• No results found

Utbildningsnämnden tillsammans med kultur- och fritidsnämnden:

Områdesvisa Stadsdelsanalyser 2019

3. Utbildningsnämnden tillsammans med kultur- och fritidsnämnden:

Region Stockholm har initierat en samverkan för att förebygga och motverka övervikt och fetma hos små barn. Det är angeläget att verksamheter som möter barn uppmärksammar regionens statistik och bidrar till hälsosamma måltider och daglig rörelse för alla barn i roliga och trygga utomhusmiljöer.

Hallunda-Norsborg har ett strategiskt läge i en region som växer

Stockholmsregionen är en av Europas snabbast växande storstadsregioner och Hallunda-Norsborg befinner sig mittemellan de tre växande regionala stadskärnorna Södertälje, Flemingsberg och Skärholmen-Kungens kurva. Det innebär en geografisk närhet till en mångfald av arbetsplatser, sjukhus, högskolor och service.

Hallunda-Stockholmsregionen, RUFS 2050, pekas ut som ett strategiskt stadsutvecklingsläge.

Det innebär att Hallunda-Norsborg är ett område med ”en hög regional tillgänglighet och potential att utveckla täta och sammanhängande stadsmiljöer”.

Hallunda-Norsborg är också en del av utvecklingsområdet Södra porten.

För att den växande regionen ska klara framtidens klimatutmaningar krävs bland annat en attraktiv kollektivtrafik som är konkurrenskraftig gentemot bilen när det gäller både kostnad och restid. De flesta Hallunda-Norsborgsbor – men inte alla - har mindre än en kilometer till närmsta tunnelbanestation. Vidare uppger 78 procent av Hallunda-Norsborgsborna i den senaste medborgarundersökningen att de kan använda kollektivtrafiken för de flesta dagliga resorna, men bara hälften av respondenterna gör det. Bilen framstår som ett attraktivt alternativ till kollektivt resande och nästan lika stor andel väljer att ta bilen till jobbet eller skolan (49 procent reser kollektivt, 42 procent tar bilen). 65 procent har längre än en mil till jobb/skola och männen har överlag längre resväg än kvinnorna. Väldigt få personer uppger att de använder cykeln i sin vardag.

Att bilen lockar många har förmodligen att göra med pendlingsavstånd och närheten till motorvägen E4/E20. Att ha motorväg så nära är både en fördel och en nackdel för Hallunda-Norsborg. Fördelen är att såväl företag (t ex inom lager och logistik) och privatpersoner snabbt kan förflytta sig mellan målpunkter, men trafiken genererar också buller, hälsoskadliga partiklar och skapar barriäreffekter gentemot

grannområdena. I takt med utbyggnaden av tvärförbindelse Södertörn och Förbifart Stockholm väntas trafikmängderna på E4/E20 öka. Redan idag ligger flera av områdets verksamheter för barn och unga nära den starkt trafikerade vägen och åtgärder som minskar de negativa effekterna av vägen kommer att bli nödvändiga.

Huvuduppgift: Förnyad stadsmiljö

Få nya bostäder men flera positiva förändringar i stadsmiljön

Kommunen har som mål att möjliggöra för en byggtakt om 1000 nya bostäder per år.

Till skillnad från i grannområdena Alby och Fittja har det inte byggts särskilt många nya bostäder under de senaste åren i Hallunda-Norsborg. En ny detaljplan för Slagsta strand som möjliggör 600-850 nya bostäder antogs av fullmäktige under året, men överklagades till mark- och miljödomstolen. Trots att få nya bostäder har tillkommit i

av narkotika i och kring centrum är bedömningen att de flesta, åtminstone under dagtid, upplever det som tryggt att vistas i och runt Hallunda Centrum. Både kvinnor och män, unga och gamla, uppehåller sig i centrum. Det är också många som tar vägen genom centrum för att ansluta till kollektivtrafiken eller till gymnasieskolan.

