• No results found

VÄSTRA SÖRMLANDS RÄDDN GSTJ ~~ N

In document Sammanträdande organ Tid Plats (Page 178-190)

~ ~'~ ~,

Marita Bengtssc~i ar -E •i c å

Karl Källandes Peter Vogt

...

Lars Wigströin Certifierad kommunal revisor

Oktober 2oi1

<, ~

C'?

i~~ ~L *~ i ~ Y ,r~~ '►n r., 1~Y J I,, 8'g, ~,It g

d ~, `~

.A~

~~ ~~~°a ~öx~~~~ ~s :~.äc~dnir~g~tj äns~

.,.

JAS

~,,..,:::r...

Delårsrapport 2011

i Sammanfattande bedömning 1

2 Inledning 3

2.1 Bakgrund 3

2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 3

2.3 Revisionskriterier 3

2.4 Metod 4

g Gransleningsresultat 4

3.1 Rättvisande räkenskaper och god redovisningssed 4

3.2 God ekonomisk hushållning 5

g.2.1 Finansiella må1 5

3.3 Må1 för verksamheten 6

3.4 Bedömning av måluppfyllelse 6

3.5 röivaltningsUerättelsensinnehåll och struktur 7

3.5.1 Övriga iakttagelser förvaltningsberättelsen 7

3.6 Resultatanalys 7

PwC

Delårsrapport 2011

PwC har på uppdrag av förbundets förtroendevalda revisorer granskat förbundets delårsrapport för perioden 2o11-oi-ol — 2o1i-o~-3i. Uppdraget ingår som en obligatorisk del av revisionsplanen för 2oi1.

Syftet med granskningen är att ge förbundets revisorer ett underlag för sin

bedömning av om delårsrapporten är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed samt om resultatet är förenligt med de mål som förbundet beslutat.

Revisorernas uttalande avges i den bedömning som de avlämnar till fullmäktige i medlemskommunerna isamband med att delårsrapporten behandlas.

Resultatet för perioden är positivt+o,~ Mkr (+o,~ Mkr), vilket är jämförbart med motsvarande period föregående år. Prognosen för helåret pekar mot ett överskott på 0,1 Mlcr. Bedömningen i delårsrapporten är att balanskravet kommer att uppfyllas.

Utifrån genomförd granskning gör ~ri följande bedömning av förbundets delårsrapport:

o Har delårsrapporten upprättats e~zligt lagens krav och god redouis~~i~zgssed?

Delårsrapportenhar samma utformning som föregående år och vi bedömer att förUundets delårsrapport är upprättad i enlighet rued lagens krav och god redovisningssed.

Utifrån gjord övergripande granskning av rälceiislcaperna bedömer vi att förbundets ekonomiska resultat på +o,~ Mnlcr och ställning per 2011-0~-31 i allt väsentligt är rättvisande.

Vi bedömer att den analys som gjorts och de lcoinmentarer som lämnats om den ekonomiska situationen och utvecl~lingen kan utvecl~las i avseende på analyser av ekonomi, prognoser och nyckeltal.

Vi bedömer att den personalelconomislca redovisningen lean utveel~las.

Vår bedömning är att direktionen skall ta fram föreskrifter och anvisningar för upprättandet av delårsrapporten.

f Uppfijller resultatet i delårsrapporten de av direktione~z fastställda finansiella målen?

Vi bedömer att utvärderingen av de 2 finansiella målen (av 5) som redovisas i delårsrapportengev en rättvisande bild av måluppfyllelsen. De övriga tre målen kommer att utvärderas i årsredovisningen.

Uppfyller 1•esicltatet i delårsrapporten de av direktzonen fastställda målen för verksamlzeten?

De kommentarer som lämnas till verksamhetsmålen iaysnittet om

"Uppföljning av direktionens vilja" ger viss vägledning i vilken omfattning 1 av 9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

målen har uppnåtts eller ej. För flertalet av målen anges att dessa slca utvärderas i samband med årsredovisningen.

Då målen nyligen är antagna har ännu inte mätmetoder för utvärdering utvecldats. Då ingen utvärdering av verksamhetsmålen har gjorts i delårsrapporten lean vi inte lämna någon bedömning i denna del.

Vi noterar dock att de framtagna målen ger bra förutsättningar för styrning och uppföljning av förbundets verksamhet.

o Uppfyller delårsrapportensyRet att ge direktionen möjlighet att använda den som ett underlag för styrning, ledning och kontroll av verksamheten?

