• No results found

Den som väljer att åka till Gotland med båt möter flera Visbybil- der och andra Gotlandsmotiv på hamnterminalerna i Nynäshamn och Oskarshamn i väntan på att få gå ombord på färjan. Bilderna ingår i Destination Gotlands marknadsföring av besöksmålet. Un- der de särskilda reklamkampanjerna kan resenärerna även ha sett reklambilder i tidningar, på bussar eller i Stockholms tunnelbana innan de kommer så långt som till båten. Vissa har hämtat infor- mation från Internet eller skaffat sig broschyrer i förväg. Vinter- fastlänningar, det vill säga de som har sommarhus på Gotland, och andra intresserade kan prenumerera på Gotlandsmagasinet. Det är en gratistidning med goda exempel och många bilder från ön, pro- ducerad på uppdrag av Gotlands kommun. Den kommer några gånger om året hem i brevlådan. Bilderna av den här typen ska få resenärerna att komma i stämning, längta och få ”före-bilder” som han/hon vill få bekräftade vid framkomsten.

Vid mina resor från Nynäshamn har jag kunnat konstatera att bilderna sitter tämligen länge på terminalen innan de byts ut. Vid min senaste resa uppskattade jag att jag sett de aktuella bilderna där under ungefär ett års tid. Närmast incheckningen satt en bild på en solig sandstrand och en på ett vikingatida skattfynd. De pekar på ö-läget, sommar och ett spännande och rikt förflutet. Längre in i terminalen hängde två Visbymotiv. Ett var ett ensamt murtorn och det andra ett utsnitt av innerstaden. Den bilden fångade tre viktiga Visbyrepresentationer på en och samma gång – en ruin, en packhusgavel och en bit av ringmuren, bland några övriga mer anonyma hustak och fasader. Det är ju tre av Visby världsarvs så

kallade ”fyra ben”. Det fanns dock ingen text till bilderna som kun- de hjälpa till vid tolkningen.

Ombord på båten fortsätter marknadsföringen. På ett antal mo- nitorer fladdrar olika budskap snabbt förbi. Vid den här resan ut- ropade plötsligt en person i ett överförfriskat gäng ”Munkkällaren”, när Visbyrestaurangens logga visades under några sekunder. Gänget tittade vidare en stund men ledsnade snabbt när inget annat inom deras intresseområde dök upp. De såg inte när det gjordes reklam för Primörfestivalen med färsk sparris, Visby ringmur i vinterdis el- ler när Gotlands nya omdiskuterade logotyp dök upp i grått, gult, rött och blått, den som tillkommit i och med varumärkesarbetet. Loggan föreställer en rauk, ett murtorn och så något odefinierbart, möjligtvis en rabbis, en vildkanin som är vanlig på ön. Detta repre- senterar både land och stad, natur och kultur.

Vidare stod en skylt med en Visbyaffisch med sommarmotiv på golvet i färjans restaurang. Affischen var vanlig i en annonskampanj för sex till sju år sedan och har varit borta ett antal år. Den visade två män i shorts med bara överkroppar som promenerar utanför ringmurens norra sida. I shoppen såldes kortlekar med Visbymo- tiv där jokern var Visbys stadssiluett, liksom anteckningsblock med ringmuren på. I informationen fanns vykort med Medeltidsveckans riddare, flera ringmursbilder, stadssiluetten, domkyrkan och hustak. Tidningsstället där ”Gotlands just nu!” brukar ligga var övertäckt av plast och en text sa att vårnumret var på väg. En bild visade ett av de tidigare numren med två glada, festande unga kvinnor på omsla- get. De var på ”After beach” på ”Kallbadhuset” i Visby. I ett annat ställ låg travar med gratismagasinet ”Gotlandguiden form & design med mat & dryck”. Den är producerad av Gotlandsguiden i sam- arbete med Näringslivsenheten, Gotlands kommun. I den visades hantverkare, konstnärer och kockar upp sina skapelser och i just det här numret presenterades Länsmuseets nya museishop, liksom Riksutställningars nya byggnad. Under turistsäsongen brukar också

Gotlandsguiden finnas tillgänglig i stora högar ombord på båten. Det

är den vanligaste broschyren om ön och den kommer i nya upplagor ett par gånger om året. Många läser den ombord och tar med sig den iland för att ha som vägledning. I den annonserar många företagare, det finns kartor och en del redaktionell text. Något återkommande varje år är en beskrivning av ringmuren.

På båten kan man också titta på fotografen Roland Hejdströms stora, inramade färgbilder. Alla motiven är från Gotland, ett par är Visbybilder. Fastnar man för någon kan man köpa ett numrerat exemplar.

Vid ankomsten till Visby finns återigen bilden med ringmuren i vinterdis, som är en del av Destination Gotlands senaste kampanj för att locka turister under andra årstider än sommaren. Ovanför rullbandet ner till ankomsthallen där bagaget kommer fram sitter också en bild. Den har texten: ”Välkommen till Gotland” och vi- sar vita, slipade stenar travade på varandra på en strand – en typisk sommarbild. Ska man hämta sin väska kan blicken fastna på den stora kopian av Visbykartan ”Visbia Gothorum”, som lånats ut av Länsmuseet.

Det är alltså möjligt att möta en stor mängd Visbyrepresenta- tioner innan och under resan. Vintertid presenteras numer både vinter- och sommarbilder för resenären, men under sommaren är det sommarmotiven som gäller.

Väl framme kan man gå in på turistbyrån och plocka på sig fler bilder i form av foldrar, kartor, reklamblad och vykort. Sedan börjar letandet efter de viktigaste vyerna som andra redan har de- finierat, jämförelser med representationerna man mött och egen reproduktion med medhavd kamera. En del har kanske redan spa- nat mot Visbys stadssiluett vid inloppet till hamnen. Iland får man dock promenera en stund innan det är möjligt att möta de upplad- dade objekten. Bortseendet måste därför vara aktivt så att inte för mycket annat skymmer sikten och fyller resenärens mindscape.