• No results found

Utbildningsinspektion i Mimergården

Förskoleklass

Grundskola årskurs 1–5 Träningsskola årskurs 1–10

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i och besökt Mimergården den 16–17 april 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka som varit ansvariga för ut-bildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden, nämligen skolans uppdrag att främ-ja elevernas lärande, kunskapsuppdraget, att överföra grundläggande värden, demokratiuppdraget, samt rektors och personalens ansvarstagande för skolans målinriktning och myndighetsutövning och hur skolans uppföljningssystem fungerar för att säkra och förbättra kvaliteten i utbildningen. Bedömningarna av kvaliteten och av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skol-lagen, läroplaner och övriga författningar för det offentliga skolväsendet. In-formation om inspektionen finns i separata material och på Skolverkets webb-sida (www.skolverket.se/Inspektion).

Huvudmannen har ansvar för att de brister som inspektörerna lyfter fram i hel-hetsbedömningen åtgärdas. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket vilket fram-går av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektio-nen om cirka tre år.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och Mimergården, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolorna som finns i Skolverkets natio-nella uppföljningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I Mimergården intervjuades rektorerna, lärare, övrig personal och elever i grundskolans årskurs 5 samt föräldrar till elever i träningsskolan. Inspektörerna besökte även lektioner i flertalet årskurser i grund- och träningsskolan samt verksamheten i förskoleklass. Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns i rektorsområdet utgör underlag för kvalitetsbedöm-ningen.

Beskrivning av skolan

Mimergården Antal elever

Skolbarnsomsorg 90 Förskoleklass 15 Grundskola 183

Obligatorisk särskola 24

Mimergården ingår i Torvalla skolområde och är belägen cirka åtta kilometer sydost om Östersund. Grundskolans elever från Mimergården fortsätter sin skolgång i Torvallaskolan i årskurs 6. Flertalet av träningsskolans elever fortsät-ter i gymnasiesärskolan.

Utbildningen omfattar förskoleklass, grundskolans årskurser 1–5, träningssko-lans årskurser 1–10 samt skolbarnsomsorg. Verksamheten är organiserad i fyra arbetslag som var för sig ansvarar för tre till fyra åldersintegrerade klasser. Trä-ningsskolan är ett av de fyra arbetslag. I ett av grundskolans arbetslag finns en integrerad särskolegrupp. Två rektorer ansvarar för verksamheten som är förde-lad i ansvarsområdena, grundskolan och särskolan.

Skolan som är byggd 1989 har stora, ljusa och trivsamma lokaler. Ett mindre skolbibliotek finns att tillgå som även nyttjas till utställningar. Skolan saknar matsal.

Ett antal elever, främst i träningsskolan, har skolskjuts. Det finns även elever som bor på elevhem.

Helhetsbedömning

Mimergården är en skola där alla verksamheter och skolformer synliggörs och som präglas av en helhetssyn där eleverna är i fokus. Det är tillåtet att vara an-norlunda på Mimergården. Personalen är välutbildad och har en nära individuell samverkan med föräldrarna.

Skolan har en varm och välkomnande atmosfär med klassrum som skapar krea-tiva och posikrea-tiva lärandemiljöer för eleverna. Den är estetiskt inredd och välbe-varad, något som bidrar till att eleverna är rädda om sin skola. I arbetet med att värna om en god inomhusmiljö finns en så kallad reparations- och service-grupp. Vaktmästaren ansvarar för gruppen bestående av elever från årskurs 5 som under olika veckor utför enklare reparationer och delvis underhåller loka-lerna.

Skolan har en bra struktur vad gäller värdegrundsarbete och arbetar mycket med förebyggande insatser. Dock bör övergripande ordningsregler utarbetas och likabehandlingsplanen utvecklas.

Elevinflytandet fungera bra och tydliggörs bland annat i det ämnesövergripande tematiska arbetet, något som också bidrar till elevernas lust att lära. Kultur som erbjuds i kommunen och naturen i närmiljön används flitigt i undervisningen.

Kvalitetsarbetet i skolan bör utvecklas och tydligare omfatta de nationella må-len.

Kunskaper

Inspektionen visar att eleverna i förskoleklassen får goda förutsättningar att utvecklas i den riktning som målen för skolformen anger. Inspektörerna fick ta

SKOLVERKET

del av väl planerad och genomförd undervisning som stimulerar till elevernas utveckling och lärande.

