• No results found

Utbildningsinspektion i Lillsjöskolan

Förskoleklass

Grundskola årskurs 1–5

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i och besökt Lillsjöskolan den 21–22 mars 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka som varit ansvariga för utbildningsin-spektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden, nämligen skolans uppdrag att främja elevernas lärande, kunskapsuppdraget, att överföra grundläggande värden, demo-kratiuppdraget, samt rektors och personalens ansvarstagande för skolans målinrikt-ning och myndighetsutövmålinrikt-ning och hur skolans uppföljmålinrikt-ningssystem fungerar för att säkra och förbättra kvaliteten i utbildningen. Bedömningarna av kvaliteten och av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplaner och övriga författningar för det offentliga skolväsendet.

Information om inspektionen finns i separata material och på Skolverkets webbsida (www.skolverket.se/Inspektion).

Huvudmannen har ansvar för att de brister som inspektörerna lyfter fram i hel-hetsbedömningen åtgärdas. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen om cirka tre år.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de ansvari-ga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och Lillsjöskolan, dels den information som samlats in under besöket. Även annan in-formation om kommunen och skolorna som finns i Skolverkets nationella uppfölj-ningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I skolan intervjuades rektor, personal i förskoleklass, årskurs 2 och 5 samt fritids.

Vidare intervjuades elevhälsopersonal och elever i årskurs 5. Inspektörerna besökte även lektioner i förskoleklass, årskurs 2 och 5. Föräldrar och elever har besvarat en webenkät. Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns i skolorna utgör underlag för kvalitetsbedömningen.

Beskrivning av Lillsjöskolan

Lillsjöskolan Antal barn/elever

Skolbarnsomsorg 130 Förskoleklass 41 Grundskola 181

Lillsjöskolan ligger i stadsdelen Odensala i Östersund och tillhör Odensalas skol-område. Skolan som är uppförd på 70-talet, består av en byggnad och har närhet till skog och sjö. Skolgården har lekredskap och ytor för lek och spel. Lillsjöskolan har en egen idrottshall. Undervisning i hem- och konsumentkunskap bedrivs i lokaler i Storsjöskolan som ligger i närheten.

Utbildningen vid Lillsjöskolan omfattar förskoleklass, årskurserna 1–5. Skolan till-handahåller anpassning för elever med hörselnedsättning i grundskolan. Skolbarns-omsorg är lokal- och verksamhetsmässigt integrerad.

Den pedagogiska personalen är indelad i två spår: Örnen, med verksamhet för ele-ver med hörselnedsättning och Falken. Varje spår omfattar förskoleklass och års-kurserna 1–5. Eleverna är organiserade i årskursvisa klasser. För verksamheterna ansvarar en rektor.

Helhetsbedömning

Inspektionen visar att Lillsjöskolan har ett tydligt och väl förankrat arbete i värde-grundsfrågor. Personalen har en samsyn i förhållningssätt och är trygg och kunnig i sitt uppdrag. Eleverna blir sedda och upplever arbetsro. Skolan har en hög målupp-fyllelse i nationella prov i svenska, engelska och matematik. Någon samlad doku-mentation av skolans kunskapsuppföljning och utvärdering i övriga ämnen fram-kommer inte. Rektorn arbetar för att förbättra skolans dokumentation i vardagsar-betet och att utveckla kvalitetsarvardagsar-betet. Lillsjöskolan har överlag en bra verksamhet men måste i sitt kvalitetsarbete tydligare följa kunskapsutvecklingen i alla ämnen och utarbeta system för utvärdering av skolans samlade resultat samt utarbeta en arbetsplan.

Kunskaper

Inspektionen visar att eleverna i Lillsjöskolan de två senaste åren når hög målupp-fyllelse i nationella prov som genomförs i svenska, engelska och matematik och elevernas kunskapsutveckling följs tydligt i dessa ämnen. Skolan följer även elever-nas språkliga medvetenhet i förskoleklassen och i årskurs 3 sker uppföljning av läsförmågan. Enligt skolans kvalitetsredovisning kan alla elever läsa tillfredsställan-de när årskurs 3 inleds.

