• No results found

Det tidiga skedet enligt respondent 1:

Det började först när Danmark stängde gränserna säger respondent 1, det var den första stora smällen de fick bemöta. Det blev ett stort antal avbokningar, speciellt under årstiderna som under den kommande säsongen i sommar. Tankesättet hos många

restauranger var att säga upp alla människor, det kom som en chock i början. Man visste inte hur man skulle klara av detta, då intäkterna minskade något rejält berättar

respondent 1. De hörde talas om krisgruppen som skapades i Malmö av Tareq Taylor och gick med i den. Efter ett tag märkte de att många av krögarna och restaurangägarna varslade stora delar av sin personal och bemötte krisen på det sättet. Detta var något som respondent 1 ansåg inte var en vinnande strategi att följa, de lämnade gruppen efter att ha varit med en kort tid och började planera mer internt. Eftersom koncernen hade 6 restauranger var det många idéer och olika tankesätt på hur de kunde hantera detta.

Permitteringar genomfördes dock hade inte korttidspermitteringar blivit godkända ännu

av regeringen. Deras öppettider hos restaurangerna ändrades för att hålla sig till permitteringarna.

En av de första sakerna de gjorde var att avbryta en investering som de hade tänkt göra i en välkänd restaurang i Malmö vilket gjorde att de kunde använda de pengarna på att överleva. Pengarna delades ut till de olika restaurangerna som krisstöd, det var ren tur att de inte hade investerat i restaurangen redan.

Respondent 1 fortsatte med att berätta om att kort efter de avbrutit investeringen blev de tvingade till att sätta en av deras restauranger i konkurs. Detta var för att denna

restaurang var den enda som inte låg i Malmöområdet. Restaurangen låg även i ett hotell vilket gjorde att kunderna som normalt skulle varit där vid den tiden försvann vilket gjorde att kostnaderna blev alldeles för höga för att hålla restaurangen i liv.

Det tidiga skedet enligt respondent 2: Restaurangen som hen ansvarar över märkte precis som alla andra restauranger detta först och mest, avbokningar. Avbokningarna kom i mängder och detta ledde såklart till inga bokningar efter det. Restaurangen som hen ansvarar över har väldigt många stamgäster, man hoppades på att dessa lojala kunder skulle fortsätta komma men så var inte fallet.

Restaurangen som hen ansvarar över ligger i närheten av Malmö Central vilket

påverkades av att Danmark stängde gränserna, många av gästerna som brukade besöka restaurangen slutade såklart och detta märker markant. I början handlade det mest om att följa informationen och ändra i restaurangen för att kunna följa de nya

restriktionerna för att på så sätt inte behöva stänga ner.

Det tidiga skedet enligt respondent 3: Berättar att Avbokningar var det första de la märke till, de hade ingen plan för hur de skulle agera, men de gick ner i timmar. Det var mycket ovisshet och en stor oro särskilt för personalen. respondenten fick mycket information från alla håll och kanter vilket blev svårt att hantera.

Det tidiga skedet enligt respondent 4: Det första man la märkte till var såklart

avbokningarna, man gick ner från 1000 gäster en helg, till 10 i början av pandemin. Det var som värst i början när folk hade lite kunskap om viruset och inte ville sitta på restauranger, vissa dagar hade restaurangen noll gäster. Bokningssystemet sköts via en app där avbokningarna flög in, då bestämde sig cheferna för att permittera anställda och

endast ha en restaurang öppen tisdag-torsdag och sedan den andra fredag-lördag då man kände att det inte behövdes ha 2 restauranger öppna samtidigt utan satsade på att få alla gäster till. I tidigt skede kallade såklart restaurangchefen till ett krismöte för att berätta för de anställda om situationen och framtida planer samt eventuella permitteringar.

Första steget var såklart att anpassa restaurangerna till de nya riktlinjerna från FHM, man möblerade om så att det skulle vara mer plats mellan borden samt införde nya städrutiner. Dr valde även att ta bort allt bestick som gästerna hämtade själva för att undvika smitta, man tog även bort vattenflaskorna.

Det tidiga skedet enligt respondent 5: Alla kunder försvann direkt detta var de respondent 5 märkte först och främst. Myndigheterna tog tag i problemet och som restaurangchef försökte respondenten att följa upp på alla regler som hade blivit satta av myndigheterna. Att gästerna försvinner kunde de inte göra något åt märkte i början av pandemin att gästerna var rädda och osäkra. De interna förändringarna som gjordes var att de tog bort större delen av alla bord och halverade bordsbokningarna på

restaurangen. De satte även upp flertalet skyltar på restaurangen så att kunderna hade något att följa. Respondenten beskriver även att de är mer uppmärksamma på kunder, om de verkar sjuka kan de skickas hem.