Norsborg centrum har inte haft samma gynnsamma utveckling under året, då två verksamheter har lämnat centrumet (flyttat eller upphört). Liksom tidigare år är det många Hallunda-Norsborgsbor som i dialoger önskar se en utveckling av Norsborg centrum och hos centrumägarna finns en önskan om att inleda en planprocess för att utveckla centrum med nya bostäder mm. Dialogen kring nuläge och framtid behöver fortsätta mellan centrumägarna och kommunen.

Samverkan behövs för ökad trivsel och trygghet i centrala lägen

En blandning av människor och aktiviteter i det offentliga rummet bidrar till trygghet. Inom ramen för områdesarbetet har en del aktiviteter förlagts till centrumområdena och till Hallundastråket, exempelvis cykelfix, barnaktiviteter, gemensamma informationstillfällen och aktiviteter kopplade till Botkyrkadialogen.

De enskilda aktiviteterna har varit uppskattade bland deltagare men det är tveksamt om de har gett någon effekt när det gäller att allmänt öka tryggheten och trivseln. För att få effekt krävs sannolikt en gemensam målbild, en utökad samverkan och

samplanerade aktiviteter mellan bostadsbolag, centrumägare, näringsliv, civilsamhälle och kommunen.

Flera åtgärder för att minska nedskräpning

Nedskräpning har tidigare lyfts som en utmaning för Hallunda-Norsborg.

Kommunen och Botkyrkabyggen har under året bytt entreprenör för underhåll av gator och parker och genomfört extra insatser för att minska nedskräpningen i området. Först nästa år har vi möjlighet att via medborgarundersökningen se om befolkningen uppfattar att det har blivit bättre. Kommunens extra uppmärksamhet kring den här frågan behöver fortsätta även nästa år.

Huvuduppgift: Mer jämlika, hälsofrämjande och trygga uppväxtvillkor

Många vuxna i området betonar vikten av att satsa på ungas förutsättningar att nå sin fulla potential. Detta uttrycks både i Botkyrkadialogen, andra dialoger och under de norra stadsdelarnas analysdag. Det handlar till exempel om att synliggöra goda förebilder, stärka föräldrar i deras roll som vägledande för barnen, säkra

lärarförsörjningen i skolan och att ta tillvara de ungas framtidstro och makt att forma sitt liv.

Fullständigt betyg i nian är en viktig skyddsfaktor

Ett fullständigt betyg i årskurs 9 och gymnasieexamen är två av de starkaste

skyddsfaktorerna för ungas utveckling och hälsa. I fjol hade 57 procent av eleverna som gick ut nian i Hallunda-Norsborg betyg i alla ämnen, vilket är en ökning med drygt 2 procentenheter jämfört med 2017, men ungefär 10 procentenheter lägre än Botkyrkasnittet. Samma år uppgav 16 procent av eleverna i nian i

Hallunda-Nya förskolor och skolor ska byggas

I utbildningsnämndens återkoppling på utvecklingsprogrammet för Hallunda-Norsborg uppmärksammas att flera av områdets förskolor och grundskolor i Hallunda-Norsborg är i ganska dåligt skick. Standarden på byggnaderna påverkar den fysiska miljön för både elever och personal. Under de kommande åren kommer flera av förskolorna och ett par grundskolor att renoveras och nya byggas.1 Det är positivt att kommunen satsar på förskolorna och grundskolorna i Hallunda-Norsborg.

Renoveringar och nybyggen kan dock kantas av långa planerings- och byggprocesser så det är viktigt att berörda förvaltningar sätter realistiska tidplaner så att föräldrar och barn får rätt förväntningar och att information går ut när planer ändras.

Ny inriktning för verksamhet riktat mot ungdomar 16–19 år

Vid förra årsskiftet stängdes mötesplatsen för unga vuxna i Norsborg. I väntan på en ny verksamhet för målgruppen 16–19 år i Alby har föreningslivet med stöd av Kultur- och fritidsförvaltningen och områdesarbetet erbjudit tillfälliga aktiviteter.

Behovet och önskan hos många unga om att ha någonstans att gå på kvällar kvarstår.

Vi vet sedan tidigare att en lägre andel ungdomar i Hallunda-Norsborg deltar i ledarledda aktiviteter och träning och en högre andel besöker fritidsgårdar och träffpunkter jämfört med länet (se bifogad statistikbilaga).

