• No results found

4   Resultat 25

4.5   Utvecklingen av personalisering 33

Gemensamt för intervjurespondenterna är att de tror att människor i största allmänhet inte bryr sig eller orkar tänka på att oroa sig för personalisering och dess möjliga konsekvenser.

Intervjurespondenterna tycker att det är obehagligt att företagen innehar en maktposition medan folket inte har tillräcklig kunskap om fenomenet för att kunna förstå situationen.

Respondenterna beskriver att man intar en passiv position och attityd och undviker att reflektera över personaliseringen. MPP-studenten (2016) beskriver att det har blivit en naturlig del av ens vardag och menar att användare förväntar sig att tjänster ska vara personaliserade, annars upplevs tjänsten som dålig. PM-studenten (2016) menar likt MPP-studenten att personalisering har en självklar del i ens vardag, vilket gör att hen inte orkar reflektera över det. Hen beskriver att samhället har byggts upp kring internet och nätverk vilket bidrar till att man undviker att tänka på det:

”Du vill ju inte utesluta internet, alla nätverk och alltihop för då är du ju inte med. Samhället har på nått sätt byggt upp sig på det här. Jag skulle inte utesluta det på grund av det (personalisering) men varje gång det hits your face eller varje gång det kommer upp så blir man såhär, hur fan är det här möjligt. […] Men samtidigt så lever man i något sånt här, man är ju en del av det. Och någonstans för att det ska funka och för att det ska bli bekvämt för mig så måste jag typ

acceptera det. Men jag tycker fortfarande att det saknas kunskap. Jag besitter inte all kunskap, jag har ingen aning om vad som egentligen sker, men hade jag vetat hade jag kanske sett på det här

annorlunda.”

Datateknik-studenten (2016) menar att hen tror att de flesta är medvetna om att personalisering sker men tror att användare skulle reagera starkare om de hade mer kunskap:

”Ja, jag tror att de flesta som använder internet vet väl mer eller mindre, någonstans i bakhuvudet, att allt eller mycket spåras och sparas, säljs och används. Men om man har det på papper så tror jag att folk skulle bry sig mera. Men som internet är uppbyggt så är det

ändå så himla händigt för folk så jag vet inte om folk skulle bry sig så mycket att de skulle sluta använda internet eller använder det ens på nya sätt. Men jag tror att de flesta som har mer kunskap försöker väl på olika sätt att använda det så, som dom vill mera.” (Student Datateknik, 2016)

På frågan om man önskar att man hade mer kunskap om hur personalisering fungerar svarade över hälften av respondenterna i enkäten att de önskade det, se figur 12. Ungefär 30 procent svarade att de redan visste hur det gick till och därmed inte önskade att de hade mer kunskap.

 

Figur 12. Diagram över respondenternas önskan om mer kunskap kring hur personalisering fungerar.

Samtliga intervjurespondenter lyfter fram att det finns en maktobalans mellan användarna och företagen, då företagen vet mycket om användarna medan användarna inte vet någonting om hur företagen verkligen använder informationen eller hur mycket information företagen sitter på. Datateknik-studenten (2016) beskrev en händelse där en tjänst, som är ett tillägg som tar bort både synliga och osynliga spårningsagenter, visade sig själva samla in personlig data om användarna för att sedan sälja det vidare till andra företag. Detta menade respondenten är ett uttryck för denna maktobalans som finns mellan företagen och användarna. Användarna har inte möjlighet att kontrollera vad som egentligen händer utan kan bara förlita sig på företagens ord. Datateknik-studenten (2016) uttryckte maktlösheten på följande sätt:

” ‘Så det är liksom som en grej, hur ska vi göra med folk som inte vill bli trackade? Ah vi ger dem den här luring-grejen, och säljer ändå informationen.’ Men sen så finns det ju såklart andra företag som inte gör det men ja, just att folket egentligen är så maktlöst. Jag tycker att den balansen mellan hur mycket olika saker som används för

övervakning och hur lite kunskap, alltså allmän kunskap i samhället det finns kring det, att det är en helt skev balans.”

Alla fem intervjurespondenter menar att det krävs mer allmän kunskap om personalisering och lyfter fram att det är särskilt viktigt att vara källkritisk. På frågan kring hur

intervjurespondenterna tror att personalisering kommer att utvecklas svarade samtliga att de tror att det kommer att öka. Men de menar att det troligen kommer att komma till ett läge då

användarna upplever att deras användning är allt för kontrollerad, och att någon typ av skandal uppmärksammas när ett företag använder det på ett oetiskt sätt. Två av respondenterna beskrev det så här:

”Folk tar ju inte hur mycket skit som helst, men sen är det fortfarande läskigt för att allt som har lagts ut på internet kommer ju finnas kvar liksom. Så man vet ju inte var all information kommer att användas i slutändan. Men det är väl en risk man får ta när man använder det antar jag.” (Student Infocom 1, 2016)

”Jag tror att så småningom när det lyfts till ytan och blir känt då tror jag att det kommer hända någonting. Fast kanske inte, jag vet inte. Hela befolkningen har dragits med i den här sociala nätverksgrejen, eller hela samhället bygger mycket på det idag. Folk kanske har svårt att köpa det här, för det är väldigt mycket tekniska delar som ligger bakom det här.” (Student PM, 2016)

Student Infocom 2 (2016) jämförde attityden till personlig information på webben med hur personlig information, som personnummer och journaler, hanteras av sjukvården. Hen menar att personlig information hanteras varsamt offline medan det inte alls är samma varsamhet online:

”Jag tror att folk har lite svårt att fatta allvaret, eller konceptet. Det känns inte så viktigt, vem bryr sig om mina sökningar liksom.”

Related documents