• No results found

Uppfattning kring arbetet med att skapa förtroendefulla relationer

Gemensamt för alla intervjuade lärare är att de ser relationsarbete som tidskrävande men nödvändigt för att undervisningen ska fungera. Några av de komponenter de ser som viktiga i relationsbyggandet är lyssnandet, att uppmuntra eleverna, ta sig tid, visa engagemang samt att ha ett bra samarbete med hemmet.

Att jag är väldigt inlyssnande, att eleven märker att jag bryr mig, att jag har ett engagemang,

att jag vill att den ska ha det bra i skolan. Inte bara fokuserad på resultatet och den biten, utan att jag tycker om eleven och vill att den ska ha det bra. Och är det nåt som inte fungerar, att eleven märker att läraren anstränger sig och känner också att där är ett bra samtal med föräldern (D).

En lärare ger uttryck för just engagemang, som ligger utanför själva lektionstiden. Jag har elever som är här ibland när det inte är lektionstid, vi pratar inte så mycket men man märker ändå att de vill nånting och så spenderar de nån eftermiddag här och hjälper till att sortera lite papper och sen rätt som det är så är det nåt de vill säga (A).

Att vara lärare uttrycks inte bara vara begränsat till lektionstid utan det kan också ligga utanför lektion, vilket läraren ovan formulerar. Samma lärare beskriver att det för henne är självvalt att ha sin dörr öppen och ge utrymme för att skapa relationer på detta sätt.

Förtroendet uttrycks vara viktigt av flera aspekter. Exempel de ger är betydelsen av trygghet i klassrummet och att elever ska våga komma och berätta saker i förtroende.

Jag tänker mig att en god relation är när de kommer till en vad det än gäller. Oavsett om det är positivt eller negativt det de kommer med. Att de kommer och säger det. Även om det rör sig om att de själva har varit med om och gjort fel saker. Så känner jag att en god relation har vi om de vågar komma och berätta det ändå (B).

En mindre god relation symboliseras av en känsla av att inte nå fram till eleven av olika orsaker. En lärare ger uttryck för att det ibland kan vara personlighetsrelaterat, att den egna personligheten inte klickar fullt ut med eleven.

Naturligtvis så är det ens egen personlighet också för vissa, det är mycket lättare att förstå att där är ett bekymmer och man förstår varför och man förstår hur. Sen har

man ju elever ibland, jag kan ju förstå på ett sätt eller jag märker att här är nånting som jag inte förstår och då blir det ju oftast en krock (A).

Som tidigare nämnt begränsas relationen inte endast till eleven ifråga utan den påverkas av hur relationen till föräldrarna ser ut. Främst en av de intervjuade lärarna nämner det som en betydande faktor. Att dialogen fungerar med hemmet som en förutsättning att få ett gott samarbete med eleven.

När barnet känner att föräldrarna inte tycker att det är så viktigt, något som fröken upplever jobbigt eller som ett problem då märks det genast att man inte kommer framåt i processerna. Barnet är inte lika samarbetsvilligt, utan barnet följer föräldrarna. Så det är otroligt viktigt att man får en bra första kontakt med föräldrarna. Att man inte sätter deras barn på de anklagades bänk utan att föräldern vill mitt barn väl, inte ute efter att såga den vid fotknölarna (D).

Hinder för relationsarbetet upplevs av flera vara tiden och de lärandemål som ska uppnås. De beskriver att relationsarbete är nödvändigt och en av lärarna nämner att hon måste stjäla tid till det då och då. Det är också väldigt olika beroende på vilken grupp man har, en del grupper kräver mer relationsarbete och vissa mindre.

“Att ibland kan ju ett samtal, ett klassamtal kan ju leda till kloka tankar och diskussioner och så, oh nej, vi skulle ju rabbla verb här nu ju (skratt)” (A).

Det är också tydligt att lärarna uppfattar relationsarbete som viktigt för hantering av konflikter mellan elever och mellan lärare och elev. Om relationen finns i båda fall är det betydligt lättare att nå fram till en lösning. Det finns en förenad uppfattning om att ett tryggt klassrumsklimat är grundläggande för att både undervisnings- och lärandeprocessen ska kunna fortgå och utvecklas. Det är ett arbete som pågår hela tiden. Läraren beskriver hur det kan skilja sig beroende på vilken grupp hon har, gällande förutsättningar för lärande och den tid relationsarbetet måste få ta, oavsett.

Ofta får man stjäla lite här och där, försöka sy ihop det i slutändan. Men det är också ett faktum att i vissa klasser når man inte lika långt med dem. Visst får de med sig basbitarna men man kanske inte får med de där extra goda bitarna man hade kunnat bjuda på. Därför att det har gått så mycket tid på att skapa harmoni i gruppen. (D)

En av lärarna talar om svårigheten att hitta en balans i relationen, att relationen inte får bli för mycket på kompisnivå. Det är en avvägning, att kunna balansera de stunder där de har skoj ihop och de stunder det är mer allvar. Hon ser de sociala medierna som en faktor till att diskussionen angående detta har uppkommit med sina elever och deras vårdnadshavare.

“Det är svårt var man ska sätta gränsen. Idag finns sociala medier. Där de vill vara vän med en överallt. Var man sätter den gränsen” (B).

En lärare definierar förtroendefulla relationer som något som skapas i klassrummet, med en lärare som behöver arbeta mycket med att jobba upp en grundtrygghet i gruppen. Hon ser det som viktigt att uppmuntra den goda kommunikationen mellan sina elever. Något hon också anser som betydelsefullt är att inte se mellan fingrarna utan fånga upp, där och då eller i nära anslutning, om hon upplever att något obekvämt händer mellan elever i klassrummet. Läraren uttrycker att det måste hon läsa av, om det är något hon bör ta upp i grupp eller med den enskilda eleven.

En liten situation som kan förändra och då gäller det att man är där direkt och hittar vad är det som skapar den här schismen dem emellan eller att hon upplevde det som pinsamt eller varför blev den plötsligt stöddig när den sa det. Alltså, det gäller att, väldigt viktigt att läsa och fånga de situationerna så man liksom inte tittar mellan fingrarna och njae, det la jag nog inte märke till utan det är viktigt att varje varje liten sådan detalj, du kanske inte fångar den precis exakt i just det ögonblicket men

du fångar den i den bästa möjliga anslutning till det (C).

Related documents