• No results found

I det här avsnittet fokuserar vi helt på de faktorer som genomsyrar den övergripande processen med företagsvärdering och som vi även har undersökt genom vår utskickade enkät till branschfolket och vi har valt att dela in de viktigaste värdedrivarna, enligt branschfolket, i särskilda avsnitt. Dessa avsnitt kan sägas ha en icke-materiell karaktär. Vi inleder med att diskutera och analysera ägarens roll och betydelse sett till olika företagstyper. Avslutningsvis kommer vi att diskutera den så kallade fullständiga balansräkningen, som även tar upp resurser utav icke materiell karaktär och kan därför ses som ett komplement till den traditionella balansräkningen i ett företags externa redovisning.

Ägaren

Branschfolket har enats om att ”verksamheten hårt knuten till tidigare ägare” är den viktigaste variabeln som köpare använder sig för att få ner priset och det här gäller främst för små företag. Vi anser att det är rimligt då det i ett litet aktiebolag exempelvis är så att, ägaren ofta är hårt knuten till företaget, något som bör påverka värdet på det mindre företaget när köparen analyserar värdet på det. Det kan även vara så att företagets kundrelationer är starkt knutna till tidigare ägare i de mindre företagen, något som även bekräftas både i teorin och i empirin. Vi anser att detta kommer påverka köparens uppfattning om värdet på företaget och därför vara avgörande för det pris som denne i slutändan kan tänkas ge för företaget.

48

86

Allansson49 nämner att det bästa alternativet är om den före detta ägaren stannar kvar i bolaget, gärna 2-3 år efter överlåtelsen. Om denne inte vill stanna kvar så bör en VD utses i god tid innan försäljningen som då har möjlighet att träda in i företaget efter överlåtelsen. Allansson nämner även att den mentala processen som säljaren går igenom vid en överlåtelse måste försöka överbryggas. Då säljaren måste ha klart för sig varför denne säljer och att denne faktiskt vill genomföra överlåtelsen.

Ägaren i mindre företag har vanligtvis en annan roll än i de större företagen, menar Johansson, då det i mindre företag ofta är så att ägaren och företagsledningen är samma person och det även är den som kritiskt granskar företagets utveckling. Det stöds av Magnusson50som säger att ägaren i de större företagen spelar en mindre roll medan ägaren i ett litet företag spelar en avgörande roll. Magnusson menar att det även innebär en stor risk att köpa ett sådant företag där ägaren spelar en viktig roll, eftersom ägaren är så pass knuten till företagets utveckling. Förvisso brukar det finnas särskilda avtal som binder ägaren till företaget, även en viss bestämd tid efter en överlåtelse. Det här görs för att förbereda den nya ägaren som efterträder den gamla, på det nya företagets verksamhet, något som även genomförs för att eliminera eventuella negativa synergier, menar Magnusson. Olsson51 menar även att köparen inte ska räkna med att ett lönsamt företag som förvärvas kommer att vara lika lönsamt efter förvärvet då affärsmannaskapet hos ägaren är en avgörande faktor, vilket stärker argumentet om ägarens betydelse, anser vi.

Kunderna

Enkätundersökningen vi har gjort visar på tydliga tendenser när det gäller vilka faktorer som är viktiga för värderingen av företaget på den säljande sidan. Resultatet visar att ”etablerade

kundrelationer” förmodligen är det viktiga argumentet för att öka det pris som förhandlas

fram med den köpande parten. Branschfolket verkar vara eniga om att etablerade kundrelationer är den viktigaste värdedrivaren för alla företagsformer men utmärkande för tjänsteföretag. Resultatet är förståligt då exempelvis en revisionsfirmas kunder och de relationer som är knutna till dessa förmodligen är den viktigaste framgångsfaktorn för firman.

49

Kjell Allansson, Koncernchef och VD, Nossevo Invest, intervju 14/5 2009, Nybro

50

Carl-Fredrik Magnusson, Corporate Finance, Öhrlings PricewaterhouseCoopers, intervju 20/4 2009, Kalmar

51

Analys

87

Personalen

”Kompetent personal” har visat sig vara viktigt i tjänsteföretag men framförallt när det gäller

tillverkande företag. Vilket tyder på att värdet på tillverkande företag i mångt och mycket baseras på kompetent och erfaren personal, menar vi. Att detta är viktigt anser vi kan bero på att då tillverkningsindustrin många gånger idag kräver utbildad personal i form av ingenjörer och robottekniker exempelvis så är det viktigt att personal stannar. Även annan yrkesskicklighet i företaget kan ses som nödvändigt av köparna.

Vår undersökning visar även att ett stort beroende av övriga nyckelpersoner är en viktig faktor för prissättning främst när det gäller tjänsteföretag. Det här kan bero på att många företag grundar sin verksamhet på en mindre operativ kärna av kompetent personal. Allansson52 lyfter även fram en annan del som inkluderas i Johanssons (2005) modell över den fullständiga balansräkningen, nämligen humanresurser, som värdefulla när det gäller ett företags värde. Allansson menar att om det förvärvade företaget har kunnig personal så höjer det även värdet på företaget och således även priset.