Lillsjöskolan har konkretiserat kursplanernas mål samt åskådliggjort en kunskaps-klättring i svenska, engelska och matematik i syfte att tydliggöra detta för elever och föräldrar vid utvecklingssamtalen. Föräldrarna ges god information om målen i dessa ämnens kursplaner. Skolan har även tydliggjort ett flertal av läroplanens mål att sträva mot och angivit kännetecken när målen anses vara nådda utifrån elever-nas åldersgrupp. Varje elevs utveckling, socialt och kunskapsmässigt dokumenteras i en elevmapp. Utvecklingssamtalen med elever och föräldrar tar främst upp arbetet i svenska och matematik men i årskurs 5 delger lärarna kunskapsresultaten i samtli-ga ämnen för elever och föräldrar. Någon dokumentation relaterat till målen för skolan som tydliggör dess kunskapsuppföljning och resultat i alla ämnen

fram-SKOLVERKET

kommer inte. Inspektörerna bedömer därför att skolan måste förbättra kunskaps-uppföljningen i samtliga ämnen.

Eleverna ges möjlighet att påverka sitt lärande på olika sätt. Enligt skolans kvalitets-redovisning ökar elevernas motivation för att påverka sitt lärande då de förstår må-len i årskurs 5. Eleverna upplever att de kan påverka sitt lärande och har inflytande i vissa frågor, men att det tar lång tid innan förändringar görs. Eleverna deltar i klassråd, elevråd och matråd. Skolan bör arbeta vidare med att tillvarata elevernas engagemang samt utifrån deras ålder och mognad öka elevernas kännedom om målen för utbildningen.

Skolan har upparbetade och fungerande rutiner för samverkan med förskolan och vid elevernas övergång till årskurs 6. I skolområdet har exempelvis samarbete skett kring några ämnen utifrån läroplan och kursplaner. För att nå en helhetssyn i läran-det bör pedagogerna fortsätta att utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra i upptagningsområdet.

Skolan har rutiner för att identifiera behov av särskilt stöd. Iakttagelser, olika tester och kontinuerliga klasskonferenser utgör exempel på underlag. Utifrån en samman-ställning av skolans behov gör elevhälsoteamet en bedömning av lämpliga insatser.

Skolan arbetar för att vara flexibel med resurser. Intervjuer bekräftar också att sko-lan följer upp och utifrån behov omfördelar resurser. I arbetet ingår en strävan efter att hela tiden anpassa lärandemiljön och förändra den. Specialpedagogerna arbetar både direkt med elever och konsultativt för att förbättra elevernas lärande-miljö. Lärarna upprättar åtgärdsprogrammen tillsammans med föräldrar, elev och specialpedagog. Vid inspektionen framkommer en osäkerhet om alla elever som är i behov av särskilt stöd har åtgärdsprogram. Skolan måste därför tillse detta. Vidare kan kvaliteten på åtgärdsprogrammen förbättras. Vissa av målen beskrivs som in-satser vilket minskar möjligheten att utvärdera effekterna. I samarbete med fritids-pedagogerna genomför lärarna med elever och föräldrar utvecklingssamtal. Indivi-duella utvecklingsplaner med framåtsyftande målsättning för eleverna utarbetas då.

Normer och värden

Inspektörerna bedömer att skolan har ett tydligt och väl förankrat arbete i värde-grundsfrågor. Personalen har en samsyn i förhållningssätt och är trygg och kunnig i sitt uppdrag. De följer eleverna dagligen i samtal. Eleverna blir sedda och upplever arbetsro. Skolan medvetandegör eleverna om skolans ordningsregler genom kom-piskontrakt som eleverna medger att de ska följa. Eleverna uppfattar att en del av reglerna i praktiken efterlevs olika beroende på lärare. Skolan bör därför arbeta för att nå en gemensam efterlevnad av ordningsreglerna.

