• No results found

4.2 L ANDSKAP OCH KULTURMILJÖ

4.2.2 Värdefulla objekt

Värdefulla objekt i landskapet och kulturmiljön på nationell och landskapsnivå har klar-lagts ur befintliga utredningar inom ett avstånd på cirka 35 kilometer från projektområ-det (figur 4-9).

Väster om projektområdet finns Tornedalens nationellt värdefulla landskapsområde och en byggd kulturmiljö av riksintresse, bebyggelsen längs Torneälvens stränder. Projekt-området sträcker sig som närmast till gränsen för dessa värdefulla objekt. Avståndet från de värdefulla objekten till närmaste vindkraftverk är som minst 2,2 kilometer. (Mil-jöministeriet 1992b, RKY 2009)

- Tornedalen representerar det äldsta och mest traditionella kulturlandskapet i Keminmaa. Det stiliga, gamla byggnadsbeståndet avspeglar byarnas välstånd.

Torne älv med sina forsar och öar utgör en imponerade ram för kulturlandskapet.

Kulturlandskapet är utpräglat. Längs stranden finns ett översvämmat ängsområde och högre upp böljar åkrar och bebyggelsen ligger som ett band längs vägarna.

Det äldsta och ståtligaste byggnadsbeståndet ligger mellan riksvägen och älven.

På många ställen öppnar sig vackra vyer över älvdalen. I trakten av Korpikylä och mot norr börjar man i landskapet som omger älvdalen kunna urskilja de skarpa formerna i Nordbottens höjd-och älvregion.

- Kainuunkyläs ståtliga allmogebebyggelse ligger som ett glest pärlband längs by-vägen i den vida Tornedalen, som är ett av de områden med äldst och tätast per-manentboende i Norra Finland. I byarna Kainuunkylä och Armassaari ligger de gamla stomfastigheternas gårdstun med ståtliga allmogebyggnader från 1800-talet och 1900-talets början i det öppna landskapet på väl synliga platser på älvbrinken eller i skogsslänten. De stora låglänta ängsöarna i älven intill byarna är gårdarnas betesöar. Bakom de skogklädda höjderna som kantar älven finns stora obebodda vildmarker, skogar och myrmarker.

(Miljöministeriet 1992b, RKY 2009)

Aavasaksas nationellt värdefulla landskapsområde ligger som närmast på 3,5 kilometers avstånd norr om projektområdet. Från toppen av Aavasaksa är avståndet till de närmaste vindkraftverken cirka 10,5 kilometer. På cirka 9 kilometers avstånd från projektområdet finns huvudbyggnaden till Kristineströms såg (RKY-objekt Kristineström och Ainola).

På cirka 11 kilometers avstånd norr om projektområdet finns de nationellt betydelsefulla kulturmiljöobjekten Aavasaksa Kronoparkens turistbyggnader och Struves gradmät-ningskedja. Struves gradmätningskedja godkändes år 2005 också till listan över världs-arv där den representerar vetenskaps- och teknikhistoria. (Miljöministeriet 1992b, RKY 2009, Museiverket 2014b)

- Aavasaksa-höjden är en av de äldsta och mest kända utsiktsplatserna och turistmå-len i Finland. Det imponerande berg- och älvlandskapet samt midnattssoturistmå-len har lockat resande till höjdens topp sedan 1600-talet. De kraftiga kontrasterna gör vy-erna över Aavasaksas landskap särskilt imponerande. Det låglänta odlingsland-skapet i Tornedalen och den gamla välmående bebyggelsen omgärdas av de skog-klädda höjdernas mörka toppar. (Miljöministeriet 1992b, RKY 2009, Museiverket 2014b)

Ratasjärvi, som är såväl ett nationellt värdefullt landskapsområde som en byggd kultur-miljö av riksintresse ligger på cirka 24 kilometers avstånd från projektområdet. Det nat-ionellt värdefulla landskapsområdet vid Lohijärvi-Leukumanpää ligger på cirka 30 km avstånd från projektområdet. Ainola vildmarksvilla (RKY-objekt Kristineström och Ai-nola) ligger på cirka 30 kilometers avstånd. (Miljöministeriet 1992b, RKY 2009)