I perioder har det varit ett ökat tryck på fritidsgården Musikhuset från ungdomar över 16 år som personalen har fått hantera. En del ungdomar har också sökt sig till

Botkyrkahallens foajé på eftermiddagar och kvällar. Lokalt verksamma beskriver en känsla av att området inte har så mycket att erbjuda äldre ungdomar som inte har en naturlig hemvist i föreningslivet. En fråga som har lyfts fram i nätverksgruppen är att det vore önskvärt om utbudet i aktivitetshuset (som öppnar officiellt i slutet av november i Alby) kompletteras med viss verksamhet och uppsökande arbete också lokalt i Hallunda-Norsborg.

Samverkan kring övervikt hos barn

Under 2019 har Region Stockholm initierat en samverkan i Hallunda-Norsborg (med sikte på hela Botkyrka) som syftar till att uppmärksamma och förebygga övervikt och fetma hos barn. Bakgrunden är att statistik visar att en större andel 4-åringar i Botkyrka har övervikt eller fetma jämfört med länet som helhet. Forskning visar att man behöver arbeta förebyggande tidigt för att få effekt. Region Stockholm gör

schemalagda tider, vilket påverkar betyget i idrott. I somras erbjöd Kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med Botkyrka Rönninge simsällskap för första gången kostnadsfri simskola vid Slagstabadet under ett antal veckor under lovet.

Utbildningsförvaltningen bör i samordning med kultur- och fritidsförvaltningen se över lösningar som kan bidra till att fler elever lär sig simma.

Polisen satsar extra på brott som berör unga

Polisen har aviserat en särskild satsning i Botkyrka kring brott som begås mot eller av barn. Detta arbete kan bland annat resultera i ett ökat tryck på andra verksamheter, exempelvis socialtjänsten. Under året har flera skjutningar ägt rum i

Hallunda-Norsborg i offentlig miljö, varav en resulterade i att en tonåring sköts till döds på öppen gata vid en av områdets idrottsplatser. Polisen berättar om att det finns en tystnadskultur i området vilket försvårar för dem i deras arbete.

Huvuduppgift: Starkare samspel och känsla för platsen

Det finns i Hallunda-Norsborg många exempel på ett aktivt och framgångsrikt idrottande, kreativt skapande och föreningar och verksamheter som vill och vågar ordna evenemang.2 Det saknas inte publika evenemang i Hallunda-Norsborg, men ibland hörs en önskan om ett områdesevenemang, en ”Norsborgsdag”, som samlar hela familjer.

Mer tillgängliga arenor för kultur och demokrati

Under året har Folkets Hus Hallunda inlett ett utvecklingsarbete för att stärka sin ställning som ett hus för kultur och demokrati i Hallunda-Norsborg. Förutom alla publika arrangemang använder föreningar lokalerna för sina möten, fester och sammankomster. Under husets öppettider används också de allmänna utrymmena i Folkets Hus foajé av studenter som behöver studiero.

Inom ramen för områdesarbetet kommer det att bli viktigt att följa Folkets Hus-föreningens utvecklingsresa mot ett ännu mer använt hus med sänkta trösklar för lokala föreningar och Hallunda-Norsborgsborna. Likaväl kommer det att bli intressant att följa Riksteaterns ambitioner om att bli en mer tillgänglig kulturinstitution lokalt. 3

Botkyrkadialogen debuterade i Hallunda-Norsborg

Hallunda-Norsborg var första området för Botkyrkadialogen, kommunens nya form för medborgardialog. Vid tre tillfällen i mars träffade Dialogkommissionens politiker och tjänstepersoner medborgare och föreningar i Hallunda och Norsborg för att

2 I början av året vann Falcao FC damlag SM-guld i futsal i Botkyrkahallen och i oktober vann ett antal ungdomar första pris för Bästa film i ålderskategorin 13–15 år i Stockholms filmfestival Stockmotion. Samma månad arrangerade Riksteatern femte upplagan av Battle of Botkyrka, en hel dag full av dansworkshops och dansbattles. Pakistanska Cricket- och Kulturföreningen ordnade välbesökta matfesten Meena Bazar i Folkets Hus, Tillitsverket hade en intensiv vecka fylld av skapande äventyr för barn och för ungdomar arrangerades musikfesten Show Up Botkyrka i Musikhusets regi för tredje året i rad. För att nämna några exempel.