Tjänsteföretagets personal är väldigt viktigt för företaget, eftersom deras kunskap och erfarenhet är avgörande för verksamheten. Det innebär samtidigt att köparen kommer att värdesätta tjänsteföretaget efter dessa nyckelpersoner och kommer att värdera företagets värde högt eller lågt beroende på om dessa nyckelpersoner stannar. Johansson (2005) beskriver även liknande argument och menar att företag som hamnar i den situationen, att de blir väldigt beroende av vissa nyckelpersoner, borde satsa mer tid och energi på att utveckla nya produkter eller utveckla de befintliga exempelvis. Vi anser att det här kan vara en god idé då fokus flyttas från nyckelpersonerna och deras kunskap för att istället fokusera mer på de produkter företaget tillverkar och utvecklar. Något som vi anser främst gäller tillverkande företag. Magnusson53 beskriver att det är lämpligt att köparen informeras om vilka personer inom företaget som är nyckelpersoner, så att köparen kan vidta rätt åtgärder för att behålla dessa inom företaget. Allansson nämner dock att det är mycket svårt att binda nyckelpersoner till det förvärvade företaget genom avtal, det handlar snarar om att ha någon slags dialog med dessa personer för att höra om de är intresserade av att stanna kvar inom företaget även efter överlåtelsen.

52

Kjell Allansson, Koncernchef och VD, Nossevo Invest, intervju 14/5 2009, Nybro

53

88

Övriga faktorerEn annan värdedrivare som i vår undersökning visade sig vara viktig för att

öka priset är ”etablerat varumärke”. Den här faktorn visade sig vara viktigast i framförallt stora företag och handelsföretag vilket, vi anser, inte är så märkligt då produkten som företaget säljer vanligtvis är starkt kopplat till företagets varumärke som även avgör dess popularitet och potentiella framgång. Allansson beskriver även att företag som har en egen produkt även måste ha goda kunskaper inom marknadsföring, något som köparen bör väga in i värderingen.

Det näst viktigaste argumentet för att få ner priset på objektet från den köpande sidan var att företaget har oetablerad produkt visar vår undersökning. Framförallt visar det sig vara viktigt när det rör sig om ett nystartat företag. Vi uppfattar det således som att en potentiell köpare av ett nystartat företag lägger stor vikt vid att företaget inte har någon välkänd och etablerad produkt på marknaden, vilket gör att riskerna ökar och därmed minskar betalningsviljan.

Våra resultat visar även att argumentering för den ogynnsamma konkurrenssituation anses som viktigt av branschfolket, för de flesta bolagstyperna. Det vill säga köparen väger in eventuella konkurrenter till företaget i sin värdering av objektet och det pris denne är redo att betala.

Den fullständiga balansräkningen

De värdedrivare vi har berört ovan kan sägas vara utav slaget icke materiella och ingår ytterst sällan i företagets externa redovisning. En utomstående värderare kan dock hjälpa en potentiell säljare att finna ett värde på sådana delar av företaget som är svåra att uppskatta och värdera och som vanligtvis inte ingår i företagets externa redovisning, det vill säga icke- materiella resurser exempelvis kundrelationer, varumärken med mera. Allansson54 nämner exempelvis att det är vanligt att i mindre företag då ägarens engagemang i företaget inte går att mäta i kronor och ören, att dessa värden även sällan visas i företagets redovisning. Likaså det är vanligt att denne har tagit ut för lite ersättning från sitt företag. Det här är något som måste justeras vid en överlåtelse, menar både Allansson och Olsson55.

Johansson (2005) beskriver den ”fullständiga balansräkningen” (se figur 6), där sådana delar tas upp som normalt sett inte tas upp i den traditionella balansräkningen i ett företags

54

Kjell Allansson, Koncernchef och VD, Nossevo Invest, intervju 14/5 2009, Nybro

55

Analys

89

redovisning. Dessa är framförallt av icke-materiell karaktär och måste därför beskrivas i ord samtidigt som de i många fall även påverkar ett företags värde, menar Johansson.

Vi anser även att den information kring företagets historik som värderaren har tillgång till genom diverse databaser bör ses som väldigt viktig även för köparen. Samtidigt kan dessa vara värden, som värderaren uppskattar och bedömer, vara utav sådan art som den externa redovisningen inte visar exempelvis kundbaser eller företagets kompetens och utvecklingsmöjligheter.

Den fullständiga balansräkningen som Johansson beskriver sammanfattar på ett bra vis de icke-materiella faktorer som vi delvis har undersökt genom vår enkätundersökning anser vi och understryker även dessa delars betydelse för de olika företagstyperna samt det värde som vanligen förknippas med dessa. Vår genomförda enkätundersökning, riktad till branschfolket, har således visat tendenser på att dessa delar som ingår i den fullständiga balansräkningen även är avgörande faktorer vid värderingen.

Related documents