• No results found

3. Teoretiskt ramverk

5.6 Utmaningar inom projektet

Många projekt står inför olika utmaningar i processen för att implementera stadsbyggandet som i sin tur ska tänkas leda till en stadsutveckling. Fokus Skärholmen är ett av dessa projekt som i dagsläget står för en rad utmaningar. I detta avsnitt så görs en redogörelse kring vilka utmaningar Fokus Skärholmen står inför.

Ahlzén (2019) förklarar att bostadsmarknaden är relativt ostadig för tillfället samtidigt som det finns ett mål om 140 000 nya bostäder (varav 6 500 i Skärholmens stadsdelsområde) fram till år 2030 (Ahlzén, muntligt, 2019). Läst ur inriktningsbeslutet så råder det osäkerheter kring hur hela projektet med dess 16 delprojekt ska implementeras och hur alla dessa 6500 bostäder ska byggas (Stockholm stad, 2017d; Stockholm stad, 2018e). Morling (2019) förklarar att en utmaning inom projektet är att hitta en ”lämplig” utbyggnadstakt för att uppföra all

bebyggelse. Marknaden kan inte sälja så många bostäder under en sådan kort tid och det är således av stor betydelse att hitta en lagom utbyggnadstakt. Det ska ske en omfattande byggnation men inte en allt för stor så att det inte går att sälja eller hyra ut bostäderna.

Bebyggelsen som ska föras upp ska lyfta upp området. För att möjliggöra en god utbyggnadstakt så bör Fokus Skärholmen arbeta kontinuerligt med processen (Morling, muntligt, 2019).

Ahlzén (2019) nämner att Skärholmens stadsdelsområde är en plats som många människor har fördomar om. Skärholmen betraktas som ett socialt utsatt område och marken är mindre värd i jämförelse med markpriset i mer centrala lägen i staden. Lägre markvärde inbegriper mindre pengar att på att finansiera och genomföra projektet. Det är inte lika många byggare som är intresserade av att bygga i Skärholmen. Detta är i sin tur en utmaning att få byggherrar bli intresserade av att investera i Skärholmens stadsdelsområde med social hållbarhet som kriterium. Det ska inte byggas enbart för ekonomiska vinster. Det är alltså en utmaning att få byggherrar och inse att Fokus Skärholmen är ett långsiktigt projekt och på längre sikt kan det innebära ekonomiska vinster när stadsdelsområdet blir en bättre plats, där bland annat sociala kvaliteter men även markvärdet gynnas. Ahlzén (2019) förklarar att när det byggs i

stadsdelsområdet så ska kvalitéten vara på samma nivå som i resten av Stockholm stad. Bara för att Skärholmens markvärde är lägre så innebär det inte att något sämre ska byggas. All bebyggelse samt satsningar på diverse offentliga rum ska bidra till samma stadskvaliteter som i resten av staden. Gatorna, torgen, parkerna samt bostäderna ska inte vara sämre än någon annan plats. För att bidra till dessa kvaliteter måste staden få in pengar för att finansiera genomförandet av de 16 delprojekten (Ahlzén, muntligt, 2019).

Ur inriktningsbeslutet för Fokus Skärholmen beskrivs det i utlåtandet att tidplanen och projektmålen anses vara ambitiösa men det finns risker för tidsförskjutningar, ekonomiska osäkerheter samt utmaningar. Stadsledningskontoret har identifierat en utmaning beträffande det arbetssättet med ankarbyggherrar. Det föreligger en risk där ankarbyggherrar inte kan säkerställa genomförbarheten av detaljplanerna i tillräckligt hög grad och att delprojektens inkomster sjunker istället. I utlåtandet nämns även att ekonomiska osäkerheter kan eventuellt påverka utformningen och exploateringsgraden. Projektet Fokus Skärholmen kommer att pågå under många år och det är svårt att förutse stadens utgifter i tidigt skede, dessutom kan förändringar i konjunkturen eventuellt inträffa under projektets gång. Detta kan i sin tur påverka projektets inkomster. Det är viktigt att hitta en lämplig utbyggnadstakt då denna kan ha en effekt på markpriserna i stadsdelsområdet och därigenom påverka projektet Fokus Skärholmens totalekonomi vilket även följs upp under projektets gång(Stockholm stad, 2017d; Stockholm stad, 2018e).

Exempel på hur tidsplanerna kan förskjutas är genomförandetidplaner som har skjutits upp på grund av förbättrat underlag för bedömning av stadens arbeten. Detta har inneburit att

utförandetiderna har behövts uppdateras och resulterar istället i merkostnader då arbeten fått göras om när planförslagen revideras. Många av de större projekten betraktas även som mycket komplexa och överlappar intilliggande projekt som bland annat Förbifart Stockholm

och Spårväg syd. Fokus Skärholmen bör förhålla sig till intilliggande projekt och detta kan innebära ytterligare förändringar i tidplanerna(Stockholm stad, 2018e).

Ahlzén (2019) nämner att risken att man trycker bort de mest utsatta kan föreligga. Hon förklarar vidare att Fokus Skärholmen är ett profilprojekt med social hållbar stadsutveckling i fokus. Samverkan och samarbete med stadsdelen är av stor betydelse inom projektet Fokus Skärholmen. Ahlzen (2019) förklarar att projektet inte ska missgynna lokalborna enligt följande:

”De som är mest utsatta måste följa med på denna resa där Skärholmen utvecklas. Inte trycka undan dem utan snarare att skapa möjligheter för dem. I Skärholmens

stadsdelsområde ska det finnas möjlighet för jobb, för att barn ska kunna gå i förskolor och skolor samt öka sysselsättningen… Vi gör detta för Skärholmsborna, inte för att det ska flytta in en stor grupp rika människor. Lokalborna ska inte missgynnas.” (Ahlzén, muntligt, 2019).

Samtidigt så nämner Ahlzén (2019) att det inte är staden som äger alla hyresrätter och därmed svårt för staden att påverka om någon byggaktör vill renovera mycket eller höja hyran. Trots det så jobbar Fokus Skärholmen med att försöka inkludera Skärholmsborna kontinuerligt i processen (Ahlzén, muntligt, 2019).

6 Analys

I det teoretiska ramverket redogjorde jag för olika utgångspunkter och i fallbeskrivningen så beskrev jag hur förtätning kan ske i praktiken och hur det kan förväntas leda till en hållbar stadsutveckling. I detta kapitel så kommer jag att analysera hur fallet ”Fokus Skärholmen”

förhåller sig till det teoretiska ramverket.

Den stadsbyggnadsstrategin som planeras och byggs i Skärholmens stadsdelsområde omfattar alltså en förtätningsprocess, men vad innebär begreppet förtätning för fallet Fokus

Skärholmen egentligen? Hur ser relationen mellan förtätning och hållbar stadsutveckling ut för Fokus Skärholmen?

Related documents