Intervjuer bekräftar att skolan arbetar aktivt för att förebygga kränkande behand-ling. Arbetet sker dagligen i de olika klasserna, men skolan har haft fall av kränkan-de behandling och intervjuer bekräftar att när kränkan-detta uppstår agerar personalen di-rekt och kontaktar föräldrarna. Inspektionen visar att den likabehandlingsplan som används på Lillsjöskolan är gemensam för skolområdet och eleverna har inte varit delaktiga i framtagandet.

Ledning och kvalitetsarbete

Inspektionen visar att pedagogerna har utbildning för den undervisning de i huvud-sak bedriver. Skolan har tillgång till utbildade specialpedagoger och fritidspedago-ger. Rektorn har genomgått den statliga rektorsutbildningen. Kompetensutveckling genomförs men medlen är begränsade.

Rektorn är ny för verksamheten sedan ett år tillbaka. Personalen uppfattar att rek-torn är lätt att nå men önskar att rekrek-torn oftare skulle finnas tillgänglig i skolan.

Rektorn prioriterar att utveckla dokumentation av elevernas kunskapsutveckling samt kvalitetsarbetet. Inspektörerna bedömer att rektorn är på god väg att nå full förtrogenhet med verksamheten.

Inspektionen visar att skolans arbetsplan inte är kopplad till de nationella målen för utbildningen och inte heller styrande för verksamhetens arbete. Inspektörerna kon-staterar vidare att kvalitetsredovisningen inte fullt ut motsvarar författningarnas krav. Den ska tydligare innehålla en bedömning av i vilken utsträckning de natio-nella målen för utbildningen har förverkligats och även ge en redogörelse för vilka åtgärder skolan avser att vidta för ökad måluppfyllelse. Skolverket vill också påpeka att i nästa års kvalitetsredovisning ska en uppföljning och utvärdering av skolans likabehandlingsplan ingå. Kontinuerliga uppföljningar, dokumentation och analys av skolans samlade resultat bör utvecklas. Av inspektionen framkommer att Lill-sjöskolan bör arbeta för att förbättra kvalitetsarbetet och göra kopplingen mellan arbetsplan och kvalitetsredovisning tydlig samt att dessa dokument blir styrande i arbetet och ett redskap för utveckling.

Ämnen som slöjd, musik och idrott är genomgående utlagda i elevernas scheman medan övriga ämnen inte finns tydliggjorda. Lärarna genomför arbetspass och det är oklart hur skolan säkerställer att eleverna får sin garanterade undervisningstid. I Lillsjöskolans timplan ingår inte ämnet teknik och inspektionen visar att ämnet inte bedrivs medvetet, vilket innebär att elever inte kan nå målen i ämnet teknik i årskurs 5. Vidare används beteckningen orienteringsämnen som idag heter natur-orienterande och samhällsnatur-orienterande ämnen. Samordningen av timplanen inom upptagningsområdet bör också förbättras för att säkerställa elevernas garanterade undervisningstid.

Lokalerna är generellt sett anpassade för den pedagogiska verksamhet som bedrivs.

Årskurs 5 i Falken har dock i år begränsade utrymmen för sitt pedagogiska arbete.

Elever med hörselnedsättning får sin undervisning i Örnen där anpassning av lä-randemiljön har genomförts. Skolan och kommunen bör fortsätta att anpassa övri-ga miljöer i skolan för elever med hörselnedsättning.

Brister som måste åtgärdas och förbättringsbehov

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas:

- Skolan gör ingen systematisk uppföljning, utvärdering och analys av elevernas kunskapsutveckling i förhållande till kursplanerna för årskurs 5 i samtliga ämnen (4 kap. 1 § skollagen, 2 kap. 6 § grundskoleförordningen samt avsnitt 2.8 i läropla-nen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet, Lpo94).

- Skolans arbetsplan motsvarar inte förordningens krav (2 kap. 23 § grundskoleför-ordningen).

- Skolans kvalitetsredovisning motsvarar inte förordningens krav (3 § förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

- Elevens val innehåller inte ett allsidigt urval av ämnen (2 kap. 20 § grundskoleför-ordningen).

