• No results found

Upplevda fördelar för lärare och elever under distansundervisning

Johan

En fördel Johan ansåg var att planeringstiden ökade och därigenom fick han mer möjligheter att planera och strukturera sin undervisning. Det Johan ser som en stor vinning från vårens distansperiod är hur det går att använda sig av digitala verktyg. Han upplevde att hans digitala kompetenser har blivit bättre och uppskattade att lärarkollegiet delade med sig av nya digitala funktioner och idéer i samtalsforum för att utbyta erfarenheter. Det var fördelaktigt att få och dela med sig av lärdomar gällande hur lärare kan strukturera undervisningen på distans. Han upplevde att på det stora hela har det gått bra i ämnet samhällskunskap som har flera teoretiska inslag. Johan märkte att det finns goda kunskapar bland både lärare och elever gällande digital användning. De digitala verktygen skapar möjligheter till att delta i undervisningen fastän eleven inte närvarar fysiskt i skolan, vilket Johan ser som den största fördelen med att bedriva distansundervisning. Efter pandemins slut kommer skolan kunna dra lärdomar av de erfarenheter som distansundervisningen gett menar Johan. En av dessa erfarenheter kan vara att lärare har möjlighet att bedriva undervisning hemifrån vid milda symtom av sjukdom.

Det är en jättebra grej tycker jag. Det förminskar svårigheter och kostnader för skolor vad gäller vikarier och för elever vad gäller restuppgifter

(Johan)

Johan upplevde att en del elever blev mer bekväma och vågade ta mer plats i undervisningen när den var på distans. Han ger uttryck för att det kan bero på att eleverna känner sig mer trygga av att ha lektioner i sin hemmiljö. Vissa elever blev mer talföra i enskilda samtal med Johan där eleven visste att ingen annan hörde. Han understryker att en del elever klarade av det ökade ansvaret som distansundervisningen innebär och överlag menar Johan att distansundervisningen gynnar elever som har skolvana och en stark skolidentitet samt att den har en positiv inverkan på elevgrupper som redan är fungerande. Fungerande elevgrupper förklarar han handlar om att eleverna kan hantera de digitala verktygen och förstår lärandeinnehållet.

30 David

Något som David ser som en fördel med distansundervisningen är att den digitala kunskapen kan underlätta lärandet och lärandemiljön i största allmänhet. Med det menar han till exempel att lägga ut mycket av materialet digitalt, att läsa in material på digitala presentationer som publiceras på lärandeplattformar. En annan fördel David upplever är att hans digitala kompetenser blev bättre under pandemin fastän han hade önskat att det fanns mer tid att hantera de nya digitala systemen. Framförallt de grundläggande kunskaperna som behövs för att få distansundervisning att fungera.

Enligt David får eleverna på ett strukturerat sätt tillgång till mycket digitalt material och kan genomföra studier utanför skolans lokaler. Han ser fördelar för elever med initiativförmåga och elever som vanligtvis inte vågar ställa frågor har gynnats eftersom det är smidigt och anonymt att ställa frågor till läraren genom chattfunktionen. En annan fördel är för elever som har långt till skolan eftersom dem inte behöver transportera sig dit och tillbaka vilket gör att de sparar tid. Distansundervisningen erbjuder möjlighet till att se inspelade videogenomgångar vid upprepade tillfällen vilket kan ske i ett repeterande syfte och gynna samtliga elever. Ett exempel på detta är att David har läst in texthjälp i presentationerna vilket gynnat elever med läs- och skrivsvårigheter.

William

De positiva sidorna William ser med att undervisa på distans har varit att testa nya undervisningsmetoder vilket eleverna till en början verkade uppskatta. William såg vinning i att endast använda sig av en plattform istället för flera eftersom det skapade mer struktur för eleverna samt att det var lättare att få en överblick för läraren gällande eleverna progression.

För läraren innebar det att kunna ge eleverna snabb återkoppling vilket William ser som fördelaktigt. William upplever att den ökade tiden för planering och reflektion har genererat mer material att bedöma genom distansundervisningen och bedömningsgrunden för att sätta betyg har ökat.

William ser fördelar med tydliga uppgiftbeskrivningar för eleverna med samlad information via lärplattformen. Genom distansundervisningen vet eleverna i större utsträckning med hjälp av momentbeskrivningarna vad de ska göra. Williams upplevelse är att det har varit lättåtkomligt för eleverna att delta i undervisningen genom den digitala plattformen och dessutom kunna vara mer anonym än i det fysiska klassrummet. En del elever har fått mer

31

arbetsro och kommunikationen har stundtals fungerat bra mellan klasskamrater och lärare genom den digitala undervisningen. I grupper där elever har, som William uttrycker det,

”antipluggattityd” har distansundervisningen varit positiv. Bakom skärmen behöver eleverna inte följa sådana normer utan kan studera ostört och inte behöva bry sig om vad de andra tycker.

Vissa elever som tycker det är jobbigt att gå till skolan och har svårt med sociala miljöer har presterat bättre genom distansundervisningen. Dessa elevers aktivitet under lektionerna har ökat jämfört med tidigare och de har vågat delta på ett annat sätt genom att bland annat diskutera mer under lektionerna.Vissa elever har vuxit genom att de har fått ta mer eget ansvar.

Stödmaterial har funnits i form av auditivt och visuellt vilket William ser som en stor fördel för eleverna, i synnerhet för språkintroduktionsklasser och elever i behov av särskilt stöd.

