• No results found

4.2 RQ 2: Förhållandet mellan gymnasieelevernas syn på rankinglistor och universitet som

4.2.1 Uranks rankingkriterier

Som framgick i litteraturstudien bygger Uranks rankinglista över Sveriges universitet och högskolor 2009 på fem kriterier med underliggande indikatorer. För att undersöka huruvida dessa kriterier och indikatorer är av betydelse ur en gymnasieelevs perspektiv, fick de tillfrågade ta ställning till ett antal påståenden. Påståendena var härledda ur de kriterier och indikatorer Uranks rankinglista bygger på. Samtliga indikatorer sammanfattades och representerades av varsitt påstående. Undersökningen gjordes också i syfte att studera huruvida Uranks rankinglista är anpassad och riktad till gymnasieelever eller om de är mer riktade till forskare och andra intressenter. Nedan redovisas samtliga kriterier följt av ett diagram med tillhörande påstående och gymnasieelevernas ställningstaganden. Antalet svarande redovisas på y-axeln och de olika svarsalternativen på x-axeln. För att se hur de ingående skolorna svarade, se bilaga 3.

Kriteriet Studenter

Enligt figur 11 svarade majoriteten av de tillfrågade eleverna att påståendet stämmer överens med deras uppfattning, dock i varierande grad. Den största gruppen instämde med påståendet ”stämmer bra”, följt av ”stämmer delvis” och ”stämmer helt”. Alternativet ”stämmer inte alls” stöds av 1 av 10 gymnasieelever och är alltså den minst representerade gruppen.

28 Resultatet av undersökningen tyder på att kriteriet studenter, som ingår i Uranks rankinglista över Sveriges universitet och högskolor 2009, är relevant och betydelsefullt ur en gymnasieelevs perspektiv.

Figur 11: Resultat av hur viktigt gymnasieeleverna anser det vara med motiverade och ambitiösa studenter som fullföljer hela sin utbildning.

Kriteriet Lärare

Figur 12 visar att svaren på nedanstående påstående till stor del är centrerade till de två mittalternativen. Det innebär att de tillfrågade eleverna anser att det är av betydelse att lärarna antingen är professorer eller har doktorerat i de ämnen som de undervisar i, men skulle kunna tolkas som icke helt avgörande.

Figur 12: Resultatet av hur viktigt gymnasieeleverna anser det är att lärarna antingen är professorer eller har doktorerat i de ämnen som de undervisar i.

Då en relativt stor andel instämde med påståendet tycks Uranks kriterium ”lärare” vara förhållandevis relevant ur en gymnasieelevs perspektiv. Att ungefär var femte tillfrågad elev inte alls instämde med påståendet är inte förvånande då begreppen professorer och doktorander kan kännas avlägsna och irrelevanta på gymnasiet där några sådana titlar inte existerar. 0 10 20 30 40 50 60 Stämmer inte

alls Stämmer delvis Stämmer bra Stämmer helt

J. För mig är det viktigt att mitt framtida universitet har motiverade och ambitiösa studenter som fullföljer hela sin utbildning

0 10 20 30 40 50 60 Stämmer inte

alls Stämmer delvis Stämmer bra Stämmer helt

K. För mig är det viktigt att lärarna antingen är professorer eller har doktorerat i de

29

Kriteriet Forskning/Forskarutbildning

Som kan avläsas i figur 13 har den övervägande gruppen svarat ”stämmer delvis” på det angivna påståendet. Den vänstra sidan, d.v.s. de som svarat antingen ”stämmer inte alls” eller ”stämmer delvis” utgör en majoritet, vilket tyder på att kriteriet forskning/forskarutbildning inte är av största betydelse för gymnasieelever när de värderar aktuella universitet och högskolor. Därför kan kriteriet forskning/forskarutbildning ifrågasättas om rankinglistan syftar till att bistå gymnasieelever med relevant studieinformation.

Figur 13: Resultatet av hur viktigt gymnasieeleverna anser det är att universiteten bedriver framgångsrik forskning i de utbildningar som de erbjuder.

Kriteriet Grundutbildning

Utifrån figur 14 är det svårt att urskilja ett generellt mönster över hur gymnasieeleverna ställde sig till påståendet angående önskad storlek på lektionsgrupper. Hur relevant rankingkriteriet är för eleverna, är därför svårt att avgöra. Hursomhelst svarade 42 % av gymnasieeleverna att påståendet ”stämmer bra” eller ”stämmer helt”, varför kriteriet ändå tycks ha en viss betydelse även om det inte representeras av en majoritet.

Figur 14: Resultatet av hur viktigt gymnasieeleverna anser det vara att lektioner bedrivs i mindre grupper.

0 10 20 30 40 50 60 70 Stämmer inte

alls Stämmer delvis Stämmer bra Stämmer helt

L. För mig är det viktigt att universitetet bedriver framgångsrik forskning i de

utbildningar som de erbjuder

0 10 20 30 40 50 60 Stämmer inte

alls Stämmer delvis Stämmer bra Stämmer helt

M. För mig är det viktigt att lektionerna bedrivs i mindre grupper

30 Figur 15 visar på en tydlig majoritet som instämmer med angivet påstående. 70 % av de tillfrågade gymnasieeleverna instämde med de två svarsalternativ som mest talar för att hög anställningsbarhet efter examen är viktigt. Att anställningsbarhet efter avlagd examen tas hänsyn till i utvärdering av universitet och högskolor, är som diagrammet antyder, ett högst relevant kriterium för en gymnasieelev.

Figur 15: Resultatet av hur viktigt gymnasieeleverna anser det vara att anställningsbarheten efter avslutade studier är hög.

Kriteriet Bibliotek

Som figur 16 antyder är kriteriet bibliotek av stor betydelse för gymnasieeleverna. Diagrammet visar att så många som 70 % av eleverna svarade ”stämmer helt” eller ”stämmer bra” på påståendet. Med anledning av detta kan kriteriet anses vara relevant i rankinglistor som har avsikt att utvärdera universitet och högskolor åt gymnasieelever.

Figur 16: Resultatet av hur viktigt gymnasieeleverna anser det vara att universitetsbiblioteken är väl utrustade.

Då författarna själva valde universitet togs aldrig universitetens bibliotek i beaktning.

Resultatet var därför något förvånande då författarna genom sin förförståelse för ämnet inte hade kunnat tro att kriteriet skulle få så mycket positiv respons.

0 10 20 30 40 50 Stämmer inte

alls Stämmer delvis Stämmer bra Stämmer helt

N. För mig är det viktigt att det är hög anställningsbarhet av de utexaminerade

studenterna vid det universitet jag vill studera vid 0 20 40 60 Stämmer inte

alls Stämmer delvis Stämmer bra Stämmer helt

O. För mig är det viktigt att

universitetsbiblioteken är väl utrustade och att det finns ett brett utbud av kurslitteratur

31

Related documents