• No results found

4. Redovisning av empir

4.1 Utbildnings och kulturtraditioner

4.1.1 Intervjuresultat med ungdomar

När det gäller frågan om utbildnings- och kulturtraditioner anser de flesta att detta är viktiga inslag för den egna integrationen i samhällsgemenskapen. Alla ungdomar från båda områdena anser att utbyte av varandras kunskaper är mycket viktigt för integrationen i samhället. Men svaren skiljer sig åt i de två olika ungdomsgrupperna och även inom dessa, bl.a. då det gäller hur detta i praktiken ska gå till. Vinterområdets ungdomar är överens om att integration är ett viktigt begrepp i samhället, då de tror att det är betydelsefullt för människan att kunna känna sig som en del av samhället, som kan bidra med något och inte ligga samhället till last. De har intresse av att möta invandrarelever och de tror att de skulle kunna utbyta erfarenheter med varandra och på så vis få bort fördomar. De skulle vilja att svenskar och invandrare kunde få fler chanser att träffas. De menar också att deras föräldrar litar på dem vad det gäller deras utbildning och skolvardag.

Anna: Jag tror att utbildnings- och kulturtraditioner kan ha en viss påverkan på ens val av utbildning. Jag själv går ju på det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet… och vad jag vill säga är att mitt val… om jag ska vara ärlig till viss del är påverkat av min favoritfarbror (hihihi). Ja, han har ju själv en akademisk utbildning inom samma område och har ju fast jobb med en skitbra inkomst. (Hahaha) det önskar jag också i framtiden.

Magnus: Utbildning… Okej, det är jätteviktigt för ens framtida karriär och så men det där med kultur det fattar jag inte. Jag tycker det handlar om personen i fråga och inte om vad ens familj har för utbildnings- eller kulturbakgrund. Mina val är mina och ingen annan ska komma och lägga sig i det.

Viktor: Jag vill lära känna människan som han eller hon är… jag är inte intresserad av vad han eller hon har för kultur bakom sig. Vad ska jag med det till? Det viktigaste är kärleken och

32 relationen mellan människor. Sen måste jag bara säga att kultur … ja, det har absolut, enligt min uppfattning ingen som helst påverkan på valet av utbildning, men det är klart att mina föräldrar har uppmuntrat mig i mitt val av gymnasieprogram. Jag menar, de båda har hög utbildning bakom sig och bra jobb och då blir man ju faktiskt lite ”avis” och vill bevisa att man själv också kan lyckas och inte bara dom… (hahaha).

Sommarområdets ungdomar anser att kultur spelar en mycket stor roll för

samhällsgemenskapen. Dessa ungdomar har ett stort intresse av att integreras.

Lina: Som jag är uppfostrad av mina föräldrar så måste man ha stor respekt för skolan, då menar jag vuxna och kompisar också… Den kultur jag kommer ifrån säger att man måste tänka på att inte förlora sitt eget hemspråk för att kunna förstå sina släktingar och sin egen religion.

Mohammad: Min kultur påverkar mig i mitt val av utbildning då min religion säger att det är förbjudet att utbilda sig till vissa saker i samhället, å det är ”haram” på min religion… Jag menar ”haram” betyder att något är förbjudet… Ett jobb som är ”haram” är till exempel att bli sångare eller dansare, då det lätt kan leda till stora synder… Det är vad ”min” kulturtradition säger mig. Amir: Utbildning är mycket mycket viktigt för det har jag lärt mig av mina föräldrar. Mina föräldrar har faktiskt stor stor utbildning från universitet från hemlandet. Men det hjälper inte så mycket i Sverige för de har inte fått jobb inom den utbildningen som de är utbildade för. Men i allafall så hjälper de mig mycket med mina studier så mycket de bara kan och orkar med. Jag är mycket glad att jag kan studera i Sverige, för jag tror garanterat att jag kan få jobb efteråt eftersom jag har en svensk utbildning (hahaha).

