• No results found

Vad tänker du när jag säger ordet miljöproblem?

2.6 Hållbar utveckling

4.2.1 Vad tänker du när jag säger ordet miljöproblem?

Vårt 1:a frågeområde handlar om hur eleverna ser på ordet miljöproblem och vilka miljöproblem de anser att det finns i nuläget. Majoriteten av eleverna förknippar miljöproblem med naturen. Eleverna har en klar uppfattning om att det är människans verksamheter som orsakar miljöproblemen. Vardagsföreställningarna är dominerande hos eleverna och de har bara ett ”hum” om växthuseffekten och vad som påverkar den. Klimatförändringar är något som många elever nämner och nedan återger vi ett exempel på elevers vardagsföreställningar kring dem:

Måns, 15 år: - Jag tänker på globala uppvärmningar, att glaciärerna

smälter och att Golfströmmen håller på att sluta strömma varmt vatten upp till Norden.… Det är väl mycket debatter just nu om att jorden är på väg att förintas av allt möjligt och att våra barn och barnbarn kommer att leva i en annan värld än vad vi gör, att vi förstör naturen och att det blir varmare. Men det är väl det man först kopplar till när man hör ordet miljöproblem…

I underfrågan Anser du att det finns stora miljöproblem och i så fall vilka? var tanken att eleverna mer i detalj skulle specificera vilka miljöproblem som är mest överhängande i dagens samhälle, såväl globalt som lokalt. Eleverna är medvetna om att det finns stora miljöproblem och nämner flera exempel på miljöproblem, som inte fanns angivna i vår enkät (se bilaga 1). Förutom den förstärkta växthuseffekten menar många elever att sopor, avverkning av regnskog och avgaser är stora miljöproblem, vilket nedanstående citat visar:

Måns, 15 år: -… Det släpps ju ut mycket avgaser, man bränner fossila

bränslen, olja och allt möjligt och industrier. Jag menar, vi har ju stora nationer som USA och Kina och Indien och släpper ju ut hur mycket som helst, och de har ju börjat ta till åtgärder och det visar ju att det finns problem...

Mattias, 15 år: - Ja, idag finns det stora problem, egentligen så tror jag

ingen riktigt vet, men det finns … problem med bilar, energi som används med kärnkraft. … Och det här med att vi tar ner regnskogen och sånt, det pajar ju vårt ekosystem.

Kajsa, 15 år: - Soporna, att folk inte sorterar dem på rätt sätt.

Med underfrågan, Funderar du ofta över de globala miljöproblemen? ville vi bringa klarhet i om eleverna känner oro inför framtiden och om denna oro har sin grund i just miljöproblematiken. Det visade sig att vi fick ganska divergerande svar, alltså både ja- och nej-svar, men de elever som svarade nej visade ändå en liten grad av miljömedvetenhet. Om man är miljömedveten är har man goda kunskaper om och är insatt i miljöfrågorna. Nedan ges några exempel på elever som är åtminstone lite insatta i miljöfrågorna:

Maria, 15 år: - Nej, men tankarna slår mig. Jag tänker kanske inte på att

det drabbar mig, men kanske mina barn och barnbarn, vad som händer med dem. Det är så jag tänker, men annars är det inget som jag tänker på så ofta, eftersom man prioriterar ju inte miljön direkt så i samhället i dag.

Christer, 14 år: - Det når en inte på det sättet att man tänker på det, det

känns som det är väldigt långsam process... Miljöproblemen är en större process. Så man tänker inte på det lika mycket, för den är inte så intensiv.

Marcus, 15 år: -Ja, ibland, jag låter andra ta hand om det. ... Jag tror jag

har blivit mer informerad under de senaste åren med det här med våra miljöproblem, och därför har jag lärt mig att ta hand om saker bättre, blivit mer miljövänlig. Ja, jag återvinner saker som t.ex. kartonger och sånt.