Vår samlade uppfattning är att delårsrapporten lean utvecl~las i avseende på utvärdering av målen, nycleeltal och verlesamhetsmått fär att uppfylla syftet att ge direlctioneil ytterligare möjlighet att använda den som ett underlag för styrning, ledning och kontroll av förbundets samlade verksamhet.

2 av 9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

~ ~.~~.'

?~r~ ~3crlcgx°t~~~c~

Kommuner, landsting och kommunalförbund är enligt den leommunala

redovisningslagen (KRL), skyldiga att minst en gång om året upprätta en särskild redovisning (delårsrapport) för verksamheten från årets Uörjan.

KL9kapga~

Revisorerna ska11 bedöma om resultatet i delårsrapporten som enligt 8 kap. 20 a §skall behandlas au fullmäktige och årsbokslutet är förenligt med de målfullmäktige beslutat.

Revisorernas skriftliga bedömning skall biläggas delårsrapporten nch årsbokslutet.

Revisorernas bedömning av delårsrapporten slca grundas på det elconomislca resultatet och uppfyllelsen av fullmäktiges mål för ekonomi och verksamhet.

Granskningen syftar till att bedöma om delårsrapporten ger svar påföljande re~risionsfrågor.

Har delårsrapporten upprättats enligt lagens krav och god redovisningssed?

o Är resultaten i delårsrapporten förenliga ined de av fullmäktige fastställda finansiella målen, d.v.s. finns förutsättningar att målen kommer att uppnås?

Är resultaten i delårsrapporten förenliga med de av fullmäktige fastställda målen för verksamheten, d.v.s. finns förutsättningar att målen kommer att uppnås?

o Uppfyller delårsrapporten syftet att ge direktionen möjlighet att använda den som ett underlag för styrning, ledning och kontroll av verl~.samheten?

Granskningen har utförts enligt god revisionssed. Det innebär att granskningen planerats och genomförts ur ett väsentlighets- och riskperspektiv fär att i rimlig grad kunna bedöma om delårsrapporten iallt väsentligt ger en rättvisande bild.

Granskningen omfattar därför att bedöma ett urval av underlagen för den informa-tion som ingår i delårsrapporten. Då vår granskning därför inte varit fullständig utesluter den inte att andra än här framförda felaktigheter kan förekomma.

Direlctioilen är ansvarig för upprättandet av delårsrapporten som enligt 81cap. 20 a

§ KL slca behandlas av leommunfullmälctige.

Granskningen av delårsrapporten innebär enbedömning av om rapporten följer:

Kommunallagen och lag om kommunal redovisning God redovisningssed

Interna regelverk och instruktioner

3av9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

o Fullmäl~tigeUeslut och direktionens beslut

~~.~ 1~1~ef_-c~c~

Granskningen har utförts genom:

- Analys av relevanta dokument

- Granska specifikationer nchunderlag till väsentliga balansposter i den omfattning som lorävs för att i allt väsentligt säkerställa en rättvisande redovisning

- Översiktlig analys av resultaträlaiing stmt resultatprognos för året

- Översiktlig analys av nyckeltal för verksamhet och ekonomi i den omfattning som lorävs för att bedöma om resultatet är förenligt med de av fullmäktige fastställda målen

Intervjuer med berörda tjänstemän

- Granska oin måluppfyllelsen redovisas på ett sådant sätt, så att den medger att fullmäktige ges tillräcl~liga förutsättningar för att bedöma periodens mål-uppfyllelse.

Granskningen är inte lika omfattande som granskningen av årsredovisningen utan finer översiktlig. Granskningen är dessutom mer inriktad på analytisk granskning än på substansgranskning.

e~ c~~~~~~c~~-~c~~ ~°~l~e~~sT~~~~~f ocl~ c~c~c

~•~ci~~å~rzi~€~~sed

Den upprättade delårsrapporten omfattar peiiodenjanuari — juli vilket är i

överensstämmelse med KRL där det sägs att delårsrapporten sleaomfatta minst sex och högst åtta månader. Resultatet för perioden januari —juli uppgår till o,~ Mnlcr.

Förbundets delårsrapport Uestår förutom förvaltningsberättelse av resultaträkning, balansräluiing och finansieringsanalys.

An~risningar och interna föreskrifter som beskriver vad som skall ingå i

delårsrapporten har inte upprättats. I förbundets handlingsprogram framgår endast att delårsrapporten skall behandlas i september.

Uppställningsformen för r~sacltaträkningexc regleras i KRL. Docic loan detaljeringsgraden vara lägre i delårsrapporten än i årsredovisningen.

