• No results found

Den uthyrda personalens syn på sitt lärande i arbetet

TYPER AV LÄRANDE/LÄRANDENIVÅER ASPEKT A

5.2 Den uthyrda personalens syn på sitt lärande i arbetet

5.2.1 Arbetsuppgifter

Intervjupersonerna har genom bemanningsföretaget varit uthyrda på kunduppdrag av varierad längd. Alla tjänstemännen hade universitetsutbildning och tidigare

arbetslivserfarenhet. Som uthyrd personal har de framförallt arbetat på längre uppdrag inom ekonomiområdet och då haft arbetsuppgifter som fakturahantering, kontoavstämningar, bokföring, månadsavstämningar, drivande av mindre projekt, arbete i olika affärs- och datasystem samt ekonomiassistentuppgifter. Kortare uppdrag som nämns av tjänstemännen har varit inom administration eller juridik där uppgifter som receptionistarbete, inventering av lager, scanning av arkiv och anställningsavtal samt uppdatering av kundregister förekom. Samtliga arbetare har praktisk gymnasieutbildning och har framförallt arbetat inom lager och logistik och bland annat haft arbetsuppgifter som truckkörning, lastning, paketering och sortering av paket.

5.2.2 Utformning av arbetet

Vid kunduppdrag har den uthyrda personalen upplevt sig ha den kompetens som behövs för att utföra ett gott arbete. Det handlar enligt intervjupersonerna endast om att vid ett uppdrag komma in i kundföretagets rutiner. Vid uppdragets början sker en kortare introduktion då de observerar, tar efter annan personal och sedan själva testar sig fram. Den uthyrda personalen kan senare även i vissa fall få introducera annan ny personal vilket ses som mycket positivt och lärorikt för egen del då de till viss del kan få möjlighet att reflektera över sitt arbete.

Intervjupersonerna, särskilt tjänstemännen, upplever dock ändå att det finns en bristande överrensstämmelse mellan deras kompetens och deras kunduppdrag. Detta då arbetet generellt sett legat under intervjupersonernas kompetensnivå.

Egenkontroll och handlingsutrymme

Den uthyrda personalen berättar att det varit förbestämt vad de ska göra för arbetsuppgifter, till övervägande del hur de ska utföra dem samt vad kundföretaget vill ha ut av deras arbete. Arbetsuppgifterna har varit av lättare, rutinbaserande samt av tidsbestämd karaktär. I enstaka fall berättar tjänstemännen att de fått uppdrag eller kortare sidoprojekt där de tilldelats en fastställd uppgift att utföra men hur de velat gå tillväga och vad de i slutändan ska ha uppnått har inte varit givet. Personer inom gruppen tjänstemän har en känsla av att bemanningsföretaget inte tar tillvara på och

upplevelse av att en del av deras kompetens går förlorad. Personligen anser de att de skulle kunna utföra betydligt mer avancerade arbeten vilket även skulle gynna deras arbetsgivare då ett mer avancerat arbete genererar högre inkomster för bemanningsföretaget.

Den uthyrda personalen uttrycker att de har en viss möjlighet att påverka vilka uppdrag de får genom bemanningsföretaget. Ibland får de gehör för sina önskemål och ibland inte. Det beror till stor del på vilka uppdrag som finns tillgängliga samt om den aktuella uppdragsgivaren har önskemål om ett fortsatt arbete.

Möjligheten att påverka vilka arbetsuppgifter personerna får ute på uppdrag upplevs som liten då de har hyrts in av en specifik anledning och oftast för en specifik uppgift som inte intern personal hinner med.

5.2.3 Utveckling

Vikten av att känna en utveckling genom sitt dagliga arbete är stort hos intervjupersonerna. De upplever att de genom sitt arbete har utvecklats personligen, i större eller mindre grad. För arbetarna handlar det om att de har lärt sig flertalet arbetsuppgifter. Arbetarna beskriver att de i dagsläget befinner sig på den svåraste nivån inom sitt område och de känner en tillfredställelse och siktar inte mot att komma ännu högre, de är nöjda som det är. De ser inte några andra vidare möjligheter, för de har ju nått toppen inom sitt område.

Just nu finns det inte så mycket för mig att lära mig. Från början ville jag lära mig det som de kunde men nu, det de kan, kan jag också. Så det finns inget att tänka framåt... finns det något mer. Så det är bara att göra sitt jobb nu (Uthyrd arbetare).

Tjänstemännen har övervägande svårt att se vad de har lärt sig men lyfter fram erfarenheter som de har fått av att arbeta i en annan typ av organisation, i nya datasystem och program samt att de fått en ökad social kompetens. De strävar framåt och vill ha mer utmanande uppgifter så att större utveckling sker.

Önskemål om mer utmanande och utvecklande arbetsuppgifter måste framföras till kundföretaget eller till deras närmaste chef på bemanningsföretaget. Samtliga personerna mellan 19-29 år berättar att de fått kämpa hårt för att få mer utmanande eller

skiftande uppgifter. Intervjupersonerna upplevde det som att om de utförde ett bra arbete var möjligheten större att de fick mer ansvarsfulla uppgifter.

