• No results found

4.2 R ESULTAT ENKÄTSTUDIE

4.2.4 Upplevelser av Lindbacken idag och behoven för framtiden

Resultatet av enkätfrågorna rörande hur de svarande uppfattar Lindbacken idag, kopplat till resande och resvanor, samt deras åsikter och kommentarer kring utveckling av området presenteras i detta avsnitt. Frågorna som ingick i denna del av enkäten togs med för att skapa en förståelse för de svarandes egna åsikter kring området, deras resvanor, om de skulle vilja minska sitt bilanvändande samt vad som skulle krävas för en sådan förändring.

Problematik i området

Vid frågan om de svarande ansåg att något kopplat till resande och trafik i Lindbacken är problematiskt valde 44 att lämna en kommentar. Den mest frekventa problematiken som nämndes var hastigheten för biltrafiken inom området, som totalt 17 av de svarande valde att lyfta som problematiskt. En annan frekvent förekommande problematik är smala gator i området, något som 8 svarande valde att lyfta. Utöver detta lyftes även problematik rörande bristande belysning på cykelvägar, få och höga trottoarer, ett stort antal bilar, bristande snöröjning och ofärdiga cykelbanor. Dessa problem lyftes dock inte i samma utsträckning. En av de svarande beskriver problematiken i Lindbacken med följande ord: ”Man får intrycket att området är byggt för bilar”.

Ett annat problemområde som många av de svarande lyfter på olika sätt är kollektivtrafiken.

Där anser 8 av de svarande att kollektivtrafiken är för dyr, 5 anser att distansen till hållplatserna är för lång och fyra önskar att Lindbacken trafikerades av stadsbussar istället för regionbusstrafiken. Utöver detta lämnas synpunkter om dålig matchning mellan busstrafiken från Lindbacken och byten till annan kollektivtrafik som ska hinnas med på resan, dålig punktlighet, få avgångar och lång restid med kollektivtrafiken.

Vilja och upplevd möjlighet att minska bilanvändandet

Som diagram 11 visar menar 69 % av de svarande att de vill minska sitt bilandvändande, och 36 svarande valde att kommentera varför. Den absolut främsta anledningen, som angavs av 22 svarande, till varför man vill minska bilåkandet var miljöskäl. Den näst mest förekommande anledningen och något som 13 personer angav var ekonomiska skäl. Fyra personer angav även att hälsa var en betydande faktor.

29 % av de svarande angav att de i dagsläget inte vill minska sitt bilanvändande, och14 svarande valde att kommentera varför så är fallet. De flesta av dessa anger att de är i behov av den tidseffektivitet och smidighet som bilen ger, både i privatlivet men också i arbetet. Några lyfter också sitt val att göra andra saker för klimatet eller använda elbil. Utöver detta anger också några att de i dagsläget redan försökt minska sitt bilanvändande så mycket som möjligt.

Diagram 11 Vilja bland de svarande att minska bilanvändandet.

Vid frågan om de svarande tror att det är möjligt för dem och deras hushåll att minska sitt bilanvändande svarade 58 % ja och 40 % nej. Detta framgår av diagram 12. Av de 19 som valde att kommentera varför de svarat ”ja” på frågan angav de flesta att för att en sådan förändring skulle kunna genomföras skulle vissa insatser och åtgärder behöva införas. Den främsta åtgärden som omnämndes var införandet av stadbusstrafik, som nämndes av 6 svarande. Utöver det nämndes åtgärder/hjälpmedel så som tillgängligheten till elcyklar, bilpool, byte av jobb till ett inom Uppsala och liknande som skulle underlätta vardagen och göra resandet med alternativa resmedel mindre tidskrävande, dyrt och liknande. Av de som svarat ”nej” valde 25 att kommentera varför. Svaren varierade något, men de flesta kretsade kring behovet av bilen i de svarandes vardagliga liv och arbetsliv; att fordonet är tidseffektivt, kostnadseffektivt och flexibelt. Många antyder att det inte finns andra alternativ som uppfyller dessa behov på samma sätt. Några påpekar också att de i dagsläget använder bilen i så liten utsträckning som de anser möjligt.

Diagram 12 Upplevd möjlighet att minska bilanvändandet bland de svarande.

69%

29%

2%

VILJA AT T MINSKA BILANVÄNDADET

Ja Nej Använder inte bil

58%

40%

2%

UPPLEVD MÖJLIGHET AT T MINSKA BILANVÄNDANDET

Ja Nej Använder inte bil

Diagram 13 visar på vilka typer av bilresor som de svarande uppskattar sig kunna ersätta med andra transportalternativ. Det framgår tydligt att flest, 31 stycken, anser de möjligt att ställa om resorna för arbete eller studier på eftergymnasial nivå. De övriga resorna visar på relativt liknande siffror, med ett intervall på 13 – 19 svarande. Totalt svarade 13 av de svarande att de inte har möjlighet att ersätta någon resa som idag görs med bil med något annat alternativt färdmedel.

Diagram 13 Vilka typer av bilresor som skulle kunna ersättas med andra färdmedel.

Totalt valde 40 svarande att lämna en kommentar om vad som skulle behöva förändras för att dessa förändringar av resvanor skulle vara möjliga. Flest kommentarer kom in rörande kollektivtrafiken. 10 svarande angav att kollektivtrafiken i dagsläget är för dyr, 9 lyfter ett önskemål om att anlägga hållplatser och låta busstrafiken gå in i området och 5 svarande önskar att trafikering av stadsbussar istället för regionbussar. Utöver detta lämnas några kommentarer med önskemål om tätare, mer tidseffektiv och punktlig kollektivtrafik.

Utöver kommentarerna om kollektivtrafiken nämner 5 svarande arbetsrelaterade förändringar.

Dessa rör ändrade arbetsförhållanden som att arbeta mer hemifrån, att ha kortare arbetsdagar samt att byta arbetsplats till en som är belägen i Uppsala/närmare hemmet. Några kommentarer inkom även med önskemål om bilpool och tjänst för samåkning, lånecyklar, mer gatubelysning och bättre vägskötsel.

Behov av tjänster i området

Vid frågan om vilka tjänster kopplade till resor och transport som de svarande och deras hushåll önskar i Lindbacken svarade 30 personer. De tjänster som flest efterfrågade var stadsbussar (9 omnämningar) och service så som restauranger, vårdcentral, frisör m.m. (8 omnämningar).

Andra tjänster som efterfrågades var billigare och mer pålitlig kollektivtrafik med fler avgångar, busstrafikering inne i området. Delningstjänster så som bilpool och cykelpool efterfrågades också av några. Skola och förskola (också hämtning och lämning) Handling av t.ex. matvaror

Fritidsakriviteter Nöjen Kan inte ersätta några resor som idag gör med bil Har ingen bil

VILKA BILRESOR SKULLE POTENTIELLT KUNNA ERSÄT TAS MED ANDRA

ALTERNATIV?

Related documents