I Västra Lapplands landskapsplan anvisas Ratasjärvi, Lohijärvi-Leukumanpää, Aava-saksa och Tornedalen som viktiga områden med tanke på kulturmiljön eller

landskaps-vården (ma). Aavasaksa och Torne älvdal utgör också ett av Finlands 27 nationalland-skap. Nationallandskapen är exempel på de mest representativa natur- och kulturdragen i landets olika delar och miljöministeriets arbetsgrupp för nationallandskap har ansvarat för valet av dem. (Finlands miljöcentral 2014)

Inom projektområdet finns en känd odaterad fast fornlämning (Reväsvaara Laki-Autto, mj-beteckning 1000011613). Nästa kända fornlämning ligger på cirka 1,4 kilometers avstånd söder om projektområdet (Huitaperi, mj-beteckning 1000016398). Objektet ut-gör en del av Struves mätningskedja. (Museiverket 2014a)

I Torneälvens delgeneralplan har det längs Torneälven anvisats flera landskapsmässigt värdefulla åkerområden (MA), som närmast på bara cirka en kilometers avstånd från projektområdet och på cirka 3,3 kilometers avstånd från närmaste vindkraftverk. Områ-den som är värdefulla för bybilOmrå-den har anvisats som närmast på cirka 500 meters av-stånd från projektområdet och på cirka 3 kilometers avav-stånd från närmaste vindkraft-verk.

På den svenska sidan har Tornedalen anvisats som en nationellt värdefull kulturmiljö och det finns också rikligt med fornlämningar på området. (Riksantikvarieämbetet 2014)

Figur 4-9. Värdefulla objekt på nationell och landskapsnivå i projektområdets omgivningar samt kända fornlämningar. Projektområdets läge visas i blått. (Lantmäteriverket 2014, Museiverket 2014a, Riksantikvarieämbetet 2014, Miljöförvaltningen 2014)

Inventeringen av landskapsområden som är värdefulla på nationell och på landskapsnivå har uppdaterats och kompletterats i Södra och Mellersta Lappland under åren 2011–

2013. Avsikten med inventeringen är en uppdaterad granskning av landskapsområden som är värdefulla på nationell och landskapsnivå samt bestämning av nya landskapsom-råden. Inventeringen är en del av den uppdateringsinventering av landskapsområden som genomförs i hela landet. (Muhonen & Savolainen 2014)

Av de inventerade objekten finns fyra inom en 35 kilometers radie från vindkraftspar-ken (figur 4-10). I inventeringen har det föreslagits att Aavasaksa, Lohijärvi och Torne älvdal ska behålla status som nationellt värdefullt landskapsområde. Ratasjärvi anses inte lämpa sig som landskapsområde. I inventeringen har det inte föreslagits nya värde-fulla landskapsobjekt på nationell eller landskapsnivå inom 35 kilometers radie från vindkraftsparken. (Muhonen & Savolainen 2014)

Figur 4-10. Objekt i uppdaterings- och kompletteringsinventeringen för nationellt värdefulla landskapsområden inom 35 kilometers radie från vindkraftsparken. Projektområdets läge visas i blått.

Lokalt värdefulla objekt har klarlagts inom ett avstånd på 12 kilometer från projektom-rådet. Som utgångsmaterial har använts guiden Lapin perinnemaisemat (Kalpio &

Bergman 1999) samt Lapin kulttuuriympäristöohjelmaa (Lokio 1997).

Av de värdefulla objekten i Lapplands kulturmiljöprogram (figur 4-11) ligger Torneda-lens kulturlandskap Pekanpää-Kainuunkylä-Nuotioranta närmast projektområdet, på dess västra sida. Området har också klassats som nationellt värdefullt. Längs Torneda-len finns också nationellt, landskapsmässigt och lokalt värdefulla vårdbiotoper.

I guiden Lapin perinnemaisemat presenteras flera vårdbiotopobjekt inom en radie på 12 kilometer från projektområdet (figur 4-12). Objekten är bland annat lokaliserade till Pe-kanpää- och Niittysaari-områdena.

Figur 4-11. Utdrag ur Lapplands kulturmiljöprogram (Lokio 1997). Projektområdets gräns visas i blått.

Figur 4-12. Utdrag ur guiden Lapin perinnemaisemat (Kalpio & Bergman 1999).

Projektområdets ungefärliga läge visas med en blå punkt.