Maryam: Kultur är väl viktigt och man blir väl påverkad ganska mycket av sina föräldrar så klart… men jag tycker också att det är kompisar som påverkar en i ens utbildningsval… för man vill ju lyssna på ens kompisar också… annars kan dom ju bli sura å då kanske dom sticker…

4.2 Skolval

4.2.1 Intervjuresultat med ungdomar

När vi berörde frågan gällande ”det fria skolvalet” (se fråga 14 bilaga 1, samt notera att spontana följdfrågor har tillkommit) om ungdomarnas egen gymnasieutbildning tyckte

Vinterområdets ungdomar generellt att ordet ”valfrihet” innebär tillåtelsen att själv få

bestämma sig i valet av vilken skola man vill gå i. De undrar varför vi kan ställa en sådan ”märklig” fråga, för självklart så skulle de själva få välja vilken skola de ville gå i och det är deras val och ingen ska komma och lägga sig i, inte ens föräldrarna. Efter att de fått vetskap av oss om att den rätten inte allid funnits, verkar för dessa ungdomar vara helt ofattbart.

33 Anna: Ja, men snälla… Jag tycker faktiskt att det är ”helt sjukt” att man ska tillhöra en viss skola bara för att man tillhör ett visst upptagningsområde… Så var det ju när man gick i grundskolan men eftersom man går på gymnasiet nu så är det ”solklart” att man ska få välja inriktning och skola själv, tycker jag. Det är ju rena plågeriet att någon annan ska få bestämma vart just jag ska behöva gå någon viss stans. Det är ju samma sak som om någon ska bestämma att jag är tvungen att vara med någon jag inte vill vara med.

Viktor: I mitt område känner ju de flesta säkert till gymnasieskolorna i Malmö, tror jag, för vi känner varandra här i området också… Därför de flesta verkar ju ha bra jobb och så… De har ju nybyggda hus, bil och så vidare och det kostar ju pengar… Jag menar de har ju säkert lån som alla andra på detta och som ska betalas tillbaka, för vem kan betala cash för allt sånt? I alla fall så tror jag att dom boende här säkert har bra utbildning och så och därför har ett schysst kontaktnät… Om man får välja skola och inriktning själv så blir det naturligtvis coolare och man trivs bättre och man kan ta större ansvar, vilket jag faktiskt själv tycker att jag har gjort. Jag tycker att det är viktigt att en skola har ett bra rykte om man själv ska välja att gå där.

Sommarområdets ungdomar tycker överlag att skolmiljön är en del av elevens livssituation.

De har inte uppfattat att de faktiskt själva har rätt att välja skola, då de tycker att de inte har fått tillräcklig information om detta vare sig från skolan eller från samhällets sida. För dem betyder valfrihet bara möjligheten att få välja mellan ett antal olika ämnen i skolan. Orsaken till varför ungdomarna har valt den skola som de nu går i, är påverkad av speciellt deras föräldrar, oavsett om de har en akademisk utbildning bakom sig eller inte. Föräldrarnas råd och synpunkter har ett mycket stort inflytande på ungdomarnas i stort sett alla viktiga val i livet. De menar, för att kunna integreras i det svenska samhället och samtidigt skydda det egna kulturella kapitalet, är det mycket viktigt att ta föräldrarnas åsikter på stort allvar, då deras livserfarenheter kan ge dem nya infallsvinklar i stora och kommande beslut.

Ungdomarna menar också att kompisar har en viktig roll i sambandet med valet av skola och utbildning.

Lina: Jag tycker att mitt bostadsområde faktiskt har påverkat mitt val av gymnasieskola till viss del… Jag menar att jag valde den närmaste gymnasieskolan för att på ett sätt känna mig trygg, men samtidigt är det inte så heller för jag vill ju flytta härifrån… men jag vet inte hur… Ibland känns det som jag inte är välkommen till samhället utanför mitt område. Det är som om jag är innanför höga väggar här i området… och där jag inte kan komma ut och andra inte heller kan komma in. Okej, mina föräldrar har ingen direkt utbildning varken från hemlandet eller från Sverige, men det betyder inte att de inte vill att jag ska plugga vidare och bli nåt.

Amir: Jag vet att mina föräldrar var sura för att det inte delades ut någon information om val av gymnasieskola… De var förbannade på mig och skrek, därför de trodde att det var jag som hade

34 skippat det hela med att strunta i att ta med mig broschyrer och sånt ni vet hem. Mina föräldrar ringde min tidigare skola och pratade med min gamla rektor som gav dem telefonnumret till studie- och yrkesvägledaren på skolan. Så fick mina föräldrar och jag veta mer om de olika gymnasieskolorna i Malmö. Enligt mina gamla fröknar från grundskolan så var jag sjuk den dagen, då skolan kom ut med information till klasserna i årskurs nio. Jag vet inte…

Related documents