Fördelen med digitala presentationer är att undervisningen kan bli lättare att förstå för elever med språkliga utmaningar. Eftersom språket är ett hinder att förstå vissa delar av innehållet är det med dessa digitala verktyg enkelt att pausa, spola tillbaka och repetera vissa delar.

Greta

Greta upplever att fördelar med distansundervisningen har varit att läraren haft möjlighet att ge snabb återkoppling till eleverna. Genom distansundervisningen går det att nå ut till eleverna på ett tydligare sätt eftersom läraren kan få mer tid för varje enskild elev. Detta med anledning av att finns en tydligare struktur i det digitala klassrummet. Greta förklarar att den tydligare strukturen innebär att vissa klassrumsmoment försvinner, exempelvis elever som ställer frågor i munnen på varandra eller stör ordningen. En annan fördel är att lärares informations- och kommunikationstekniska (IKT) kunskapar förbättrats under våren. Nu kan hon på ett enklare digitalt sätt dela med sig och kommunicera det hon vill med sin undervisning.

Fördelarna för eleverna är att allt material är samlat på läroplattformen. Högpresterande elever kan snabbt göra uppgifterna och ägna tid åt fördjupade uppgifter som ger högre betyg. Elever som inte kommer till sin rätt i det fysiska klassrummet upplever Greta tar för sig mer i den digitala miljön. Greta menar att hon får med sig elever som inte har det så lätt i det fysiska klassrummet. Vissa elever vågar ta för sig mer och uttrycka sig på ett annat vis när det inte syns i kameran vilket gör dem tryggare. Vidare bidrar hemmamiljön med en trygghetskänsla vilket gör att eleverna kan fokusera på skoluppgifterna förklarar Greta. Det är enkelt att se videogenomgångar och andra läromedel flera gånger i repeterande syfte. Eleverna har möjlighet att pausa, gå tillbaka och kan anteckna i efterhand. Det är enkelt för eleverna att be

32

om hjälp genom chattfunktioner vilket undviker risken att eleverna känner sig utpekade. Greta upplever att närvaron har ökat under distansundervisningen och att det kan bero på att skolan har blivit mer tillgänglig eftersom det går att studera hemifrån. För att få närvaro behöver eleverna inte anstränga sig att ta sig till skolan utan behöver endast logga in på sin dator hemma.

5.2.1 Analys av upplevda fördelar för lärare och elever under distansundervisning

Relationen mellan läraren och eleverna handlar om hur väl kommunikationen om ett gemensamt innehåll behandlas dem emellan. Undervisningen blir mer gynnsam ju bättre när samspelet mellan läraren och eleverna fungerar (Hopman,1997, 199–200). William och Greta nämner att genom distansundervisningen har återkopplingen till eleverna effektiviserats. En del av kommunikationen är handlar om tydlighet och struktur för eleverna vilket David och William har erfarit. Genom systematiska momentbeskrivningar vet eleverna vad som förväntas av dem i varje ämnesmodul. En annan kommunikativ fördel som David, William och Greta nämner är att elever i behov av stöd kan kontakta läraren anonymt genom lärplattformens chattfunktion.

Relationen mellan läraren och innehållet förklarar Hopmann (1997, 204) handlar hur läraren framställer innehållet i undervisningen. David och William nämner fördelar med att samla allt material på en lärplattform. William poängterar att det skapar mer struktur och överblick. Även Greta nämner att struktur och tydlighet gynnas av en enda plattform. Johan och William upplever att distansundervisningen bidar till ökad planeringstid vilket kan förbättra innehållet och bedömningsgrunden ytterligare. Samtliga lärare framhåller sin personliga utveckling inom digitala kompetenser vilket i sin tur har bidragit till en förbättring av hur läraren framställer innehållet. Johan understryker vikten av det kollegiala lärandet som har genererat en bredare kompetens inom digitala färdigheter. Detta är en del i det Pennlert och Lindström (2006, 18 - 19) redogör som teoretisk didaktik. Det handlar om utpräglad metodik och vetenskaplig didaktik, vilket baseras på lärares beprövade erfarenheter av tidigare undervisning. Författarna uttrycker att dessa undervisningserfarenheter analyseras tillsammans med andra lärarkollegor.

Relationen mellan läraren och innehållet analyseras vidare i avsnitt 5.7-5.9.

Relationen mellan eleverna och innehållet handlar om elevernas egna erfarenheter i förhållande det lärandeinnehållet, och genom detta genererar eleverna ett bildningsvärde (Hopmann, 1997,

33

205). En fördel som togs upp av samtliga lärare var elevernas arbetsmiljö. Att känna sig trygg och bekväm kan ses som en förutsättning för att ta till sig kunskap. Tryggheten i hemmet kan bidra till att elever som tidigare inte har kunnat ta till sig undervisningen har förbättrat sin prestation. Den samlade bilden av lärarnas upplevelser visar att elever med behov av olika sorters stöd kan gynnas av en lugn och stabil arbetsmiljö. David och Greta säger att eleverna ges möjlighet att pausa och repetera videogenomgångar vilket kan leda till ökad förståelse för innehållet. David William och Greta menar att tillgängligheten till lärandeinnehållet har ökat genom distansundervisningen. Eleverna sparar tid genom att inte behöva transportera sig till skolan och att det är lätt att delta vilket har ökat närvaron. Distansundervisning kan motverka förutbestämda normer i klassrummet. Elever som tagit negativa roller i elevgruppen kan rikta fokus på lärandeinnehållet istället för att upprätthålla negativa sociala koder. Andra, högpresterande elever har vuxit med det utökade egna ansvaret och har gynnats genom att de hinner utföra fler fördjupande uppgifter som kan ge möjlighet till högre betyg.