- Skolan genomför inte undervisning i teknik och eleverna ges därför inte förutsätt-ningar att nå målen i årskurs 5 (2 kap. 6 § grundskoleförordningen).

SKOLVERKET

- Åtgärdsprogram utarbetas inte för alla elever som får särskilda stödåtgärder (5 kap. 1 § grundskoleförordningen).

Det finns enligt inspektörernas bedömning behov av förbättringsinsatser inom följande områden:

- Skolan bör utveckla former för likvärdiga bedömningar i alla ämnen.

- Skolan bör ytterligare tydliggöra informationen till föräldrar i förskolan avseende rätten att välja förskola, förskoleklass eller grundskola för blivande sexåringar.

- Skolan bör arbeta vidare med att visa på effekter av elevernas inflytande samt ut-ifrån deras ålder och mognad tydliggöra målen för utbildningen.

- Skolan bör arbeta för att nå en gemensam efterlevnad av ordningsreglerna.

- Skolan bör säkerställa elevernas garanterade undervisningstid. Även samordningen av timplanen inom upptagningsområdet bör förbättras.

- Skolans tillgång och användning av datorer för elevernas kunskapssökande bör förbättras.

- Kommunen och skolan bör fortsätta att anpassa miljöer inom skolan för elever med hörselnedsättning.

- Skolans kvalitetsarbete bör förbättras.

- En systematiserad uppföljning och utvärdering av skolans samlade resultat bör utvecklas.

- För att nå en helhetssyn i lärandet bör pedagogerna fortsätta att utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra i upptagningsområdet.

Bedömningar

Kunskaper

Inom detta granskningsområde behandlas skolans arbete för att varje elev ska nå de nationella målen för lärandet uttryckta i läroplan och kursplaner. Inspektörerna granskar om utbildningen ger kunskaper i vid mening, såväl fakta och förståelse som färdigheter och förmåga att exempel-vis utvärdera sitt eget lärande och att arbeta självständigt. Vidare granskas vilka förutsättningar kommun och skola ger för att eleverna ska nå målen.

1.1 Kunskapsresultat

Inspektionen bedömer här Resultat på nationella prov Differenser mellan klasser/-skolor

Könsrelaterade skillnader

Bedömning

Skolan har hög måluppfyllelse avseende nationella prov i ämnena svenska, engelska och matematik de två senaste åren. Någon sam-lad dokumentation och utvärdering av skolans övriga ämnen finns inte.

1.2 Genomförande av utbildningen

Inspektionen bedömer här

Skolan lyckas väl med genomförandet av utbildningen, men förbätt-ringsinsatser bör vidtas avseende:

Elevernas ansvar och inflytande

Läraren skall, enligt läroplanen, se till att alla elever får ett reellt in-flytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll, samt att detta inflytande ökar med stigande ålder och mognad. Ele-verna upplever att de kan påverka sitt lärande och har inflytande i vissa frågor, men att det tar lång tid innan förändringar görs. Ele-verna deltar i klassråd, elevråd och matråd. Skolan bör arbeta vidare med att tillvarata elevernas engagemang samt utifrån deras ålder och mognad öka elevernas kännedom om målen för utbildningen. Kun-skap om målen är en förutsättning för att eleverna ska kunna vara med och utöva inflytande över undervisningens innehåll och arbets-sätt.