Det tidiga skedet enligt respondent 6:

I tidiga skedet av Corona krisen hade denna restaurang sina tankar på att skapa en krishanteringsplan. De satte sig tillsammans och bestämde ett flertal olika planer för att hantera krisen. Restaurangen gick tidigt med krisgruppen som Tareq Taylor startade, ägaren till restaurangen har ansett att det varit en bra grupp att vara med i, där det har varit möten varje måndag som gett dem insikt i hur vissa beslut har fungerat. Sedan det har restaurangen haft veckobeslut om hur de ska göra. Från att Corona krisen börja sprida sig i Sverige fram tills på slutet av maj har denna restaurang arbetat för att hålla restaurangen i liv. Det har handlat om att överleva säger respondent 6 och berättar sedan att de nu siktar på att komma igång lite mer än de senaste månaderna, det är dags att få lite större intäkter igen.

Bilaga 4 krishanteringsplan

Krishanteringsplanen enligt respondent 1:

Den plan som de ursprungligen hade tänkt sig var att följa Tareq Taylors krisgrupp men som tidigare nämnt blev de avskräckta om hur den gruppen hanterade sina anställda genom varslingar med mera. Det blev helt enkelt för dem att vänta på ett beslut från regeringen, däremot behövdes det beslut medan de väntade då kunderna försvann och de behövdes göra snabbt från ledningen. Det första som ledningen tänkte på var att först ta hand om de anställda och säkerställa dem att de tänker på dem före något annat, ingen ska hamna utanför. En krishanteringsplan existerade helt enkelt inte, utan det gällde bara att försöka hålla allas hopp uppe samt vara transparenta om hur de planerar att arbeta mot att gå i konkurs. Detta är trots allt något som de arbetat med i flera år, alla är nära vänner, en liten familj.

De bad sina anställda att fortsätta som vanligt dock tänka på de nya regler som hade börjat komma in från FHM samt regeringens sida. Det problemet som fanns hos dem var att det inte fanns någon insikt i hur de kunde bemöta något sådant här då tidigare kriser som slagit hårt mot Sverige inte har skadat restaurangbranschen alls på samma sätt som denna. Detta är något helt nytt.

Efter ett tag kom till slut beskedet från regeringen att ett åtgärdspaket ska komma samt permitteringar som tillåter att arbetstiden kan minska upp till 80%. När permitteringarna och åtgärdspaketen kom så började hoppet lyfta hos alla i koncernen, det var ren tur, utan detta hade vi hamnat i en stor knipa berättar respondent 1. De försökte även gå till banken ett flertal gånger om lån då bankerna har fått pengar från regeringen att använda sig av för att ge ut lån till just drabbade företag, dock har i princip noll restauranger i Malmö fått lån enligt respondent 1.

Det som var en viss plan enligt respondent 1 var att använda sig av de restauranger som faktiskt har kunder, de hade tur att de har en sådan stark koncern som kan hjälpas åt.

Två av restaurangerna ligger i matsalar som är närliggande till kundbaser som

fortfarande arbetar relativt normalt. Detta betydde att dessa två restaurangerna blir som försörjare till resten av restaurangerna som har svårt att överleva ekonomiskt.

Ledningen gick starkt in på att detta kunde rädda dem vilket visade sig vara ett klokt beslut, dock hade de inget underlag för beslutet om att det kunde rädda koncernen eller råka försätta allt i konkurs. Hade de haft två À la carte restauranger istället för de två i matsalarna hade de säkerligen haft ett annat resultat antyder respondent 1. Det var även ren tur att de hade investeringskapitalet vilket är ovanligt då i deras bransch ordet buffert är obefintligt.

Krishanteringsplanen enligt respondent 2: Hen som restaurangchef var helt oförberedd på hela krisen som uppstod, allt gick så snabbt att det var i stort sett omöjligt att hinna utforma någon slags krishanteringsplan. Hen berättar att situationen eskalerade väldigt snabbt och att det kändes som att från en dag till en annan var det panikartat kaos inom hela branschen. Ägaren till restaurangen som hen är chef för äger flera restauranger, hen berättar att ingen av restaurangcheferna var redo, och inte ägaren till restaurangerna heller.

Så snabbt FHM gick ut med de nya riktlinjerna kände ägaren, HR chefen och

restaurangcheferna att något behövdes göra, de samlade cheferna och satte ihop en plan på hur restaurangerna skulle klara av pandemin samtidigt som de skulle följa

riktlinjerna som hade införts. Respondent 2 är övertygad om att om verksamheten hade haft en färdig krishanteringsplan hade denna underlättat situationen markant från början, dock förstår respondenten varför denna inte fanns då ingen hade kunnat tro man skulle befinna sig i situationen som man befinner sig i idag.

Respondent 2 berättar vidare hur hen som restaurangchef hade hanterat en liknande kris i framtiden betydligt bättre nu när hen har fått uppleva stressen, oron samt ansvaret över restaurangen, de anställda och gästerna.