Grundskolan använder sig av flertalet tester för att mäta elevernas kunskapsut-veckling i svenska, engelska och matematik. Även den språkliga medvetenheten kartläggs då eleven börjar i årskurs 1. Skolans lärare anser sig ha bra kännedom om elevernas utveckling i alla ämnen, men inspektörerna saknar en övergripan-de utvärövergripan-dering och uppföljning av elevernas kunskapsutveckling i fler ämnen än svenska, engelska och matematik. Därmed saknas ett viktigt verktyg för att på skolnivå styra resurser till de områden där de behövs bäst eller för att genomfö-ra förbättringar av undervisningen. Inspektörerna bedömer det som en brist att skolan inte gör någon systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas kunskaper i förhållande till de nationella målen i årskurs 5 i samtliga ämnen.

Tabell 1: Andel elever (i procent) som uppnått målen i de nationella ämnesproven i svenska, engelska och matematik i årskurs 5.

2004 2005 2006

Svenska 88 85 86

Engelska 92 88 81

Matematik 92 80 71

Källa: Skolans statistik

Resultaten av nationella ämnesproven i årskurs 5 de senaste åren visar på en sjunkande trend, något som skolan bör uppmärksamma. Inspektionen visar att grundskolan på ett tydligare sätt bör följa upp elevernas resultat.

Som ett led i att stärka personalens kompetens och därmed öka elevernas möj-lighet till läs- och skrivinlärning deltar skolan i ett projekt kallat Alf och Elsa (Aktuell LäsForskning möter Erfarna Lärares Specifika Arbetsmetoder språk-användning). Projektet syftar till att ge lärare som undervisar i läs- och skrivin-lärning i de lägre årskurserna stöd av erfarna kollegor. Inspektörerna bedömer att detta är en bra kompetensutvecklingsinsats.

Eleverna i Mimergården har en individuell utvecklingsplan som upprättas vid utvecklingssamtalen. I grundskolan presenteras främst målen i svenska, engels-ka och matematik. Inspektionen visar att grundskolan bör förbättra informatio-nen till elever och föräldrar om samtliga kursplanemål. I träningsskolan får för-äldrarna vetskap om kursplanens ämnesområden, vilka mål som ska uppnås samt hur barnet bedöms nå målen. Inspektionen visar att planernas kvalitet, framför allt i grundskolan, är av skiftande slag. De framåtsyftande målbeskriv-ningarna bör utvecklas och på ett mer utförligt sätt omfatta elevens kunskaps-utveckling.

Eleverna har inflytande över och görs delaktiga i undervisningen främst då det ämnesövergripande tematiska arbetet genomförs men även genom veckobrev, loggböcker, elevutvärderingar och konkreta val (gäller träningsskolan). När te-mat för terminen startar gör eleverna tankekartor och kan på så sätt påverka sin inlärning. Inom varje temaområde har lärarna gjort så kallad målkort för att säkerställa att kursplanemålen efterlevs. Även demokratiska samverkansformer-na för elever i form av klass- och elevråd genomförs. Inspektörersamverkansformer-na bedömer att eleverna ges goda förutsättningar till inflytande och att arbeta i demokratiska former.

En fjärdedel av skolans elever är i behov av särskilt stöd. För dem upprättas åtgärdsprogram. Stöd till eleven ges efter behov. En del elever arbetar enskilt

med specialpedagog i vissa ämnen, en del undervisas delvis i mindre grupper och en del har handledning i klassrummet. Behoven är stora och ibland känner sig personalen otillräcklig. Samverkan med elevhälsoteamet fungerar bra. In-spektionen visar att skolan har rutiner för att uppmärksamma elever i behov av särskilt stöd.

I en av grundskolans klasser finns en mindre grupp integrerade särskolelever, kallad Lilla blå. De genomför merparten av sin undervisning i klassrummet men har också tillgång till ett eget rum. Denna form av integrering har funnits under en längre tid och bedöms fungera bra. Föräldrarna upplever att barnen utmanas på ett bra sätt, ges möjligheter att ”få draghjälp” av grundskolans elever och fler kamrater att umgås med. Inspektionen visar på en genomtänkt och strukturerad verksamhet för dessa elever.