Samverkan

För att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt per-spektiv ska skolan, personalen sträva efter samarbete. Samarbetet ska utgå från de nationella och lokala mål och riktlinjer som gäller för respektive verksamhet. Inspektörerna konstaterar att samverkan mellan pedagogerna främst berör elevernas övergångar till förskole-klassen och årskurs 6. Samverkan har också skett i några ämnen mellan skolornas pedagoger. För att nå en helhetssyn i lärandet bör pedagogerna fortsätta att utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra i upptagningsområdet för att se elevernas utveckling

SKOLVERKET

1.3 Anpassning av verksamheten och särskilt stöd

Inspektionen bedömer här Individanpassning av läran-det

Särskilt stöd och åtgärdspro-gram

Bedömning

Skolans anpassning av verksamheten och särskilt stöd uppfylls i väsentliga delar förutom avseende:

Individanpassning av lärandet

Lokalerna är generellt sett anpassade för den pedagogiska verksam-het som bedrivs. I arbetet ingår en strävan efter att hela tiden anpas-sa lärandemiljön och förändra den. Elever med hörselnedsättning får sin undervisning i lokaler inom Örnen. En anpassning av läran-demiljö har genomförts främst inom dessa lokaler. Skolan bör fort-sätta att anpassa övriga lokaler för elever med hörselnedsättning.

Särskilt stöd och åtgärdsprogram

Vid inspektionen framkommer en osäkerhet om alla elever som är i behov av särskilt stöd har åtgärdsprogram. Skolan måste åtgärda detta.

1.4 Kunskapsuppföljning och kommunikation av resultat

Inspektionen bedömer här Uppföljning av elevers kun-skaper

Kommunikation av resultat

Bedömning

Kraven på kommunikation av resultat och uppföljning av elevers kunskaper uppfylls i stora delar men måste förbättras inom följande område:

Uppföljning av elevers kunskaper

Uppföljning och utvärdering av elevernas kunskaper ska ske inom skolans samtliga ämnen utifrån kursplanernas krav. Vid Lillsjöskolan sker systematisk uppföljning av ämnena engelska, matematik och svenska. I övriga av skolans ämnen sker uppföljningen på varierade sätt och mer eller mindre systematiskt, vilket måste utvecklas.

1.5 Bedömning och betygssättning

Inspektionen bedömer här Allsidig och kvalitetssäkrad bedömning

Bedömning

Skolan bör utveckla former för likvärdiga bedömningar.

Normer och värden

Inom detta granskningsområde behandlas skolans arbete för att främja vårt samhälles demokra-tiska värderingar och för att hos eleverna utveckla normer och värden i enlighet med styrdoku-menten för vårt skolväsende.

Enligt skollagen ska utbildningen för barn och ungdom främja deras utveckling till ansvarskän-nande människor och samhällsmedlemmar. I läroplanerna framhålls att barnen och eleverna ska utveckla förståelse och respekt för alla människors lika värde. Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet. Eleverna ska också utveckla sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden och eleverna ska kunna ta ett allt större ansvar för det egna arbetet och för miljön.

2.1 Normer och värden i studiemiljö och samvaro

Inspektionen bedömer här Studiemiljö och arbetsro Värdegrundsarbetet Ordningsregler Likabehandlingsplan

Bedömning

Skolans arbete med normer och värden fungerar väl och är i enlig-het med läroplanens intentioner förutom avseende:

Ordningsregler

Skolan bör arbeta för att nå en gemensam efterlevnad av ordnings-reglerna.

Likabehandlingsplan

Det ska finnas en likabehandlingsplan för varje skola. Eleverna ska vara delaktiga i arbetet med likabehandlingsplanen och planen ska göras känd bland eleverna. Eleverna ska också delta i den årliga ut-värderingen och revideringen av planen. Vid inspektionstillfället hade Lillsjöskolan en likabehandlingsplan framtagen för skolområ-det. Planen som används på skolan är inte anpassad utifrån Lill-sjöskolans specifika situation. Eleverna har inte varit delaktiga i framtagandet. Inspektörerna bedömer således att Lillsjöskolans lika-behandlingsplan inte uppfyller de krav som lagen ställer på en sådan plan.

Ledning och kvalitetsarbete

Inom detta granskningsområde behandlas verksamhetens ledning och personal och om kommu-nen och skolan följer de nationella bestämmelserna som omfattar dessa grupper. Inspektiokommu-nen granskar dessutom rektors och personalens ansvarstagande för skolans målinriktning och myn-dighetsutövning samt hur kommunens och skolans uppföljningssystem fungerar för att säkra och förbättra kvaliteten i utbildningen.