Resultaträluiingen iförbundets delårsrapport är uppställd på likartat sätt som i föregående årsredovisning. Uppgifter om utfallet för motsvarande period 2009 och 2oio anges son? jämförelse. Budget för perioden anges, samt enprognos för hela 2oi1. Noter finns i tillräcl~lig omfattning. Periodisering har skett av väsentliga

4av9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

poster. En resultatutredande not har ej lämnats då årets resultat bedöms att bli positivt.

%a~sa,~Zöc~esacnatyse~i visar förändringen av likvida medel. Jämförelse görs med motsvarande period 2oog och 2oio.

~alQrc~rälcningeres uppställning regleras i KRL. Detaljeringsgraden kan dock vara lägre än i årsredovisningen. Balansräkningen iförbundets delårsrapport redovisas i huvudsalt på likartat sätt som i föregående årsredovisning.

Jämförelsesiffror lämnas per 2009-0~-31 och 200-o~-3i. Noter finns i tillräcklig omfattning.

~~dömni~ng

Vi har i samUand med genomförd granskning inte funnit något som tyder på att förbundets delårsrapport inte är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed iövrigt. Vi bedömer dock att förvaltningsberättelsen lean utvecldas i avseende på analyser av elconoini, prognoser och nyckeltal.

Vi har gransleat ett urval av de periodiseringar som är gjorda i samband ined delårsrapporten oth konstaterar att väsentliga poster har periodiserats korrekt.

Vår bedömning är att direktionen skall ta fram föreskrifter och anvisningar för upprättandet av delårsrapporten. Arwisningarnabör innehålla uppgifter om delårsrapportens period, förvaltningsberättelsens innehåll ex. omvärldsanalys, väsentliga händelser, ~~illc~ mål som skall följas upp, nyelceltal och verksamhetsmått song skall följas upp som avser både verlesamhet och ekonomi.

~.~~ c~~~ c~l~~~~~~~~~~_z ~~'~ lz~t~1~~~~~rtiri~~

Delårsrapporten iförbundet innehåller finansiella mål och verksamhetsmål som lean ltopplas till god elconoinislc hushållning. Måleri gäller fr.o.m. 1 juli 2oog och har beslutats av rnedlemslcoinmunerna. Medleinskommunernahar isina beslut lämnat anvisningar om att rapporteringen till kommunerna slca ligga i linje med

uppdragets innehåll och struktur. Vilket innebär att målen skall redovisas på en sammanfattande nivå i den ekonomiska redovisningen till kommunerna (i årsredovisningen och delårsrapp~rten).

Medlemskommunerna hat angivit att uppföljningen av verksamhetsmålen (effektmålen) får sloe beskrivande till dess att mätmetoder har framtagits för att

utvärderade enskilda målen.

.?.~ l~iltrnzsiillct r~ic"tl

I delårsrapporten göts en överskådlig avstämning mot de finansiella må1 som n7edlemslcommunerna heslutade om i början av 2009:

5av9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

Fir~ansiell~ mil, fas~stälida av ~ffaEi i delår~rappor~ f~l~luppfyllelse m~dlerrosEcommunerna 2008 20f.~-07-31

VSR ska ha ett positivt årligt resultat. Resultatet vari Om inga oförutsedda delårsrapporten o,~ händelser inträffar kommer Mnkr. Målet är uppnått. årets resultat att bli positivt.

VSR ska ha god budgetföljsamhet så att awilcelsen budgetutfall är högst z %.

VSR ska ha god prognossäkerhet så att avvikelsen prognos utfall är högst 1 %.

VSR ska ha god betalberedskap vilket motsvarar minst enmånads betalningar.

VSR slca värdesäkra det egna kapitalet så att det minst växer motsvarande inflationen.

Målet ej uppfyllt. Enligt prognosen för helår Budgeterat resultat är kommer målet att uppnås.

2 tkr.

Ett av de utvärderade finansiella målen har uppfyllts och ett har inte uppfyllts vid periodens slut. Övriga må1 utvärderas i årsredovisningen.

~.~ ~~c~~,~"~~~ ~e~•I~scr~~a.i~e~e~~

De inål som skall redovisas i delårsrapporten och som gäller fr.o.m. i juli 2oog är kntalet personer som skadas eller omkommer iolyckor —som föranleder räddningsinsats — slca minska över tid.

Kunskapen och förmågan hos allmänheten om olycicsförebyggande nch olycicshanterande åtgärder om olyckor -som kan föranleda räddningsinsats - slca kontinuerligt ölca.