I läroplanen anges att samarbetsformer mellan förskoleklass, skola och fritids-hem ska utvecklas för att berika varje elevs mångsidiga utveckling och lärande.

Samverkan mellan grundskolans klasser och träningsskolans klasser sker i viss utsträckning som exempelvis när elevens val och temaarbeten genomförs. In-spektionen visar att samverkan kan förbättras bland annat för att underlätta övergångar för elever och för att stödja elevernas långsiktiga lärande.

Normer och värden

Elever, personal och skolledning anser att klimatet på skolan är bra. Skolan har en varm och välkomnande atmosfär och det råder en positiv stämning mellan elever och personal. Konfliktsituationer reds ut direkt då de uppstår.

Skolan har en bra struktur vad gäller värdegrundsarbete och arbetar mycket med förebyggande insatser. Bland annat genomförs en väl planerad och struk-turerad rastverksamhet där alla elever och flertalet personal deltar varje dag en timme för lunch. Verksamheten är en del av den samlade skoldagen. Rastverk-samheten har resulterat i ett lugnare och trivsammare klimat för eleverna. In-spektörerna bedömer att skolans värdegrundsarbete fungerar bra.

Övergripande ordningsregler för skolan saknas, något som skolan måste upp-rätta i enlighet med författningarna. Skolan har en likabehandlingsplan framta-gen inom skolområdet och som delvis anpassats till Mimergårdens förhållan-den. Inspektörerna bedömer att ordningsregler måste utarbetas och att likabe-handlingsplanen bör utvecklas och göras känd bland eleverna.

Ledning och kvalitetsarbete

Skolan har en god personaltäthet och alla lärare har adekvat utbildning. Tjäns-terna i textil samt trä- och metallslöjd bemannas dock för närvarande av vikarier som saknar formell behörighet.

Inspektionen visar att ansvarsfördelningen mellan skolans rektorer är tydlig för både lärare och elever. Rektorerna är förtrogna med verksamheten. Däremot anser inte personalen att rektorerna är de pedagogiska ledarna i verksamheten.

En av rektorerna har genomgått den statliga rektorsutbildningen. Inspektörerna bedömer att rektorerna bör tydliggöra sitt ansvar för skolans resultatuppföljning och utveckling.

Kvalitetsredovisningen för Mimergården omfattar enhetens prioriterade mål och de kommunala målen. Den omfattar dock inte i vilken utsträckning de na-tionella målen för såväl grund- som träningsskolan har förverkligats. I kvalitets-redovisningen finns resultatet av de nationella ämnesproven i årskurs 5 i svens-ka redovisat. Dock saknar inspektörerna en mer utförlig analys av resultaten

SKOLVERKET

och även vilka åtgärder som skolan tänker vidta för att förbättra resultaten. In-spektörerna bedömer att skolans kvalitetsredovisning inte uppfyller författning-arnas krav.

Skolan ska ha en arbetsplan som utvärderas varje år och ligger till grund för kvalitetsredovisningen. Mimergården har lokalt bearbetade kursplaner i varje ämne som benämns arbetsplaner. Inspektörerna vill göra skolan uppmärksam på att en arbetsplan och lokalt utarbetade kursplaner har olika funktioner. Nå-gon arbetsplan i skollagens mening finns dock inte utarbetad vilket måste åtgär-das.

Information om rätten till ett tionde skolår för elever i den obligatoriska särsko-lan ges och de flesta elever väljer en tioårig skolgång. Även informationen om gymnasiesärskolan fungerar bra och eleverna ges möjlighet till ”prova på veck-or”.

Enligt läroplanen ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell. I trä-ningsskolan genomförs konfirmationsundervisning inom den garanterade un-dervisningstiden. Inspektörerna bedömer att konfirmationsundervisningen inte kan betecknas som icke-konfessionell.

Brister som måste åtgärdas och förbättringsbehov

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Skolan gör ingen systematisk uppföljning, utvärdering och analys av elevernas kunskapsutveckling i förhållande till de nationella målen i årskurs 5 i samtliga ämnen (4 kap. 1 § skollagen, 2 kap. 6 § grundskoleförordningen samt avsnitt 2.8 i läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritids-hemmet, Lpo 94).

