• No results found

Värdegrunden i den israeliska kursplanen i Historia

4. Resultat

4.2 Värdegrunden i den israeliska kursplanen i Historia

Den israeliska kursplanen i Historia har även den en uppdelning i syfte och centralt innehåll. Dock är dessa indelade i årskurser istället för ett för hela högstadiet som vi har i Sverige. Syftet heter i den israeliska kursplanen targets eller mål. Målen är en omskrivning av det centrala innehållet nerkortat i punkter. Exempel på detta är att det i målet står att ”The students will know the new inventions of the print, navigation, sailing vehicles and understand how it changed the world and influenced the society,”114 medan det sedan beskrivs mer ingående i det central innehållet vad det är läraren ska undervisa om. Där står det istället ”Changes in a world of knowledge”115 som rubrik och under rubriken finns punkter som läraren ska ta upp på lektionen. Exempel på punkter under rubriken är ”The invention of printing and its influence on spreading knowledge”116

och ”Geographical discoveries”117. Det centrala innehållet i den israeliska kursplanen i Historia innehåller punkter som läraren ska använda sig av för att eleverna ska kunna nå upp till de targets som finns beskrivna i kursplanen.

Eftersom att den israeliska kursplanens targets är korta och innefattar stora ämnesområden har vi inte hittat formuleringar som vi kan koppla till våra undersökningsbegrepp bland dessa. Men i deras förlängning i det centrala innehållet har vi kunnat hitta formuleringar som vi skulle kunna koppla till den svenska kursplanen och läroplanen efter viss tolkning. Ännu en gång måste tolkning göras vilket innebär att våra erfarenheter spelar in och gör att en annan tolkare skulle kunna få fram en annan tolkning.

114

Israels kursplan i Historia åk. 7. וריכי תא תואצמהה תושדחה (סופדה, ירישכמ טווינה ילכו טישה) וניביו דציכ ןה וניש תא ינפ םלועה ועיפשהו לע ייח טרפה הרבחהו (תואמ 16-15).

115 Ibid.

116 Ibid. תאצמה סופדה: היגולונכט השדח התעפשהו לע עדיה ותצפהו 117

33

Det centrala innehållet i Israels kursplan i historia innehåller en rad formuleringar som kan kopplas till den svenska skolans värdegrund. De ord i formuleringarna vi valt att belysa är; migration, acceptance, human rights, civil rights, slogan of the revolution,

social justice, liberalism och minority rights. Formuleringarna finns att återfinna i

israels årskurs sju till nio kursplan i Historia. Precis som i den svenska kursplanen i Historia finns orden utskrivna i formuleringar som beskriver vad läraren ska undervisa om. I den israeliska kursplanen för årskurs sju står det att läraren ska undervisa om: ”The migration of different peoples and its influence on the creation of new monarchies in Europe”118 och ”The acceptance of Christianity by population in Europe.”119 I årskurs åtta ska eleverna lära sig om:

“The confidence in progress and reorganization of the human society based on scientific principles: Social contract, separation of powers, acknowledge of human rights.”120

Israelisk kursplan årskurs 8 Men de ska även gå igenom “The declaration of independence, constitution, declaration of civil rights”121, “Slogan of the revolution: ’freedom, equality, comradeship”122

och “Socialism: Ideology of social justice.”123

Utöver detta ska eleverna i årskurs åtta lära sig om ”Liberalism - Adoption of enlightenment ideas in the modern state - political rights and personal freedom,”124 men också ”Minority rights and acknowledgement of Jews as a national minority.”125

Alla citat är tagna ur olika ämnesområden och hör inte ihop.

Inte alla våra undersökningsbegrepp finns bokstavligt utskrivna i Israels kursplan i Historia men däremot finns essensen av dem. För att kunna hävda detta måste vi göra en tolkning av det som står i den israeliska kursplanen i Historia. Ett av våra undersökningsbegrepp finns utskrivet i kursplanen och det begreppet är minoriteter. Eftersom att inte något av de andra undersökningsbegreppen finns utskrivna måste vi tolka det som står, även om tolkningarna i många fall känns självklara. Formuleringar

118

Israels kursplan i Historia åk. 7. תדידנ םימעה (תשילפ םיטבש םינוש הפוריאל) התעפשהו לע תורצוויה תוכלממ הפוריא.

119 Ibid. תלבק תדה תירצונה לע ידי ימע הפוריא תכיפהו תורצנה תדל תטלשה הפוריאב.

120 Israels kursplan i Historia åk.8. הנומאה המדקב ןוגראבו שדח לש הרבחה לע יפ תונורקע םייעדמ: הנמאה תיתרבחה,

רפהתד תויושר הרכההו ויתויוכזב תויעבטה לש םדאה.

121

Israels kursplan i Historia åk. 8. תזרכה תואמצעה, הקוחה, תליגמ תויוכזה

122 Ibid. תמסס הכפהמה “תוריח, ןויווש הווחאו. 123 Ibid. םזילאיצוס: היגולואדיא ןעמל קדצ יתרבח

124 Ibid. םזילרביל – ץומיא תונויער תורואנה הנידמב תינרדומה 125

34

från den israeliska kursplanen som berör mänskliga rättigheter, medborgerliga rättigheter och social rättvisa ingår i begreppet jämlikhet, dock finns inte ordet jämlikhet utskrivet.

Liberalism handlar om att människan ska vara fri kan också kopplas till jämlikhet. Jämlikhet som begrepp kan i sin tur kopplas till jämställdhet mellan könen och homosexuellas rättigheter. Dock kan vi inte genom israeliska kursplanens innehåll se att detta ingår då innehållet inte specificerats ytterligare. Just sexualitet och kvinnans roll tas inte upp som ett ämne i de årskurser som behandlas i denna uppsats och vi kan därför inte se att detta tas upp i skolan genom att läsa den israeliska kursplanen i Historia.

När vi skulle jämföra de båda ländernas innehåll som går att koppla till den svenska läroplanens värdegrund utgick vi från våra undersökningsbegrepp. Den svenska kursplanen i Historia har ett innehåll med formueleringar och uttryck som är nära besläktade till våra undersökningsbegrepp och vi tycker oss kunna se att lärarnas undervisning ska vara kopplad till denna typ av begrepp.

För att hitta samma begrepp i den israeliska kursplanen måste en större tolkning göras. Det är enligt oss inte lika tydligt beskrivet hur de ska jobba med värdegrundsrelaterade begrepp. Dessutom är många av delarna i den israeliska kursplanen valbara vilket kan göra att de begrepp vi har kopplat till den svenska läroplanens värdegrund kan falla bort för att ge plats åt undervisning om något annat.

Undervisningen av den svenska läroplanens värdegrund är utifrån de begrepp vi har valt mer utvecklad i Sverige än i Israel. Det finns dock spår som tydligt går att koppla till den svenska läroplanens värdegrund även i den israeliska kursplanen i Historia.

Related documents