5.2.4 Organisationskultur och socialt stöd

Arbetarna upplever relationen till deras närmaste chef på bemanningsföretaget som god. De har en kontinuerlig kontakt med sin konsultchef som även visar engagemang för deras arbetstrivsel. Arbetarna berättar att de får feedback på sin arbetsprestation genom konsultchefen som ibland får verka som en informationsförmedlare mellan dem och kundföretagets ledning. Arbetarna berättar att de upplever att de kan mötas av en lathet från de internt anställda på kundföretaget. Varför de möts av denna attityd sammankopplar de med deras anställningsavtal. De internt anställda har en arbetsbeskrivning med fastslagna arbetsuppgifter och när dessa uppgifter är slutförda anser de sig färdiga för dagen och sätter sig och vilar. Den inhyrda personalen har däremot ett avtal som anger mellan vilka tider som arbetet ute hos kund ska ske. Arbetsuppgifterna kan därmed fyllas på efterhand utefter kundföretagets behov. En uthyrd arbetare berättar om de interna kollegornas inställning:

Ja, om man typ säger t.ex. kan inte du lasta mina linjer istället så tar jag dina. Men då säger de bara att du är inhyrd, du ska ta dem, du ska jobba, vi ska vila.

Bland tjänstemännen finns en upplevelse av en mindre god relation till sin konsultchef. Kontakten skedde endast sporadiskt och de saknade ett engagemang från konsultchefens sida för deras arbetssituation och personliga utveckling. En av tjänstemännen önskade en mer ömsesidig kontakt dem emellan, i dagsläget kände personen att det endast var han/hon som tog initiativ till kontakt. En annan tjänsteman berättade dock att han/hon endast hade en önskan om sporadisk kontakt då ett behov uppstod. Det kunde då gälla frågor eller problem rörande anställningen. Han/hon kände en trygghet och engagemang rörande sitt välbefinnande och sin kompetensutveckling hos kundföretaget. Avgörande för behovet av kontakt med bemanningsföretaget anses därmed grunda sig i vilken trygghet och vilket engagemang den uthyrda personalen kände hos kundföretaget.

I huvudsak uttrycker tjänstemännen att de har en god relation till de internt anställda och deras chef ute på kundföretagen. En uthyrd tjänsteman, som inte anser sig ha en lika

gehör för sina åsikter inom kundföretaget och att ”man får bita sig i tungan flera gånger än om man är anställd.”

I övrigt upplevde intervjupersonerna att de internt anställda och ledningen på kundföretaget lyssnar på deras åsikter och tankar. De var även vid flertalet tillfällen närvarade vid möten på kundföretaget vilket gjorde att den uthyrda personalen kände en viss delaktighet hos kundföretaget och dess utveckling.

5.2.5 Arbetstrivsel och motivation

Det är delade meningar kring trivseln i arbetet hos den uthyrda personalen. En positiv aspekt som framförs är att de som uthyrd personal får möjlighet att komma på olika uppdrag i olika verksamheter vilket anses vara lärorikt och utvecklande. Det kan exempelvis handla om att lära sig olika data- och affärssystem, arbetssätt eller att de utvecklar sin sociala kompetens. Negativa aspekter som framförts är osäkerheten kring uppdragets längd och att man då saknar den trygghet som en intern anställning ger. Vidare beskriver intervjupersonerna att de som inhyrd personal ofta får lättare och rutinbaserade uppgifter och att det är en krävande period i början av varje nytt uppdrag då de måste ställa om och anpassa sig efter nya kollegor och arbetsuppgifter.

Den uthyrda personalen anser i stort att de behandlas likvärdigt med en internt anställd hos kundföretaget. De uppger dock att det finns vissa skillnader som att de internanställda har andra förmåner än en inhyrd med hänseende till exempelvis företagets bonusar, att de internanställda i en del av kundföretagen får större möjlighet att välja utbildningar och kurser efter eget intresse och behov och att de får bidrag till friskvård. Intervjupersonerna uppger att dessa förmåner hade underlättat i vardagen men att det inte ansågs vara av avgörande betydelse i arbetet.

Det övervägande målet för intervjupersonerna var en intern anställning i en verksamhet. Detta för att de upplever att en intern anställning skulle ge dem en större trygghet och möjlighet till utveckling i sitt arbete. En uthyrd tjänsteman berättar dock om en viss frustration över rollen som uthyrd personal:

Blir det någon tjänst ledig så är det uttalat att det är internrekrytering först och främst. Och där är ju inte jag eftersom jag är inhyrd. Så det är ett moment 22, jag vill in i företaget men min tjänst är inte så utvecklande som jag har nu.

5.2.6 Förändringar mot ökat lärande i arbetet

Intervjupersonerna efterfrågar mer ansvar och avancerade uppgifter inom samma område som de arbetat med tidigare, de vill inte byta område eller arbetsplats för då får de börja om på ruta ett igen.

För mig så vill jag inte sitta alltför länge till och göra detta rutinbaserade vardagliga arbete. Jag vill göra något mer, en annan del. Det är det naturliga steget för att utvecklas. Jag vill fortfarande ha en anknytning till det här. Inte helt nytt, då får jag börja om från början. (Uthyrd tjänsteman)

Ett ökat erfarenhetsutbyte vid samordnade träffar på arbetstid med annan uthyrd personal inom bemanningsföretaget efterfrågades av en tjänsteman. Aspekter kring erfarenheter av exempelvis olika system, arbetssituationer eller arbetssätt var önskvärda att ta upp under dessa tillfällen. Andra ser att ett ökat samarbete med intern personal på kundföretaget kan vara ett steg mot ökat lärande. Det kan ge en möjlighet att lära sig av varandra under arbetets gång och dra nytta av varandras tidigare erfarenheter och kunskaper.

Långa uppdrag anses eftersträvansvärt. Då upplever de sig ha större möjligheter och framförallt tid att utvecklas hos kundföretaget. Under korta uppdrag skapas en känsla av att inte kunna göra ett gott arbete. De kan komma in och arbeta hos kundföretaget en eller två dagar och vet då inte så mycket om arbetet och hinner inte heller lära sig hur det fungerar hos kundföretaget. De menar att det kan resultera i dålig reklam för bemanningsföretaget.

5.3 Den uthyrda personalens syn den egna

Related documents