Respondent 3 beskriver att det inte fanns någon plan för hur de kan hantera en kris och beskriver att ingen skulle kunna förutspå att detta skulle kunna hända. Respondent 3 beskriver även att de har haft inställningen att fortsätta arbeta på som vanligt genom att ha öppet på de vanliga tiderna. Och har detta i tankarna fortfarande.

Respondent 3 beskriver även att de inte har haft några permitteringar. Hen beskriver även att de vill ha samma öppettider som de alltid haft och där igenom säkerställa att kunderna känner sig trygga. Hen förklarar även att de inte hade den kunskap som krävs

för att hantera denna kris. Utan att de har kollat runt på andra företag men samtidig haft sina egna mål att ha öppet på samma tider som innan.

Krishanteringsplanen enligt respondent 4: Hen berättar hur hen som restaurangchef inte hade en krishanteringsplan själv, men att huvudkontoret hade en slags

”krishanteringsmanual”, att som större kedja är detta ett slags måste vara beredd inför kriser.

Denna manual var dock inte särskilt detaljerat eller fokuserat på just pandemier, utan mer en överlag manual på krishantering, den hade inte riktigt fokus på hur man hanterar en pandemi, utan mer överlag hur man ska agera som ledare under kriser, perioder som är tuffa för företaget och dess anställda.

Hen berättar dock att genom att ha kommunicerat med andra folk inom

restaurangbranschen har hen märkt hur en större franchisekedja var betydligt bättre förberedda än de mindre privatägda restaurangerna. Detta syntes mest där

franchisekedjan har ett team, som gick in och tog över som en slags

”krishanteringsgrupp”, där de endast jobbar och fokuserar kring pandemin, hur den påverkar organisationen och hur de ska klara av denna. Huvudkontoret kom på en idé om att införa takeaway på restaurangerna som kände att de ville testa det och kunde klara av det, restaurangerna i Malmö kände att detta var en bra idé och införde dessa i samtliga restauranger. Respondent 4 berättar att det är en hel del takeaway beställningar men att all mat inte är takeaway anpassad men att de jobbar på att utveckla detta vidare och att detta är något som de kommer att behålla även efter krisperioden är över. Just nu finns inte hemleverans, men det är absolut något de kan tänka sig ge sig in på efter krisen.

Krishanteringsplanen enligt respondent 5: Inget som var förberett men en plan skapades under tiden som pandemin skedde. Alla var oförberedda. Respondent 5 beskriver att det var oförberedda och hade inga tankar på att en kris kunde påverka dem. Men nu finns en plan de följer och arbetar efter. Respondent 5 ansåg att de inte hade den kunskap som behövdes för att klara av krisen men att de arbetar med det varje dag och att den kunskapen växer fram naturligt.

Krishanteringsplan enligt respondent 6:

De har cirka 150 lunchgäster på plats normalt och i början av krisen fram tills för några veckor sedan hade de cirka 10-15 stycken, det var en stor skillnad. Nu börjar de dock se att gäster börjar våga sig tillbaka och det känns lite mer normalt igen. Respondent 6 är tydlig med att gästerna de har är välkomnat men det är långt ifrån den siffran de vill nå upp till. Restaurangen har även flyttat runt i sin lokal vilket möjliggör att de har plats enligt reglerna som regeringen och FHM har satt upp plus mer, dvs att de nu kan ta emot mer än 50 personer. Restaurangen erbjuder även takeaway, de har hemleveranser genom appen Foodora samt sina egna utkörningar om kunder ringer och beställer. De har öppnat upp alla tänkbara sätt som de kan nå ut till kunder och leverera mat säger respondent 6.

Bilaga 5 Förberedning

Förberedningen enligt respondent 1:

Respondent 1 var tydlig under hela intervjuns gång med att de verkligen inte var förberedda på det som skedde under mars. När de väl hade fått höra att någon blivit smittad i början av februari hade deras tankesätt varit att det inte lär bli en stor sak i Sverige, det visade sig att de hade fel. Förberedningen fanns inte alls, det gick från att en dag vara fullbokat i flera dagar framöver hos flera av deras restauranger till att allt blev avbokat. Som tidigare nämnt hade de en god transparans mot sina anställda, de hade det även med sina samarbetspartners och intressenter överlag. De förmedlade mycket av sin information genom sociala medier samt genom mejlkontakt.

De konsekvenser som de fick se tidigt var det ekonomiska, även att det blev mycket stress på dem i ledningen, det var svårt att berätta hur de skulle gå tillväga. Hen berättade även att de förlorade 50-85% av sin omsättning i det tidiga skedet. Andra konsekvenser har varit mycket lån, psykisk stress samt att många av deras vänner som jobbat i andra restauranger har antingen blivit sparkade eller hamnat i konkurs. De har redan lärt sig en hel del och den erfarenhet de lärt sig av detta är något de redan börjat lägga som underlag för en kommande kris. Problemet är däremot att de inte vet om hur de långsiktigt ska hantera denna kris längre än till hösten 2020 vilket kan bli väldigt svårt att klara av.

