• No results found

Utveckling av balanserat kapital

Universitetets ekonomiska ställning, det vill säga myndighetskapitalet inklusive årets resultat, uppgår till 1 200 miljoner kronor. I myndighetskapitalet ingår statskapital (deponerad konst), donations-fastigheter och resultatandel i holdingbolaget samt verksamhetens balanserade kapital. Det sist-nämnda beloppet uppgår till 1 159 miljoner kronor. Av verksamhetens balanserade kapital har 28 procent skapats under de senaste fem åren. Det balanserade kapitalet speglar finansiering av verk-samhet som inte ännu har genomförts. Medel kan därför vara reserverade för sådan verkverk-samhet som av olika skäl inte har hunnits med. Det finns därför möjlighet för fakulteterna att, efter en analys, dela upp det balanserade kapitalet i ”bundet” respektive ”fritt” kapital.

Med ”bundet kapital” avses kapital som är avsatt för en planerad och tidsbunden användning. Som exempel kan nämnas strategiska satsningar, åtaganden om samfinansiering i befintliga forsknings-projekt, forskarskolor och doktorandanställningar. Med ”fritt kapital” menas allt annat kapital som finns för att kunna möta oförutsedda behov och löpande förändringar i finansieringsförutsättningar och kostnader. Analysen har gett som resultat att av det balanserade kapitalet på 1 159 miljoner kronor är ungefär 64 procent att betrakta som ”bundet kapital” och resterande 36 procent som ”fritt kapital”. Universitetet har också satt upp som tumregel att cirka fem procent av omsättningen, det

vill säga ungefär 300 miljoner kronor, bör finnas som ett långsiktigt fritt kapital för att ha förmåga att möta oförutsedda händelser.

Universitetets samlade överskott, det balanserade kapitalet, fortsätter att växa, en belägenhet som delas med flera av de större lärosätena. Lärosätena är inte tillräckligt flexibla och snabbrörliga för att fungera som den budgetregulator som regeringar genom åren har velat ha. Rekrytering av såväl studenter som personal tar lång tid och följden blir stora överskott. Den bidragsfinansierade forsk-ningsverksamheten har behov av tillgängliga balanserade överskott om bidragsansökningarna inte faller ut som förväntat. Till det kommer det fragmenterade budgetansvar som följer på universitetets decentraliserade organisation. Överskotten är inte alltid tillgängliga där de behövs.

Sedan tidigare känner vi till följande gemensamma hinder mot att våga satsa, realisera planer och använda de medel som finns att tillgå:

• För lite stabilitet i förutsättningar vad gäller anslagsfördelning och kostnadsdebiteringar.

• Minnet av ekonomisk kris lever kvar länge.

• Osäkerhet kring hur externa medel påverkar planerings- och budgetarbetet är stort.

• Det tar lång tid att rekrytera personal, önskad rekryterbar kompetens saknas ofta och det är svårt att avveckla personal.

• Det balanserade kapitalet är kopplat/låst till forskargrupper inom Sahlgrenska akademin.

Överliggande nivåer måste ta ansvar för att undanröja eller minimera ovanstående hinder. Rektor kommer att vidta ytterligare åtgärder för att komma åt problemen såsom att bättre följa upp hur de fördelade statsanslagen används i verksamheten.

Balanserat kapital per verksamhetsgren

Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vid slutet av 2016 hade utbildningsverksamheten ett balanserat kapital på 423 miljoner kronor, vilket motsvarar över 17 procent av dess kostnadsomsättning. En del av det balanserade kapitalet förklaras av förändrade planeringsförutsättningar samt av de relativt sena tillskotten av anslag under 2015 både i form av medel för kvalitetsförstärkning och som utökar uppdrag. Föregående år uppgår det balanserade kapitalet till 477 miljoner kronor, så en del av det balanserade överskottet från 2015 har förbrukats efterhand som verksamheten har kommit igång. Den största delen av det balanserade kapitalet har likväl byggts upp under längre tid.

Balanserat kapital inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2014-2016 (tusentals kronor)

0

HFS SFS HHFS UFS SA NFS KFS ITFS

2016 2015 2014

Vid en mätning av det balanserade kapitalet i tusentals kronor störs jämförelsen något av fakul-teternas olika storlek, men det ger ändå en bild av hur kapitalet är fördelat mellan universitetets fakultetsområden. Måttet över- respektive underskottsmarginal visar andelen balanserat kapital i relation till kostnadsomsättning och tar därmed hänsyn till skillnaderna i storlek mellan fakultets-områdena.

Över- respektive underskottsmarginal inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå (procent)

En vanlig riktlinje är att en överskottsmarginal på maximalt tio procent är lagom för att ha utrymme att möta oförutsedda händelser. Generellt finns det inget större behov av en buffert inom utbildnings-verksamheten, som till största del är anslagsfinansierad och därmed tillförs nya medel för varje nytt verksamhetsår. Inom universitetet tillämpas därför en ”tumregel” som föreskriver att en relation mellan ”fritt” balanserat kapital och kostnadsomsättning på tre procent är lagom inom

utbildningsverksamheten.

Andel "fritt" balanserat kapital i relation till kostnadsomsättning (procent)

En negativ andel speglar att verksamhet planerats för resurser som inte finns tillgängliga.

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

HFS SFS HHFS UFS SA NFS KFS ITFS

2016 2015 2014

-15%

-10%

-5%

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

HFS SFS HHFS UFS SA NFS KFS ITFS

3 %

Totalt har fakulteterna uppgett att 208 miljoner kronor eller 49 procent av det balanserade kapitalet inom utbildningsverksamheten är att betrakta som ”bundet” balanserat kapital.

Forskning och utbildning på forskarnivå

Det balanserade kapitalet inom forskningsverksamheten uppgår till 738 miljoner kronor vid slutet av 2016, vilket utgör nära 20 procent av kostnadsomsättningen.

Balanserat kapital inom forskning och utbildning på forskarnivå (tusentals kronor)

Forskningen inom Sahlgrenska akademin utgör över 40 procent av universitetets totala forsknings-verksamhet, vilket också avspeglas i diagrammet ovan. Vid en jämförelse av över- och underskotts-marginal blir bilden annorlunda.

Över- respektive underskottsmarginal inom forskning och utbildning på forskarnivå (procent)

Totalt inom forskningen betraktas det balanserade kapitalet som ”bundet” till 73 procent, vilket motsvarar 538 miljoner kronor.

0 50 000 100 000 150 000 200 000 250 000 300 000 350 000

HFS SFS HHFS UFS SA NFS KFS ITFS

2016 2015 2014

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

HFS SFS HHFS UFS SA NFS KFS ITFS

2016 2015 2014

Andel "fritt" balanserat kapital inom forskning och utbildning på forskarnivå i procent

En negativ andel speglar att verksamhet planerats för resurser som inte finns tillgängliga.

Related documents