3 I en artikel i Botkyrkadirekt uttrycker Riksteaterns VD Magnus Aspegren ambitioner i den

diskutera teman som utemiljö och evenemang. Dialogerna hade en sammanlagd genomströmning på drygt 400 personer.

Botkyrkadialogen behöver tid att finna sin form, men en feedback som vi har fått från verksamma i området är att vi inte lyckas fånga ungdomars intresse och förtroende för dialogen. De beskriver ett ”glapp mellan politiker och tjänstemän i gröna huset och verkligheten” och efterlyser en mer medskapande dialog mellan unga och vuxna och forum där aktiva kan dela erfarenheter med varandra och ”inte bara lyssna på kommunen”.4 Kommunledningsförvaltningen bör tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen och föreningslivet se över hur ett sådant

erfarenhetsutbyte kan ske.

Det tuffa läget på regionens bostadsmarknad märks i Hallunda-Norsborg

Att få tag i ett boende är en utmaning för många som flyttar till Stockholmsregionen.

Korta eller tillfälliga uthyrningar inom både bostadsrätts- som hyresrättsbestånden har blivit vanligare. Det innebär att personer och familjer utan reella alternativ kan tvingas acceptera osäkra eller tillfälliga bostadskontrakt till hög hyra. Verksamma i området berättar om trångboddhet och om personer som inte kan skriva sig på sin bostadsadress. Den osäkra tillvaron får konsekvenser, inte minst för barnen. Om man inte är folkbokförd i kommunen har man till exempel inte automatisk rätt till

förskoleplats. Det blir också svårare att rota sig och känna en tillhörighet till sitt område om man bor under tillfälliga och osäkra förhållanden.

Platsanalys vid verksamhetsförändringar

Delar av socialförvaltningen har flyttats till Tumba, Arbetsförmedlingen har minskat sin service och kommunfullmäktige har på försök flyttat sina sammanträden från Hallunda till Tumba. Samtidigt har BASUN, ett program för unga som varken arbetar eller studerar, kommit närmare Hallunda-Norsborg i och med etablering i Albys hjärta. Förändringar är en naturlig del av samhällsutvecklingen. Men när kommunens verksamheter står inför en större förändring bör ett

förvaltningsövergripande arbete genomföras för att hitta bästa möjliga lösning för kommunen som helhet. Både verksamhetsperspektivet och platsperspektivet bör även belysas i konsekvensanalysen.

kontoret i Hallunda och Huddinge har stängt ner sin drop-in-verksamhet. Istället hänvisas spontana besökare till kontor i Södertälje och Globen. I praktiken innebär det ökade krav på de arbetssökande att använda digitala verktyg. Många Hallunda-Norsborgsbor har endast bott en kort tid i Sverige (vi ser det genom ett positivt flyttnetto från utlandet i många år) och kan behöva praktisk hjälp och vägledning i arbetsrelaterade frågor, även efter den tvååriga etableringstiden. Kommunens berörda förvaltningar behöver arbeta proaktivt och använda de verktyg som står till

förfogande för att underlätta för Hallunda-Norsborgsborna att finna sin plats på arbetsmarknaden.

Stadsdelsanalys Tullinge

Medskick

1. Kommunstyrelsen tillsammans med kultur- och fritidsnämnden. Det saknas mötesplatser för civilsamhället i Tullinge. I väntan på en långsiktig lösning med en mötesplats behöver en tillfällig lösning komma på plats.

Tullinge Medborgarkontor ligger centralt, är nyrenoverat men nyttjas idag inte på kvällar och helger. Berörda verksamheter under kommunstyrelsen behöver hitta en samsyn i frågan och arbetsgruppen som tillsattes under 2019, bestående av medborgarkontoret, områdesstrateg och kultur- och

fritidsförvaltningen, behöver möjliggöra så att lokalen kan öppnas upp för fler.

2. Socialnämnden tillsammans med utbildningsnämnden. Prioritera och