- Skolan saknar en kvalitetsredovisning som innehåller en bedömning av i vilken utsträckning skolan har förverkligat de nationella målen för utbildningen (1 § och 3 § förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

- Skolan saknar en aktuell arbetsplan (2 kap. 23 § grundskoleförordningen).

- De individuella utvecklingsplanerna uppfyller inte förordningens krav (7 kap. 2

§ grundskoleförordningen).

- Skolan har inte utarbetat övergripande ordningsregler (6 kap. 8 b § grundsko-leförordningen).

Det finns enligt inspektörernas bedömning behov av förbättringsinsatser inom följande områden:

- Informationen till elever och föräldrar om samtliga kursplanemål i grundsko-lan bör förbättras.

- Rektorerna bör tydliggöra sitt ansvar för skolans resultatuppföljning och ut-veckling.

- Pedagogisk samverkan mellan grundskolan och träningsskolan bör förbättras för att underlätta elevernas övergångar och för att stödja elevernas långsiktiga lärande.

I vänster kolumn anges de delområden som inspektionen granskar. I höger kolumn redovisas bedömningar.

Kunskaper

Inom detta granskningsområde behandlas skolans arbete för att varje elev ska nå de nationella målen för lärandet uttryckta i läroplan och kursplaner. Inspek-törerna granskar om utbildningen ger kunskaper i vid mening, såväl fakta och förståelse som färdigheter och förmåga att exempelvis utvärdera sitt eget läran-de och att arbeta självständigt. Vidare granskas vilka förutsättningar kommun och skola ger för att eleverna ska nå målen.

1.1 Kunskapsresultat

Inspektionen bedömer här

Resultat på nationella prov

Bedömning

Kunskapsresultaten är goda men behov av åt-gärder finns avseende:

Resultat på nationella prov

Resultaten av nationella ämnesproven i årskurs 5 de senaste åren visar på en sjunkande trend. Vår-terminen 2006 var 86 procent av eleverna god-kända i svenska, 81 procent engelska och 71 procent i matematik.

En betydande andel av eleverna når inte god-kända resultat i de nationella ämnesproven i årskurs 5. Skolan bör vidta åtgärder för att för-bättra resultaten.

Skolans kvalitet i genomförandet av utbildningen är överlag god men verksamheten bör ses över avseende:

Samverkan

I läroplanen anges att samarbetsformer mellan förskoleklass, skola och fritidshem ska utvecklas för att berika varje elevs mångsidiga utveckling och lärande.

Samverkan såväl mellan grundskolan och trä-ningsskolan bör förbättras för att underlätta ele-vernas övergångar och för att stödja eleele-vernas långsiktiga lärande.

SKOLVERKET

Kunskapsuppföljning och kommunikation av resultat är överlag god men bör ses över avseen-de:

Uppföljning av elevers kunskaper

Skolan dokumenterar och följer upp elevernas kunskapsutveckling i ämnena svenska, engelska och matematik.

Skolan måste förbättra sitt arbete med att följa upp samtliga kursplanemål.

I grundskolan presenteras främst målen i svens-ka, engelska och matematik för elever och föräld-rar.

Informationen till elever och föräldrar om samt-liga kursplanemål i grundskolan bör förbättras.

Kommunikation av resultat

Från och med den 1 januari 2006 ställs krav på upprättande av en individuell utvecklingsplan (IUP) för varje enskild elev vid utvecklingssamta-let. Planen ska vara ett framåtsyftande måldoku-ment där viktiga utvecklingsområden lyfts fram.

Skolan har påbörjat ett arbete med att upprätta IUP för alla elever. Dock saknas de framåtsyf-tande insatserna i flertalet planer. Planerna upp-fyller inte författningarnas krav..

1.3 Anpassning av

Anpassning av verksamheten och särskilt stöd till elever i behov av detta fungerar väl.

1.5 Bedömning och

Skolan har rutiner för bedömning bara i svenska, engelska och matematik.

Mimergården måste göra en systematisk uppfölj-ning i samtliga ämnen.

NORMER OCH VÄRDEN

Inom detta granskningsområde behandlas skolans arbete för att främja vårt samhälles demokratiska värderingar och för att hos eleverna utveckla normer och värden i enlighet med styrdokumenten för vårt skolväsende.