SKOLVERKET

3.1 Personalens utbildning och kompetensutveckling

Inspektionen bedömer här Personalens utbildning Personalens insikter i de föreskrifter som styr utbild-ningen

Personalens kompetensut-veckling.

Bedömning

Personalen har utbildning för den undervisning som de bedriver.

Behov av förbättringsinsatser finns avseende:

Personalens insikter i de föreskrifter som styr utbildningen

Personalen utgår tydligare från de nationella målen inom värde-grundsarbetet än i arbetet med kunskaper. Inspektörerna bedömer att det finns behov av att förbättra personalens insikter i läroplan och kursplaner avseende kunskapsuppdraget.

3.2 Rektors ansvar

Inspektionen bedömer här Rektors förtrogenhet

Rektors ansvar för verksam-hetens utveckling mot de nationella målen

Rektors beslutsfattande

Bedömning

Rektor är på god väg att nå full förtrogenhet med verksamheten.

Rektors ansvar för verksamhetens utveckling och beslutsfattande uppfyller författningarnas krav, men behov av förbättringsinsatser finns avseende:

Rektors ansvar för verksamhetens utveckling mot de nationella målen

Skolan genomför en viss uppföljning av kunskapsresultaten. En systematiserad uppföljning och utvärdering av skolans samlade re-sultat bör utvecklas.

3.3 Tillgång till utbildning

Inspektionen bedömer här Skolplikt och tillgång till ut-bildningsplats

Undervisningstid Valmöjligheter

Studie - och yrkesorientering Lokaler och läromedel Avgiftsfri utbildning

Bedömning

Skolan ger i väsentliga delar tillgång till utbildning enligt författning-arna men behov av insatser föreligger avseende:

Skolplikt och tillgång till utbildningsplats

Skolan bör ytterligare tydliggöra informationen till föräldrar i för-skolan avseende rätten att välja förskola, förskoleklass eller grund-skola.

Undervisningstid

Skolan bör säkerställa att eleverna får sin garanterade undervisnings-tid i samtliga ämnen. Vidare måste skolan tydliggöra ämnet teknik så att eleverna kan nå målen i ämnet i årskurs 5. Samordningen av tim-planen inom upptagningsområdet bör förbättras.

Valmöjligheter

Eleverna ges möjlighet till fördjupning i ett fåtal skolämnen vilket innebär att de kan prova på företrädesvis idrottsliga aktiviteter un-der en dag. Skolan måste ge möjlighet till ett allsidigt urval av ämnen för eleverna inom elevens val.

Lokaler

Skolan bör fortsätta att anpassa alla miljöer i skolan för elever med hörselnedsättning.

Läromedel

Endast ett fåtal datorer är nätverksanslutna och tillgängligheten till kommunens skoldatasystem ”tunna klienter” är begränsad. Elever-nas tillgång och användande av datorer för kunskapssökande bör förbättras vid skolan

SKOLVERKET

3.4 Kvalitetsarbete

Inspektionen bedömer här Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsredovisning

Bedömning

Skolan bör vidta förbättringsinsatser och åtgärder i följande avse-enden:

Arbetsplan

För genomförandet av de fastställda målen för utbildningen ska det finnas en arbetsplan. Ansvaret för upprättandet och utvärde-ringen av arbetsplanen har rektorn. Lillsjöskolan har inte en aktu-ell arbetsplan som motsvarar författningens krav. Inspektörerna bedömer således att skolan måste upprätta en arbetsplan.

Systematiskt kvalitetsarbete

En systematisk dokumentation och utvärdering av skolans samla-de resultat bör utformas och ligga till grund för förbättringsinsat-ser i verksamheten. Kopplingen mellan arbetsplan och kvalitetsre-dovisning bör göras tydlig så att dessa dokument blir styrande i arbetet och ett redskap för utveckling.

Kvalitetsredovisning

Enligt förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet ska varje skola årligen upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning

Enligt förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet ska varje skola årligen upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning