• No results found

Tycker eleverna att de källkritiskt granskar det materialet de finner på internet?

6. Resultat

6.1 Sammanställning av intervjuer utifrån frågeställningar

6.1.4 Tycker eleverna att de källkritiskt granskar det materialet de finner på internet?

Elev nummer ett anser sig själv kapabel att kunna granska information källkritiskt. För att avgöra om informationen är sann brukar han kontrollera sökresultatet på åtminstone två sidor. Han säger också att han anser att en internetsidas utseende är viktigt, att den ser seriös ut. Elev nummer ett säger att han inte kan komma på någon sida han absolut undviker när han söker information på internet.

För att få en uppfattning om hur eleverna ser på olika informationskällors trovärdighet, har vi frågat dem om de tror att det är skillnad på tryckta källors tillförlitlighet i förhållande till elektroniska källors.

på denna fråga svarade han, Eftersom en internetsajt relativt enkelt kan uppdateras anser han att den informationen mycket väl kan vara pålitligare än informationen i en bok.

” Det tror jag inte, för internet kan ju uppdateras, både på gott och ont, men det kan ju

uppdateras och då tror jag att det faktiskt stämmer. En tio år gammal historiebok kanske man inte ska lita på, alltså inte till 100%”.

Elev nummer två tror att information är mer pålitligt om den är hämtad ur en bok, eftersom den bör vara mer kontrollerad, medans information på nätet kan vara upplagd av vem som helst. Han säger att han inte är medvetet källkritisk. När han hittat svar söker han om han hittar samma information på några fler internetsajter för att kunna bedöma om svaret kan vara sant. Han säger även att man får känna efter om svaret verkar logiskt.

Elev nummer tre säger sig själv alltid vara källkritisk, och för att avgöra om en

internetsajt är pålitlig söker han efter information han själv har kunskap om på densamma. Dessutom gör en jämförelse med andra internetsidor för att se om det går att hitta samma påstående på flera sidor.

” Jag är alltid källkritisk och kollar genom olika, och ser vad olika har att säga om

samma sak ungefär, och sedan beror det lite på informationen, man kanske vet lite själv och så från innan så man vet att det stämmer”.

Han undviker internetsajter där alla användare kan påverka informationen. Elev nummer tre tror inte att det är någon skillnad på sanningshalten i information hämtad i en bok kontra

42 information hämtad från en internetsajt.

För att kunna avgöra om den funna informationen är pålitlig söker Elev nummer fyra efter samma svar på flera sidor innan han bestämmer sig för om han ska lita på det han funnit. Han tror att information funnen på internet är mer pålitlig än information hämtad ur en bok, detta beroende på att man lättare kan uppdatera information på internet.

Han tror inte att han själv är källkritisk, och det tycker han är synd för han tror att det vore en mycket nyttig kunskap inför framtiden.

” Det tror jag hade varit bra för oss att veta hur man ska göra, för det vet man ju inte vad

man kommer att göra i framtiden, man kanske kan få användning för det”.

När Elev nummer fem ska bedöma om information funnen på internet är pålitlig, söker han på ytterligare några sidor för att se om samma information går att återfinna där.

” Är det två tre sidor som skriver samma sak, så är det ju ganska troligt att det stämmer”.

Han säger även att han kan välja bort en internetsajt beroende på dess utseende, vilket intryck han intuitivt får av den.

” Hemsidor som jag tycker ser skumma ut de brukar jag oftast ta bort. Inte för att jag inte

läser dem eller för att det är dålig information, utan bara allmänt för att jag inte litar på dem”.

Han tror att man i större utsträckning kan lita på information som återfinns i en bok än på internet. Det beror, menar han på att det är lättare att manipulera information på internet, men påpekar samtidigt att en bok inte är lika lätt att uppdatera för att t.ex. rätta till ett eventuellt fel.

Han säger att han själv har tillräcklig kunskap i källkritik för att kunna avgöra om en källa är sann.

För att själv kunna avgöra om information från en internetsajt är sann jämför Elev nummer sex den med information från andra internetsidor, och lyckas inte det kan han eventuellt fråga en lärare eller en annan elev. Elev nummer sex säger att han själv är

källkritisk i tillräcklig utsträckning. Han anser även att vi från skolans sida överdramatiserar vikten av att kunna granska information en aning.

43

” Men sen så har det blivit så här att du måste va kritisk. Det måste man ju det är ju

egentligen samma sak som att läsa det i en bok. Det är väl lite det här att det är nytt och lite farligt det här med internet. Fast det är ju inte speciellt farligt. Jag hittar all min information på nätet faktiskt. Allting som jag kan hittar jag på internet”.

Han tror att sanningshalten är lika stor på information hämtad från både böcker och internet främst beroende på att man kan finna samma texter i båda medierna. Han säger samtidigt att man måste vara uppmärksam på om den som har lagt upp information på internet kan ha någon personlig vinning på informationen.

Elev nummer sju säger att han brukar jämföra svar från olika internetsajter för att avgöra om informationen är att lita på. Han säger även att man själv måste känna efter om

informationen verkar rimlig.

Han tror att information hämtad ur en bok är mer pålitlig än information hämtad från internet, främst på grund av att vem som helst kan skriva på internet.

” En bok är ju inte vem som helst som har skrivit, det är nog mer pålitligt på så sätt. På

internet kan ju vem som helst skriva någonting”.

Han är dessutom skeptisk till sin egen förmåga att kritiskt kunna bedöma informations äkthet. För att avgöra om han kan lita på informationen han funnit, säger sig Elev nummer åtta mest gå på känsla.

Han tror att information från en bok generellt är mer trovärdig än information från internet, däremot finns fördelen med att felaktigheter lättare kan justeras på en internetsajt.

” Ger man ut en bok så känns det ändå som om den är mer seriös, annars kan man ju inte, alltså man ger ju ut den i stora upplagor. Många får ju ta del av informationen, då kan man ju inte skriva vad som helst. Det som är negativt med en bok är ju om det är något som ändras, så är det ju bättre med internet”.

Han tycker att han själv har för dålig kunskap i ämnet, och skulle gärna vilja lära sig mer om källkritik. Han tycker dessutom att det borde tas upp i flera kurser.

44

När elev nummer nio ska bedöma om information han funnit på internet är sann säger han, att om han är osäker kontrollerar han mot en bok, eftersom han själv anser information i böcker är trovärdigare än information från internet. Finner han inte det han sökt där frågar han någon som har kunskaper i det aktuella ämnet.

” Alltså om man är väldigt osäker på det kan man väl slå upp det i en bok, böcker brukar

ju inte kunna ljuga. Annars kan man ju fråga någon som håller på med nåt ämne eller så”.

Han tror att han klarar av att granska information på ett korrekt sätt.

Elev nummer tio tycker själv att han är källkritisk, och kontrollerar sitt sökresultat på flera sidor för att vara säker. Han nämner även att man ska tänka på att olika personer kan ha olika anledningar till att lägga upp information på internet.

Han tror inte att information från en bok är mer pålitlig än information från internet, då främst med tanke på att en internetsajt mycket lättare kan uppdateras och eventuella fel rätas till än en bok.

6.1.5 Hur går eleverna till väga när de söker information på

Related documents