, automatisering och

uppkopplade tjänster.” från Volvos VD-ord 2018 är ett exempel på när endast aktören presenteras. VD:n anser att det är viktigt att läsaren får veta vilka handlingar företaget utför oavsett vilken mottagare som påverkas.

Vid de fall som mottagaren också presenteras skulle det kunna vara speciellt viktigt att läsaren får veta vilka deltagare som gynnas av processen. Det här kan tydliggöras med meningen från Suzukis VD-ord år 2017 där VD:n skriver att företagets aktiviteter exempelvis påverkar samhället positivt: “... the Company continued to engage in various social service activities for environmental conservation in close cooperation with the local community, as well as to promote our solar energy project in order to suppress global warming and to support disaster affected areas.“. Ytterligare ett exempel på en handling som både har utförande och mottagande deltagare återfinns i VD-ordet från FCA år 2019 där de skriver om hur de strävar efter att berika de omgivande samhällena till företagen på olika sätt: “We strive to enrich the vitality of the communities where we live and work by creating jobs...”. Handlingen kan ses som ett exempel på shared value eftersom företaget genererar nytta för lokalsamhället genom att skapa arbetstillfällen som bidrar till välfärd samtidigt som den egna verksamheten gynnas då de erhåller arbetskraft.

Det är sällan förekommande att företagsledarna använder pronomen så att det framstår som att de är aktören och därigenom själva tar åt sig äran för en positiv handling. Aktörerna är istället oftast hela företaget med undantag för FCA som även lyfter sina anställda som aktör för filantropiska initiativ där deras anställda utför volontärarbete. Det innebär att VD-orden generellt förmedlar en uppfattning om att företagen har en stor gemenskap och att de är gemensamt ansvariga för sina handlingar. Genom att uttrycka sig på det här sättet framställs ingen inom företaget som mer ansvarig för positiva aktiviteter än någon annan.

Sett utifrån de meningsuppbyggnader som kunde kopplas till CSR är kunden den mest nämnda intressenten som framstår som mottagare av handlingarna. Det framgår i texterna att samtliga företagsledare värnar om kunderna då de uttrycker att alla beslut som företagen tar går i linje med vad som är bäst för kunderna. Oftast presenterar företagsledarna de aktiviteter som rör kunder med hög grad av modalitet, det vill säga att de fördelar som företagens produkter ger kunderna presenteras som fakta och det framgår även att företagen med stort självförtroende vet vad kunderna vill ha. Genom att uttrycka sig på det här sättet förmedlas en bild av att kunderna bland annat kommer nå framgång genom att använda företagens produkter. Andra intressenter som beskrivs vara mottagare av handlingarna är de anställda, miljön, samhället och lokalbefolkningen samt även företaget självt och dess aktieägare som gynnas ekonomiskt av CSR-aktiviteterna. Ett tydligt exempel på hur VD:s skriver om hur mottagare gynnas återfinns i Volvos VD-ord från 2016: “Vi ligger verkligen i framkant av ny teknik som ger fördelar för både våra kunder och för samhället i stort.”.

Related documents