• No results found

Upplevd relevans

Här tolkas de svaren in som passar på de frågor som rör lärarnas syn på teknikämnet och vilken relevans de åsikterna har för teknikundervisningen. Det är den tidigare omnämnda förenklade DAS-modellen som används och svaren tolkas in under upplevd relevans då man kan anse att frågor och svar har kopplingar till lärares attityder gentemot teknikämnet. Upplevd relevans hör egentligen till den första gruppen i DAS-modellen men har här valts att tolkas in till den tredje gruppen då svaren även påverkar hur läraren känner att man kontrollerar sin egen teknikkunskap. Upplevd relevans handlar om hur betydelsefulla lärarens känslor är för och påverkar teknikundervisningen.

5.3.1 Upplevd relevans intervjustudien

På frågan som rör lärarnas känslor inför teknikämnet svarar lärare 1 att teknikämnet är varken roligt eller tråkigt, det är ett ämne som alla andra men om man fick lite mer inspiration skulle det nog bli roligare. Lärare 3 håller med om att det är ett ämne som alla andra men att det ligger utanför de andra ämnena vad gäller tid och förekomst i skolan vilket är synd. Lärare 5 har bara negativa känslor gentemot teknikämnet och är något hon aldrig skulle under-visa i om hon fick välja själv. Lärare 2 och 4 däremot gillar ämnet. Lärare 4 säger att det är spännande och utmanande, lärare 2 berättar att hon nu tycker det är ett väldigt roligt ämne men att det inte alltid har varit så utan att det har ändrat sig ju längre hon har arbetat inom skolan och ju mer erfarenhet hon har fått. Med hjälp av dessa svar kan man tänka att det inte är helt ovanligt i Sverige att teknikämnet inte får så mycket undervisningstid som andra ämnen och att det beror på vad lärarna har för känslor inför ämnet.

Vad gäller lärarnas eget teknikintresse berättar lärare 1 att han inte är intres-serad av teknik för teknikens skull utan mer i så fall för att man har ett behov av tekniken. Han anser att behovet påverkar teknikintresset. Lärare 3 tycker lite tvärt om, hon gillar digital teknik men inte praktisk teknik. Lärare 4 tycker all sorts teknik är rolig men inte på för hög nivå, hon skulle aldrig få för sig att plocka isär en trasig diskmaskin för att se om den går att laga men kanske en radiostyrd bil. Lärare 2 har inte så stort eget teknikintresse men anser ändå att hon är teknisk, hon tänker vidare att det kanske är på detta sätt för att hennes man är superteknisk så hon behöver inte vara teknisk privat. Lärare 5 tycker inte att teknik är så roligt och har inget större intresse, teknik ska bara fungera tycker hon. I den här frågan kan man inte se något mönster som rör genus och förutfattade meningar vad gäller manligt och kvinnligt, att män skulle gilla teknik mer än kvinnor. Svaren här visar att det är intresset som styr mer än könstillhörighet.

26

Den sista frågan jag har valt att tolka in i denna kategori är om lärarna upple-ver om det är svårt med teknikämnet. Lärare 1 och 3 svarar utan att tänka efter nej och båda är överrens om att det är ett ämne som behöver vara välplanerat vilket även lärare 4 och 5 nämner. Lärare 3 återkommer här till att det är ett ämne som får lite tid och lämnas åt slumpen. Hennes känsla är att teknik har man om man hinner med annars struntar man i det. Lärare 1 nämner genusaspekten som en trolig anledning till hans svar, han är ju man och det är ju lite i samhället så att män ska vara tekniska men poängterar också att han är ärlig när han säger att han inte tycker det är svårt med tek-nikämnet. Lärare 4 tycker att det är ett ämne som blir lättare och lättare om man har en röd tråd i sin undervisning och då även kanske väver in tekniken i andra ämnen också. Lärare 2 säger att hon får läsa in sig först på det hon ska undervisa om vilket är en svårighet då det redan är lite knappt om tid i skolan men att det kommer bli lättare för varje lektion hon har, de kunskaperna hon skaffar sig inför lektionen kan hon använda sig av nästa gång det är dags att ha just den lektionen igen med en annan klass. Hon säger att de lär sig till-sammans, lärare och elever. Lärare 5 tycker att det mesta är svårt med teknik-ämnet men tycker att det absolut svåraste är att planera upp undervisningen. Här går svaren lite isär men de flesta är överrens om att teknikämnet verkli-gen behöver vara välplanerat för att fylla sitt syfte, kännas lättare och få tillräckligt med undervisningstid i skolan. Man kan tänka sig att lärarna tycker ämnet är svårt för att de inte planerar upp ämnet tillräckligt väl efter-som de känner sig säkrare i andra ämnen och därför planerar upp de ämnena först och därmed hinner de inte med teknikämnet på den planeringstid som erbjuds. Det kan vara så att teknikämnet kräver mer planeringstid just för att lärarna har en osäkerhet inför ämnet. Dock kan man tänka sig om man analyserar svaren på frågan att desto mer teknikundervisning lärarna har desto lättare kommer de tycka ämnet känns eftersom de vid varje lektion skaffar sig en bredare kunskapsbank och nästa gång de ska utföra en likadan lektion så har de grundplaneringen klar och lektionen behöver då inte plane-ras lika grundligt.

5.3.2 Upplevd relevans enkätstudien

Den första frågan som från enkätstudien kan tolkas in under upplevd relevans är hur roligt lärarna tycker att det är att undervisa inom teknikämnet på en skala från 1 till 5 där 1 är väldigt tråkigt och 5 är väldigt roligt. Här svarade den största delen, 35 %, att de tycker det är väldigt roligt med teknikunder-visning tätt följda av en 4:a och en 3:a. 3 % anser att det är väldigt tråkigt med teknikundervisning. Resultatet på denna fråga är högt och man skulle kunna tänka sig att det beror på att det främst är lärare som tycker om

teknik-27

ämnet som har svarat. Man skulle också kunna tänka sig att det är lärare som antingen tycker om ämnet eller de som inte gör det men har svarat för att visa sin åsikt och göra sin röst hörd. Man skulle kunna anta att de lärarna som tycker att ämnet varken är roligt eller tråkigt inte svarar på enkäten för det är inte något viktigt ämne för dem (se figur 4).

På frågan som undersöker lärares åsikt om de anser att eget intresse påverkar undervisningen anser 43 % att intresset påverkar väldigt mycket. 1 % anser att eget intresse inte har mycket påverkan alls på undervisningen. De tre lägre svarsskalorna uppgår tillsammans till 27 % i förhållande till svarsalternativ 4 och 5 som tillsammans utgör 83 %. Man kan anta att lärarna anser att intres-set påverkar för att de är intresserade om man ska se till resultatet i tidigare fråga och de vill framhäva ämnet eftersom de tycker att det är roligt och intressant. De vill att deras intresse ska gå över till eleverna. Man kan också vända på analysen och tänka att lärarna anser att deras brist på intresse påverkar undervisningen negativt, inget intresse, ingen inspiration och glädje i undervisningen. Frågan som handlar om hur kunniga lärarna känner sig inom teknikämnet kan också tolkas in under upplevd relevans eftersom deras kunnighet avspeglar sig i undervisningskvaliteten. Även här hade de fem olika svarsalternativ att välja mellan där 1 var inte kunnig alls och 5 var innehar mycket goda kunskaper. På denna fråga svarade ingen att man inte var kunnig alls och störst del, 45 %, svarade att de innehar övervägande goda kunskaper, alltså en 4. Även på denna fråga kan man tänka sig att det är lärare som uppskattar teknikämnet som har tagit sig tid att svara på enkäten eftersom svarsfrekvensen är hög. Huruvida det är samma personer som svarar de högre svarsalternativen i dessa tre frågor är svårt att veta men man kan tänka sig att det skulle kunna vara i stort sett samma personer eftersom det med stor säkerhet är så att om man har ett intresse av någonting så är man oftast bra inom det området (se figur 4).

Sista frågan man kan tolka in under denna rubrik är hur säkra de deltagande lärarna känner sig i sin teknikundervisning på en skala från 1 till 5. 1 är mycket osäker och 5 är väldigt säker. Här svarade endast 0,6 % att de inte känner sig säkra överhuvudtaget när det kommer till teknikundervisning och 13 % känner sig väldigt säkra på sin undervisning. Störst andel svar på denna fråga hamnade på en 4:a vilket är övervägande säker. Liksom tidigare frågor kan man anta att det är teknikintresserade och kunniga lärare som har svarat och att det är ”mellanskiktet” av lärare som saknas, alltså lärare som svarar med tvåor och treor (se figur 4).

28

Figur 4. Deltagande lärares åsikter om hur roligt ämnet är, hur eget intresse påverkar undervisningen, hur kunniga och säkra de känner sig i teknikämnet.

5.3.3 Sammanfattning upplevd relevans

De flesta av de deltagande lärarna skattar sitt eget intresse och glädje inom teknikämnet relativt högt. En majoritet av de deltagande lärarna tycker att teknik är ett roligt ämne. Frågor där svaren gick isär rör främst hur de delta-gande lärarna känner inför teknikämnet. I enkäten skattar de flesta lärarna sig högre vad gäller hur kunniga inom teknikämnet de känner sig och hur säkra de känner sig i sin undervisning än vad lärarna som intervjuades gjorde.

Related documents