Vid en olyelca -som föranleder räddningsinsats - slca eil första slcadebegränsande åtgärd sloe av enskilda.

o Räddningstjänsten slcavara framnieinom ro minuter vid go % av alla olyckor och inom 3o min vid övriga.

Förbundet har ännu inte utvecklat mätmetoder för utvärdering av målen av samtliga verksamhetsmål. Tre av de fyra målen kommer att utvärderas i årsredovisningen. Det andra målet har lcoinmenterats i delårsrapporten.

~o~ 1~ec~c~~~~~~i~~~~ ~rt~ ~~a~~~~~~~~~~~3~.~

Vi bedömer att ut~~ärderingen av de 2 finansiella målen (av 5) som redovisas i

delårsrapporten ger en rätt~risande bild av måluppfyllelsen. Tre av målen utvärderas endast i årsredovisningen.

6av9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

Då tre (av 4) av förbundets verksamhetsmål endast utvärderas i årsredovisningen och ett har kommenterats i delårsrapporten loan vi inte bedöma resultatet i denna del.

Vi noterar dock att de framtagna målen ger bra förutsättningar för styrning och uppföljning-av förbundets verksamhet.

,~. 3 ~1~~$~r~I~zi~a~sl~~af~it~~~e~~~ iTt~~~)~c~II ocl~

:~~I~ttl~~~tt~i

I förvaltningsberättelsen redovisas kortfattat vil~tiga händelser under perioden, eleonoinislc analys av utfall och prognos. Uppföljning/kommentarer lämnas även till fastställda strategiska åtgärder och de mål som medlemskommunerna beslutat orn.

En loort personalelconomislc redovisning finns också i förvaltningsberättelsen.

Jämförelse med tidigare år kan inte göras då redovisningen har ändrats sedan föregående år.

~;.5.~ Öu~3ic~a ic~l~ttcigc~ls~~~~ föl•Ualtnirzc~sl~c~°ättelsert

Förvaltningsberättelsen loan utvecl~las i avseende på uppföljning av nyckeltal och verksamhetsmått. Iverksamhetsplanen för 2009-20~o finns ett stort antal nyelceltal och verksamhetsmått snm skall följas upp av direlationen och till ägaren.

Deiz persoilalelconoinislca redovisningen uppfyller i år lagstiftningens krav på upplysning om sjukfrånvaron enligt KRL ~:1a. Avsnittet loan även utveel~las med information om rehabilitering, friskvård samt jämförelser med tidigare år.

Uppgifter lämnas om pensionsförpliktelser och pensionsmedel i enlighet med rekommendationen RKR ~:1.

Det framgåi att ca 18 %har förbrukats av investeringsbudgeten. Den totala budgeten på 2,6 mnkr berälrnas utnyttjas innan årets slut.

,fie 1~.~s~.clt~fc~~~c~~x~s

Prognosen för helåret visar ett positivt resultat, o,~ Mnlcr, vilket är ea o,1 Mnlcr bättre än budgeterat. Avvikelsen beror på:

a Verksamhetens nettokostnad awilcer positivt med o,4 Mnkr mot Uudget I nedanstående tabell redovisas utfallet för de första sju månaderna, prognos för utfallet för året, budget 201 samt awileelsen mot budget.

7av9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

Uf;all ~w mod

Resuliairäkning och prognos 20~~-07-3ti delår Prognos Budgef åuc~ge£

Verksamhetens intäkter 1,7 3,0 3,3 -0,3

Verksamhetens kostnader -17,6 -31,7 -32,4 0,7

Avskrivningar -1,0 -1,4 -1 ,4 0

Verksamhetens nettokostnader -96,9 -30,~ -30,5 o,~

Driftbidrag 17,8 30,5 30,5 0

Finansiella intäkter 0 0 0 0

Finansiella kostnader -0,2 -0,4 -0,1 -0,3

Arets resulfiat 0,7 0,9 0 0,9

Prognosen för helåret pekar på ett positivt resultat på o,1 Mnkr, vilket till största delen Ueror på lägre personalkostnader p.g.a. vakanser. Resultatet visar också att balanskravet är uppfyllt.

8 av 9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

Delårsrapport 2011

2o11-og-3o

Projektledare

9av9 PwC

Västra Sörmlands Räddningstjänst Oktober 2011

~~ ~~ 1\atrineholms

kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Blad

KOMMUNSTYRELSEN 2011-11-23 § 265 35

Dnr KS/2011:577-003 Handläggare: Marie Sandström Koski

Särskild bilaga till Gemensamma nämnden för vård,

In document Sammanträdande organ Tid Plats (Page 178-190)