Enligt skollagen ska utbildningen för barn och ungdom främja deras utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. I läroplanerna fram-hålls att barnen och eleverna ska utveckla förståelse och respekt för alla männi-skors lika värde. Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet. Eleverna ska också utveckla sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden och eleverna ska kunna ta ett allt större an-svar för det egna arbetet och för miljön.

2.1 Normer och vär-den i studiemiljö och samvaro

Inspektionen bedömer här

Personalens förhållnings-sätt

Värdegrundsarbetet Ordningsregler Likabehandlingsplan

Bedömning

Skolans arbete med normer och värden samt likabehandling och likabehandlingsplan fungerar väl förutom avseende:

Ordningsregler

Skolan har inte utarbetat övergripande ordningsregler.

Rektorn har ansvar för att det finns ordningsregler för varje skola och att ordningsreglerna utarbetas och följs upp un-der medverkan av lärare och övrig personal samt företräda-re för eleverna och deras vårdnadshavaföreträda-re.

Likabehandlingsplan

I likabehandlingsplanen ska planerade åtgärder redovisas.

Planen ska följas upp varje år. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan krän-kande behandling. Elever ska känna till planen och vara förtrogna med det arbete som bedrivs på skolan.

Skolan har en likabehandlingsplan som inte uppfyller för-fattningarnas kraven. Följande delar saknas i planen: en tydlig ansvarsfördelning för alla insatser som genomförs och att den beaktar olika former av kränkande behandling.

Vidare ska planen årligen ses över och uppföljning samt utvärdering ska ske i kvalitetsredovisningen. Eleverna i sko-lan känner inte till likabehandlingspsko-lanen.

SKOLVERKET

LEDNING OCH KVALITETSARBETE

Inom detta granskningsområde behandlas verksamhetens ledning och personal och om kommunen och skolan följer de nationella bestämmelserna som omfat-tar dessa grupper. Inspektionen granskar dessutom rektors och personalens ansvarstagande för skolans målinriktning och myndighetsutövning samt hur kommunens och skolans uppföljningssystem fungerar för att säkra och förbätt-ra kvaliteten i utbildningen.

3.1 Personalens ut-bildning och kompe-tensutveckling

Inspektionen bedömer här

Personalens utbildning Personalens insikter i de föreskrifter som styr utbild-ningen

Personalens kompetensut-veckling

Bedömning

Personalens utbildning, kompetensutveckling och systemkunskap är god.

3.2 Rektors ansvar

Inspektionen bedömer här

Rektors förtrogenhet Rektors ansvar för verk-samhetens utveckling mot de nationella målen Rektors beslutsfattande

Bedömning

Rektors ansvar uppfyller i väsentliga delar för-fattningarnas krav förutom avseende:

Rektors ansvar för verksamheternas utveckling mot de nationella målen

Som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig personal i skolan har rektorn det övergri-pande ansvaret för att verksamheten som helhet inriktas på att nå de nationella målen.

Rektorerna är förtrogna med verksamheten men däremot inte de pedagogiska ledarna i verksam-heten. Rektorerna bör ta ett tydligare ansvar för skolans resultatuppföljning och utveckling.

3.3 Tillgång till ut-bildning

Inspektionen bedömer här

Skolplikt och tillgång till utbildningsplats

Kravet på tillgång till utbildning är god förutom avseende:

Valmöjligheter

I läroplanen anges att undervisning i skolan ska vara icke-konfessionell.

Den konfirmationsundervisning som bedrivs i träningsskolan kan inte betecknas som icke-konfessionell.

Arbete med kvalitetsredovisningen ska främja kommunernas, skolornas, förskolornas och fri-tidshemmens kvalitetsarbete och därigenom bi-dra till att förverkliga utbildningarnas nationella mål.

Mimergården saknar ett systematiskt kvalitetsar-bete som genomsyrar verksamheten.

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisningen för Mimergården omfat-tar enhetens prioriterade mål och de kommunala målen. Skolan saknar en kvalitetsredovisning som innehåller en bedömning av i vilken ut-sträckning skolan har förverkligat de nationella målen för utbildningen.

Arbetsplan

Skolan saknar en aktuell arbetsplan.

Datum Ort

2007-09-27 Umeå

Eva Edlund

AnnaCarin Nilsson

Utbildningsinspektion i Östersunds kommun Norra skolan Dnr 53-2006:3324