Respondent 1 anser att det säkerligen kommer vara mycket åtstramningar efter denna kris. Detta kommer slå väldigt hårt på restaurangbranschen, folk kommer sluta använda pengar ute på restauranger och då kommer tyvärr restaurangerna få sparka fler anställda och det hela blir en stor ond cirkel, så något behövs göra för att förhindra det.

Förberedningen enligt respondent 2: lyfter hur restaurangen som hen ansvarar över var absolut inte förbereda för krisen, men att även de andra restaurangerna som ägs av samma person var i samma sits. Under hens tid där hen har arbetat inom

restaurangbranschen vilket är 25 år har hen aldrig upplevt någon lik denna pandemi.

Hen berättar vidare hur hen har pratat med andra krögare både anställda och ledare, i den privatägda sektor, där ingen restaurang hade någon slags plan inför en pandemi.

Respondent 2 fortsätter med att säga att så länge man inte har tillgångar och tid att lägga ner för kriser finns det inte många restauranger som gör det, att lägga ner resurser för att planera inför något som bör egentligen inte hända brukar inte vara något som ägare vill lägga ner pengar på.

Förberedning enligt Respondent 3: som beskriver att de var helt oförberedda på detta men att det naturligt blev ledningen som tog hand om krisen. Respondent 3 beskriver även att de inte planerade eller tänkte på något av detta i förväg. Men beskriver att de som hände 2008 med ekonomikrisen var helt annorlunda då massa danskar kom in och åt på restaurangen och beskriver att den krisen påverkade restaurangen positivt då de fick massa kunder genom Danmark. Restaurangen har ofta danska kunder allmänt men i denna tid har även de försvunnit då gränserna nu är stängda.

Förberedningen enligt respondent 4: Respondent 4 berättar hur hen själv inte hade lagt upp någon plan inför en kris eftersom hen visste att huvudkontoret hade någon slags manual för krisperioder, detta gav hen som chef en viss känsla av säkerhet när

pandemin bröt ut. Respondent 4 berättar att hen har varit igenom krisperioder tidigare då hen har jobbat inom restaurangbranschen i mer än 30 år, respondenten har både varit igenom ekonomiska kriser samt naturkatastrofkriser. Detta gav hen lite försprång även om respondenten inte var beredd för en pandemi av detta slag. Så snabbt krisen bröt ut kontaktade huvudkontoret alla chefer och skickade ut samtlig information och manualer kring krisperioder, man berättade även att ett team hade skapats som skulle jobba endast med frågor kring krisen och hur denna skulle hanteras. Respondenten tycker även att det är en av fördelarna med att jobba under en större franchise, att ett manus fanns samt att ett team snabbt sattes ihop för att jobba med krishanteringen, detta är något som

respondenten menar är svårt att göra vid t.ex privatägda restauranger då resurserna inte är lika stora.

Förberedning enligt respondent 5: respondent 5 förklarar situationen precis som i det föregående kapitlet att det inte fanns någon plan och att de var helt oförberedda på en kris som denna. Respondent 5 tar upp de konsekvenser som påverkat restaurangen:

Finns inte lika många gäster som det brukar så det finns en oro att restaurangen ska stänga ner och gå i konkurs. Detta då många redan har fått stänga ner. Respondent 5 beskriver även att öppettiderna har förändrats under pandemin och att de har kortare

öppettider. Detta har gjort att alla har fått gå ner i timmar och respondent 5 känner inte att myndigheterna gör det dom borde för att restaurangen ska klara sig. Respondent 5 anser att något positivt kommer att växa fram från detta men är inte helt säker på vad eller hur. Men när krisen är över tror respondenten att restaurangerna kommer fyllas upp och att det blir fler gäster än någonsin.

Förberedning enligt respondent 6:

Respondent 6 berättar om hur det såg ut i början, de blev tagna med byxorna nere och var helt oförberedda. De var dock snabba på att komma på vad de skulle kunna göra för att hantera hela situationen snabbt. De försökte berätta om vad de har gjort för att hantera corona krisen på sina sociala medier. Ett av inläggen som lades upp fick dock mycket hat från kunder på grund av en bild när det var fullt i restaurangen som hade blivit tagen före krisen, det ansågs vara oansvarigt och uppmuntra folk till att göra något liknande.

Restaurangen har haft en minskning på 70% i sina intäkter sedan krisens början, de har

Restaurangen har haft en minskning på 70% i sina intäkter sedan krisens början, de har

Related documents