• No results found

4. TEORI

6.4 VÄGEN TILL HR

De intervjupersoner vi har varit i kontakt med menar samstämmigt att vägen oftast är lång till HR och att det krävs en erfarenhet från arbetslivets olika sidor samt en relevant grundutbildning som ger en trygg bas att stå på. Detta gjorde att vi ville fördjupa oss i hur vägen till HR kan se ut. Texten som följer är en redovisning av den information om ämnet som vi har erhållit under intervjuernas gång.

Under intervjuerna har alla intervjupersoner pratat om hur vägen till ett HR - center kan se ut. Under arbetets gång har alla fem intervjupersoner försökt sätta sig in i vår studie – och

yrkesvägledarutbildning och kompetens ut ifrån det material vi har skickat till dem. Baserat på en av våra frågor har de sedan förklarat hur de personligen, och ur eget perspektiv, tror att vår väg till ett HR yrke kan se ut. Gemensamt har de alla menat att hundåren måste upplevas. Någon kort väg in i HR yrket tror de inte finns för nyutbildade studie – och yrkesvägledare, utan en ömsesidig uppfattning är att det krävs en annan typ av kunskap än den vi besitter som exempelvis arbetsrätt, affärsjuridik och ekonomi m.m. Deras förklaring till att arbetsrätt eller affärsjuridik hade varit en bra kompletterande kunskap är på grund av att HR består av många olika avdelningar där denna kompetens är nödvändig. Anledningen till varför just denna typ av kompetens är oumbärlig är att HR yrket innefattar så många olika moment, exempel på dessa är rekrytering, arbetsmiljöfrågor och juridiska frågor. Viss kunskap av gemensam förståelse gör att man pratar samma språk vilket underlättar när man pratar med sina kollegor om de olika situationerna man hamnar i på ett HR centra.

Som vi uppfattade det var det två av fem som ansåg att en ekonomiutbildning är ”nästan” ett måste på ett HR center. En av dem gick närmare in på varför det var så viktigt. Hon berättade att i hennes fall var hon tvingad via siffror förklara för hennes chefer hur hon tänker, det är resultatet som är viktigast för dem och inte orden hon säger. När det gäller kompetensutveckling utav kunskap säger fyra av fem att en komplettering av dess två ämnen skulle göra oss mer attraktiva inom HR och andra personaladministrativa arbeten och menar ju mer kunskap man besitter desto lättare blir förståelsen över kunskapsgränserna i en organisation som ett HR center. Att vägen till HR är lång som vi tidigare nämnde, beror på att de alla poängterande att ”vi måste få en egen erfarenhet av vad arbetslivet går ut på” och för ett HR center är det viktigt med olika kunskaper kunna tillgodogöra sig sin livserfarenhet och kunna omsätta denna i praktiken. Utifrån vår utbildning, studie - och yrkesvägledarprogrammet, har vi de ämnen som krävs.

Efter att intervjupersonerna tagit del av den korta beskrivningen som vi skickat om vår utbildning och de ämnen vi läser anser de att vi har en bra baskunskap att arbeta med. Våra intervjupersoner säger däremot att beskrivningen de fick var för otillräcklig för att de skulle kunna uttala sig om vår utbildning. De har inte heller haft tillräcklig tid att fördjupa sig i våra olika ämnen. Detta gör att de inte vill uttala sig om våra chanser att bli anställda på en HR avdelning. Intervjupersonerna säger samtliga, att vi har potential för att kunna finna arbete inom ett HR center, framför allt inom de områden som har med anställning av personal, omställning i organisationen och samtal att göra. Vägen dit kan förmodligen bli lång.

Samtliga fem kommenterade att våra kunskaper inom samtalsmetodiken var väldigt meriterande och de ansåg att även beteendevetenskap är en kunskap som är väldigt viktig när man har med så mycket olika individer att göra. För att få en rättvis förståelse om hur människor fungerar, reagerar och agerar är det nödvändigt att verksamheten inom de stora företagen förstår innebörden och relevansen av behovet av kommunikation. Relevansen ligger i kommunikationen på olika nivåer och i olika riktningar som exempelvis de olika planen mellan chefer samt andra förbindelse element. Vi förstod även att kunskap om samhället och inte minst om arbetslivet gör att vi därigenom får ett annat perspektiv om hur företag fungerar och hur sambandet mellan företag och arbetslivet fungerar. Vi tolkar vidare att intervjupersonerna är positiva när de säger att ”vägledningen i sig är väldigt bra med tanke på alla medarbetarsamtal och andra samtal som förekommer inom större företag”. Det kan ofta uppstå problem som måste lösas genom ett möte och ett samtal. Detta ledde även oss in på hur coachning används och fungerar på större företag. Samtliga berättade att coachning används för chefer som behöver stöttning i sin chefsroll för att i sin tur kunna stötta sina medarbetare. Några av de företag vi har besökt har egna coacher, andra köper in dessa tjänster vid behov. Som vi tidigare nämnt bör vi utöka våra kunskaper inom vissa områden, samt ha en bred arbetslivserfarenhet för att söka till ett HR - center, detta är för att få en djupare förståelse av hur ett HR - center arbetar. Våra intervjupersoner menar också att specifik branschkunskap är viktig för att bli ett med det företaget man är anställd på. Denna branschkunskap kan innefatta exempelvis förståelsen av sin egen tjänst, vikten av en bra interaktion mellan företaget och kunden och sist men inte minst en bra kommunikation mellan en själv och anställda som innehar en annan typ av kompetens och yrkesområde. Flera av våra intervjupersoner menar att det skulle vara bra om vi kom in ”bakvägen”, antingen som uthyrningspersonal på ett HR för att lösa ett specifikt projekt eller söka som assistent på ett uthyrningsföretag eller ett HR center. Vidare menade de även att det handlar mycket om den egna inställningen, vart och hur långt man villkomma i sin karriär och i sitt privatliv. De var också tydliga med att säga, ta för er, ha en vilja att lära er och visa vem ni är, då kommer ni att komma längre än ni vet och tror. Att arbeta ger en erfarenhet som fortgår under individens hela liv, det blir en slags ”tyst kunskap”. Just detta menade våra intervjupersoner, det är en viktig bit i en individs liv. Men som vi nämnde tidigare, måste det till teoretiska ämnen för att praktiskt kunna utöva sin kunskap.

Related documents