• No results found

Undersökningens ram

In document Från olja till halm (Page 31-33)

380 ÷ (0,6 x 4,2) = 150,7937 Formel 2 Visar beräkning på hur mycket halm som

3. Undersökningens ram

Ekonomen Edward B. Barbier skrev 1987 rapporten The Concept of Sustainable Economic

Development. Där beskriver han hur ekonomisk utveckling inte kan förekomma i tredje värl-

den om inte strategierna som ska användas är formulerade och utförda för att gynna ekologisk hållbarhet. Han menar att utveckling och hållbarhet inte är i konflikt med varandra utan sna- rare bygger på varandra. Det finns ett behov, menar Barbier, att beskriva hållbar utveckling och dess karaktär för att skilja det åt från andra former av utveckling. De som argumenterar för hållbar utveckling menar att förbättringar inte kan ske om inte strategierna som är formu- lerade är ekologiskt hållbara över lång tid, är konsistenta med sociala värderingar och engage- rar deltagande på gräsrotsnivå under processen. Barbier menar att det inte kommer att finnas någon hållbar utveckling eller meningsfull tillväxt om inte det samtidigt finns ett starkt enga- gemang för att bevara miljön och se värdet i att använda de naturliga resurserna rationellt. Författaren beskriver i sin rapport att fattiga människor är drivna till att bidra till miljöförstö- rande aktiviteter över lång tid, i sin kamp för överlevnad. Till exempel att låta sin boskap överutnyttja heden den betar på eller förflyttar den förbi branta klippor eller mjuk jord som orsakar erosion.

Den analys som Edward Barbier använder sig av är en grundläggande metod för att analysera processen som ett samarbete mellan tre system: det biologiska, det ekonomiska och det soci- ala. Under FN- konferensen i Johannesburg, 2002, lovade Sverige att arbeta för en mer hållbar produktion och konsumtion i samma tre dimensioner som Barbier använder sig av. Varje sy- stem har sin egen uppsättning unika mänskligt lämpliga mål. Uttryck som formades i Brund- landrapporten, 1987, var att hållbar utveckling ska bidra till att mänskliga villkor, så som soli- daritet och rättvisa ska uppfyllas för nuvarande och kommande generationer.34 Man kan anta att Barbier har haft samma, eller liknande tankar om sina system.

Biologiska systemet  Genetisk diversitet  Motståndskraft  Biologisk produkti- vitet Ekonomiska systemet  Lönsamhet  Tillgodoser grund- läggande behov  Öka rättvisan  Öka värdefulla varor

och tjänster Sociala systemet  Kulturell mångfald  Institutionell jäm- likhet  Social rättvisa  Öka rättvisan  Delaktighet

Ett biologiskt system blir hållbart först om valen och aktionerna som görs vid en viss händelse leder till genetisk diversitet. Ett sätt skulle kunna vara att ha i åtanke att alla arter ska ha lika möjlighet till reproduktion och levnadsstandard. Man bör också tänka på att bidra till naturens egen motståndskraft, exempelvis inte skövla träd eftersom det är de som hindrar erosion, eller motverka att andra växter skövlas eftersom det är de som tar upp koldioxid och bidrar till att klimatet är på en lagom nivå. Biologisk produktivitet är en mycket viktig aspekt för att nå hållbarhet i det biologiska systemet, detta på grund av att om produktiviteten upphör, så upp- hör en del av kretsloppet och utan en sluten cirkel i kretsloppet blir det alltid någon annan art som blir lidande.

För att det ekonomiska systemet ska bli hållbart krävs det först att människorna som omfattas av händelsen har sina grundläggande behov tillgodosedda, det är ha mat, vatten, tak över hu- vudet etcetera. För om de inte är uppfyllda kan man heller inte lägga några resurser på annat, som exempelvis extra miljöresurser. Det är också viktigt att den ekonomiska rättvisan är till- godosedd och ökas med tiden. Det tredje kriteriet för att det ekonomiska systemet ska vara hållbart är att värdefulla varor och tjänster ökas, det vill säga att gynna sådana produkter och tjänster som har ett stort värde. Först då blir det rullians på marknaden och det ekonomiska systemet blir hållbart.

Det sociala systemet är mycket beroende av att det finns kulturell mångfald och institutionell jämställdhet i systemet för att det ska bli hållbart. Systemet ska också uppfylla social rättvisa, det vill säga att alla blir lika behandlade, värderade och ifrågasatta. Denna rättvisa ska också ökas för att hållbarhet ska nås. Sist är det viktigt att nämna att utan delaktighet är det sociala systemet inte hållbart, eftersom människorna i systemet då inte har någon möjlighet att ut- rycka sina åsikter.

Det generella sättet att se på hållbar ekonomisk utveckling är att maximera målen över alla dessa tre system, vilket inte är möjligt i verkligheten. Hållbar utveckling innebär en utbytes- process mellan de olika systemen. Men den ekonomiska processen, med produktion och kon- sumtion, är ständigt beroende av att det finns resurser att tillgå. Att öka varor och tjänster, även nyttiga, kan komma i konflikt med att säkerställa en maximering av produktivitet och genetisk variation i det biologiska resurssystemet, menar Barbier. Samspelen mellan de tre systemen förändras samtidigt som hierarkin i systemen ökar från lokal till regional nivå, och sedan till nationell och även global nivå. Vad som är bra mål för att nå hållbar utveckling är olika beroende på vilken nivå man befinner sig i. Det som är bra mål att gå efter på nationell nivå behöver inte vara det på lokal nivå.35 I bilden nedan ser man att var för sig verkar syste- men inte för någon total hållbar utveckling, utan endast för den egna existensen. Först då alla systemen är hållbara var för sig och då de samverkar kan den totala hållbara utvecklingen ske. Då alla tre systemen är integrerade sker alltså ”magin”, och hållbar utveckling kan uppnås. På sidan ovan beskrivs vad som innefattas i de olika systemen enligt Barbier.

Hållbar utveckling

In document Från olja till halm (Page 31-33)

Related documents