• No results found

Tycker eleverna att de fått utbildning i ämnet källkritik?

6. Resultat

6.1 Sammanställning av intervjuer utifrån frågeställningar

6.1.2 Tycker eleverna att de fått utbildning i ämnet källkritik?

Elev nummer ett säger att de har fått undervisning i källkritik i Svenska A, däremot är han lite tveksam om hur mycket tid som har lagts på detta och det han minns är

” Jo det var faktiskt några lektioner när det var så, jag vet inte riktigt hur jag ska säga, det

var mest en genomgång om att man ska vara källkritisk, men ni fattar väl. Men jo vi har haft det i Svenska A”.

För att eleverna ska få möjlighet att koppla samman teori och praktik, är det viktigt att de ges möjlighet att praktiskt pröva sina kunskaper. Därför har vi tittat på om eleverna upplever att de har fått tillfälle att under lektionstid söka information på internet.

Elev nummer ett tycker att de får använda internet i skolarbetet så ofta han själv anser att det behövs. Han säger att det oftast är i samhällskunskapen och religionskunskapen de använder sig av internet i undervisningen. Enligt honom får de oftast söka helt fritt, men det kan hända att läraren rekommenderar någon internetsajt t.ex. Wikipedia.

Elev nummer två, säger sig ha fått undervisning i källkritik, men minns inte i vilken kurs eller i vilken omfattning. Han säger att det inte är särskilt ofta de använder internet i skolan, men att det är så ofta de behöver.

” Det är rätt så ok tycker jag, det är inte så ofta man behöver hitta något på internet. Men

när vi behöver det så får vi använda internet”.

När han använder internet för informationssökning får han söka fritt, men vill dra sig till minnes att någon lärare sagt att de ska vara restriktiva med att använda Wikipedia.

Elev nummer tre säger att de har fått undervisning i källkritik på svensklektionerna. Han tycker att de får använda datorer för informationssökning i tillräcklig omfattning, och säger att det varierar hur ofta det sker beroende av vad de har för uppgifter från lektion till lektion. Han säger att läraren ibland kan rekommendera en internetsajt men att de oftast får söka fritt på internet för att finna svar på sina frågeställningar.

37

Elev nummer fyra kan inte minnas att de har fått undervisning i källkritik. Han säger att de får använda datorer så ofta det behövs för att söka information. Hur ofta det blir aktuellt beror på vad de arbetar med vid olika tillfällen.

”ÖÖh, Hur ofta i snitt vi får göra det? Jo men alltså det är ju så ofta vi behöver söka

information så får vi ju det. Det är ju från arbete till arbete, vad det handlar om. Ska vi söka på internet så blir det ju varje gång, för då planerar ju läraren in att vi ska ha en datasal, för att kunna hitta den informationen”.

Han säger att det har varit vanligt förekommande i samhällskunskapen, men även i karaktärsämnen som robottekniken.

”Ja, men det har ju varit mycket i samhäll, nu när vi ska skriva om politik och så. Då har

det ju varit varje gång. Sen har det varit i robottekniken också, vi skulle kolla information om robotar och sånt, och det har ju varit mycket. Vissa veckor har det varit fem gånger. Vissa har det varit två, så säg tre gånger i snitt”.

Enligt honom sker sökningarna på internet väldigt fritt, det kan hända att läraren rekommenderar någon internetsida mest för att hjälpa igång dem.

Någon undervisning tror sig Elev nummer fem sig inte ha fått, men däremot så har någon lärare i förbigående förklarat grunderna lite. Han hävdar att vid varje tillfälle de på egen hand ska söka information får de använda sig av internet, och säger ” när vi ska söka går vi inte till biblioteket precis”. Då de söker information på internet får de söka fritt. Det kan hända att läraren ger dem något tips på en internetsajt som kan vara bra att börja leta på.

Elev nummer sex säger att klassen har fått undervisning i källkritik i Svenskkursen. Han tycker att de väldigt ofta får använda internet i sitt skolarbete. Han säger dock att det är nästan uteslutande i kärnämnena det sker.

” Det är ju ofta. Det är ju väldigt ofta som man gör det. T.ex. i samhäll, är det ju bra i

politiken, då använder man det ju väldigt ofta. Men det är ju mest i kärnämnena tror jag nog”.

Sökningarna sker väldigt fritt, det kan dock hända att en lärare rekommenderar dem att använda någon specifik sida.

38

Elev nummer sju kan inte minnas att han har fått undervisning i källkritik. Han anser inte att de får använda internet i undervisningen särskilt ofta, men säger samtidigt att han inte tycker att det sker för sällan. När de i undervisningen använder internet för att söka information, tycker han att läraren ibland rekommenderar både vilka sidor de ska använda likaväl som vilka sidor de inte ska använda.

” De kan rekommendera sidor, samtidigt kan de rekommendera att man inte använder

vissa sidor”

Elev nummer åtta kan inte minas att de har fått någon direkt undervisning om källkritik och säger

” vi har fått lite, innan ett arbete kan de ju ha berättat lite, men vi har inte fått nån direkt

lektion så där, vad man ska akta sig för och så där”.

Han säger att då det inte finns böcker att söka i, får de använda internet så ofta det behövs. Enligt honom kan läraren ibland ge rekommendation på någon internetsajt, men oftast får de söka fritt.

Elev nummer nio anser inte att de har fått någon undervisning i källkritik, och han anser att eftersom elever idag spenderar så mycket tid framför datorn att de själva lär sig det.

”Nej det vet jag inte redigt, i datan hade vi ju inte det riktigt, man har ju kunnat det sen

innan, man vet ju det redan, det är ju inget man behöver lära sig, de flesta har väl datorer hemma idag. Då brukar de väl sitta vid nätet, då är ju de det första man kommer till, så då lär man ju sig det själv”.

Han tycker att de får använda internet i skolarbetet tillräckligt ofta, och att mängden tid de avsätter beror på vilka områden som berörs i de olika kurserna. Han säger att de överlag får söka helt fritt, men att läraren då och då kan komma med en rekommendation på någon internetsajt som kan vara användbar.

Elev nummer tio säger att de inte har fått någon direkt undervisning i källkritik, utan mer tips i samband med att de fått uppgifter att lösa och uppgifter att skriva. Han tycker att de får använda internet relativt ofta i sin utbildning. Han säger att lärarna inte begränsar deras

39

möjligheter att söka fritt, och att om man frågar om hjälp får man rekommendationer på internetsajter.

” Om vi frågar så kan de ju rekommendera annars så är det ju ganska fritt”.

6.1.3 Tycker lärarna att eleverna i tillräcklig utsträckning

Related documents