På sätt och vis gick eleverna händelserna i förväg eftersom de besvarade vår tredje underfråga, Finns det något du personligen gör för att bidra till en ekologiskt hållbar

utveckling? redan på frågan innan. När vi väl ställde denna fråga fick vi dock flera exempel på

vad eleverna gör för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling, bl.a. återvinning av plast, papper och batterier:

Måns, 15 år: - Ja, vi sopsorterar ju och nu har vi även börjat hemma å

släcka lampor efter oss när vi går ut ur ett rum.

Christer, 14 år: - Jag är ju miljövänlig … alltså t.ex. jag åker aldrig buss

när jag ska någonstans, för jag tycker att buss är tråkigt. Och det är ju bra att jag inte åker buss, det är ju bättre att jag cyklar … Men om jag gör något för att bidra till en ekologisk hållbar utveckling? Nej, inte medvetet faktiskt!.

Felicia, 15 år: - Vi borde sluta använda plast, men om vi ändå använder den

bör vi sortera och återvinna den, som vi gör hemma.

Kajsa, 15 år: - Att inte använda olja, för det förstör ju naturen. Inte

använda så mycket plast, batterier, papp och papper.

Underfråga 4, Vad innebär det för dig att leva miljövänligt? Har du några exempel? är av mer abstrakt och teoretisk karaktär. Vår förhoppning var att eleverna skulle tänka sig in i att de levde miljövänligt, d.v.s. på ett för miljön skonsamt sätt. Eleverna kan inte definiera vad som menas med att leva miljövänligt, i alla fall inte på det sätt som vi hade önskat, men de nämner åtskilliga levnadsvanor som är miljöanpassade:

Måns, 15 år: - … det är väl att förändra sina vanliga vanor och göra dem

lite mer miljövänliga, t.ex. om man köper en miljövänlig bil som kanske går på el, är det ju ett sätt att förändra sina vanor och leva miljövänligt. Handla mer ekologiska varor…

Maria, 15 år: - … jag tror att alla gör det på ett eller annat sätt, men att

leva helt miljövänligt tror jag inte att någon skulle klara av.

Christer, 14 år: - Leva miljövänligt är att försöka att inte skada naturen på

har två val att göra och det ena valet kanske är mindre jobbigt eller det kanske är farligare för naturen, då kanske kan man välja det andra sättet, då är man miljövänlig.

Marcus, 15 år: - Leva miljövänligt är väl att handla ekologiska livsmedel så

mycket som möjligt, att t.ex. cykla till jobbet i stället för att åka bil. Återvinning, sopsortering, spara på el och vatten så mycket som möjligt.

Mattias, 15 år: - … Man kan t.ex. köra en el-bil, man kan inte använda el

så mycket, man kan t.ex. inte ha på datorn hela natten. Man kan använda den endast vid behov....

Den sista underfrågan, Är du beredd att ändra dina levnadsvanor för att minska de globala

miljöproblemen? hade eleverna delvis redan besvarat, men vi fick likväl en del uttömmande

svar på den. Många elever tycks vara av en uppfattning att det inte är någon mening att vidtaga åtgärder om inte alla andra gör det och de vill dessutom ha konkreta bevis, t.ex. siffror och statistik för att miljön, tack vare åtgärderna, verkligen blir bättre. Några elever behöver däremot inga konkreta bevis, utan menar i stället att man kan vidtaga åtgärder på egen hand, t.ex. engagera sig i miljöorganisationer:

Måns, 15 år: - … jag tror, om man skulle få siffror presenterade för sig,

t.ex. att det står: ”Om du väljer miljövänligt så sparar du så här mycket på miljön”…, men om man väl hade fått konkreta bevis att man gör något bra för miljön, då är man mer villig att göra nånting för miljön tror jag. Det är klart att om någon säger till mig: ”Genom att duscha 5 minuter mindre så kan du spara så här mycket på miljön”, är det ju klart att man gör det.

Christer, 14 år: - Jag skulle behöva mer fakta. Jag skulle vilja se att det jag

gör har någon betydelse… Det är kanske konstigt att tänka så också och det låter väldigt egoistiskt, men man vill ju gärna veta att man gör en skillnad om man försöker ändra...

4.2.2 Har ni haft miljöundervisning i skolan? Har den varit givande? Vad är din